Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrasında hasar tespit çalışmaları yapan teknik görevlilere, raporlarını gerçekçi bir şekilde oluşturmaları konusunda çağrıda bulundu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın açıklamasına göre, 830 bin 806 binanın incelendiği ve bunlardan 105 bininin yıkılmış veya ağır hasarlı olduğu belirtildi. Kılıçdaroğlu, depremzedelerden gelen binlerce mesaj üzerine, görevlilerin zor koşullarda çalıştığını anlayışla karşıladığını ancak hak kaybına yol açmamak adına gerçekçi raporlama yapılmasının önemini vurguladı.
19 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesinde kendisine yönelik hakaret içeren ifadeler nedeniyle açılan soruşturma ve kovuşturmalardan şikayetçi olmaktan vazgeçtiğini açıkladı. Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın, bu kararı sosyal medya üzerinden duyurdu. Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı döneminde 'cumhurbaşkanına hakaret' iddiasıyla 160 bin soruşturma açıldığı ve bu soruşturmalarda 3 bin 625 kişiye hapis cezası verildiği belirtiliyor.
3 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrası, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Diyarbakır'da Sözel Apartmanı'nın enkazında incelemelerde bulundu. Buldan, depremde insanlığın ortaya çıktığını ve siyasi görüş ayrımı olmaksızın dayanışma gösterildiğini belirtti. Kılıçdaroğlu ise deprem sonrası koordinasyon eksikliğine dikkat çekti ve emek veren herkese teşekkür etti. İki lider de ortak acıları paylaşma ve yaraları birlikte sarma vurgusu yaptı.
11 Şubat 2023

Gaziantep'te meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki deprem sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremden etkilenen illerin AKP'li valileri ve belediye başkanlarıyla telefon görüşmeleri yaparak bilgi aldı. Ancak, depremden etkilenen iller arasında yer alan ve CHP'li belediye başkanları tarafından yönetilen Hatay ve Adana'nın belediye başkanlarıyla herhangi bir görüşme gerçekleştirmedi. Cumhurbaşkanlığı'nın resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada Erdoğan'ın yaptığı görüşmeler ve aldığı bilgiler detaylandırıldı.
6 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 45 bin 89'a ulaştı. HDP'li Saruhan Oluç, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, iktidarın deprem yönetimindeki yetersizliklerini ve sorumluluklarını eleştirdi. AFAD'ın bütçe ve personel yetersizliğine dikkat çekti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yıkılan binalarla ilgili açıklamalarına tepki gösterdi. Oluç, depremdeki can kayıplarının sorumlularının, müteahhitler, yapı denetim firmaları ve belediyeler arasında oluşturulan bir 'üçgen' içinde olduğunu iddia etti.
1 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yaşanan can ve mal kaybı, iktidarın hazırlıksızlığını ve yetkililerin yetersizliğini gözler önüne serdi. 1999 Düzce depreminde yargılanan ve sonrasında AKP'ye kurucu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a danışman olan isimlerin durumu, şu anki depremle ilgili sorumluluk tartışmalarında gündeme geldi. Düzce depreminde yargılanan ve daha sonra AKP'de önemli görevler alan Hamza Cebeci ve Fahri Çakır, şimdilerde bölgeye destek mesajları yayınlıyorlar. Şu ana kadar depremle ilgili tutuklanan müteahhitler varken, henüz bir yetkili hakkında işlem yapılmadı.
20 Şubat 2023

Eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın deprem sonrası yaptığı 'helallik' isteğine Twitter hesabı üzerinden yanıt verdi. Erdoğan'ın depremdeki organizasyon ve koordinasyon eksiklikleri nedeniyle eleştirilere maruz kalmasının ardından Adıyaman ziyaretinde 'helallik' istemesi, sosyal medyada 'Helal etmiyoruz' paylaşımlarıyla karşılandı. Demirtaş, Erdoğan'ı 100 bin insanın ölümünden sorumlu tutarak, utanmadan hala aday olmayı düşündüğünü belirtti ve ironik bir dille 'Helal olsun' ifadesini kullandı.
27 Şubat 2023

Gaziantep merkezli 7,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremden etkilenen illerin AKP'li belediye başkanları ve valileri ile görüşmeler yaparken, CHP'li belediye başkanları Lütfü Savaş ve Zeydan Karalar'ı başlangıçta aramadı. Sosyal medyada bu duruma tepkiler üzerine Erdoğan, CHP'li Karalar'ı da arayarak bilgi aldı. Deprem sonucunda açıklanan ilk verilere göre 284 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 323 kişi yaralandı.
6 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, deprem bölgesine yardım için Kızılay'a çadır çağrısında bulundu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'helallik' talebine sert bir yanıt verdi. Ayrıca, afetlere müdahalede bir paradigma değişikliği gerektiğini belirterek, müteahhitlikten yapı denetimine, afet yönetimi kurumlarının yeniden yapılandırılmasından özel ihtisas mahkemelerinin kurulmasına kadar 11 maddelik bir öneri listesi sundu. Kılıçdaroğlu, CHP'li belediyelerin deprem yardımlarındaki etkin rolünü vurgulayarak, siyasi ayrımcılığa karşı çıktı.
28 Şubat 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın kendisinin Twitter mesajlarını engelleme girişimine karşı çıkarak, tecrit uygulamalarının kaldırılması çağrısında bulundu. Demirtaş, cezaevinden avukatları ve yakınları aracılığıyla mesajlarını Twitter üzerinden paylaşmaya devam ediyor. Adalet Bakanı Bozdağ, Demirtaş'ın mesajlarını engellemek için uluslararası örnekleri incelediklerini belirtti. HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş da benzer bir tepki göstererek, hükümetin korkularını dile getirdi.
11 Ocak 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesindeki AFAD konteyner bölgesini ziyaret etti. Bu sırada, taleplerini dile getiren depremzedelere sert bir şekilde tepki göstererek, Cumhurbaşkanının ziyaretini sabote etmeye hakları olmadığını belirtti ve sessizlik isteyerek depremzedelerin dağıtılmasını istedi. Erdoğan da daha önce depremle ilgili eleştirilere sert bir dille karşılık vermişti.
28 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uzun bir süre görüşmediği 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, 6 Şubat'ta meydana gelen ve Türkiye'yi sarsan deprem sonrası bölgedeki durum ve arama-kurtarma çalışmaları hakkında değerlendirmeler yapıldı. Erdoğan aynı konuları Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ile de görüştü. Depremin büyüklüğü 7,7 ve 7,6 olarak kaydedildi ve son açıklanan verilere göre can kaybı 3 bin 549, yaralı sayısı ise 22 bin 168 oldu.
7 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden zarar gören Hatay'da yaptığı konuşmada, medyada yer alan haberlerle sahadaki durumun farklı olduğunu belirtti. Devlet kurumlarının ve bürokratların çalışmak istediklerini ancak karşılarına engeller çıkarıldığını ifade etti. Kılıçdaroğlu, sorunların çözümü için iş birliği çağrısında bulundu ve zamanı geldiğinde daha fazla konuşacaklarını söyledi.
7 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesindeki hasar tespit çalışmalarının bitmek üzere olduğunu ve vatandaşların e-Devlet üzerinden hasar durum raporlarına ulaşabileceğini belirtti. Enkaz altından 114 bin 834 kişinin kurtarıldığını ve 1 milyon 684 bin vatandaşın barınma ihtiyacının giderildiğini ifade etti. Yeni yerleşim yerlerini zemin sıvılaşmasını önlemek amacıyla ovalardan dağlara doğru kaydırmayı hedeflediklerini söyledi. Ayrıca, depremden etkilenen 11 ildeki TOKİ taksit ödemelerinin üç ay süreyle ertelendiğini ve çeşitli ekonomik destek paketlerinin devreye alındığını açıkladı.
20 Şubat 2023

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, düzenlediği basın toplantısında hükümetin deprem yönetimindeki ihmallerini ve başarısızlıklarını eleştirdi. Öztrak, hükümetin depreme dayanıklı şehirler ve güvenli evler sağlayamadığını, deprem sonrası yardım çalışmalarında yetersiz kaldığını belirtti. Ayrıca, Erdoğan'ın 20 yıllık yönetiminin deprem karşısında yetersiz kaldığını ve Kızılay'ın ticarileştirilmesini eleştirdi. Depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 44 bin 374'e ulaştığını ve birçok vatandaşın enkaz altında kaldığını ifade etti.
27 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte, Kahramanmaraş merkezli depremde Adıyaman'daki İsias Otel'de hayatını kaybeden KKTC'li öğrencilerin aileleriyle görüşmek üzere KKTC'ye gitti. Kılıçdaroğlu, ziyaret öncesinde Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, öğrencilerin ölümünü 'cinayet' olarak nitelendirdi ve 'yavru vatanın çığlığına sessiz kalınmayacağını' belirtti. İsias Otel'de kalan Gazimağusa Türk Maarif Koleji öğrencilerinin de aralarında bulunduğu kişilerin ölümüyle ilgili soruşturmada gizlilik iddiaları ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın bu iddiaları yalanlaması da haberde yer aldı.
16 Mart 2023

Hatayspor'un Teknik Direktörü Volkan Demirel, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ve 10 ilde hissedilen 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından Instagram hesabı üzerinden Hatay için yardım çağrısında bulundu. Deprem sonrası duygusal bir video paylaşan Demirel, insanların perişan olduğunu ve çevre illerin de zarar gördüğünü belirterek acil yardım talebinde bulundu. Kandilli Rasathanesi ve AFAD'ın verilerine göre deprem Gaziantep ve Kahramanmaraş'ta farklı büyüklüklerde hissedildi ve toplamda 284 can kaybı, 2 bin 323 yaralı olduğu açıklandı.
6 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhalefet partilerini eleştirerek, kendisinin ve Cumhur İttifakı'nın deprem bölgesine iki kez gittiğini ve sürekli olarak bölgeyle ilgilendiklerini belirtti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin deprem sonrası uzun süre sessiz kaldığı ve daha sonra eleştirilere sert yanıtlar verdiği ifade edildi. Diğer siyasi parti liderleri ise deprem bölgesinde daha uzun süre kaldı ve aktif olarak ziyaretlerde bulundu. CHP, HDP, TİP, DEVA, Gelecek Partisi, Demokrat Parti, Saadet Partisi, Memleket Partisi ve Zafer Partisi liderleri deprem sonrası bölgeye giderek incelemelerde bulundu ve destek sağladı.
1 Mart 2023

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın cezaevinden avukatları ve yakınları aracılığıyla Twitter üzerinden mesajlar paylaşmasının engellenmesi için çalışmalar yapıldığını belirtti. Demirtaş, Edirne F Tipi Cezaevi'nden bu yöntemle özellikle seçmeni motive etmek ve hakkındaki iddialara yanıt vermek amacıyla mesajlarını iletiyor. Bozdağ, hükümlülerin sosyal medya kullanımını engelleyecek düzenlemeler üzerinde düşündüklerini ve dünyadaki örnekleri incelediklerini ifade etti.
11 Ocak 2023

Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremler sonrası, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, depremden etkilenen bölgelerdeki CHP'li belediyelerden rapor talep etti. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, deprem öncesi ve sonrası eleştirilerin odağında yer alıyor ve istifası isteniyor. Ancak Savaş, istifa etmeyeceğini belirtti. CHP içinde yapılan toplantıda Kılıçdaroğlu'na tam yetki verilirken, depremle ilgili belediye yönetimlerinin durumu bu rapor doğrultusunda değerlendirilecek.
26 Şubat 2023
İşaretlediklerim