İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik sık sık tehdit ettiği saldırı planını erteledi. 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in Gazze'ye yönelik ağır saldırıları sonucu en az 33 bin kişi hayatını kaybetti. Filistinliler, yerlerinden edilmiş ve kıtlıkla karşı karşıya kalarak Refah'a sığındılar. Netanyahu, Refah'a saldırının 'zafer' için gerekli olduğunu belirtmişti, ancak İsrail devlet televizyonu KANN'a göre saldırı planından vazgeçildiği bildirildi.
14 Nisan 2024

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus kentinin batısındaki El-Mevasi bölgesine hava saldırısı düzenledi. Filistin Sağlık Bakanlığı, saldırıda en az 71 kişinin öldüğünü ve 289 kişinin yaralandığını açıkladı. Yaralılar arasında durumu ağır olanlar bulunuyor. İsrail'in bu saldırısı, yerinden edilmiş binlerce kişinin yaşadığı bir bölgeyi hedef aldı.
13 Temmuz 2024

Ünlü şarkıcı Tarkan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını eleştirdi. Tarkan, masum sivillerin ve çocukların öldürülmesini 'insanlık adına üzücü ve utanç verici' olarak nitelendirdi. İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonucunda binlerce kişi hayatını kaybetti ve yaralandı. Çatışmalarda 25 gazeteci de yaşamını yitirdi.
28 Ekim 2023

Evren Barış Yavuz, Haluk ve Selçuk Bayraktar'ın Filistin eylemindeki bir fotoğrafını paylaşarak İsrail'e jet yakıtı satışı iddiasında bulundu ve bu paylaşım sonrası tutuklandı. Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink'in Selçuk Bayraktar hakkındaki eleştirel paylaşımı da iktidar yanlısı yazarların tepkisini çekti. Faruk Bildirici, son on gün içinde Bayraktar kardeşleri savunan yazarları inceledi ve bu yazarların savunma yazılarına dikkat çekti. Bildirici, bu yazarların savunma motivasyonunu sorgulayarak, belki de ödül puanı verildiğini ima etti.
22 Nisan 2024

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik düzenlediği saldırılarda ölen Filistinli sayısı 27 bin 478'e ulaştı. Gazze Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre, son 24 saatte 113 Filistinli daha hayatını kaybetti ve 205 kişi yaralandı. Bu saldırılar sonucunda yaralı sayısı 66 bin 835'e çıktı. Ayrıca, İsrail güçlerinin engellemeleri nedeniyle sağlık ekipleri ve sivil savunma görevlileri, enkaz altında ve yol kenarlarında bulunan cenazelere ulaşmakta zorluk çekiyor.
5 Şubat 2024

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik düzenlediği saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 30 bin 410'a ulaştı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son 24 saat içinde 90 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği ve 177 kişinin yaralandığı belirtildi. Bu saldırılar sonucunda yaralı sayısı 71 bin 700'e çıktı. Ayrıca, İsrail güçlerinin engellemeleri nedeniyle sağlık ekipleri ve sivil savunma görevlilerinin enkaz altında ve yol kenarlarında bulunan cenazelere ulaşamadığı ifade edildi.
3 Mart 2024

Filistinli asıllı ünlü model Gigi Hadid, Instagram'da Filistin'e verilen desteğin antisemitizm veya Hamas'a destek olarak karıştırıldığını anlatan bir infografik paylaştı. İsrail hükümeti, Hadid'in paylaşımına Instagram üzerinden yanıt verdi. İsrail'in resmi hesabından Hadid'in paylaşımı alıntılanarak ve değiştirilmiş haliyle paylaşıldı. İsrail hükümeti, Hadid'e 'Geçen hafta boyunca uyuyor muydun?' diye sordu ve 'Sessizliğin nerede durduğunu net bir şekilde belli etti. Seni görüyoruz.' ifadelerini kullandı.
17 Ekim 2023

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 39 bin 965'e yükseldi. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, 313 gündür devam eden saldırılarda 39 bin 965 kişinin hayatını kaybettiğini ve yaralı sayısının 92 bin 294'e ulaştığını açıkladı. Son 24 saatteki saldırılarda ise 36 Filistinli öldü. İsrail'in Filistinlilerin sığındığı bir okula düzenlediği saldırıda en az 100 kişi hayatını kaybetti.
14 Ağustos 2024

İsrail, Refah kentinin batısındaki El-Mevasi bölgesinde yerinden edilmiş Filistinlilerin çadırlarına düzenlediği saldırıda en az 20 kişi hayatını kaybetti. Saldırı, bölgede devam eden çatışmaların bir parçası olarak gerçekleşti. Olay, uluslararası toplumda tepki toplarken, Filistinliler arasında büyük bir üzüntü ve öfkeye neden oldu. Saldırının ardından bölgedeki gerginlik daha da arttı.
28 Mayıs 2024

ABD'nin California eyaletinde bulunan UCLA kampüsünde, İsrail'in Gazze politikalarını protesto eden öğrenciler, İsrail yanlısı bir grup ve polis müdahalesiyle karşı karşıya kaldı. İki gece süren olaylar sırasında öğrenciler şiddete maruz kaldı, birçok öğrenci gözaltına alındı veya yaralandı. Üniversite yönetimi ve polisin sert müdahalesi eleştirilirken, olaylar ulusal çapta dikkat çekti ve Başkan Joe Biden olaylara ilişkin açıklamada bulundu.
3 Mayıs 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'ye yönelik ağır saldırıları ve ablukası altında derinleşen insanlık dramı nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüştü. Görüşmede, İsrail'in Gazze'deki World Central Kitchen yardım çalışanlarına düzenlediği saldırı ele alındı. Biden, Netanyahu'ya yardım çalışanlarına yapılan saldırıların ve Gazze'deki genel insani durumun kabul edilemez olduğunu belirterek, acil ateşkesin gerekli olduğunu ve İsrail'in gecikmeden anlaşmaya varması gerektiğini ifade etti. Bu görüşme, İsrail'in bir yardım konvoyunu hedef alması ve yedi yardım çalışanının ölümü üzerine gerçekleşti.
4 Nisan 2024

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, kalp rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırıldı ve kalp pili takıldı. Bu durum, Netanyahu'nun Türkiye ve Kıbrıs'a yapmayı planladığı resmi ziyaretlerin ertelenmesine neden oldu. Netanyahu'nun ameliyatı, İsrail'de tartışmalı yargı reformunun parlamentoda tartışmaya açılmasına saatler kala gerçekleşti. Netanyahu, ameliyat olmasına rağmen oylamaya katılacağını açıkladı.
23 Temmuz 2023

İsrail ordusu, Gazze'de gerçekleşen bir hava saldırısında yedi yardım görevlisinin ölümüne yol açan 'vahim hatalar' yapıldığını ve bu nedenle iki üst düzey subayın görevden alındığını duyurdu. Jose Andres'in Dünya Merkezi Mutfağı'nda (WCK) çalışan bu kişiler, İsrail'in saldırısında hayatını kaybetti. WCK, saldırının kasıtlı yapıldığını iddia etmişti. İsrail ordusu, soruşturma sonucunda ciddi hatalar ve prosedür ihlalleri tespit edildiğini ve bu kapsamda bir albay ve bir binbaşının görevden alındığını, ayrıca Güney Komutanlığı'nın başındaki generalin de resmi olarak kınandığını açıkladı.
5 Nisan 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde yerinden edilmiş Filistinlilerin kampına düzenlediği ve 45 kişinin ölümüne neden olan saldırıyı 'trajik hata' olarak nitelendirdi. Netanyahu, İsrail Meclisi'nde yaptığı konuşmada saldırıyı araştırdıklarını belirtti. Birleşmiş Milletler'in Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Refah'a saldırılarını durdurmasına hükmetmişti, ancak İsrail bu karara uymayarak saldırıyı gerçekleştirmişti.
27 Mayıs 2024

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde yaşlılar için hizmet veren Vefa Hastanesi'ne saldırı düzenledi. Saldırı sonucunda hastane müdürü hayatını kaybetti ve bazı doktorlar ile hastalar yaralandı. Hastanede tedavi gören yaklaşık 80 yaşlı bulunuyordu. Ayrıca, İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların son durumu hakkında bilgiler verilerek, her iki tarafta da ölü ve yaralı sayılarına değinildi.
18 Kasım 2023

Gazze'deki yetkililer, İsrail'in saldırıları sonucu ölen Filistinlilerin sayısının 17 bin 177'ye çıktığını açıkladı. İsrail, Hamas'ın silahlı kanadı İzeddin Kassam Tugayları'nın 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından resmi olarak savaş ilan etmişti. Bir haftalık ateşkesin bitmesiyle İsrail ordusu Gazze'yi yoğun bombardımana tuttu ve son iki günde 930 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği belirtildi. Ayrıca, ABD'nin İsrail'i uyardığı ve saldırıların ocak ayında sona erebileceği iddia edildi.
7 Aralık 2023

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, Gazze'de bir binanın vurularak havaya uçurulmasını Twitter'dan paylaşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya, 'Gebereceksin...' diye yazdı. Bu, İsrail ve Hamas arasında devam eden çatışmaların ortasında geldi. Şu ana kadar 1200'ü aşkın İsrailli ve 900'ü aşkın Filistinli hayatını kaybetti.
11 Ekim 2023

Gazze Hükümeti, 7 Ekim 2023'ten itibaren Gazze'deki saldırılarda ölen gazeteci sayısının 152'ye yükseldiğini açıkladı. Son olarak El-Aksa televizyonunda çalışan Selim eş-Şerefa'nın İsrail ordusunun saldırısı sırasında hayatını kaybettiği bildirildi. Bu durum, Gazze'deki gazetecilerin güvenliği ve basın özgürlüğü konusundaki endişeleri artırıyor.
21 Haziran 2024

Anadolu Ajansı (AA), Gazze Şeridi'ndeki haber ekibiyle iletişimini kaybetti. İsrail'in Gazze'ye yönelik yoğun bombardımanı ve enerji ile iletişim altyapısına yönelik engellemelerinin ardından, AA'nın Gazze'deki ekibiyle iletişimi tamamen kesildi. İsrail, Gazze'ye su, elektrik, gıda ve diğer temel hizmetleri kesme kararı almıştı. Gazze'deki çatışmalarda dokuz gazeteci hayatını kaybetti.
14 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze'de Kuveyt Kavşağı'nda yardım tırlarının gelişini bekleyen Filistinlilere tank ve ağır silahlarla ateş açarak 19 kişiyi öldürdü, 23 kişiyi yaraladı. Saldırıda ölenlerden bazılarının cesetleri sokakta kaldı, bazıları hastaneye nakledildi. Gazze'deki hükümet, uluslararası toplumdan İsrail'e baskı yapılması çağrısında bulundu. Bu saldırı, Mart ayı içinde İsrail ordusunun Gazze'deki Filistinlilere yönelik gerçekleştirdiği birkaç saldırıdan sadece biri.
23 Mart 2024
İşaretlediklerim