Anayasa Mahkemesi (AYM), ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) iptalini reddetti ve kararın gerekçesini 'olağanüstü durumlarda ek vergi getirilebileceği' şeklinde açıkladı. Bu yıl bir defaya mahsus iki katı ödenmesi gereken MTV'nin iptali için CHP tarafından yapılan başvuru reddedildi. AYM, ek MTV'nin araç sahiplerine aşırı külfet yüklemeyeceğini ve olağanüstü durumlarda ekonomik kayıpların telafisi amacıyla ek vergi getirilebileceğini belirtti.
6 Ekim 2023

Anayasa Mahkemesi'nin HDP'nin kapatma davası kapsamında partiye yapılan Hazine yardımlarının dondurulması kararının ardından HDP, bağış kampanyası başlattığını duyurdu. Parti sözcüsü Ebru Günay, basın açıklamasında kampanyayı ve AYM'nin kararını eleştirdi. Günay, kampanya ile 6 milyon seçmene ulaşmayı hedeflediklerini ve iktidarın kapatma davası sürecini MHP üzerinden yönlendirdiğini iddia etti. Ayrıca, Yargıtay Başsavcısı'nın dava sürecini etkilemek için yeni deliller sunduğunu ve AYM'nin bu delilleri hukuka aykırı olarak kabul ettiğini öne sürdü.
26 Ocak 2023

Anayasa Mahkemesi, kamuoyunda 'sansür yasası' olarak bilinen ve 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçuna hapis cezası öngören yasanın 29'uncu maddesinin iptalini görüşmek üzere toplandı. Basın örgütleri, bu yasayı ve gazetecilere yönelik tutuklamaları protesto etmek için AYM önünde 'basın nöbeti' başlattı. 29'uncu maddeden dolayı tutuklanan gazeteci Tolga Şardan da nöbete katıldı ve AYM'nin vereceği kararın meslek ve toplum açısından önemine vurgu yaptı.
8 Kasım 2023

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülen torba yasa teklifine eklenen bir düzenleme ile emekli aylıklarına enflasyon farkı da dahil edilerek toplamda yüzde 25 oranında bir zam yapılması kararlaştırıldı. Bu düzenleme, emeklilerin maaşlarında altı aylık dönem için geçerli olacak.
7 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emeklilerin maaş zammı beklentilerine kapıyı kapatırken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilere yönelik olarak tiyatro, kültür turları ve çeşitli indirimler içeren bir dizi kampanyanın hayata geçirileceğini duyurdu. Bu adımlar, emeklilerin yaşam kalitesini artırmayı ve sosyal, kültürel yönden zenginleştirmeyi amaçlıyor. Kampanyalar, PTT AVM, Tarım Kredi Kooperatif Marketleri, Türk Hava Yolları, TCDD, GSM operatörleri, sinema ve tiyatrolar gibi çeşitli kurum ve kuruluşlarda uygulanacak.
25 Mart 2024

8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar için getirilen EYT düzenlemesinde yaş şartı kaldırıldı ancak prim günü şartı getirildi. Daha önce 5 bin prim günü üzerinden yapılan açıklamalara güvenerek kredi çeken veya varlıklarını satan vatandaşlar, şimdi kademeli prim günü şartı nedeniyle mağdur olduklarını belirtiyorlar. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçen teklif, Genel Kurul'a getirilecek. Vatandaşlar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın 'kademeli prim şartı olmayacak' vaadine güvenerek hareket ettiklerini ve şimdi borç batağında olduklarını ifade ediyorlar.
4 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Sekreteri ve Antalya Milletvekili Uğur Poyraz, akademisyen ve yargı çalışanlarının maaşlarını iyileştirmeyi amaçlayan bir kanun teklifi sundu. Teklifin kabul edilmesi durumunda, özellikle büyük şehirlerdeki akademisyenlerin maaşlarında önemli artışlar öngörülüyor. Poyraz, akademisyenliğin cazip bir meslek haline getirilmesinin ve yargıdaki eşitsizliklerin giderilmesinin Türkiye'nin bilimsel ve demokratik hedeflerine ulaşmasında kritik olduğunu belirtti. Teklif, akademik teşvik ödeneğinin iki katına çıkarılmasını ve maaşlarda unvan ve kıdeme göre denge sağlanmasını içeriyor.
14 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için herhangi bir yaş sınırı olmayacağını ve 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağını duyurmasının ardından, düzenlemenin Meclis'e gelmesi bekleniyordu. Ancak, AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, düzenlemenin henüz kendilerine gönderilmediğini belirtti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, düzenlemenin sürekli ertelenmesine tepki göstererek, insanların hükümetin sözlerine güvenerek hayal kurduğunu ve bu hayallerin yok edilmemesi gerektiğini ifade etti.
13 Ocak 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezasına mahkum edildikten sonra TİP’ten Hatay milletvekili seçilen avukat Can Atalay’la ilgili hak ihlali kararının gerekçesini açıkladı. AYM, Atalay hakkındaki yargılamayı durdurmayan Yargıtay’ın içtihada aykırı davrandığını, benzer ihlalleri önleme yükümlülüğünü yerine getirmediğini, Anayasa’nın parlamentoya verdiği bir yetkiyi kullanarak Atalay’ın anayasal haklarını ihlal ettiğini belirtti. Gerekçeli kararda, Atalay hakkındaki ihlal kararının yapısal bir sorundan kaynaklandığı aktarıldı.
27 Ekim 2023

Saadet Partisi tarafından TBMM Genel Kurulu'na sunulan ve kamudaki personel istihdamında mülakatın kaldırılmasını öneren teklif, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. AKP, daha önce kamuda mülakatın kaldırılmasını seçim vaadi olarak sunmuştu ancak bu vaat hayata geçirilmedi. Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, önerinin gerekçesini adaletsiz ve kayırmacı bir düzenin gençlerin ülkelerine gönül koymasına neden olduğunu belirterek açıkladı.
3 Ekim 2023

AFAD, depremzedelere gönderdiği mesajla kira yardımını bu ay sonlandıracağını bildirdi. Kahramanmaraş merkezli depremlerde evsiz kalan kiracılar, bu karara sosyal medyada tepki gösterdi. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, devletin depremzedeler arasında ayrım yapmaması gerektiğini belirterek kararı eleştirdi. Ağbaba, ev sahiplerinin kira yardımlarının devam edeceğini, ancak kiracıların yardımlarının kesileceğini vurguladı.
10 Haziran 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 'FETÖ/PDY üyesi olmak' suçundan tutuklu eski öğretmen Yüksel Yalçınkaya'nın hak ihlaline uğradığı gerekçesiyle verdiği kararı kabul etmediğini belirtti. Arslan, AİHM'nin kararının kamuoyunda tartışıldığını, ancak nihai kararı Türkiye'deki mahkemelerin vereceğini ifade etti. AİHM, Yalçınkaya'nın başvurusu üzerine Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6, 7 ve 11'inci maddelerine ilişkin hak ihlali kararı almıştı.
1 Ekim 2023

Abdulkadir Selvi, emeklilere yapılması planlanan zammın yerine bir defaya mahsus ödeme yapılacağını belirtti. Bu ödemenin 'cumhuriyetin yüzüncü yılı ikramiyesi' olarak tanımlanabileceğini ifade etti. Selvi, bu bilgilerin duyum olduğunu ve emeklilere yapılacak düzenlemenin sadece en düşük emekli maaşı alanları değil, tüm emeklileri kapsayacağını belirtti. Ancak bu ödemenin bir defaya mahsus olup olmayacağı veya ocak ayına kadar geçerli olup olmayacağı konusunda net bir bilgi verilmedi.
15 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emekli maaşlarına ilişkin yeni düzenleme yapılacağını duyurmasının ardından, en düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya çıkaran ve geçici işçilere kadro verilmesini içeren kanun teklifi TBMM başkanlığına sunuldu. AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, düzenlemeyle 11 milyona yakın emeklinin faydalanacağını, 6 milyon emeklinin 2 bin liralık artıştan yararlanacağını ve 7 bin 500 liranın altında maaş alanların maaşlarının bu seviyeye çıkarılacağını belirtti. 7 bin 500 liranın üstündeki emekli maaşlarına ise zam yapılmayacak.
24 Mart 2023

Yargıtay Başsavcılığı, hapisteki Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili Can Atalay'ın yasama dokunulmazlığından yararlanamayacağını belirtti. Kararın gerekçesi, Atalay hakkındaki soruşturma ve yargılamanın milletvekili seçilmesinden önce başlamış olması. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Atalay'ın tahliyesine hükmettiği kararın yetki aşımı olduğu savunuldu. Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin kararıyla Atalay'ın hüküm kesinleşmiş ve infazı mümkün hale gelmiştir.
7 Kasım 2023

İzmir'de, erkek mesai arkadaşlarının argo ve küfürlü konuşmalarına tepki olarak küfrettiği için işten çıkarılan bir kadın, işe iade davasını kazandı. Mahkeme, kadının tepkisel olarak küfrettiğini ve işten çıkarılmasının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirtti. İş yerindeki erkek çalışanların davranışlarına karşı iş yeri yetkililerinin herhangi bir adım atmaması ve sadece kadının iş akdinin feshedilmesi, mahkemenin kararında eşitlik ilkesine aykırılık olarak değerlendirildi.
18 Nisan 2024

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, emekli maaşlarına yapılacak zam oranının bütçe imkanları çerçevesinde belirlendiğini ve daha fazla zam yapılmasını arzu ettiklerini belirtti. En düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseltilmesini içeren kanun teklifi TBMM'ye sunulmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan emekli maaşlarının iyileştirilmesi için talimat verdiğini açıklamıştı. MHP lideri Devlet Bahçeli ise emeklilere seyyanen zam yapılmasını önerdi.
12 Temmuz 2023

Kahramanmaraş depremleri sonrasında birçok çocuk yetim kaldı ve bu çocukların dini cemaat ve tarikatların eline geçmesinden endişe ediliyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın konu üzerinde yeterince hakim olmadığı iddia ediliyor. İstanbul merkezli Yetim Vakfı, depremde yetim kalan çocuklar için internet üzerinden başvuru kabul ediyor, ancak bakanlık vakıfla herhangi bir ortak çalışma yürütülmediğini belirtiyor. Yetim Vakfı'nın yönetiminde ve mütevelli heyetinde dikkat çeken isimler bulunuyor ve vakfın mali tabloları ve bağış toplama yetkileri de kamuoyunun dikkatini çekiyor.
15 Mart 2023

Anayasa Mahkemesi, Artvin Cerattepe'deki madencilik faaliyetlerine yönelik 'ÇED Olumlu' raporuna karşı yapılan bireysel başvuruda 'hak ihlali' kararı verdi ve yeniden yargılanmanın yolunu açtı. Kararda, madencilik faaliyetlerinin bölgenin doğal yapısı, suları ve ekosistem bütünlüğünü olumsuz etkilediği belirtildi. Yeşil Artvin Derneği, bu kararın kamu idaresinin madencilik faaliyetini durdurması için yeterli olduğunu ifade etti. Daha önce Rize İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen 'ÇED Olumlu' raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeniden verilmişti.
24 Mayıs 2024
İşaretlediklerim