Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçim öncesi emeklilerin maaş artışı beklentilerine temmuz ayını işaret ederek yanıt verdi. Erdoğan, yüksek enflasyon ortamında yapılan artışların yeterli olmadığını kabul ederek, emeklilerin yaşadığı hayat pahalılığını gündeme getirdi. Yılbaşında emekli maaşları ve bayram ikramiyelerinde yüzde 50 oranında artış yapıldığını, ayrıca emeklilere özel 5 bin lira mahsus ödeme ve banka promosyonlarında artış sağlandığını belirtti. Temmuz ayında emekli maaşlarının yeniden değerlendirileceğini duyurdu.
28 Mart 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, gazilere ödenen aylıkların asgari ücret seviyesine yükseltileceğini duyurdu. 2023 yılında en düşük gazi maaşı 3250 TL iken, asgari ücret 8506 TL olarak belirlenmişti. Bakan Bilgin, bu düzenlemeyle gaziler arasındaki maaş farklılıklarının da ortadan kaldırılacağını belirtti.
26 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilere bir defalığına 5 bin lira ödeneceğini duyurdu. Bu ödeme, emekli olup fiilen çalışmaya devam edenleri kapsamayacak. Ödemenin kasımın ilk yarısında yapılacağı belirtildi. Ayrıca Erdoğan, yılbaşında emeklilerin durumunun tekrar gözden geçirileceğini ifade etti.
9 Ekim 2023

AKP'ye yakın bir yazar olan Cem Küçük, TV100'de katıldığı bir programda asgari ücretin 11 bin 58 lira olacağını öne sürdü. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun ikinci toplantısını 19 Haziran'da yapacağını ve mevcut asgari ücretin 8 bin 506 TL olduğunu belirtti. Küçük, tahminini yüzde 17-18 enflasyon ve yüzde 10 refah payı ekleneceği bilgisine dayandırdığını ifade etti.
15 Haziran 2023

Asgari Ücret Belirleme Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını belirlemek üzere toplandı. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, hükümetin asgari ücret teklifini henüz görmediklerini ve teklifi makul bulmazlarsa toplantıya katılmayacaklarını ifade etti. Geçen yıl Türk-İş, teklif edilen asgari ücreti yetersiz bulmuş ve müzakerelere katılmamıştı. Şu anki asgari ücret 8 bin 500 TL olarak belirlenmiş durumda.
13 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıklamasına göre, emeklilere verilecek bayram ikramiyesi bu yıl yüzde 50 artışla 3 bin liraya yükseltildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ikramiyenin 2 Nisan ile 5 Nisan tarihleri arasında emeklilerin banka hesaplarına yatırılacağını duyurdu. Ödeme takvimi, emeklilerin sigorta türlerine göre belirlenmiş olup, bu bilgi Resmi Gazete'de yayımlandı.
25 Mart 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanların (EYT) ilk maaşlarını 1 Mart'ta almalarını sağlayacak düzenlemenin Meclis'ten çıkacağını düşündüğünü ifade etti. Daha önce Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, düzenlemenin 15 Ocak'ta yürürlüğe girmesinin planlandığını söylemişti ancak bu gerçekleşmedi. Bilgin, stajyer ve çırakların durumu hakkında da açıklamalarda bulunarak, iş akdi olmadığı için bu durumun onlar için geçerli olmadığını belirtti. Ayrıca geçici işçilerin kadro sorunlarının da çözüleceğini söyledi.
24 Ocak 2023

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, Temmuz ayında asgari ücret artışı yapılmayacağını belirtti. Dağ, Covid-19 sonrası süreçte asgari ücretin yılda iki kez gözden geçirildiğini ancak bu yıl Temmuz ayında böyle bir sürecin olmayacağını söyledi. Ayrıca, vergi reformuna ihtiyaç olduğunu ve doğrudan vergilerin artırılıp dolaylı vergilerin azaltılması gerektiğini vurguladı.
25 Haziran 2024

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen EYT düzenlemesiyle ilgili olarak AKP Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, emeklilik maaşlarının ne kadar olacağını açıkladı. SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı'ndan emekli olacaklar için belirlenen ortalama maaşlar sırasıyla 7 bin 795 TL, 5 bin 811 TL ve 12 bin 389 TL olarak belirtildi. İktidar, düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle ilk etapta 2 milyon 250 bin kişinin emeklilik hakkına kavuşacağını ifade etti. Ancak prim günü ve ayrılan bütçe nedeniyle bu sayının yarıya düşebileceği belirtiliyor.
3 Şubat 2023

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından yayınlanan 'İstanbul’da Emekli Olmak' araştırmasına göre, İstanbul'da altı haneden biri sadece emekli aylığıyla geçiniyor. EYT’den faydalanarak emekli olan her iki kişiden biri resmi olarak çalışmaya devam ediyor. En düşük emekli maaşı 10 bin lira olup, bu miktar asgari ücretin neredeyse yarısı seviyesinde kalıyor. Ayrıca, emekli maaşıyla geçinen beş haneden biri kiracı olarak ikamet ediyor ve iki kişilik emekli hanesinin ortalama maliyeti nisanda 24,991 lira olarak hesaplanmış.
28 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kütahya'da düzenlenen bir mitingde yaptığı konuşmada, en düşük emekli maaşının 10 bin lira olduğunu belirterek, bu miktarın emeklilerin ve ailelerinin geçimini sağlamak için yeterli olmadığını itiraf etti. Erdoğan, emekli maaşlarını arzu edilen düzeye çıkarmak için devlet ve millet olarak daha fazla çalışılması ve daha çok gelir elde edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, emekli maaşlarına seyyanen eklemeler yapılması önerilerine karşı çıkarak, bu tür tekliflerin emeklileri yanıltıcı olduğunu ifade etti.
28 Şubat 2024

Eski çalışma ve sosyal güvenlik bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücretin 500 dolar olması gerektiğini belirtmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz bu fikre karşı çıkarak Türk Lirası ile konuşulması gerektiğini ifade etti. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun ilk toplantısı sonuçsuz kaldı ve ikinci toplantı 19 Haziran'da yapılacak. Yılmaz, asgari ücret görüşmelerinin bayramdan önce sonuçlanmasını beklemediğini ve uzlaşma umduğunu belirtti. Ayrıca, en düşük memur maaşının 22 bin lira olacağını ve bu düzenlemenin Meclis'e sunulacağını söyledi.
16 Haziran 2023

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Habertürk'te yaptığı açıklamada, asgari ücretin enflasyonun önüne geçilmeden rahatlatılamayacağını ifade etti. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun kararıyla net asgari ücretin yüzde 34 zamla 11 bin 402 lira olduğunu hatırlattı. Küçük işletmelerin maliyetlerinden bahseden Atalay, dolar bazında değil TL ile konuşulması gerektiğini ve enflasyonun arkasından koşmanın anlamsız olduğunu vurguladı. Ayrıca haksız kazanç ve kira artışlarının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.
21 Haziran 2023

TBMM Genel Kurulu'nda, Cumhuriyetin 100'üncü yılı dolayısıyla çalışmayan emeklilere bir defaya mahsus 5 bin TL ikramiye verilmesini öngören madde kabul edildi. Emekliler, artan enflasyona karşı maaşlarının yetersiz olduğunu belirterek zam talebinde bulunuyorlar. Önceki haftalarda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emeklilere bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin lira ödeneceğini açıklamıştı ancak çalışan emeklilerin bu ödemeden yararlanamayacağı belirtilmişti.
25 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, memur ve emeklilere yapılan zammı yüzde 25'ten 30'a çıkardığını açıkladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden Erdoğan'a hitaben, memur ve emeklilere asgari ücret zammı kadar zam yapılması gerektiğini ifade ederek, 'Sen devlet mi yönetiyorsun, evcilik mi oynuyorsun?' şeklinde eleştiri yöneltti. Erdoğan daha önce 2023 yılı için asgari ücretin 8 bin 500 lira olacağını duyurmuştu, bu da temmuz ayında yapılan 5 bin 500 liralık asgari ücrete göre yüzde 54,5'lik bir artış anlamına geliyor.
4 Ocak 2023

2024'ün ilk beş aylık enflasyon verilerine göre memur ve emeklilerin maaşlarında yüzde 17,38'lik bir artış kesinleşti. Haziran enflasyon verilerinin eklenmesiyle bu oranın yüzde 20 ila 21 arasında olması bekleniyor. SSK ve Bağkur emeklileri için ise altı aylık enflasyon beklentisi baz alındığında yüzde 25 ila 26 arasında zam yapılması öngörülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli maaşlarının yeterli olmadığını itiraf ederek, temmuz ayında bu konuyu masaya yatırma sözü verdi.
24 Haziran 2024

CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan tarafından hazırlanan ve emekli maaşlarının asgari ücret seviyesine yükseltilmesini öngören kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda görüşüldü. Aydoğan, asgari ücretin ülkede ortalama ücret haline geldiğini ve yüzde 50'den fazla insanın asgari ücret aldığını belirtti. Teklifin doğrudan gündeme alınması önerisi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
3 Ocak 2023

Bülent Falakaoğlu, 2002 yılından bu yana emekli maaşlarının asgari ücrete oranla nasıl değiştiğini ele alıyor. 2002 yılında en düşük işçi emekli aylığı asgari ücretin yüzde 40 fazlası iken, şu an en düşük emekli maaşı asgari ücretin yüzde 58'ine denk geliyor. Eğer emekli maaşları asgari ücrete oranla değerini korumuş olsaydı, en düşük emekli maaşı 10 bin TL yerine 23 bin 800 TL olacaktı. Falakaoğlu, bu durumu emeklilerin aleyhine bir 'gasp' olarak nitelendiriyor ve emekli maaşlarının gerçek durumunu yansıtmak için işçi emeklilerine odaklanılması gerektiğini vurguluyor.
6 Mart 2024

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Turan, asgari ücret tartışmalarıyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak, asgari ücretin en az net 16 bin 250 lira olması gerektiğini belirtti. Bu talep, HDP'nin önceki dönemde önerdiği 12 bin 500 liralık net asgari ücretin yüzde 30 enflasyon farkıyla güncellenmesi sonucu ortaya çıktı. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun ilk toplantısı sonuçsuz kaldı ve ikinci toplantı 19 Haziran'da yapılacak. Eski çalışma bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücretin 500 dolar olması gerektiği yönündeki beklentisi ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın TL üzerinden konuşulması gerektiği yönündeki açıklamaları da tartışmalar arasında yer alıyor.
18 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emeklilere zam çalışmasının kısa sürede sonuçlanacağını belirtti. Erdoğan, emeklilerin enflasyona ezdirilmemesi için çaba gösterdiklerini ve emeklilerin yaşam koşullarını iyileştirici adımlar atacaklarını ifade etti. Ayrıca, Orta Vadeli Programın başarıya ulaşmasıyla birlikte oluşacak refah artışından emeklilerin de pay alacağını söyledi.
21 Eylül 2023
İşaretlediklerim