Beyaz Saray'ın açıklamasına göre, İsrail Gazze'de devam eden çatışmalara sivillerin kaçışına izin vermek için günde dört saatlik 'insani ara' vermeyi kabul etti. Bu karar, ABD Başkanı Joe Biden'ın bir duraklamanın esirleri dışarı çıkarmak için zaman sağlayabileceği yönündeki açıklamasının ardından geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, rehineler serbest bırakılmadan ateşkese yanaşmayacaklarını belirtmişti. İsrail ordusu, Gazze şehrinin merkezindeki üç büyük bölgede yaşayanların su ve gıda alabilmesi için çatışmalara dört saatlik 'insani ara' verdiğini duyurdu.
9 Kasım 2023

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'ne Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı üzerinden insani yardımların girişi başladı. Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) temel insani yardımları Gazze'ye ulaştı. Bu yardımların, Gazze'deki insani kriz nedeniyle sağlık ve temel gıda ihtiyaçları olan halka yardımcı olacağı belirtildi. Sınır kapısının ne kadar süreyle açık kalacağına dair bilgi verilmedi.
21 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'ye yönelik ağır saldırıları ve ablukası altında derinleşen insanlık dramı nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüştü. Görüşmede, İsrail'in Gazze'deki World Central Kitchen yardım çalışanlarına düzenlediği saldırı ele alındı. Biden, Netanyahu'ya yardım çalışanlarına yapılan saldırıların ve Gazze'deki genel insani durumun kabul edilemez olduğunu belirterek, acil ateşkesin gerekli olduğunu ve İsrail'in gecikmeden anlaşmaya varması gerektiğini ifade etti. Bu görüşme, İsrail'in bir yardım konvoyunu hedef alması ve yedi yardım çalışanının ölümü üzerine gerçekleşti.
4 Nisan 2024

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), 17 tırdan oluşan ve 370 tondan fazla insani yardım malzemesi taşıyan bir konvoyun Gazze'nin kuzeyine ulaştığını duyurdu. Konvoyda gıda, tıbbi malzeme ve giysiler bulunuyor. Bu yardım, İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırıları ve ağır ablukası altında, karadan yapılan ilk insani yardım olarak kaydedildi. İsrail'in engellemeleri nedeniyle daha önce karadan yardım ulaştırılamıyordu ve Türkiye'nin havadan yardım ulaştırma talebi de İsrail tarafından reddedilmişti.
9 Nisan 2024

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde daha önce ilan edilen insani aranın süresinin bitmesine kısa bir süre kala uzatıldığını duyurdu. Açıklamada, insani aranın ne kadar süreyle uzatıldığına dair bir bilgi verilmedi, ancak esirlerin serbest bırakılmasının ve operasyonlara ara verilmesinin devam edeceği belirtildi. Hamas tarafından yapılan açıklamada insani aranın bir gün uzatıldığı ifade edildi. Katar, arabulucu olarak görev yaptığı İsrail-Hamas görüşmelerinde insani aranın uzatıldığını doğruladı.
30 Kasım 2023

İsrail, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'i 'istenmeyen adam' ilan ederek ülkeye girişini yasakladı. İsrail Dışişleri Bakanlığı, bu karara gerekçe olarak Guterres'in İran'ın İsrail'e yönelik füze saldırısını doğrudan kınamamasını gösterdi. Guterres, Ortadoğu'daki çatışmaların genişletilmesini kınamış ve acil ateşkes çağrısında bulunmuştu. Bu gelişme, İsrail ve BM arasındaki diplomatik ilişkilerde gerginliğe yol açtı.
2 Ekim 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Biden, Gazze'ye insani yardım akışının derhal ve önemli ölçüde artırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, İsrail'in vatandaşlarını koruma hakkı ve sorumluluğu olduğunu, ancak bunu uluslararası insancıl hukuk çerçevesinde yapması gerektiğini belirtti.
30 Ekim 2023

Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika'nın talebi üzerine İsrail'in Gazze'deki Refah saldırılarını derhal durdurmasına karar verdi. Mahkeme Başkanı Nawaf Salam, Gazze'deki insani durumun felaket boyutuna ulaştığını belirtti. Mahkeme ayrıca, insani yardım için Mısır'daki Refah kapısının açılmasını ve gözlemcilerin Gazze Şeridi'ne girişine izin verilmesini talep etti. İsrail'in bu talimatların uygulanmasındaki ilerlemeyi bir ay içinde raporlaması gerekiyor.
24 Mayıs 2024

ABD, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırısının ardından İsrail'e yapılacak askeri yardım sevkiyatını geçici olarak durdurdu. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, silah sevkiyatının değerlendirme süreci devam ederken askıya alındığını belirtti. İsrail'in BM Daimi Temsilcisi ve Enerji Bakanı, ABD'nin bu kararından duydukları hayal kırıklığını ifade ettiler ve İsrail'in silah üretiminde daha bağımsız hale gelmesi gerektiğini vurguladılar.
9 Mayıs 2024

Birleşmiş Milletler, 7 Ekim'de Hamas saldırısına karışmış olabileceği şüphesiyle Gazze'de görevli dokuz personelini işten çıkardı. BM'nin Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNWRA çalışanı 19 kişi hakkında soruşturma başlatılmıştı. İsrail, 450'den fazla UNWRA personelinin terör gruplarına üye olduğunu öne sürmüştü. BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, görevine son verilen personelin tam olarak ne yaptığını açıklamadı.
6 Ağustos 2024

Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Cibaliya mülteci kampını bombaladığını ve ilk belirlemelere göre 100 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, saldırıyı doğruladı ve Hamas'ın üst düzey komutanı İbrahim Biari'nin öldürüldüğünü belirtti. Gazze'li yetkililer, önceki haftalarda İsrail'in El-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırıda 471 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.
31 Ekim 2023

İsrail ordusu, 7 Ekim'de başlayan çatışmalarda ilk defa dört saat süreyle 'insani ara' vererek Gazze şehrinin merkezindeki üç büyük bölgede yaşayan sivillerin su ve gıda temin etmelerine olanak sağladı. Bu ara, ABD Başkanı Joe Biden'ın esirlerin serbest bırakılması için bir duraklamaya ihtiyaç olduğu yönündeki açıklamasının ardından geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, rehineler serbest bırakılmadan ateşkese yanaşmayacaklarını belirtti. Bölge halkı su ve gıda eksikliğinden şikayetçi olup, binlerce insanın yaya olarak bölgeden kaçışı sürüyor.
8 Kasım 2023

ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Gazze'de insani ateşkes talep eden ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 80'den fazla ülkenin desteklediği karar tasarısını veto etti. Britanya ise çekimser kaldı. Tasarı, Gazze'deki insani durumu ve Filistin halkının yaşadığı acıları gündeme getiriyordu ve tüm taraflara uluslararası hukuka uygun olarak sivilleri koruma çağrısı yapıyordu. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi, tasarıda Hamas'ın kınanmamasını ve bazı Konsey üyelerinin sessiz kalmasını eleştirdi. Daha önce kabul edilen ancak uygulanmayan bir ateşkes kararı bulunmasına rağmen Gazze'deki çatışmalar devam etmişti.
9 Aralık 2023

İsrail Savunma Kuvvetleri, Gazze'ye insani yardım taşıyan Dünya Gıda Programı'na (WFP) ait iki zırhlı araca silahlı saldırı düzenledi. Araçlara isabet eden mermilerden dolayı herhangi bir yaralanma yaşanmadı, ancak WFP yardımları geçici olarak durdurdu. WFP, bu tür saldırıların insani yardımları tehlikeye attığını ve bölgedeki kritik durumun daha da kötüleştiğini belirtti. WFP İcra Direktörü Cindy McCain, İsrailli yetkilileri ve çatışmanın tüm taraflarını yardım çalışanlarının güvenliğini sağlamaya çağırdı.
29 Ağustos 2024

ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Cezayir tarafından sunulan ve Gazze'de acil insani ateşkes ile zorla yerinden edilmeye karşı çıkan karar tasarısını veto etti. Oylamada Britanya çekimser kalırken, diğer 13 üye ülke tasarıya destek verdi. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, İsrail, Hamas, Mısır ve Katar ile esirlerin serbest bırakılması konusunda müzakereler yürütüldüğünü ve anlaşma sağlanması halinde çatışmalara altı haftalık bir ara verileceğini belirtti. ABD, daha önce de Gazze'ye ilişkin benzer karar tasarılarını veto etmişti.
20 Şubat 2024

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail ordusunu 'çatışma bölgelerinde çocuklara zarar veren ülkeler' kara listesine aldı. İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan ve Başbakan Binyamin Netanyahu, bu karara sert tepki gösterdi. Erdan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in İsrail'e karşı nefretle hareket ettiğini öne sürerken, Netanyahu BM'nin Hamas'ın iddialarını benimseyerek kendisini tarihin kara listesine koyduğunu savundu.
7 Haziran 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'de İsrail hava saldırısı sonucu World Central Kitchen'da çalışan yedi yardım görevlisinin ölümüne ilişkin, savaş zamanında böyle olayların yaşanabileceğini belirtti ve durumu araştırdıklarını ifade etti. İsrail, Hamas'ın saldırılarına karıştığı iddiasıyla Gazze'deki BM'ye bağlı UNRWA çalışanlarının kuzeye teslimat yapmasını yasakladı. ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in yardım görevlilerini korumak için yeterli çaba göstermediğini eleştirerek soruşturma çağrısında bulundu.
3 Nisan 2024

İsrail, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in açıklamalarını gerekçe göstererek BM yetkililerine vize vermeyeceğini duyurdu. Guterres, Filistin topraklarının İsrail'in 56 yıldır işgali altında olduğunu ve 7 Ekim'deki saldırıların 'fanus içinde' yapılmadığını belirtmişti. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ve BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, Guterres'in bu sözlerine tepki gösterdi.
25 Ekim 2023

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Gazze'ye un sevkiyatını engellemeye devam edeceklerini duyurdu. İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarını sürdürüyor ve bu saldırılar sonucunda 28 bin 473 Filistinli hayatını kaybetti. BM, Gazze'de 2,2 milyon kişinin kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Smotrich, un yardımının UNRWA aracılığıyla dağıtılacağını ancak İsrail'in bu sevkiyatı engelleme kararı aldığını ifade etti.
14 Şubat 2024

Hamas, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nı (İİT) Gazze için acil toplantıya çağırdı. Yapılan açıklamada, Gazze halkına karşı yürütülen soykırımın durması ve İsrail ile siyasi, ticari ve diplomatik ilişkilerin kesilmesi için etkin kararlar alınması gerektiği belirtildi. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne de acil toplantı düzenleme ve İsrail’i durdurmaya zorlayacak kararlar alma çağrısı yapıldı. Hamas, Gazze'deki ablukanın kırılması ve yardım girişlerinin sağlanmasını da talep etti.
11 Ağustos 2024
İşaretlediklerim