Birleşmiş Milletler, Refah Sınır Kapısı’nın kapatılmasının ardından Gazze’ye yapılan yardımların yüzde 67 oranında azaldığını açıkladı. İsrail, Hamas’ın 7 Ekim’de başlattığı saldırının ardından Gazze’ye yönelik kara harekatı başlatarak sınır kapısını ele geçirdi ve insani yardım geçişlerine izin vermeyeceğini bildirdi. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, İsrail bombardımanının yoğun bir şekilde sürdüğünü ve sağlık hizmetlerinin büyük ölçüde kapandığını belirtti. Refah’ta sadece bir hastane kısmen hizmet verebiliyor.
30 Mayıs 2024

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail-Filistin savaşı hakkında 'Ortadoğu'da uçurumun eşiğindeyiz' değerlendirmesinde bulundu. Guterres, Hamas'a rehineleri koşulsuz bırakma ve İsrail'e Gazze'deki sivillere insani yardım sağlamak için acil ve engelsiz erişim sağlama çağrısında bulundu. Ayrıca, Gazze'de su, elektrik ve diğer temel ihtiyaçların tükendiğini belirtti ve BM'nin Mısır, Ürdün, İsrail ve Batı Şeria'da depoları bulunduğunu, birkaç saat içinde buradaki ürünleri nakledebileceğini kaydetti.
16 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in Gazze'deki Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği hava saldırılarının 'savaş suçu teşkil edebilecek orantısız saldırılar' olabileceğini belirtti. İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'na son 24 saatte düzenlediği ikinci bombardımanda onlarca kişinin öldüğü ve yaralandığı bildirildi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, ilk saldırıda 100 kişinin hayatını kaybettiğini ve kampta bulunan sivil yerleşim yerlerinden 6 Blok Mahallesi'nin tamamen yerle bir olduğunu belirtti.
2 Kasım 2023

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, İsrail'in Gazze'deki hastanelere yakıt ikmali başvurularına son bir haftada beş kez olumsuz yanıt verdiğini belirtti. Dujarric, bu durumun bazı hastanelerin 10 günden fazla yeni yakıt tedarikinden mahrum kalmasına yol açtığını söyledi. Ayrıca, Gazze'nin güneyinde aşırı kalabalık oluştuğunu ve çocuk felci aşı kampanyasının sürdüğünü aktardı. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Filistinli sağlık çalışanlarının işkence ve gözaltına alınmasıyla ilgili raporunu dikkatle takip edeceklerini ifade etti.
28 Ağustos 2024

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, Gazze'de 1 milyondan fazla insanın hayat kurtaran yardımlardan mahrum kaldığını ve bölgede kıtlık tehlikesinin arttığını belirtti. Griffiths, uluslararası toplumu bu durumu durduramadığı için utanç duymaya çağırdı ve Gazze'ye acil gıda ve temel ihtiyaçların gönderilmesi gerektiğini vurguladı. İsrail'in saldırıları ve ablukası altındaki Gazze'de açlıktan ölen çocuk sayısının arttığına dair raporlar da paylaşıldı.
18 Mart 2024

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Gazze’ye artık insani yardım sağlayamadıklarını açıkladı. İsrail'in Gazze'de su, elektrik, gıda ve diğer temel hizmetleri kesme kararının ardından Gazze'de su, elektrik ve yakıt olmadığını belirten Lazzarini, Gazze'ye malzeme tedarik edilmezse UNRWA ve yardım çalışanlarının insani yardım operasyonlarına devam edemeyeceğini ifade etti.
16 Ekim 2023

ABD, İsrail'den Gazze'deki insani durumu iyileştirmek için harekete geçmesini talep etti. ABD dışişleri ve savunma bakanları, Gazze'ye ulaşan insani yardım seviyelerinin düşmesi nedeniyle İsrailli yetkililere mektup yazdı. ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'ye insani yardımların ulaştırılması için yüzer iskele projesi başlatmıştı, ancak proje başarısız oldu. Gazze'deki insani kriz, BM'nin de dikkatini çekmiş durumda.
15 Ekim 2024

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun Gazze'deki çatışmaların durdurulmasını talep eden ateşkes kararını 'alçakça' olarak nitelendirdi ve reddetti. Cohen, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, hedeflerinin Hamas'ı ortadan kaldırmak olduğunu belirtti. İsrail ordusu, Gazze'ye 7 Ekim'de başlattığı hava saldırılarını yoğunlaştırmış ve 'kara operasyonunun genişletileceğini' duyurmuştu.
28 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından bölgenin sosyo-ekonomik olarak 70 yıl geriye gittiğini belirtti. Raporda, Filistin'de yoksulluğun arttığı, işsizlik oranlarının yükseldiği ve gayri safi yurtiçi hasılanın önemli ölçüde azaldığı vurgulandı. Ayrıca, Gazze'de savaşın insan sağlığı ve ekosistem için riskler taşıyan büyük miktarda enkaz oluşturduğu ifade edildi. BM, İsrail'in insani yardımları engellediğini ve bu durumun Filistin'deki insani gelişme endeksinde ciddi bir gerilemeye yol açtığını belirtti.
22 Ekim 2024

İsrail'in Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Hamas'ın elindeki İsrailli esirler serbest bırakılmadığı sürece Gazze'ye insani yardım yerine patlayıcı girmesi gerektiğini belirtti. Bu açıklama, Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra'nın İsrail'in Gazze'deki bir hastaneyi bombalaması sonucu ölenlerin sayısının 500'e yükseldiğini belirtmesinin ardından geldi. İsrail ve Gazze arasındaki çatışmalar devam ederken, iki taraftan da siviller çatışmanın hedefi olmaya devam ediyor.
18 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi, İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği saldırılarda öldürülenlerin yüzde 70'inin kadın ve çocuk olduğunu açıkladı. Raporda, İsrail'in yoğun nüfuslu bölgelere geniş çapta hasar verebilecek silahlarla saldırmasının uluslararası hukuk ihlallerine yol açtığı belirtildi. BM, İsrail'in savaş ve insanlık suçları işlediğini vurgularken, uluslararası hukukun ciddi şekilde ihlal edildiğini belirtti. Türkiye dahil 52 ülke, İsrail'e silah akışının kesilmesi için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne başvurdu.
9 Kasım 2024

İsrail Enerji Bakanı Israel Katz, Gazze Şeridi'nde rehin tutulan İsrailliler evlerine dönmeden Gazze'ye elektrik, su ve yakıt verilmeyeceğini belirtti. Bu açıklama, İsrail-Filistin savaşının altıncı gününde ve Gazze'ye yönelik yoğun bombardıman nedeniyle artan insani yardım çağrılarına bir yanıt olarak geldi. Katz, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı toplu cezalandırma yöntemine yönelik uluslararası tepkilere de 'İnsani olana karşı insani. Kimse bize ahlak dersi vermesin' şeklinde yanıt verdi.
12 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze'deki çatışmalar nedeniyle iki günde 123 bin 538 kişinin yerinden edildiğini bildirdi. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin açıklamasında, yerinden edilmenin temel nedenlerinin korku, evlerin yıkılması ve korunma amaçları olduğu belirtildi. İsrailli yetkililerin bölgeyi terk etme çağrısında bulunduğu, ancak bazı kontrol noktaları ve girişlerin kapatıldığı da aktarıldı.
9 Ekim 2023

Türk Kızılayı, Gazze'deki yerel personeliyle iletişimin koptuğunu duyurdu. İsrail ordusunun hava saldırılarını artırdığı ve kara operasyonlarını genişleteceği bildirildi. Bu durumun ardından Gazze'deki tüm iletişim kanallarının kesildiği belirtildi. Kızılay, Gazze'deki insani yardım çalışanları, sağlık görevlileri ve sivillerin hedef olmaması gerektiğini ve BM Genel Kurulu'nda kabul edilen Gazze'de 'acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes' çağrısına uyulması gerektiğini ifade etti.
28 Ekim 2023

Avrupa Birliği (AB), Gazze'deki çatışmalara aralar verilerek bölgeye insani yardım ulaştırılması çağrısında bulundu. AB Liderler Zirvesi'nde paylaşılan sonuç bildirisinde, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırıları 'terör eylemi' olarak nitelendirildi ve kınandı. Bildiride, Gazze'ye insani yardımların ulaştırılmasını sağlayacak şekilde çatışmalara 'insani aralar' verilmesi talep edildi.
26 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, İsrail bombardımanı nedeniyle Gazze Şeridi'nde yerinden edilenlerin sayısının 338 bini geçtiğini duyurdu. İsrail-Filistin çatışmasının başlamasından bu yana 338 binden fazla Filistinlinin evinden ayrılmak zorunda kaldığı belirtildi. BM Genel Sekreteri António Guterres, 220 bin Filistinlinin Gazze'deki BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na bağlı tesislerde barındığını söylemişti.
12 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Gazze Şeridi’ne yarına kadar yakıt sağlanmazsa, faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kalacaklarını duyurdu. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve Gazze'ye giden elektrik, su ve yakıtı kesmesi sonucu oluşan bu durum, Gazze Şeridi'nde yaşayanların hayatını tehdit ediyor. UNRWA Sözcüsü Tamara er-Rifai, yakıtın 'en üst sıradaki öncelik' olduğunu belirtti.
24 Ekim 2023

Hamas, şu ana kadar 26'sı İsrailli toplam 45 rehineyi serbest bırakırken, İsrail 78 Filistinliyi serbest bıraktı. İki taraf arasında 'insani ara' adı verilen süreçte, rehine takası yapılması ve Gazze'ye insani yardım girişine izin verilmesi kararlaştırıldı. Hamas, İsrail'in bazı koşulları yerine getirmediğini iddia ederek takası erteledi, ancak Katar'ın devreye girmesiyle engeller aşıldı ve takas devam etti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, her 10 İsrailli rehineye karşılık 'insani ara'nın bir gün uzatılmasını olumlu bulduğunu belirtti.
27 Kasım 2023

Birleşmiş Milletler, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta sadece bir günde 150 bin kişinin yerinden edildiğini açıkladı. İsrail ordusu, daha önce güvenli olduğunu duyurduğu Han Yunus için tahliye emri verdi ve kısa sürede tahliye istemesi riskleri artırdı. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, insanların yanlarına hiçbir şey alamadan kaçmak zorunda kaldığını ve gittikleri alanlarda altyapı bulunmadığını belirtti.
23 Temmuz 2024

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yakıt tedarik edilmeyeceğini açıkladı. Bu karar, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından geldi. İsrail, Gazze'ye giden elektrik, su ve yakıtı kesmişti. Birleşmiş Milletler (BM), Gazze Şeridi'ne yakıt sağlanmazsa, faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kalacaklarını ve insanların ölebileceği uyarısını yapmıştı.
24 Ekim 2023
İşaretlediklerim