Türkiye Merkez Bankası (MB), bankacılık sistemine daha fazla lira sağlamaktan ziyade, şimdi sistemden lira çekmeye başladı. Seçimlerden sonra döviz kurları serbest bırakıldı ve dolar/TL ile avro/TL kurları önemli ölçüde yükseldi. Yeni ekonomi yönetimi, döviz satma uygulamalarının sona ereceğini belirtti ve kamu bankalarının döviz satışını durdurduğu gözlemlendi. MB'nin döviz rezervi biriktirmesi ve menkul kıymet baskısının gevşetilmesi, TL likiditesinin artmasına ve TL mevduat faiz oranlarının düşmesine yol açtı.
19 Temmuz 2023

Aralık 2021'de başlatılan kur korumalı mevduat (KKM) uygulaması, Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak amacıyla devreye alınmıştır. Ancak bu uygulama, bankaların karlılığını olumsuz etkilemektedir. Bankalar, Merkez Bankası'nın döviz hesaplarının TL'ye dönüşüm hedeflerine ulaşmak için KKM hesaplarına yüksek faizler sunmuş ve bu durum faiz oranlarının %35-40 seviyelerine çıkmasına neden olmuştur. Bankacılık kaynakları, bu durumun Mayıs ayında bankacılık sektörünün kar artışını sıfırlayabileceğini belirtiyor.
3 Haziran 2023

Merkez Bankası, bankalar için uygulanan menkul kıymet tesis düzenlemesini gevşetti ve bankaların bilançolarındaki TL ağırlığı yükümlülüğünü yüzde 60'tan yüzde 57'ye indirdi. Ayrıca, yükümlülüğünü yerine getiremeyen bankalar için menkul kıymet tesisi oranı yüzde 10'dan yüzde 5'e çekildi. Uzmanlar, bu değişikliğin borsada banka hisseleri üzerinde olumlu bir etki yaratabileceğini belirtiyor.
26 Haziran 2023

Türkiye'de bankalar, Merkez Bankası'nın tahvil tesisi zorunluluğu gibi yeni düzenlemeler ve seçim belirsizliği nedeniyle ihtiyaç kredilerinde 70 bin liranın üzerinde kredi vermeme kararı aldı. Bankacılık sektöründe zaten düşük seyreden kredi arzı, bu yeni düzenlemelerle daha da sıkılaştı. Ticari kredilerde kesintiye gidilirken, KOBİ kredilerinde de yavaşlama olduğu belirtiliyor. Kamu bankalarından bir kaynak, ihtiyaç kredilerinde 70 bin ve konut kredilerinde 250 bin lira sınırlarının aşılmaması yönünde yazılı talimat alındığını ifade etti.
12 Nisan 2023

Merkez Bankası'nın 16 Mayıs'ta yaptığı düzenlemeyle ihtiyaç kredilerinde menkul kıymet zorunluluğu getirilmiş ve belirli limitin üzerindeki kredi kartlarıyla nakit çekim ve kuyum harcamaları kısıtlanmıştır. Bu düzenleme sonrasında birçok banka kredi kartından nakit avans çekimini durdurmuştur. Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, vatandaşların bankalardan nakit çekemeyince esnaflara giderek POS cihazları üzerinden nakit para çekmeye çalıştıklarını ve bu durumun yasal olmadığını Twitter üzerinden paylaşmıştır.
18 Mayıs 2023

Bankacılık kaynaklarına göre, Merkez Bankası şirketlerin döviz alımlarında işlem saat ve miktar sınırlaması getirmiş durumda. Şirketlerin döviz talepleri takip ediliyor ve gerçek ihtiyaç sahiplerine satış yapılması hedefleniyor. Döviz alım işlemleri belirli saat aralıklarında ve Merkez Bankası'nın izniyle gerçekleştiriliyor. Ayrıca, 1 milyon dolar üzerindeki döviz talepleri için bankaların ve şirketlerin bir gün önceden bildirimde bulunmaları gerekiyor.
24 Ocak 2023

İktidar tarafından Meclis'e sunulan yeni torba yasa teklifi, kur korumalı mevduat (KKM) sisteminde Hazine tarafından sağlanan desteğin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) devredilmesini öngörüyor. Bu değişiklikle, KKM'nin bütçeye olan yükünün sınırlanması amaçlanıyor. Ancak ekonomistler, bu durumun Merkez Bankası üzerindeki yükü artırarak enflasyonu tetikleyebileceği konusunda uyarıyorlar.
5 Temmuz 2023

Merkez Bankası, kur korumalı mevduatta (KKM) zorunlu karşılık oranını yükseltti. Altı aya kadar vadelinin zorunlu karşılık oranı 10 puan artırılarak yüzde 25'e çıkarıldı. Bir yıla kadar vadeli ve bir yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı ise yüzde 5 olarak belirlendi. Bu değişiklikle piyasada oluşan TL likidite fazlasının zorunlu karşılık oran artışıyla sistemden çekilmesi hedefleniyor.
14 Eylül 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), toplam kredi bakiyesi 50 milyon Türk Lirası ve üzerinde olan şirketler için Özet Döviz Pozisyon Raporlama yükümlülüğünü Ocak 2024'e kadar erteledi. Daha önce bu yükümlülük, 10 milyon TL ile 50 milyon TL arasındaki kredi bakiyesine sahip firmalar için Ocak 2024'e, 50 milyon TL ve üzeri firmalar için ise 30 Haziran 2023'e ertelenmişti. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, 50 milyon TL ve üzeri kredi bakiyesine sahip tüm firmalar için raporlama süresi Ocak 2024'e uzatıldı.
3 Temmuz 2023

Aralık 2021'de Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak amacıyla başlatılan kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına, bankalar yüksek faiz oranları sunmaktaydı. Ancak Reuters'a konuşan dört kıdemli bankacıya göre, bazı bankalar önden prim ödeme uygulamasını durdurdu. Bankacılık kaynaklarına göre, bu durum bankaların bilançoları için daha sağlıklı bir gelişme. KKM hesaplarına verilen faizlerin ise hala yüksek seviyede olduğu belirtiliyor.
30 Mayıs 2023

Merkez Bankası'nın TL mevduat hedeflerini tutturmak amacıyla bankalar arasında faiz yarışı başladı. Bazı bankalar, döviz mevduatları için yüzde 8, TL'ye dönüşümde ise yüzde 18'e varan ilave faiz ödüyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, bankacılık sektöründe TL mevduat oranı yüzde 55,52 seviyesinde bulunuyor. Dövizden TL'ye dönüşümde uygulanan faizlerin toplamda yüzde 25'e kadar çıkabildiği belirtiliyor.
23 Şubat 2023

Bankalar, hükümetin belirlediği hedeflere ulaşmak amacıyla müşterilerini kur korumalı mevduat (KKM) hesapları açmaya teşvik etmek için yoğun bir çaba içerisinde. Bu çabalar sonucunda KKM hesaplarındaki toplam mevduat miktarı rekor bir artışla 2,1 trilyon TL'ye ulaştı. Bankacılık sektörü çalışanları, düzenlemelerden kaynaklanan cezalardan kaçınmak için mayıs ayının ilk iki haftasında da bu yönde çalışmalarını sürdürecekler.
8 Mayıs 2023

Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu, faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Ayrıca, bankacılık sektörüne TL dönüşlü KKM hesaplarından yüzde 50, döviz dönüşlü KKM hesaplarından ise yüzde 5 TL vadeli mevduata dönüşüm hedefi verildi. Bu hedefi tutturamayan bankalar menkul kıymet alımı ile karşı karşıya kalacak. Bankacılık sektörü kaynakları, TL mevduat faizlerinin yüzde 35-40 seviyelerine yükselmesini bekliyor.
28 Ağustos 2023

Döviz kurlarındaki artış sebebiyle haziran ayında kur korumalı mevduat (KKM) ödemeleri için Türkiye bütçesi ve Merkez Bankası'ndan 192 milyar liraya kadar para çıkışı bekleniyor. KKM'ye yatırım yapanların üç aylık ortalama kazancı %20'yi aştı. Eski Merkez Bankası başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, KKM'nin 2022'deki toplam yükünün 181,5 milyar lira olduğunu belirtmişken, ekonomi yazarı Alaattin Aktaş haziran ödemeleri için 166 milyar ile 192 milyar lira arasında bir yük öngörüyor.
3 Temmuz 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası mevduatını teşvik etmek amacıyla zorunlu karşılık oranlarında değişikliklere gitti. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, kur korumalı hesaplar için zorunlu karşılık oranları altı ay vadeli mevduatlarda %30'dan %25'e düşürüldü. Ayrıca, yabancı para cinsinden mevduatlar için TL karşılığında tutulan ilave zorunlu karşılık oranı %4'ten %8'e çıkarıldı. Bu adımlar, TCMB'nin para politikası ilkeleri doğrultusunda sürdürülecek olan sadeleşme süreci ve miktarsal sıkılaştırma çabalarının bir parçasıdır.
30 Ocak 2024

Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) zorunlu karşılık oranını yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltti. Ayrıca, döviz mevduat için TL cinsi ilave zorunlu karşılık oranı getirildi. Bu hamle ile KKM'den TL mevduata geçiş teşvik edilecek. Altı aya kadar vadeli KKM'de zorunlu karşılık oranı yüzde 25'ten yüzde 30'a, 1 yıla kadar vadeli ile 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkarıldı. Döviz mevduata yüzde 4 ilave zorunlu karşılık uygulanmasına karar verildi.
2 Kasım 2023

Türkiye'de iktidarın liralaşma politikaları piyasalarda sıkışıklık yaratırken, faiz, döviz ve altın yeni rekor seviyelere ulaştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, kur korumalı mevduat hesaplarındaki artış rekor bir seviyeye ulaştı. Bankalar, Merkez Bankası'nın belirlediği liralaşma hedeflerine ulaşmak için ödüllü efektif döviz kampanyaları başlattı ve yastık altı ile kasalardaki dövizi çekmeye çalışıyor. Ayrıca, daha önce yasaklanan ancak sonrasında gevşetilen KKM faizi artı prim uygulamasına geri dönüldü.
14 Nisan 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankalara gönderdiği bir yazı ile kur korumalı mevduat (KKM) işlemlerinde uygulanan faiz üst sınırını kaldırdığını duyurdu. Daha önce bankalar, TCMB'nin belirlediği politika faizinin en fazla 3 puan üstünde faiz verebiliyordu. KKM büyüklüğü Ocak ayı itibarıyla 1,37 trilyon TL'ye düşmüş ve bu durum, faiz üst sınırının kaldırılmasına yol açmıştır. Ayrıca, şirketlere uygulanan KKM yatırımlarındaki kurumlar vergisi istisnası 2022 sonuna kadar genişletildi.
26 Ocak 2023

Türkiye'de tüketici kredilerindeki hızlı artışa paralel olarak banka ve kredi kartı harcamaları da yükselerek dört haftalık ortalamada 100 milyar liranın üzerine çıktı. Yıllık artış yüzde 150'yi bulurken, bireysel kredi kartı borcu stoku da yüzde 123,78 oranında arttı. Uzmanlar, Merkez Bankası'nın faiz indirimleri ve kredi kartlarına getirilen faiz sınırının borçlanmayı cazip hale getirdiğini, ancak faiz politikasında bir değişiklik olması durumunda hanehalkı borçluluğunun ve iç talebe etkisinin ağır olabileceğini belirtiyor.
31 Ocak 2023

Aralık 2021'de Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak amacıyla başlatılan kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarındaki toplam para miktarı artış göstermeye devam ediyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre, 12 Mayıs haftasında KKM hesaplarındaki toplam tutar 2 trilyon 346 milyon 755 bin lira olarak kaydedildi. Bu miktar, önceki haftalara göre artış göstermiş durumda. KKM hesapları, vade sonunda faiz veya kur farkı ödemesi yapılmasını içeriyor ve seçim öncesi döviz talebini kontrol altına almak için iktidar tarafından faiz sınırı kaldırılarak teşvik ediliyor.
18 Mayıs 2023
İşaretlediklerim