Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Serkan Yılmaz, İstanbul'da beklenen depremde halkın kendi kendine yetebilir bir sağlık organizasyonuna sahip olması gerektiğini belirtti. 6 Şubat depremlerinin etkilediği nüfus oranları ve İstanbul'un nüfus yoğunluğu ile hastane ve yoğun bakım yatak sayılarına dair veriler paylaşıldı. İstanbul Tabip Odası, depreme yönelik sağlık hizmetlerini iyileştirmek amacıyla bir çalışma grubu kurdu. Dr. Hasan Oğan, İstanbul'daki hastanelerin depreme hazırlıksız olduğunu ve triaj alanlarının yetersizliğini dile getirdi. Prof. Dr. Yılmaz, mahalle bazında afet bilincine sahip ekiplerin oluşturulması gerektiğini vurguladı.
23 Aralık 2023

Resmi Gazete'de yayınlanan kararla ilaç fiyatlamasında kullanılan avro kuruna yüzde 25 zam yapıldı. Ancak bu durum, ilaç sıkıntısı çeken eczaneleri rahatlatmaya yetmedi. Depolar, 25 Aralık'ta yürürlüğe girecek zamlı fiyatları beklediği için ilaç çıkarmıyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, reel avro kurunun yüzde 50'si oranında seyreden avro kuru nedeniyle piyasada ilaç bulunamadığını ve bu sorunun devam edeceğini belirtiyor. Saydan, yerli ilaç sanayi desteğinin artırılması gerektiğini vurguluyor.
17 Aralık 2023

İlaç fiyatlandırmasında kullanılan avro kurunun yüzde 25 artırılmasının ardından eczaneler ilaç tedarik edememeye başladı. İlaç firmaları ve depolar, zamlı fiyatlarla satış yapabilmek için ilaçları piyasaya sürmüyor. 19 bölge eczacı odası, ilaç yokluğunun dayanılmaz bir hale geldiğini belirterek Sağlık Bakanlığı'ndan acil önlem alınmasını istedi. Eczacılar, ilaç sıkıntısının kanser hastaları gibi acil durumdaki hastaları da etkilediğini ve bazı ilaçların piyasadan tamamen çekildiğini ifade etti.
20 Aralık 2023

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nergis Erdoğan, Hatay'da deprem sonrası yaşanan sorunlara dikkat çekti. Sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğunu, meslektaşlarının tükendiğini ve bölgede sağlık hizmeti seferberliği başlatılması gerektiğini belirtti. Antakyalı Dr. Ali Çerkezoğlu, yönetim krizine ve halkın yaşadığı mağduriyetlere işaret etti. İstanbul Tabip Odası, bölgeye destek için Hatay ve Adıyaman tabip odalarıyla işbirliği yaparak, sağlık hizmetleri ve malzeme desteği sağladı. Ayrıca, bölgede yaşanan sağlık hizmetlerindeki organizasyon ve koordinasyonsuzluğu eleştirdi.
24 Şubat 2023

6 Şubat depremleri sonrasında 11 şehirdeki sağlık hizmetleri ve çalışanları büyük zarar gördü. Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, depremde 100'den fazla hekim ve toplamda 500 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini, 500'den fazla yaralı olduğunu ve sağlık çalışanlarının mağduriyetlerinin göz ardı edildiğini belirtti. Sağlık çalışanlarının ailelerini güvenli yerlere yerleştirdikten sonra hastanelere koştuğunu, ancak kendi kayıpları ve zorluklarıyla baş etmek zorunda kaldıklarını ifade etti.
9 Mart 2023

Türkiye'nin çeşitli bölgelerini etkileyen büyük depremlerin ardından, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, depremzedelere yardım amacıyla bir yıllık maaşını bağışlama kararı aldı. Daha önce CHP, HDP ve İYİ Parti milletvekilleri de benzer bir şekilde bir aylık maaşlarını depremzedelere bağışladıklarını açıklamışlardı. İmamoğlu'nun bu hareketi, depremzedelere destek olma çabalarının bir parçası olarak görülüyor.
9 Şubat 2023

İlaç fiyatlandırmasında kullanılan avro kurunun yıl içinde iki kez artırılmasına rağmen, ilaç sıkıntısı devam ediyor. Özellikle Parkinson, diyabet, kalp damar hastalıkları, astım gibi hastaların sürekli kullanmak zorunda olduğu ilaçlara ulaşmak zorlaştı. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, ilaç fiyatlarındaki düzenlemenin gerekenin altında kaldığını ve ilaç tedarik sorununun daha da artacağını belirtti. Saydan, ilaçta dışa bağımlılığın azalması için yerli ilaç sanayinin güçlendirilmesi ve desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
18 Ağustos 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında çadır ve gıda malzemesi sattığı ortaya çıkan Kızılay Başkanı Kerem Kınık'ı istifaya çağırdı. Kızılay'ın çadır satışı yapması nedeniyle kan bağışlarının durduğu ve kan stoğunun asgari seviyenin altına düştüğü belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli, Kınık'ı desteklerken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay ve TBMM Başkanı Şentop olaya üzüldüklerini ifade etti. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank ise Kınık'ın görevde kalmasından rahatsızlık duyduğunu belirtti.
11 Mayıs 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 6 Şubat'ta 11 ili etkileyen ve 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği depremler sonrasında yaşanan sorunlara dikkat çekti. Gazeteci Fatih Altaylı'ya Kurban Bayramı'nda yaptığı açıklamalarda, insanların çadırlarda ve konteynerlerde zor şartlarda yaşadığını, kalıcı konutların bir an önce bitirilmesi gerektiğini, yeni imar planlarının olmamasının inşaatları geciktirdiğini ve su sorununun acilen çözülmesi gerektiğini ifade etti. Altaylı, Koca'nın depremin toplumun gündeminden hızla düşmesinden ve yeterli toplumsal duyarlılık gösterilmemesinden rahatsız olduğunu yazdı.
4 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesindeki hasar tespit çalışmalarının bitmek üzere olduğunu ve vatandaşların e-Devlet üzerinden hasar durum raporlarına ulaşabileceğini belirtti. Enkaz altından 114 bin 834 kişinin kurtarıldığını ve 1 milyon 684 bin vatandaşın barınma ihtiyacının giderildiğini ifade etti. Yeni yerleşim yerlerini zemin sıvılaşmasını önlemek amacıyla ovalardan dağlara doğru kaydırmayı hedeflediklerini söyledi. Ayrıca, depremden etkilenen 11 ildeki TOKİ taksit ödemelerinin üç ay süreyle ertelendiğini ve çeşitli ekonomik destek paketlerinin devreye alındığını açıkladı.
20 Şubat 2023

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan avro kurunun 14 lira 387 kuruş olarak güncellenmesine rağmen, bu durumun piyasada bulunmayan ilaçlar sorununu çözmeyeceğini belirtti. Saydan, ilaç avro kurunun, normal kura yetişemediğini ve bu durumun ilaçları bulunabilir olmaktan çıkardığını ifade etti. Saydan, son 3 yılda ilaç sektöründe yaşanan sorunların kökeninin, Euro kurunun ilaç sektöründe, gerçek kurdan farklı bir şekilde belirlenmeye başlaması olduğunu belirtti.
23 Temmuz 2023

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Kılıç, 6 Şubat'taki depremler sonrası bölgede ishalli hastalıkların ve hepatit vakalarının artabileceği konusunda uyarıda bulundu. Aile sağlığı merkezlerinde ciddi hizmet açığı olduğunu ve aile hekimliği sisteminin deprem koşullarına uygun olmadığını belirtti. Kırsal alanlarda temiz su ve kanalizasyon sorunları devam ediyor. Kadın sağlığı hizmetlerinde ciddi eksiklikler var ve afet sonrası istenmeyen gebeliklerin artabileceği ifade ediliyor. Barınma koşulları kötü, çadır ve konteynerler yağmurda su alıyor. Yaşlılar ve sağlık çalışanları ihmal ediliyor, sağlık çalışanlarının konaklama sorunları ve tükenmişlik yaşadıkları belirtiliyor.
5 Nisan 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında 19 bin 300 depremzede vatandaşın tedavi altında olduğunu açıkladı. Bakan Koca, deprem bölgesinde 3 bin 677 bebek doğduğunu, tıbbi malzeme ve ilaç ihtiyacının karşılandığını, 8 bin 851 hastaya cerrahi işlem yapıldığını ve içme sularının kontrol altında olduğunu belirtti. Ayrıca, bölgede çalışan sağlık personeli sayısının 145 bin 711 olduğu ve gerekli aşıların sevk edildiği ifade edildi.
13 Şubat 2023

SGK, multipl skleroz (MS) hastalarının tedavisinde kullanılan ve altı ayda bir alınan ocrelizumab etken maddeli ilacı (Ocrevus) ayaktan tedavi gören hastalar için geri ödeme listesinden çıkardı. Hastanede yatan hastalara ilacın uygulanmasına devam edilecek. İlacın eczane fiyatı 57 bin lira 270 kuruş olup, kararın geri alınmasını bekleyen altı binden fazla MS hastası ve hekimleri change.org'da bir imza kampanyası başlattı. Prof. Dr. Cavit Boz, ilacın önemli bir tedavi olduğunu ve kararın düzeltilmesini beklediklerini ifade etti. Hastalar, ilacın pasife alınmasının tedavi süreçlerini olumsuz etkilediğini ve sağlık durumlarının kötüleşmesine yol açtığını belirtiyor.
8 Haziran 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan'ın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre, 11'i yerli üretim olmak üzere toplam 13 yeni ilaç, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun geri ödeme listesine alındı. Listeye eklenen ilaçlar arasında kanser, acil antihipertansif, antibiyotik, romatolojik hastalıklar, psikiyatri, astım, KOAH, antibakteriyel ve antiviral ilaçlar bulunmaktadır. Bakan Işıkhan, ilaçların hastalara şifa getirmesini temenni ettiğini ve vatandaşlara sağlıklı bir ömür dilediğini belirtti.
2 Şubat 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Malatya'da Rönesans Konteyner Kenti'ni ziyaret ettikten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, depremzedelere verilen sözlerin tutulmadığını belirtti. Özel, depremden etkilenen illerde barınma sorununun devam ettiğini ve verilen sözlerin yerine getirilmediğini vurguladı. Türkiye genelinde 100 evden sadece 12'sinin teslim edildiğini, Malatya'da ise bu oranın 7 olduğunu ifade etti. Özel, depremzedelerin zor şartlar altında yaşamaya devam ettiğini söyledi.
22 Haziran 2024

Sağlık Bakanlığı, deprem bölgesinde görev yapan aile hekimlerinin maaşlarından ortalama 23 bin lira kesinti yaptı. Bu kesinti, aile hekimlerinin performanslarının deprem sonrası zor koşullar altında değerlendirilmesi sonucu gerçekleşti. Türk Tabipleri Birliği ve diğer sağlık profesyonelleri, bu durumu aile hekimlerinin cezalandırılması olarak değerlendiriyor ve sağlık hizmetlerinin daha da kötüleşeceği konusunda uyarıda bulunuyor. Deprem bölgesindeki sağlık merkezlerinin yıkılması ve malzeme eksikliği gibi sorunlar da aile hekimlerinin zorluklarını artırıyor.
21 Mart 2024

Türkiye'deki 30 bin eczane, 5 Ağustos'tan bu yana maliye ekipleri tarafından denetleniyor. İstanbul Eczacı Odası, bu denetimlerin adil olmadığını ve eczacıların haksız yere cezalandırıldığını belirtti. Eczacılar, vergi sisteminin adil ve hakkaniyetli olmasını talep ederek, kesilen cezaların iptal edilmesini ve denetimlerin daha adil bir şekilde yapılmasını istiyor. Ayrıca, denetimlerin uzun sürmesi nedeniyle sağlık hizmetlerinin aksadığını ve hastalar nezdinde negatif algı oluştuğunu vurguladılar.
13 Ağustos 2024

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Pınar Özcan, Türkiye'de eczacılık fakültelerinin sayısının 20 yıl önce sekiz iken bugün 62'ye ulaştığını ve bu durumun işsiz eczacı sayısını artırdığını belirtti. Kadıköy İskele Meydanı'nda toplanan eczacılar, fakülte enflasyonuna dikkat çekmek için çeşitli dövizler taşıdı. Özcan, Sağlık Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurumu'na seslenerek, eczacılık fakültesi açılmasına son verilmesini ve kontenjanların düşürülmesini talep etti. Ayrıca, eczacılık eğitiminin niteliğinin artırılması gerektiğini vurguladı.
14 Mayıs 2024

6 Şubat 2023'te meydana gelen deprem sonrası Hatay'da bir grup aile hekimi, yıkılan aile hekimliği merkezlerine rağmen hizmet vermeye devam etti. Çadırlar ve konteynerlerde hasta bakarak, tedavi ve gerekirse sevk işlemlerini sürdürdüler. Sağlık Bakanlığı veya diğer ilgililer tarafından daha iyi koşullar sağlanmadı. Şubat ayında, yeterince hasta bakmadıkları ve performans kriterlerini yerine getirmedikleri gerekçesiyle maaşları yarı yarıya eksik ödendi.
22 Mart 2024
İşaretlediklerim