Şebnem Korur Fincancı, Türkiye'deki hapishane koşullarının her geçen gün daha da ağırlaştığını ve devletin farklılıklara tahammülsüzlüğünün arttığını belirtti. Fincancı, hapishanelerin ceza aracı olarak kullanıldığını ve yüksek güvenlikli hapishanelerin mahpuslar üzerinde ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını vurguladı. Ayrıca, denetimli serbestlikten yararlananların ve hapishanelerdeki tutuklu sayısının artışına dikkat çekerek, hapsetmenin siyasi iktidar için bir yönetim tekniği haline geldiğini ifade etti.
18 Temmuz 2024

İsmail Saymaz, Türkiye'deki yargı sisteminde yaşanan çifte standartlara dikkat çekiyor. Kardeşi ByLock kullandığı bilinen Yılmaz Tunç'un Adalet Bakanı olabilmesi ve benzer durumlar ele alınırken, beraat etmiş veya hiç yargılanmamış hakim ve savcıların somut delillere dayanmaksızın ihraç edildiğini vurguluyor. Danıştay 5. Dairesi'nin hukuksuzluklara son verme çabalarının iktidar tarafından FETÖ'cülükle suçlanmasına ve yüksek yargı mensuplarının baskı altında olduğuna işaret ediyor.
18 Şubat 2024

2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçları açıklandı. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, yeni açılan yapay zeka ve bilişim programlarında bile boş kontenjan kalmadığını belirtti. Devlet üniversitelerinde toplam kontenjanın yüzde 98,8'i doldu. Kayıt işlemleri 19-23 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.
13 Ağustos 2024

Dijital dünya, gerçek dünyanın ayrımcılık ve eşitsizliklerini yansıtmaya devam ediyor. Erkeklere mühendislik gibi, kadınlara ise aşçılık ve temizlik işçiliği gibi iş ilanları gösterilmesi, siyasi içeriklerin erkeklere daha fazla sunulması gibi örneklerle cinsiyet ayrımcılığı dijital ortamda da kendini gösteriyor. Big Tech firmalarının kullanıcı verilerini kullanarak yaptığı ayrımcılık, kadınların iş ve sosyal hayatta karşılaştığı zorlukları artırıyor. Bahçeşehir Üniversitesi Yeni Medya Bölümü öğretim üyesi Dr. Melis Öneren Özbek ile yapılan röportajda, yapay zekâ ve algoritmaların cinsiyet ayrımcılığını nasıl pekiştirdiği ve kadınların bu durumdan nasıl korunabileceği üzerine görüşler paylaşıldı.
8 Mart 2024

Almanya'da ilk kez sadece yapay zekayla çalışan bir radyo istasyonu yayın hayatına başlıyor. 'Audiotainment Südwest' adlı medya kuruluşunun internet üzerinden yayın yapacak kanalının adı 'bigGPT' olarak belirlendi. 'bigLayla' adlı sanal sunucunun dinleyicilerle yapay zeka konusunda sohbet etmesi de planlanıyor. Proje için ABD'li Futuri Media şirketiyle bir sözleşme imzalandı.
5 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi denetiminin tamamen elektronik ortama taşınacağını duyurdu. Yeni sistemle mükelleflerin yurt dışından gelmesine gerek kalmayacak ve farklı şehirlerdeki müfettiş ve mükellefler elektronik ortamda bir araya gelebilecek. Elektronik tutanak, telekonferans uygulamaları, makine öğrenmesi ve yapay zeka entegrasyonları ile dijital dönüşüm hedefleniyor. Bu sistem, mükelleflerin ve müfettişlerin zaman ve maliyet tasarrufu yapmasını sağlayacak.
19 Ağustos 2024

Finlandiya hükümeti, Rusya'nın Helsinki Büyükelçiliği'nde görevli dokuz istihbarat personelini sınır dışı etme kararı aldı. Bu karar, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Bakanlar Kurulu'nun güncel gelişmeleri değerlendirdiği bir toplantı sonrasında alındı. Sınır dışı edilen kişilerin 'Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi'ni ihlal ettikleri belirtildi. Finlandiya Dışişleri Bakanlığı, Rusya Maslahatgüzarını çağırarak bu kararı bildirdi.
6 Haziran 2023

Kara para aklama iddiasıyla yargılanan Engin Polat, tahliye kararının ardından cezaevinden çıktı. İstanbul Anadolu başsavcılığı, dört sanık hakkında verilen tahliye kararına itiraz etti ancak itiraz reddedildi. Engin Polat, 10 aydır cezaevindeydi ve tahliye sonrası eşi Dilan Polat ile birlikte cezaevinden ayrıldı. Soruşturma kapsamında, Polat çiftinin de aralarında bulunduğu 24 şüpheli gözaltına alınmış ve 27 şirkete kayyum atanmıştı.
6 Eylül 2024

Yapay zekanın kullanım alanlarının genişlemesi ve bu alanda ürün geliştiren şirketlere olan yatırımcı ilgisi, özellikle çip üreticileri başta olmak üzere teknoloji şirketlerinin hisselerindeki yükselişi destekliyor. Yatırımcılar, yeni gelir fırsatları ve verimlilik iyileşmesi sunan yapay zeka teknolojilerine büyük ilgi gösteriyor. Bu ilgi, 'Muhteşem Yedili' olarak adlandırılan ve Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon, Meta, Tesla ve Nvidia gibi dev şirketlerin hisselerinde yoğunlaşmış durumda.
19 Şubat 2024

Sosyal medya fenomeni Dilan Polat, Anadolu 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliye edildi ve tutuksuz yargılanacak. Polat, 'örgüt kurma', 'örgüt yapısı içinde suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama' ve 'yasadışı bahis' suçlarından 27 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Davada toplam 28 sanık bulunuyor ve Polat'ın tahliyesiyle birlikte dört tutuklu sanık kaldı. Mahkeme, tutukluluktan elde edilecek faydanın adli kontrol hükümleriyle de sağlanabileceğini belirterek tahliye kararı verdi.
19 Ağustos 2024

İtalya Verileri Koruma Ajansı, OpenAI tarafından geliştirilen yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin kişisel verileri yasadışı şekilde topladığı şüphesiyle bir soruşturma başlattı ve İtalyan kullanıcılara hizmetin erişimini geçici olarak engelledi. Ajans, ChatGPT'nin kullanıcıların yaşını kontrol etmediğini ve verilerin toplanma usulüne ilişkin kullanıcılara yeterli bilgi verilmediğini belirtti. Ayrıca, kişisel verilerin toplanması ve saklanması için yasal bir dayanak olmadığını ifade etti. Bu karar, kullanıcı konuşmaları ve ödemelerle ilgili veri kaybının yaşandığı bir dönemde alındı.
1 Nisan 2023

İzmir'de Foça Açık Ceza İnfaz Kurumu'ndan tutuklu ve hükümlüleri İzmir Eğitim Diş Hastanesi'ne getiren cezaevi nakil aracının altına uyuşturucu madde saklandığı ihbarı üzerine polis harekete geçti. Yapılan aramada, poşet içerisinde ve çoraba sarılı vaziyette 1216 uyuşturucu hap bulundu. Ö.K., ifadesinde cezaevinde hükümlü bir kişiyle telefon irtibatı kurduğunu ve uyuşturucu hapları koyması karşılığında 5 bin lira aldığını söyledi. Emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edilen Ö.K. tutuklandı.
9 Ağustos 2024

Nvidia'nın CEO'su Jensen Huang, kodlama öğrenmenin artık gereksiz olduğunu ve insanların bu alana zaman harcamak yerine daha faydalı işlerle ilgilenmeleri gerektiğini savundu. Huang'a göre, yapay zekalı robotlar kodlama işini üstlenecek ve bu sayede insanlar arasındaki fırsat eşitsizliği azalacak, daha eşitlikçi bir toplum yapısına ulaşılacak. Özellikle biyoloji ve tarım gibi alanlarda daha fazla ilerleme kaydedilmesi gerektiğini vurgulayan Huang, yapay zeka devriminin herkesi birer kodlama uzmanı yapacağını belirtti.
27 Şubat 2024

Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'nun değerlendirmesi sonucunda, fahiş fiyat ve stokçuluk uygulamalarının bir yıl içinde tekrarlanması durumunda, önceki cezanın iki katı kadar idari para cezası verilmesine karar verildi. Bu karar, Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikte yapılan bir değişiklikle resmileşti. Yeni düzenleme, idari para cezalarının bir takvim yılı içinde tekrarlanan aykırılıklar için artırılmasını öngörüyor.
15 Mart 2023

İstanbul merkezli 13 ilde gerçekleştirilen operasyonda, yurt dışında eğitim almış gibi sahte denklik belgesi kullanarak milli eğitim müdürlüklerinden onay alan ve üniversitelerin yabancı öğrencilere ayrılan kontenjanlarından yararlanan 30 şüpheli gözaltına alındı. Bu şüpheliler arasında tıp, hukuk, eczacılık gibi bölümlere yerleşen ve hatta mezun olarak çalışmaya başlayanlar da bulunuyor. Operasyon, İstanbul, Ankara, İzmir, Şanlıurfa, Ağrı, Gaziantep, Tekirdağ, Diyarbakır, Hatay, Kahramanmaraş, Isparta, Mardin ve Şırnak'ta eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.
6 Mart 2024

ABD'li komedyen Sarah Silverman ve yazarlar Christopher Golden ile Richard Kadrey, yapay zeka robotlarının telif hakkıyla korunan içerikleri kullanarak fikri mülkiyet haklarını ihlal ettiğini iddia ederek Meta ve OpenAI'ya dava açtı. ChatGPT'nin internetteki bilgileri kullanarak sorulara yanıt verdiği ve yazarların eserlerini özetleyerek telif haklarını ihlal ettiği belirtiliyor. Ayrıca Meta'nın yapay zeka modeli LLaMA'nın eğitimi için yazarların eserlerinin kullanıldığı iddia ediliyor. Bu tür davalar yapay zeka botlarına karşı açılan ilk davalar değil; daha önce de benzer dava örnekleri yaşanmıştır.
11 Temmuz 2023

Haziranda Meclise sunulacak olan 9. yargı paketi taslağında yer alan 'etki ajanlığı' düzenlemesi, yabancı devlet veya organizasyonların stratejik çıkarları doğrultusunda araştırma yapanların hapis cezası ile cezalandırılmasını öngörüyor. Bu düzenleme, iktidarın hoşuna gitmeyen materyalleri hazırlayan gazeteciler, akademisyenler ve STK'lerin hedef haline gelebileceği endişesini doğuruyor. Ayrıca, yurttaşların kendilerine kuşkulu sorular soranları ihbar edebileceği ve bazı meslek gruplarının 'fondaş'lıkla suçlanabileceği belirtiliyor. İstihbaratın sadece bilgi toplamakla kalmayıp, hedefi etkilemenin de bir tür ajanlık olduğu vurgulanıyor.
24 Mayıs 2024

Uluslararası Para Fonu (IMF), yapay zekanın potansiyel faydaları ve riskleri konusunda ülkelerin durumunu haritalandırdı. Yapay zekanın verimliliği artırabileceği, ekonomik büyümeyi canlandırabileceği ve gelirleri yükseltebileceği belirtilirken, milyonlarca işi ortadan kaldırabileceği ve eşitsizliği artırabileceği vurgulandı. Yapay zekanın işlerin gelişmiş ekonomilerde yüzde 33’ünü, gelişmekte olan ekonomilerde yüzde 24’ünü ve düşük gelirli ülkelerde yüzde 18’ini tehlikeye atabileceği aktarıldı. Ayrıca, yapay zekanın ülkeler arasındaki genel eşitsizliği kötüleştirebileceği ve genç çalışanların bu teknolojiyi daha kolay benimseyebileceği ifade edildi.
25 Haziran 2024

Avrupa Konseyi'nin 2023 yılına ilişkin raporuna göre, Türkiye nüfusa göre en fazla mahkum ve tutuklu bulunan ülke olarak Avrupa'da ilk sırada yer aldı. Türkiye'de toplam 348 bin 265 mahkum ve tutuklu bulunurken, bu sayıyla Britanya, Fransa, Polonya, Almanya ve İtalya'yı geride bıraktı. Ayrıca, personel başına mahkum oranının en yüksek olduğu cezaevi idareleri sıralamasında da Türkiye ilk sırada yer aldı. 2005'ten 2023'e kadar olan dönemde Türkiye'deki mahkum ve tutuklu sayısı yüzde 439 oranında arttı.
6 Haziran 2024

Dilan Polat ve diğer sanıkların tutukluluk durumları hakkında aylık inceleme gerçekleştirildi. Mahkeme, Dilan Polat ve diğer bazı sanıkların tutukluluğuna devam kararı verirken, bazı sanıkların adli kontrol ile yargılanmasına karar verdi. Dilan Polat hakkında tahliye kararı istenmiş ancak mahkeme bu talebi reddetmiş. Polatların avukatı, MASAK raporunun müvekkillerinin tahliyesiyle sonuçlanacağını belirtmiş.
15 Haziran 2024
İşaretlediklerim