Dilan ve Engin Polat çifti, 'kara para aklama' dahil altı suçtan tutuklandı. Çift, sosyal medyadaki lüks yaşam paylaşımları ve para aklama, vergi kaçırma iddialarıyla gündeme gelmişti. Anadolu başsavcılığının başlattığı soruşturma kapsamında, çiftin mal varlıklarına el konulmuş ve gözaltına alınmışlardı. Savcılık, çiftin 'suç işlemek amacıyla örgüt kurma', 'suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma', 'Vergi Usul Kanunu'na muhalefet', 'suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama' ve 'Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi Kanunu'na muhalefet' suçlarından tutuklanmalarını talep etti.
5 Kasım 2023

Vergi uzmanı Ozan Bingöl, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in mali disiplin ve fiyat istikrarını sağlama hedeflerine işaret ederek, Türkiye'de vergi artışlarının kaçınılmaz olduğunu belirtti. Ocak-Nisan döneminde bütçe açığının 382,5 milyar liraya ulaştığını ve yıl sonu için öngörülen bütçe açığının yüzde 58'ine erişildiğini ifade etti. Bingöl, iletişim, içkiler, taşıtlar ve yurt dışından getirilen telefonlar gibi kalemlerde vergi artışları beklendiğini ve ekonomik düzelme emareleriyle birlikte tek seferlik vergilerin hayata geçirilebileceğini öngördü.
15 Haziran 2023

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki toplam tutar, ilk kez üst üste dört hafta düştü. Eski ekonomi yönetimi, yüksek enflasyona rağmen faizi düşürmüş ve dövizi frenlemek için KKM gibi piyasa dışı yöntemlere başvurmuştu. Yeni ekonomi yönetimi ise KKM varlıklarının azaltılması için girişimlerde bulunuyor ve TL mevduatını destekliyor. Son bir ayda KKM'deki toplam tutarda 101,4 milyar TL'lik düşüş meydana geldi.
22 Eylül 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Denizbank İstanbul Levent Büyükdere Şubesi eski müdürü Seçil Erzan'ın liderliğinde gerçekleştirilen ve tanınmış isimleri de mağdur eden yüksek karlı gizli fon dolandırıcılığı davası hakkında konuştu. Bakan, yargısal sürecin devam ettiğini ve ikinci duruşmanın 12 Ocak 2024'te yapılacağını belirtti. Erzan ve altı işbirlikçisinin tutuklu olarak yargılandığı davada 7 sanık ve 18 müşteki bulunuyor.
29 Kasım 2023

Türkiye'de Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki toplam tutar, 18 Ağustos haftasından bu yana düşüş gösteriyor. 18 Ağustos'ta 3 trilyon 407 milyar 948 milyon lira olan KKM hesaplarındaki toplam tutar, 1 Aralık haftasında 2 trilyon 714 milyar 342 milyon liraya düşmüş ve sonrasında 2 trilyon 700 milyar 940 milyon liraya gerilemiştir. Yeni ekonomi yönetimi, KKM varlıklarını azaltma ve Türk Lirası mevduatını destekleme yönünde adımlar atıyor.
14 Aralık 2023

Ekonomist Atilla Yeşilada, 28 Mayıs'taki cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turunun ardından Türkiye'de sermaye kontrollerinin getirilebileceği konusunda uyarıda bulundu. Merkez Bankası'nın döviz kurlarını kontrol altında tutma çabaları ve Kapalıçarşı'da oluşan ikili kur rejimi piyasada belirsizlik yaratıyor. Bankalara döviz çekimine sınırlama getirilmesi için sözlü talimatlar gittiği bildiriliyor. Yeşilada, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda pazartesi günü için sermaye kontrollerine hazır olunması gerektiğini ifade etti.
25 Mayıs 2023

Türkiye'de Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki toplam tutar, 18 Ağustos haftasından bu yana düşüş göstererek 2 trilyon 528 milyar liraya geriledi. Eski ekonomi yönetiminin yüksek enflasyon ortamında faizleri düşürme kararı sonrası başlatılan KKM uygulaması, hesap sahiplerine faiz ve kur farkı ödemesi yapılmasını içeriyor ve bu maliyet bütçeden karşılanıyor. Yeni ekonomi yönetimi, KKM varlıklarını azaltma ve TL mevduatını destekleme yönünde adımlar atıyor.
18 Ocak 2024

Kur Korumalı Mevduat (KKM) gideri, Temmuz 2023'te aylık bazda zirveye ulaşarak 34,5 milyar lira oldu. Bu durum, yılın ilk yedi ayında toplam KKM giderinin 59,5 milyar liraya yükselmesine neden oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre, KKM'nin toplam büyüklüğü 4 Ağustos haftası itibariyle 3,28 trilyon lira oldu. KKM'nin merkezi bütçeye maliyeti geçen yıl 92,5 milyar lira olmuştu.
15 Ağustos 2023

Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasında sıfır stopaj uygulaması yıl sonuna kadar devam edecek. Bu uygulama, TL'nin yabancı paralar karşısında değer kaybını yavaşlatmak amacıyla Aralık 2021'de başlatılmıştı. KKM hesaplarındaki kazançlardan stopaj alınmazken, normal TL mevduatında stopaj uygulanıyor. KKM hesaplarındaki toplam tutar 2,63 trilyon lira olarak belirtiliyor.
27 Haziran 2023

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından çıkış süreci devam ediyor. 27 Ekim haftasında 63 milyar liralık bir çıkış gerçekleşti. Eski ekonomi yönetimi, yüksek enflasyona rağmen faizi düşürmüş ve enflasyon daha da yükselmiş, döviz fırlamıştı. Yeni ekonomi yönetimi ise KKM varlıklarının azaltılması için girişimlerde bulunuyor ve TL mevduatını destekliyor. 18 Ağustos haftasından beri KKM hesaplarındaki toplam tutar düşüşte.
2 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Genel Kurulu'nda 2024 yılı bütçesi üzerine yaptığı konuşmada, yolsuzluk iddialarını reddetti ve Türkiye'nin alt orta gelir grubundan üst orta gelir grubuna geçişini, on binlerce kilometre yol yapımını, her ile üniversite kurulmasını ve sağlıkta gerçekleşen dönüşümleri örnek göstererek bu başarıların yolsuzlukla mümkün olamayacağını savundu. Ayrıca, Türkiye'nin Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından 'gri liste'ye alınmasına ve bu durumun olası olumsuz etkilerine değinildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin 'gri liste'den çıkarılması için kararlı olduklarını belirtti.
25 Aralık 2023

KESK'e bağlı BES-AR'ın verilerine göre açlık sınırı 17 bin 215 lira, yoksulluk sınırı ise 50 bin 750 lira oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk lirasının değer kazanma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. İstanbul'da su fiyatlarına %15 zam yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer hakkında yeni bir soruşturma açıldı. SPK, Global Yatırım Holding'in halka arz başvurusunu reddetti. Narlı Feribot İşletmeciliği AŞ, halka arz için SPK'ya başvurdu. Türkiye'de ekim ayında trafiğe kaydedilen her dokuz otomobilden biri elektrikliydi. İstanbul'da düzenlenen rüşvet operasyonunda 105 kişi yakalandı. JP Morgan, Merkez Bankası'nın politika faizini 250 baz puan artırmasını bekliyor. Binance CEO'su istifa etti.
22 Kasım 2023

Türkiye'de hakkında soruşturma açıldıktan sonra Avusturya'ya giden ve burada tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz'ın Avusturya'daki faaliyetleri ve bağlantıları hakkında yeni bilgiler ortaya çıktı. Korkmaz, tutuklu bulunduğu sırada Avusturyalı bir iş insanı tarafından ziyaret edildi. Bu iş insanı, Korkmaz'a ait şirketin işlettiği Paramount Otel'in işletmecisi olan bir diğer Avusturyalı iş insanıyla da bağlantılı. Korkmaz, 'kara para aklama', 'yasadışı para transferi' ve 'yargıya müdahale' suçlamalarıyla ABD'de de yargılanıyor.
1 Ekim 2023

Goldman Sachs ekonomistleri tarafından hazırlanan raporda, Türk lirasının keskin bir değer kaybı yaşayabileceği ve piyasaların muhalefetin seçimleri kazanma olasılığını daha yüksek olarak fiyatladığı belirtiliyor. Türkiye'deki seçimlere dair yabancı yatırımcı ve bankaların ilgisi artarken, analizler AKP'nin iktidarda kalması durumunda karamsar bir ekonomik tablo çiziyor. Ancak iktidar değişikliği ve para politikasının düzelmesi halinde uzun vadede pozitif beklentiler olduğu ifade ediliyor. Merkez Bankası'nın son bir ayda yaptığı yaklaşık 50 milyar dolarlık döviz satışı ve rezervlerdeki düşüş, kurda oynaklık riskini artırıyor.
12 Mayıs 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankalara gönderdiği bir yazı ile kur korumalı mevduat (KKM) işlemlerinde uygulanan faiz üst sınırını kaldırdığını duyurdu. Daha önce bankalar, TCMB'nin belirlediği politika faizinin en fazla 3 puan üstünde faiz verebiliyordu. KKM büyüklüğü Ocak ayı itibarıyla 1,37 trilyon TL'ye düşmüş ve bu durum, faiz üst sınırının kaldırılmasına yol açmıştır. Ayrıca, şirketlere uygulanan KKM yatırımlarındaki kurumlar vergisi istisnası 2022 sonuna kadar genişletildi.
26 Ocak 2023

Sermaye Piyasası Kurulu, sekiz şirketin toplamda 2 milyar 509 milyon lira değerindeki borçlanma aracı ihracı ve dört şirketin toplam 575 milyon 335 bin 775,04 lira değerindeki bedelsiz sermaye artırımı başvurularını onayladı. Ayrıca, SPK, belli başlı şirketlerin pay piyasasında gerçekleştirilen işlemlerle ilgili olarak iki kişiye toplamda yaklaşık 1,2 milyon lira tutarında idari para cezası uyguladı. Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptıran 26 internet sitesine erişim engeli getirilmesi kararı da alındı.
16 Haziran 2023

Aralık 2021'de başlatılan ve Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmayı amaçlayan kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarında biriken para miktarı 2,1 trilyon liraya ulaştı. KKM hesapları, vade sonunda faiz veya kur farkı ödemesi yaparak yatırımcıları korumayı hedefliyor. İktidar, seçim öncesi döviz talebini kontrol altına almak için KKM'ye olan ilgiyi artırmak amacıyla bir ay içinde dört yeni düzenleme getirdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, 28 Nisan haftasında KKM hesaplarındaki toplam tutar 2 trilyon 117 milyon 590 bin lira olarak kaydedildi.
6 Mayıs 2023

Union Bancaire Privée yöneticisi Lamine Bougueroua, Reuters'a yaptığı açıklamada, Türk Lirası'nın yatırım için cazip bir noktada olmadığını ve TL'de yüzde 20'lik bir değer kaybı daha beklediklerini söyledi. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine getirilmesiyle yabancı yatırımcıların ilgisinin artması beklenirken, piyasa aktörleri Türkiye'ye yatırım yapmak için erken olduğunu belirtiyor. Türkiye'de seçimlerden sonra ekonomide normalleşme sinyalleri verilse de, dolar/TL kuru seçimlerden önce 20 liranın altındayken, Şimşek sonrası ilk iş gününde 21 seviyesinin üstüne çıktı.
6 Haziran 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, borsada küçük yatırımcıların zarar gördüğü ve usulsüzlük yapıldığı iddialarına dikkat çekti. Daha önce de konu hakkında uyarılarda bulunduğunu belirten Kılıçdaroğlu, eleştirilere ve alaylara maruz kaldığını ifade etti. 15 Mayıs'ta borsaya soruşturma emri vereceğini ve manipülatörlerden çalınan paraları tahsil edeceğini söyledi.
7 Mayıs 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yatırımcıların izinsiz kaldıraçlı işlemler nedeniyle mağdur edildiğine dair artan şikayetler üzerine bir açıklama yaptı. Açıklamada, kaldıraçlı işlemlerin sadece SPK tarafından yetkilendirilen kuruluşlar aracılığıyla gerçekleştirilebileceği belirtildi. Yatırımcıların bu tür işlemler için yurt içi banka hesaplarına para göndermeleri istendiği ve bu durumun mağduriyetlere yol açtığı ifade edildi. SPK, izinsiz kaldıraçlı işlemler yapan ve bu işlemleri kolaylaştıranlar hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu ve ilgili internet sitelerine erişim engeli için hukuki işlemler yapıldığını duyurdu.
23 Şubat 2023
İşaretlediklerim