YÖK'ün ikinci öğretim programlarını kapatma kararı, en az 100 bin öğrencinin hayal kırıklığı yaşamasına neden oldu. Geçen yıl 1308 öğretim programına 80 bini aşkın öğrenci kayıt yaptırmıştı. ÖSYM, kapatılan programların genel kontenjana tanımlandığını bildirse de, bu kararın özel üniversitelere yeni müşteri yaratma amaçlı olduğu iddia ediliyor. Ayrıca, vakıf üniversitelerinin eğitim bedellerine yüzde 300'e varan zamlar yaptığı belirtiliyor.
24 Temmuz 2024

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini erteledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. Akademisyenler ve öğrenciler, depremzedeler için alınan bu kararın yeni mağduriyetlere yol açacağını belirtiyor. YÖK Başkanı Erol Özvar, uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini ve nisanda hibrit eğitimin değerlendirileceğini açıkladı. Ancak akademisyenler, hibrit eğitime nisandan önce geçilebileceğini ve dönemin ortasında sistem değiştirmenin anlamsız olacağını ifade ediyor. Öğrenciler de sosyal medyada #nisandegilmart etiketiyle tepkilerini dile getirerek, okulların martta açılabileceğini savunuyor.
19 Şubat 2023

2023-2024 eğitim öğretim yılının ikinci dönem ara tatili, okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki yaklaşık 20 milyon öğrenci için bugün başladı. Dokuz gün sürecek olan tatil, öğrencilere bayram tatiliyle birleşik bir mola imkanı sunuyor. Öğrenciler, 15 Nisan Pazartesi günü ders başı yapacaklar ve eğitim öğretim yılı 14 Haziran'da sona erecek.
5 Nisan 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İPA'nın şubat raporuna göre, İstanbul'da dört kişilik bir ailenin yaşam maliyeti 55 bin 321 liraya yükseldi. Bu rakam, Türkiye'deki asgari ücretin yaklaşık 3,25 katına denk geliyor. Geçen yılın aynı ayına göre yaşam maliyetindeki artış oranı yüzde 81 olarak belirlendi. Temel tüketim maddeleri arasında en yüksek fiyat artışı yüzde 114,27 ile et-kıyma ürünlerinde görüldü.
6 Mart 2024

Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden biri olan İstanbul Üniversitesi'nin tüm kampüsleri, Rektör Prof. Osman Bülent Zülfikar'ın kararıyla halka açıldı. Bu kararın iki ana gerekçesi bulunuyor: dünya genelinde yaygınlaşan 'duvarsız üniversite' konsepti ve 28 Şubat Süreci'nde yaşanan başörtüsü yasağına atıfta bulunarak özgürlükçü bir adım atılması. Rektör, üniversite ve toplum arasındaki ayrımı doğru bulmadığını belirterek, üniversitenin herkese açık olması gerektiğini savunuyor. Akif Beki ise bu kararı eleştirerek, eğitim ve toplum arasındaki ilişkilerin bu tür politikalarla nasıl şekillendiğine dikkat çekiyor.
14 Şubat 2024

Ege Üniversitesi, öğlen yemeği fiyatını 20 liradan 15 liraya düşürdü. Ancak, sabah kahvaltısı ve akşam yemeği fiyatı 20 liradan 35 liraya çıkarıldı. Bu değişiklikler, öğrencilerin tepkisini çekti. Daha önce, üniversite yemek fiyatlarına yüzde 200'ün üzerinde zam yapmıştı.
28 Eylül 2023

CHP Gençlik Politikaları Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, YÖK'ün hibrit eğitim kararının öğrencilerin oy kullanmasını engellemek amacıyla alındığını öne sürdü. Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini ertelemiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan uzaktan eğitime geçileceğini duyurmuştu. Akademisyenler ve siyasiler karara itiraz ederken, Eğitim-Sen dava açtı. YÖK'ün hibrit eğitim kararı, öğrencilerin adres değişikliği yapma süresinin bitimine yakın bir tarihte açıklandı. CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Gençosman Killik, öğrencilerin oy kullanabilmesi için ulaşım masraflarının karşılanması dahil gerekli desteği vereceklerini belirtti.
3 Nisan 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşanan istihdam ve terfi sorunlarına ilişkin soruları cevaplamadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın atadığı rektör Naci İnci ve yönetimi, üniversitede kadrolaşmayı sürdürüyor ve tanıdık kişileri işe alıp, liyakatsiz personeli terfi ettiriyor. CHP milletvekili Ulaş Karasu, bu durumu sorgulayan bir dizi soru önergesi sundu, ancak Tekin bu soruları mevcut süre içerisinde yanıtlamadı. Soru önergesinde, liyakatsiz atamalar, sendika baskıları ve şeffaflık eksikliği gibi konulara dikkat çekildi.
26 Mart 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depreme dayanıksız oldukları için faaliyetlerini durduran Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi ve İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'nde incelemelerde bulundu. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Yönetim Kurulu, planlama yapmadan hastanenin çoğu faaliyetini durdurmuştu. Bakan Koca, hastanelerin kendi yerlerinde adım adım yapılanmasını önerdi ve deprem riskine karşı alınacak tedbirler üzerinde çalıştıklarını belirtti.
5 Mart 2023

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından yayınlanan 'İstanbul’da Emekli Olmak' araştırmasına göre, İstanbul'da altı haneden biri sadece emekli aylığıyla geçiniyor. EYT’den faydalanarak emekli olan her iki kişiden biri resmi olarak çalışmaya devam ediyor. En düşük emekli maaşı 10 bin lira olup, bu miktar asgari ücretin neredeyse yarısı seviyesinde kalıyor. Ayrıca, emekli maaşıyla geçinen beş haneden biri kiracı olarak ikamet ediyor ve iki kişilik emekli hanesinin ortalama maliyeti nisanda 24,991 lira olarak hesaplanmış.
28 Mayıs 2024

İstanbul Planlama Ajansı (İPA), İstanbul'da aylık yaşama maliyetinin 63 bin 524 lira olduğunu açıkladı. Bu maliyet, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 79,55 oranında artış gösterdi. İstanbul'da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti bir önceki aya göre 2 bin 1 lira artarak yüzde 3,25 oranında yükseldi. TÜİK ve ENAG'ın verilerine göre yıllık enflasyon sırasıyla yüzde 71,6 ve yüzde 113,08 olarak belirlendi.
3 Temmuz 2024

İstanbul ve Ankara başta olmak üzere Türkiye'nin birçok ilinde beklenen kötü hava koşulları sebebiyle 6 Şubat Pazartesi günü eğitime ara verildi. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kar yağışının artacağı ve zorunlu olmadıkça özel araç kullanılmaması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Ankara Valiliği de benzer bir açıklama yaparak, hamile ve engelli personel ile 10 yaş altı çocuk sahibi kadın personelin idari izinli sayılacağını duyurdu.
5 Şubat 2023

İstanbul'un Sultanbeyli ilçesindeki bir Kuran kursunda eğitim gören 73 çocuk, yemekten sonra rahatsızlandı ve gıda zehirlenmesi teşhisi konuldu. Çocuklar, Sultanbeyli Devlet Hastanesi'nde tedavi edildikten sonra taburcu edildi. Kursa yemek getiren şirketle ilgili inceleme başlatıldı.
21 Temmuz 2023

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından paylaşılan listeye göre, İstanbul'da deprem riski taşıyan 93 okul tespit edildi ve bu okullardaki öğrencilerin başka okullara nakil işlemleri gerçekleştiriliyor. Listede yer alan okullar, ilçe ilçe belirtilmiş ve bu okulların tahliye edileceği duyurulmuş. Nakil işlemleri dün itibariyle başlamış durumda.
20 Şubat 2023

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, Ahbap Derneği'nin kurucusu Haluk Levent'in Kızılay'ın çadır satışının yanı sıra gıda malzemesi olarak konserve de sattığını açıklamasının ardından, bu malzemelerin Kızılay'a bağlı şirketler tarafından satıldığını belirtti. Kınık, Kızılay'ın bağışları satmadığını, ihtiyaç sahiplerine ulaştırdığını ve Kızılay Lojistik A.Ş.'nin gelirlerini Kızılay'a aktardığını ifade etti. Ayrıca, Kınık Twitter'daki tepkileri engellemek için tweet'lerini yoruma kapattı.
27 Şubat 2023

Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Sedide Akbulut, Anadolu Ajansı'na verdiği röportajda eylül ayında açılacak dört yeni Kuran eğitim merkezini tanıttı. Bu merkezlerde hafızlığını tamamlamış ve LGS'ye girmiş öğrenciler, günün yarısında okula diğer yarısında ise Kuran eğitim merkezlerine gidecekler. Eğitim merkezlerinin müfredatı Diyanet tarafından hazırlanacak ve öğrenciler burslu olarak eğitim alacaklar. Ankara, İstanbul, Rize ve Bursa'da açılacak merkezler, cinsiyete göre ayrılmış olacak.
23 Ağustos 2024

ÖZDEBİR Yönetim Kurulu Başkanı Naci Atalay, özel okulların ücretlerine yüzde 80-90 oranında bir zam yapılmasının beklendiğini ifade etti. 2022 yılında 1500'den fazla özel okulun kapandığını belirten Atalay, sektördeki artan maliyetlerin okullar tarafından sübvanse edildiğini ve bu durumun okulların mali yapısını zorladığını dile getirdi. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise yeni zam oranının velilerin çıkarlarını koruyacak şekilde belirleneceğini açıkladı.
4 Ocak 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini erteledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. KYK yurtları depremzedeler için açılacak. Öğrenciler ve akademisyenler bu durumun yeni mağduriyetler yaratacağını belirtiyor. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, öğrencilerin mağdur edilmeyeceğini, ihtiyacı olanların yurtlarda kalabileceğini ifade etti ancak detaylar hakkında bilgi vermedi. Öğrencilerin yurtlara nasıl yerleştirileceği ve mağduriyetlerinin nasıl giderileceği konusunda sorular cevapsız kaldı.
17 Şubat 2023

İstanbul Planlama Ajansı tarafından yayımlanan rapora göre, İstanbulluların 2022 yılında en çok ekonomik sorunlarla ilgilendiği belirlendi. Katılımcıların yarısı geçim sıkıntısı çekerken, her beş kişiden üçü yeterli gıdaya ulaşamadığı için porsiyonlarını küçülttü. İstanbul'da sığınmacılar, ekonomik sorunlar ve ulaşım ile konut satış ve kira fiyatları en önemli üç sorun olarak sıralandı. Türkiye genelinde de ekonomik sorunlar en çok konuşulan konu oldu. Ayrıca, İstanbulluların stres ve kaygı seviyeleri yüksek çıktı ve mutluluk düzeyleri düşük ölçüldü.
17 Ocak 2023

Karabük Safranbolu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında okullara çay makineleri ve ısıtıcıların kullanılmaması talimatını verdi. Öğretmenler, bu karara tepki göstererek ders anlatırken boğazlarının rahatlaması için çay içmenin önemli olduğunu belirtti. Eğitim-İş Karabük İl Başkanı Zeki Çelik ve Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, tasarruf tedbirlerinin öğretmenler ve diğer kamu çalışanları üzerinden yapılmasının adil olmadığını savundu. Öğretmenler, bu genelgenin geri çekilmesini talep ediyor.
29 Mayıs 2024
İşaretlediklerim