ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kongre oturumlarında Türkiye'nin F-16 savaş uçaklarına ihtiyacının NATO için önemli olduğunu savundu. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez ise Türkiye'nin demokratik olmayan uygulamaları ve Rusya ile ilişkileri nedeniyle F-16 satışına karşı çıktığını belirtti. Blinken, Türkiye'yi 'zor bir müttefik' olarak nitelendirirken, Menendez Türkiye'nin bu satışı hak etmediğini ifade etti.
23 Mart 2023

ABD'li yetkililer, Suriye'de Amerikan askerlerinin yakınlarında faaliyet gösteren Türkiye'ye ait bir insansız hava aracının F-16 ile düşürüldüğünü belirtti. Bu olay, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın PKK'nın Irak ve Suriye'deki tesislerinin meşru hedef olduğunu ve üçüncü tarafların PKK/YPG'li tesislerden ve şahıslardan uzak durmasını tavsiye ettiği açıklamasının ardından gerçekleşti. Milli Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, düşürülen insansız hava aracının Türkiye'ye ait olmadığını iddia etti.
5 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye Başkanı Beşar Esad ile görüşme planını gerçekleştirmek için Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ı görevlendirdiğini açıkladı. Erdoğan, NATO Zirvesi sonrası ABD'den dönerken gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye'de adil bir barışın mümkün olduğunu ve bu sürecin Türkiye'ye fayda sağlayacağını belirtti. Erdoğan, ABD ve İran'ın da bu gelişmelerden memnuniyet duyması gerektiğini ifade etti.
12 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO-Ukrayna Konseyi Oturumu'nun ardından düzenlediği basın toplantısında, ABD Başkanı Biden'ın üç dört hafta içinde F-16 sorununu çözeceğini söylediğini belirtti. Erdoğan, İsrail'e askeri desteğin kabul edilemez olduğunu ve NATO ile ilişkilerinin sürdürülmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin Filistin ve İsrail arasında barışın sağlanması için garantörlük yapmaya hazır olduğunu ifade etti. Erdoğan, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne destek verdiklerini ve NATO'nun Ukrayna savaşında taraf olmaması gerektiğini belirtti.
12 Temmuz 2024

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin F-16 savaş uçaklarının iletişim sistemlerini modernize etmek için gerekli olan Link-16 taktik veri bağlantı ağının modernizasyon kitlerinin satışını Kongre'ye resmi olarak bildirdi. Satış paketi, uçakları 'Block Upgrade-2' seviyesine yükseltmek için gerekli ekipman ve mühendislik desteğini içeriyor ve otomatik çarpmayı önleme özelliği de bulunuyor. Kongre'nin satışa itiraz etme hakkı 15 iş günü süresince devam ediyor. Daha önce Türkiye, F-35 programından çıkarılmasının ardından F-35'ler için harcanan bütçeyi F-16 modernizasyonu ve yeni uçak alımı için kullanmayı talep etmişti.
17 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile telefonda görüştü. Görüşmede, Rusya'daki paralı asker şirketi Wagner'in 'silahlı isyanı' ve sonrasında yaşanan gelişmeler ele alındı. Ayrıca İsveç'in NATO üyeliği ve Türkiye'nin bu konudaki tutumu, F-35 ve F-16 konuları da görüşüldü. Türkiye'nin İsveç'in üyeliğine karşı yapıcı tutumu devam ettiği, ancak PKK/PYD/YPG yanlılarının bu ülkede serbestçe eylem düzenlemesi durumunda, yapılan mevzuat değişikliklerinin bir anlamının olmadığı ifade edildi.
25 Haziran 2023

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Türkiye ile normalleşme sürecine ilişkin yaptığı açıklamada, müzakerelerin başarılı olabilmesi için güvenilir bir referansa ihtiyaç olduğunu vurguladı. Esad, Türkiye'nin teröre desteği durdurması ve Suriye'den kuvvetlerini çekmesi gerektiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise Türkiye-Suriye ilişkilerini normalleştirme çağrısında bulunmuştu. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler de uygun koşullar oluşması durumunda Suriye ile bakanlar düzeyinde görüşülebileceğini ifade etti.
25 Ağustos 2024

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye hava sahasında Türkiye'ye ait bir silahlı insansız hava aracını (SİHA) 'potansiyel tehdit' olarak değerlendirdiği için düşürdüğünü duyurdu. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, konuyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile görüştü ve ABD'nin 'sadece IŞİD'i yenme harekatına destek amacıyla Suriye'de kalmaya devam ettiğini' teyit etti. Ayrıca, Austin, Türkiye'nin 'meşru güvenlik kaygılarını' kabul ettiğini ve 'ABD güçlerine yönelik herhangi bir riski önlemek için ABD ile Türkiye arasında yakın koordinasyonun önemini' vurguladı.
5 Ekim 2023

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley'nin Suriye'deki Amerikan askerleriyle görüşmek üzere yaptığı ziyaretin ardından, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Türk Dışişleri Bakanlığına 'izahat vermek üzere' çağrıldı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Milley'nin sadece Amerikan askerleriyle görüştüğünü ve ziyaretin Savunma Bakanlığı tarafından açıklanacağını belirtti. Price ayrıca, ABD'nin Suriye'deki tek hedefinin IŞİD'le mücadele olduğunu ve bu durumun Türkiye dahil bölgedeki ortakların menfaatine olduğunu ifade etti.
7 Mart 2023

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye'nin Şam yönetimiyle diyalog arayışının çaresizlikten değil, olgunluktan kaynaklandığını vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile ilişkileri düzeltmek için mesajlarını sıklaştırmıştı. Esad, Türkiye'nin Suriye'deki askerlerini çekmesi ve teröre desteği bırakması şartıyla görüşebileceğini belirtmişti. Fidan, Sky News Arabia'ya verdiği röportajda, Türkiye'nin bölgedeki sorunları çözmek için her türlü diyaloğa açık olduğunu ifade etti.
24 Temmuz 2024

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçağı göndermeyeceğini açıkladı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Ukrayna'nın savaş uçağı talebine, Rus topraklarında kullanılmaması ve Fransız ordusunun gücünü zayıflatmaması şartıyla olumlu yaklaşabileceklerini belirtti. Ukrayna daha önce Batı'dan hava savunma sistemleri ve tank talebinde bulunmuş, ABD ve Almanya tank gönderme kararı almıştı. Biden, ayrıca Rusya-Ukrayna savaşının yıl dönümünde Avrupa'ya yapacağı ziyaret hakkında kesin bir bilgi vermedi.
31 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleşen Milli Güvenlik Kurulu toplantısında, Türkiye'nin güvenlik, huzur ve refahını sağlama adımlarının kararlılıkla sürdürüleceği belirtildi. PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ ve DEAŞ gibi terör örgütlerine karşı yürütülen operasyonlar hakkında bilgi verildi. Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması ve Suriyelilerin gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüşü için uluslararası işbirliğinin önemi vurgulandı. Ayrıca, Rusya-Ukrayna savaşının bölgesel riskleri artırdığına dikkat çekildi.
8 Haziran 2023

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley'in Suriye'nin kuzeydoğusunda bulunan ve YPG'nin kontrolündeki bir ABD askeri üssünü ziyaret etmesinin ardından, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından çağrılarak ziyarete ilişkin izahat istendi. Ziyaret, DEAŞ ile mücadele misyonu ve bölgedeki güvenlik tedbirleri ile ilgiliydi ve ayrıca Hol mülteci kampındaki mültecilerin ülkelerine iade edilmesi çabaları değerlendirildi.
6 Mart 2023

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdat, İranlı mevkidaşıyla yaptığı görüşmenin ardından Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi için Türkiye'nin Suriye'deki askeri varlığını sonlandırması gerektiğini belirtti. Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad da benzer bir açıklama yaparak müzakerelerin Türkiye'nin 'işgal' ve 'terörizme desteği'ni sonlandırması temelinde yürütülmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye, Suriye iç savaşında Esad'a karşı muhalifleri desteklemiş ve sınır ötesi harekatlar düzenleyerek sınır şeridinin bir bölümünü kontrol altına almıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'nin kuzeyinde YPG'ye karşı her an kara harekatı başlatabileceğini söylemişti.
16 Ocak 2023

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brezilya dönüşü gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye muhalefeti ile görüşmeler yapıldığını ve 3 Ocak'ta muhalefet temsilcileriyle kendisinin de bir araya geleceğini belirtti. ABD'nin Türkiye'nin Suriye ile normalleşme adımlarına karşı olduğunu ima etti ve Türkiye'nin Suriye'de kalıcı barış ve istikrarı sağlama hedefini vurguladı. Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye Cumhurbaşkanı Esad arasında bir görüşme olup olmayacağına dair kesin bir şey söylemekten kaçındı ve bu tür bir görüşmenin aşamalı bir diyalog sürecinin parçası olacağını ifade etti.
3 Ocak 2023

ABD, Ukrayna'ya gönderilecek F-16 savaş uçaklarını gelişmiş silah ve füze sistemleriyle donatacağını açıkladı. Pentagon, Ukrayna'nın bazı NATO üyesi ülkelerden alacağı F-16'ları havadan havaya ve havadan karaya füze sistemleri, güdümlü füze sistemleri ve diğer yüksek teknolojiye sahip silahlarla donatacak. Bu adım, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı hava sahasını koruma kapasitesini artırmayı hedefliyor. NATO ülkeleri Belçika, Danimarka, Hollanda ve Norveç'in yaklaşık 80 adet F-16'yı Ukrayna'ya göndermesi kararlaştırılmıştı.
30 Temmuz 2024

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Suriye sınır hattında incelemelerde bulundu ve yasa dışı geçiş iddialarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Akar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yüksek teknoloji ile donatılmış ve görevini başarıyla yerine getirdiğini belirtti. Yasa dışı geçişle ilgili videoların ve fotoğrafların Türkiye sınırlarıyla ilgisi olmadığını ifade etti ve eleştirilere, 'İsteyen, kendine güvenen varsa yasadışı geçişi denesin' diyerek meydan okudu.
24 Mayıs 2023

AK Parti hükümeti, Suriye ile normalleşme adımları atarken, Suriye heyetinin Arap Birliği toplantısında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın konuşması sırasında salonu terk etmesiyle diplomatik bir kriz yaşandı. Ankara, Suriye topraklarındaki Türk askerlerini çekmeden önce bir formül geliştirmek için çalışıyor ve bu süreçte Rusya'nın arabuluculuğuna başvuruyor. Türkiye, Esad'dan rejim muhalifleriyle barışmasını ve PYD-YPG ile uzlaşmaktan kaçınmasını talep ediyor. Ancak Şam yönetimi, Türkiye'nin Suriye topraklarındaki varlığından rahatsız ve öncelikli olarak Türk askerlerinin geri çekilmesini istiyor.
16 Eylül 2024

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, Suriye'nin toprak bütünlüğü ve bölgesel güvenlik konularını ele almak üzere Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen dörtlü savunma ve istihbarat toplantısına katıldı. Toplantıda, Suriye'deki güvenlik durumunun güçlendirilmesi, terör örgütleriyle mücadele ve Suriyeli mültecilerin geri dönüşü gibi konular görüşüldü. Taraflar, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılarını teyit etti ve bölgede istikrarın sağlanması için bu tür toplantıların devamının önemli olduğunu vurguladı.
25 Nisan 2023

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, CNN'e yaptığı açıklamada, ABD'nin Ukrayna'ya 2 milyar dolarlık ek güvenlik yardımı yapacağını bildirdi. Bu yardımın, daha fazla mühimmat ve yüksek teknoloji içereceği belirtildi. Ayrıca, Ukrayna'nın F-16 savaş uçakları talebine ilişkin olarak, bu uçakların Ukrayna'nın kısa vadeli savaş kapasitesi için kilit bir rol oynamadığı ve daha çok uzun vadeli savunma ile ilgili olduğu ifade edildi. ABD'nin, Rusya'ya karşı savaşın yıldönümünde yeni yaptırımlar açıklaması bekleniyor.
24 Şubat 2023
İşaretlediklerim