Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ihtiyaç kredilerini faiz oranlarına göre menkul kıymet tesisine dahil ettiğini açıkladı. Bu düzenlemeyle bankalar, ihtiyaç kredilerinde faizi belirli bir orana indirmek zorunda kalacak ya da kullandırdıkları kredi miktarı kadar tahvil Merkez Bankası'nda bulunduracak. Uzmanlar, bu kararın bankaların ihtiyaç kredisi arzını azaltacağını öngörüyor. Ayrıca, bankaların kredi faiz oranlarında bir üst limit oluşacağı ve mevduat faizlerinin yüksek olduğu bir ortamda düşük faizli kredi vermeyi tercih etmeyecekleri belirtiliyor.
11 Mart 2023

Merkez Bankası, ihtiyaç kredilerinde faiz oranlarına üst sınır getiren bir düzenleme yaptı. Bu düzenlemeyle, 70 bin liraya kadar olan ihtiyaç kredileri menkul kıymet tesisinden muaf tutulacak. Deprem bölgesindeki vatandaşlar ve bazı SGK borçlularına verilecek krediler de bu muafiyetten yararlanacak. Bankalar, düşük faizli ihtiyaç kredileri vermek yerine, kredi tutarı kadar tahvili Merkez Bankası'nda tutmak zorunda kalacaklar, bu da ihtiyaç kredisi arzında bir azalmaya yol açabilir.
13 Mart 2023

Türkiye'de yeni ekonomi yönetimi ile döviz kurları serbest bırakıldı ve Merkez Bankası faizi yüzde 15'e çıkardı. Ancak bu artış doların yükselmesine engel olamadı ve dolar/TL kuru 25,46 seviyesine ulaşarak rekor kırdı. Hürriyet yazarı Hande Fırat, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ekonomi yönetiminin çeşitli ülkelerle anlaşmalar yaparak Türkiye'ye döviz girişi sağlamaya çalışacağını yazdı. Bu çerçevede, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapılan ziyaret ve İngiltere ile artan yatırım potansiyeli öne çıkan detaylar arasında.
23 Haziran 2023

Sermaye Piyasası Kurulu, Halkbank'ın yaklaşık 5 milyar TL ve Vakıfbank'ın 7 milyar TL üzerindeki tahsisli sermaye artırımını onayladı. Bu artırım, her iki bankanın da hakim ortağı olan Türkiye Varlık Fonu'na tahsisli olarak gerçekleştirilecek. 14 Mayıs'taki seçim öncesi hükümetin kredi kullanımını artırma planı çerçevesinde, Ziraat Bankası dahil olmak üzere kamu bankalarının sermayesi toplamda 5,5 milyar dolar artırılacak. Kamu bankalarına daha önce de benzer sermaye artışları sağlanmıştı.
28 Mart 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, ABD merkezli yatırım bankası JP Morgan'ın İstanbul'da düzenleyeceği yatırımcı toplantısına katılacaklar. İktidarın düşük faiz politikasında ısrar etmesi sonucu ekonomi krize girmiş ve bu durumu düzeltmek için piyasanın sevdiği isimlerden Şimşek ve Erkan göreve getirilmişti. Yeni ekonomi yönetiminin ekonomi politikalarını normalleştirmesi ve Merkez Bankası'nın faiz artırması bekleniyor.
3 Ağustos 2023

Türkiye'de yaşanan büyük depremlerin ardından Borsa İstanbul'un geç kapatılması eleştirilere yol açtı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından borsada açığa satış işlemleri yasaklanmış ve depo şartı getirilmişti. Ancak, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a borsanın kapatılması gerektiğini aktarmada çekimser kalması ve kamu aracı kurumlarının ikna olmaması nedeniyle borsa üç gün sonra kapatılabildi. Deprem bölgelerindeki yatırımcı sayısının 381 bin olduğu ve bu durumun maddi kayıplara yol açtığı belirtildi.
11 Şubat 2023

Merkez Bankası, vadeli TL mevduata geçiş hedefini vadesi gelen gerçek kişi döviz dönüşüm hesapları için en az yüzde 10, TL kur korumalı mevduatlar için en az yüzde 50 olarak belirledi. Bankaların dönüşüm hesaplarında yüzde 95 yenileme ve TL’ye geçiş hedefine nasıl ulaşmasının beklendiği de açıklandı. Katılım bankalarının iş modellerindeki farklılıkların oluşturduğu zorluklar yapılan bu düzenlemede dikkate alındı. Merkez Bankası, deprem bölgesinde kullandırılan kredilere ilişkin tanımladığı muafiyetin süresini de 31 Ağustos 2023’ten 1 Ocak 2024’e uzattı.
28 Ağustos 2023

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu'nun verilerine göre, 2023 yılında Türkiye'de 111 bin 576 esnaf ve sanatkar iş yerini kapattı. Açılan her 100 yeni iş yerine karşılık 36 iş yeri kapandı ve bu oran önceki yıllara göre artış gösterdi. En çok iş yeri kapanışı yaşanan iller Yozgat, Gümüşhane, Adana, Erzincan ve Bursa oldu. İstanbul, hem en çok yeni iş yeri açılan hem de en çok iş yeri kapanan il olarak öne çıktı.
10 Ocak 2024

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, kendisine yönelik 'itibar suikasti kampanyası' iddiasıyla istifa etti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Erkan'ın istifasının şahsi bir karar olduğunu belirtti ve yeni başkanın kendi önerisiyle atanacağını ifade etti. Bu gelişmelerin ardından Merkez Bankası başkan yardımcılarından Fatih Karahan, yeni Merkez Bankası Başkanı olarak atandı. Karahan'ın ataması Resmi Gazete'de yayınlandı.
3 Şubat 2024

Avrupa'da birçok bankanın desteklediği Avrupa Ödeme Girişimi (EPI), anında ödeme hizmeti sunmayı hedefleyen bir platform geliştiriyor. EPI'nin bu girişimi, Visa ve Mastercard'a bir alternatif oluşturmayı amaçlıyor ve 2023 sonunda Fransa ve Almanya'da pilot olarak başlatılacak. Daha sonra 2024'ün başlarında geniş bir pazara açılacak. Girişim, çevrim içi ve mobil alışveriş ödemeleri, abonelik taksitleri gibi hizmetleri de içerecek şekilde zamanla genişletilecek.
25 Nisan 2023

Dünya genelindeki dördüncü 'Wizarding World' Harry Potter mağazası, 16 Aralık'ta İstanbul'da açılacak. Sihir Dükkanı tarafından işletilecek olan mağaza, Mall of İstanbul'da yer alacak ve 200 metrekarelik bir alanda Harry Potter ve Fantastik Canavarlar serilerine ait bin 500'e yakın ürün sunacak. Mağaza, ziyaretçilere 'Asa Seçimi', 'Seçmen Şapka ile Hogwards Binası'nı Bulma', 'Görünmezlik Pelerinini Deneme', '9 ¾ Peronunda Fotoğraf Çekme' gibi etkinliklerle özel bir deneyim vaat ediyor.
13 Aralık 2023

İsviçre merkezli özel banka Julius Baer, lüks yaşamak için en çok para harcanması gereken şehirleri sıraladı. Listede Singapur ilk sırada yer alırken, Şanghay ve Hong Kong sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada bulunuyor. Banka, şehirleri belirlerken bisiklet, araba, mücevher gibi çeşitli lüks tüketim ürünlerinin ve hizmetlerin fiyatlarını dikkate alıyor.
4 Temmuz 2023

Türkiye'de ekonomi yönetiminin uygulamaya koyduğu sıkılaştırma politikaları sonucunda krediye erişim zorlaşmış, borçlanma maliyetleri artmış ve kredi kartı kullanımının cazibesi azalmıştır. Maliye ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek'in hem yurt içinde hem de yurt dışında yaptığı açıklamalarla bu politikaların sinyalleri önceden verilmişti. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, dezenflasyonist politikaların üretim ve ihracat üzerinde baskı oluşturduğunu belirterek, iş dünyasının bu süreçte sabırlı ve azimli olacağını ifade etmiştir.
18 Mart 2024

İstanbul'da beklenen büyük depremin sadece kenti değil, Türkiye ekonomisini de ciddi şekilde etkileyeceği belirtiliyor. İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, sanayi tesislerinin depreme hazırlıklı olmadığını vurguluyor ve bu konuda acil önlemler alınması gerektiğini ifade ediyor. İstanbul Planlama Ajansı'nın envanterine göre, ticari ve sanayi alanlarının büyük bir kısmı en yüksek deprem riskine sahip bölgelerde yer alıyor. Bu durum, olası bir depremin Türkiye'nin ekonomik geleceğini tehlikeye atabileceği anlamına geliyor.
5 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek liderliğinde Finansal İstikrar Komitesi (FİK) toplandı. Toplantıda, tüketici kredileri başta olmak üzere kredilerdeki son dönem gelişmeleri ve bu gelişmelerin finansal istikrara etkileri ele alındı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada övgü dolu ifadeler kullanılmadığı için, yandaş medya bu kez 'müjde' temalı manşetler atamadı. Murat Muratoğlu, toplantının içeriği ve medyanın tepkisi üzerine ironik bir dille yorumlar yaparak, toplantının somut sonuçlarından ziyade, medyanın yaklaşımını eleştirdi.
10 Şubat 2024

Esfender Korkmaz, 2021 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 779 şirkete el konulduğunu belirtmesi ve gerekirse yeni şirketlere de el konulabileceğini söylemesi üzerine, bu durumun Türkiye'deki şirketlerin iflas riskini nasıl artırdığını ele alıyor. Korkmaz, FETÖ örgütüne ait şirketlerin nasıl bu kadar mal ve mülk sahibi olduğunu ve devletin bu duruma nasıl izin verdiğini sorguluyor. Ayrıca, Türkiye'deki büyük şirketlerin yurt dışında yatırım yapmak için bankalardan aldıkları krediler ve bu durumun Türkiye ekonomisine etkileri üzerinde duruyor. 2023 yılında doğrudan yabancı yatırım sermayesi giriş ve çıkışlarının dengesizliği de vurgulanıyor.
3 Mart 2024

Dünya Bankası, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen dört ilde küçük sanayi siteleri kurmak için Türkiye'ye 600 milyon dolarlık finansman sağlayacak. Bu proje, el sanatı ürünleri veya mal üretimi yapacak ya da hizmet sağlayacak 1600 mikro işletmeye ev sahipliği yapacak yedi küçük sanayi sitesinin kurulmasını hedefliyor. Sanayi siteleri, depremlere ve diğer doğal afetlere karşı dirençli olacak şekilde tasarlanacak ve enerji ihtiyacı güneş enerjisiyle karşılanacak. Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, projenin depremden etkilenen bölgelerdeki ekonomik toparlanmayı destekleyeceğini belirtti.
30 Temmuz 2024

İbrahim Kahveci, Türkiye'deki ekonomik sorunların dış güçlerin etkisi altında değil, iç politika ve yönetimdeki liyakatsizlikten kaynaklandığını iddia ediyor. Merkez Bankası Başkanlığı'nda Naci Ağbal'ın yerine Şahap Kavcıoğlu'nun getirilmesi ve Nureddin Nebati ile olan politikalar gibi örneklerle, ekonomik krizin yönetim kararlarından kaynaklandığını öne sürüyor. Kahveci, enflasyonun artışı ve döviz rezervlerinin tükenmesi gibi sorunların, akılcı olmayan politikalar ve liyakatsiz yönetim anlayışı nedeniyle yaşandığını belirtiyor.
19 Şubat 2024

Şeref Oğuz, Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanlığından ayrılışının faiz politikalarıyla ilgili olmadığını, daha çok itibar suikastı ve ekonomi magazini üslubu nedeniyle olduğunu belirtiyor. Naci Ağbal'ın aksine, Erkan'ın görevden alınma sebebinin ekonomik kararlar yerine, kamuoyu algısıyla ilgili olduğu vurgulanıyor. Bu durumun yurtdışı algısını olumsuz etkilediği ve Türkiye'nin ekonomik istikrarına dair endişeleri artırdığı ifade ediliyor.
5 Şubat 2024

Yakup Kepenek, Türkiye ekonomisinin sağlam bir temele oturması için gerekli olan üç ana kurumsal dayanağın; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Kamu İhale Kurumu (KİK) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) olduğunu ifade etmiştir. Ancak, bu kurumların hukuki temeller üzerine sağlamlaştırılmadığı sürece, ekonominin mevcut krizden kurtulmasının mümkün olmadığını vurgulamıştır. Ayrıca, TCMB'nin sınırlı uygulama bağımsızlığına sahip olduğunu, ancak genel olarak ülke ekonomisinin bu üç kurumsal dayanaktan yoksun olduğunu belirtmiştir.
24 Mart 2024
İşaretlediklerim