2023 yılında EYT düzenlemesi ile 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar emekli olabildi, ancak 8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişi olanlar da kademeli emeklilik düzenlemesi talep ediyor. Bu kişiler, yaş şartının işe giriş tarihine göre yeniden düzenlenmesini ve 58-60 yaş şartının kaldırılmasını istiyor. Ancak, EYT düzenlemesinin sosyal güvenlik sistemi üzerinde olumsuz etkileri olduğu ve yeni bir düzenlemenin maliyeti nedeniyle zor görünüyor. Noyan Doğan, mevcut sosyal ve ekonomik koşullar altında kademeli emekliliğin gündeme gelmesinin neredeyse imkansız olduğunu belirtiyor.
10 Nisan 2024

2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Programı'nda, sosyal güvenlik alanında yapılacak reformlar arasında emeklilik kriterleri ve yaşının doğuşta beklenen yaşam süresine uyumlu olarak otomatik ayarlanması ve emekli aylığı bağlama oranında yeniden düzenleme yapılması planlanıyor. Avrupa'da bazı ülkelerde uygulanan otomatik ayarlama mekanizması, nüfus değişikliklerine bağlı olarak emekli maaşlarında ayarlamalar yapılmasını öngörüyor. Bu sistem, emeklilik sisteminin sürdürülebilirliğini artırmayı amaçlıyor. SGK'nın da önerisiyle, Türkiye'de emeklilik sisteminde önemli bir reformun yapılması gündemde.
17 Nisan 2024

Fransa'da erken seçimlerin ilk turunda aşırı sağcı Marine Le Pen'in partisi Ulusal Birlik (RN) birinci oldu. Bu durum, Müslüman Fransız kadınları arasında büyük bir kaygıya yol açtı. Le Pen'in kamusal alanda çarşaf giymeyi yasaklama ve çift vatandaşlığa kısıtlamalar getirme gibi ayrımcı politikaları, Müslüman kadınlar tarafından endişeyle karşılanıyor. Hukukçular ise bu politikaların teorik olarak uygulanamayacağını savunuyor.
3 Temmuz 2024

Son anketlere göre, Fransa'daki parlamento seçimlerinin ikinci turunda Marine Le Pen'in liderliğindeki aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi, mecliste çoğunluğu sağlamak için gerekli olan 289 sandalyeye ulaşamayacak. İlk turda yüzde 33,4 oy oranıyla birinci gelen Ulusal Birlik, ikinci turda 220 sandalyeyi geçemiyor. Çeşitli partilerden en az 200 adayın yarıştan çekilerek aşırı sağa karşı ittifak oluşturması, Ulusal Birlik'in mecliste çoğunluğu sağlamasını engelliyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Birlik ittifakı ise 110-135 sandalye alıyor.
5 Temmuz 2024

Avrupa Parlamentosu seçimleri 6-9 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek ve Fransa'da aşırı sağ partilerin oy oranı yüzde 45'i geçmiş durumda. Seçimlere katılım oranlarının düşük olması, AB'nin meşruiyetini etkileyebilecek önemli bir mesele olarak öne çıkıyor. Fransa'da aşırı sağın yükselmesi, klasik sağ ve merkez sol partilerin de sağa kaymasına neden oluyor. Türkiye, AB üyesi olmasa da, Avrupa Parlamentosu'nun kararları ve politikaları Türkiye'yi de etkiliyor.
6 Haziran 2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, iyileşmesi mümkün olmayan hastalıklara sahip yetişkinlerin son evrelerinde ötanazi talebinde bulunabilmelerine olanak tanıyacak bir yasa tasarısı üzerinde çalıştıklarını duyurdu. Tasarının nisanda bakanlar kuruluna, mayısta ise parlamentoya sunulması planlanıyor. Macron, bu yasayı bireyin özerkliği ile ulusun dayanışmasını birleştiren bir kardeşlik yasası olarak tanımladı. Yasa, hastanın reşit olması ve Alzheimer gibi psikiyatrik bir hastalığa sahip olmaması gibi koşullar altında, en az iki hekim ve psikologlardan oluşan bir tıbbi ekibin değerlendirmesiyle uygulanacak.
11 Mart 2024

Fransa'da erken seçimin ikinci turunda sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi, meclisteki 577 sandalyenin 182'sini kazanarak birinci oldu. Ancak, parlamentoda çoğunluğu sağlamak için gerekli 289 sandalyeye hiçbir parti ulaşamadı. Sol ittifakın hedefleri arasında emeklilik yaşını düşürmek, asgari ücreti artırmak ve çevreyi korumaya yönelik yatırımları artırmak bulunuyor. Bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için 'süper zenginleri' vergilendirmeyi planlayan ittifak, Macron'un ittifakıyla uzlaşma sağlanamazsa siyasi çıkmazla karşı karşıya kalabilir.
8 Temmuz 2024

Fransa Ulusal Meclis Bürosu, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un azledilmesine yönelik yasa tasarısının bir komisyon tarafından incelenmesini kabul etti. Oylamada 10 'hayır' oyuna karşılık 12 'evet' oyu verildi. Tasarı komisyondan onay alırsa, Ulusal Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek ve milletvekillerinin üçte ikisinin onayını alması durumunda Senato’ya iletilecek. Ancak, aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa partisinin mecliste çoğunluğu elinde bulundurmaması ve merkez sağcı Cumhuriyetçiler partisinin çoğunluğu elinde bulundurduğu Senato’da tasarının geçmesinin zor olduğu değerlendiriliyor.
17 Eylül 2024

Fransa Ulusal Meclisi seçimlerinin ikinci turunda solcu Yeni Halk Cephesi (FP) 182 sandalye kazanarak birinci sıraya yerleşti. Aşırı sağcı Le Pen’in Ulusal Birlik Partisi ise üçüncü sıraya geriledi. Seçimlerin ilk turunda aşırı sağın yüksek oy alması endişe yaratmış ve çeşitli partilerden adaylar aşırı sağa karşı ittifak kurmuştu. Hiçbir parti mecliste çoğunluğu sağlayacak sandalye sayısına ulaşamadı.
8 Temmuz 2024

Fransız aşırı sağcı lider Marine Le Pen hakkında 2022 seçim kampanyasının yasadışı finanse edildiği iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Le Pen'in partisi Ulusal Birlik'in, Avrupa Parlamentosu'ndan halkın vergilerinden oluşan fonları çaldığı öne sürülüyor. Le Pen, zimmete para geçirme davasıyla yargılanırken 10 yıla kadar hapis ve aday olma yasağıyla karşı karşıya kalabilir. Soruşturma, Nisan 2024'te hazırlanan bir rapor üzerine başlatıldı.
9 Temmuz 2024

Fransa, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nın açılışına kısa bir süre kala erken seçimlere odaklanmış durumda. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un meclisi feshedip erken seçim kararı alması, ülkede siyasi gerilimi artırdı. Anketler, aşırı sağ partilerin yükselişini ve toplumdaki kutuplaşmayı gösteriyor. Seçim sonuçları, Fransa'nın siyasi geleceğini ve Avrupa Birliği içindeki rolünü önemli ölçüde etkileyebilir.
30 Haziran 2024

Fransa'da, kürtaj hakkını anayasal güvence altına alan bir yasa tasarısı Kongre'de büyük bir çoğunlukla kabul edildi. Tasarı, 72'ye karşı 780 oyla onaylandı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu adımı ülkenin gururu ve evrensel bir mesaj olarak değerlendirdi. Yasanın kabul edilmesinin ardından Eyfel Kulesi'ne 'Benim bedenim, benim tercihim' yazısı yansıtıldı. Bu gelişmeyle Fransa, kürtaj hakkını anayasal olarak güvence altına alan dünyadaki ilk ülke oldu.
4 Mart 2024

Eski AB Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ülkesini AB’den çıkış anlamına gelen 'Frexit' eşiğine getirdiğini belirtti. Barnier, aşırı sağın Avrupa Parlamentosu seçimlerinde birinci çıkması üzerine Macron’un erken seçim kararı almasının riskli olduğunu vurguladı. Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Birlik partisinin Avrupa karşıtı olduğunu ve yoksul kesimlerin önemsenmemesi halinde Brexit’in aynısının Fransa’da da yaşanabileceğini söyledi. Macron, AP seçim sonuçlarının ardından erken seçime gitme kararı aldı.
23 Haziran 2024

Fransa'da erken genel seçimlerin galibi solcu Yeni Halk Cephesi (NFP) ittifakının çağrısıyla binlerce kişi, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un sağcı Michel Barnier'yi başbakan olarak atamasını protesto etti. Macron, seçimlerde en fazla sandalyeyi kazanan sol ittifakın başbakan adayı Lucie Castets'i reddederek, merkez sağdan eski dışişleri bakanı Michel Barnier'i başbakan olarak atamıştı. Bu durum, sol ittifak ve destekçileri tarafından seçim sonuçlarını yok saymak olarak değerlendirildi ve ülke genelinde geniş çaplı protestolara yol açtı.
9 Eylül 2024

Fransa İçişleri Bakanı Bruno Retailleau, El Kaide'nin eski lideri Usame Bin Ladin'in oğlu Ömer Bin Ladin'e Fransa'ya giriş yasağı getirildiğini duyurdu. Ömer Bin Ladin, 2023 yılında sosyal medya üzerinden terör propagandası yaptığı gerekçesiyle Fransa'dan ayrılmak zorunda bırakılmıştı. Fransa'nın ulusal güvenliği için alınan bu kararın hukuka uygun olduğu Fransız yargısı tarafından onaylandı. Ömer Bin Ladin, 2016'dan 2023'e kadar Fransa'nın Orne vilayetinde yaşamıştı.
8 Ekim 2024

Dünya yıldızı Kylian Mbappe, Almanya'da düzenlenen 17'nci Avrupa Futbol Şampiyonası'nda gazetecilere konuşarak, Fransa'daki erken genel seçimlerin ikinci turu öncesinde Fransızları aşırı sağa karşı oy kullanmaya çağırdı. Mbappe, aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin ilk turda yüzde 33 civarında oy alarak birinci çıkmasını 'felaket' olarak nitelendirdi. Fransız seçmenlere, ülkeyi aşırı sağcıların eline bırakmamaları gerektiğini belirtti.
4 Temmuz 2024

2024 Paris Yaz Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapacak Fransa, Fransız sporcuların başörtüsü takmasına izin vermeyeceğini açıkladı. Uluslararası Af Örgütü, bu kararı 'ayrımcı' ve 'ikiyüzlü' olarak nitelendirdi. Spor Bakanı Amélie Oudéa-Castéra, laiklik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle bu yasağı savundu. Tepkiler üzerine, sporcuların sadece yarışma sırasında başörtüsü takamayacağı, olimpik kasabada ise serbest olacağı belirtildi.
19 Temmuz 2024

Fransa Futbol Federasyonu, ülkede birçok Müslüman futbolcunun forma giydiği liglerde, oruç tutan oyuncular için maç sırasında mola verilmesi talebini reddetti. Bu karar, futbolcuların maç sırasında sıvı tüketmek ya da yemek yiyerek oruçlarını açmaları için mola verilmesine yönelik talepleri üzerine geldi. Federasyon, geçen yıl da benzer bir yasağı uygulamıştı. Karar, NTV Spor tarafından RMC Sport'tan aktarıldı.
13 Mart 2024

Fransa'nın Poitiers şehrinde çiftçiler, daha adil ücret talebiyle bir protesto düzenledi. Yaklaşık 50 traktörle katılım sağlanan eylemde, göstericiler valilik binası önüne gübre ve tarımsal atık döktü. 'Coordination Rurale' tarafından organize edilen protesto, çiftçilerin Ödeme Hizmet Ajansı binasına da tarımsal atık bırakmasıyla devam etti. Çiftçiler, önceki protestolarda verilen sözlerin tutulmadığını belirterek hükümetin tarım sektöründeki sorunları çözmesini talep ediyor.
11 Ekim 2024

Fransa, devlet finansmanını artırmak amacıyla sanal kumarhaneleri yasallaştırmayı planlıyor. 2025 bütçe taslağının bir parçası olarak önerilen bu teklif, Fransız Ulusal Meclisi'nde inceleniyor. Eğer kabul edilirse, sanal casino oyunları cirolarının yüzde 55,6'sı oranında vergilendirilecek. Fransa, Avrupa Birliği'nde sanal kumarı tamamen yasaklayan az sayıda ülkeden biri olup, bu adım bütçe açığını kapatmak için atılıyor.
24 Ekim 2024
İşaretlediklerim