Alacakaranlık film serisiyle ünlenen oyuncu Taylor Lautner, eşi Taylor Dome ile başlattıkları 'The Squeeze' isimli podcastin ilk bölümünde, 2009 MTV Müzik Ödülleri'nde yaşanan ve eski sevgilisi Taylor Swift'in ödül konuşmasını Kanye West'in böldüğü olaya müdahale etmediği için duyduğu pişmanlığı dile getirdi. Lautner, o an yaşananların bir skeç olduğunu düşündüğünü ve bu yüzden müdahale etmediğini belirtti. Kanye West'in olayı, Swift'in ödül konuşması sırasında mikrofonu alarak Beyonce'nin klibinin ödülü daha çok hak ettiğini söylemesiyle gerçekleşmişti.
2 Şubat 2023

İrfan Hüseyin Yıldız, enflasyonun Türkiye'deki ekonomik ve sosyal etkilerini ele alıyor. Enflasyonun, Türk Lirası borçlarını eriterek ve varlık değerlerini artırarak bazı kesimleri zenginleştirdiğini, devletin ise harcamalar üzerinden ve enflasyonist kârlar üzerinden daha fazla vergi topladığını belirtiyor. Ayrıca, negatif reel faizlerin zenginleri daha da zenginleştirdiği, fakirleri ise daha da fakirleştirdiği ve gelir dağılımını bozarak yoksulluğu derinleştirdiği vurgulanıyor.
3 Mart 2024

Dünyanın en zengin insanı Bernard Arnault, lüks markalar grubu LVMH'nin en büyük ikinci şirketi olan Dior'un yönetimini kızı Delphine Arnault'a devretti. Delphine Arnault, şimdiye kadar Louis Vuitton'da başkan yardımcısı olarak görev yapıyordu ve 1 Şubat'ta Dior CEO'su ve Başkanı olarak göreve başlayacak. Bernard Arnault, şirketin gelecekteki yönetimi için adımlar atarken, beş çocuğunu da şirketin önemli pozisyonlarına yerleştirdi. Bloomberg milyarderler endeksine göre, Bernard Arnault geçen ay dünyanın en zengin insanı unvanını Elon Musk'tan almıştı.
11 Ocak 2023

Greta Gerwig'in yönettiği Barbie filmi, Warner Bros.'un şimdiye kadarki en başarılı filmi oldu. Film, başrolünde Margot Robbie ve Ryan Gosling'in yer aldığı ve sekizinci Harry Potter filmi 'Ölümcül Yadigarlar Bölüm 2'yi geride bırakarak bu başarıya ulaştı. Barbie'nin 1 milyar 342 milyon dolar hasılatla Warner Bros. tarihine geçmesi bekleniyor. Film ayrıca, Gerwig'e 'en büyük açılış hasılatını elde eden kadın yönetmeni' unvanını kazandırdı.
29 Ağustos 2023

Milli tenisçi Zeynep Sönmez, Fransa Açık (Roland Garros) elemelerinin final turunda Hırvat Jana Fett’i 2-0 yenerek ana tabloya yükseldi. Kadınlar dünya sıralamasında 157. sırada yer alan Sönmez, 1 saat 49 dakika süren maçı 7-6 ve 6-3’lük setlerle kazandı. Bu başarıyla Zeynep, kariyerinde ilk defa bir grand slam turnuvasında ana tabloya kalmayı başardı ve büyük turnuvalarda ana tabloya yükselen beşinci Türk tenisçi oldu.
23 Mayıs 2024

Efsanevi İngiliz rock grubu Pink Floyd'un kayıtlı müzik hakları, yaklaşık 400 milyon dolara Sony Music'e satılıyor. Anlaşma, grup üyeleri Roger Waters ve David Gilmour arasında uzun süredir devam eden tartışmaların ardından sonuçlandı. Waters'ın İsrail ve Ukrayna aleyhindeki açıklamaları, grup içinde gerginliklere neden olmuştu. Bu tartışmaların, kataloğun değerini düşürdüğü düşünülüyor.
3 Ekim 2024

Kanadalı pop yıldızı The Weeknd, sahne adı 'The Weeknd' yerine doğum adı olan 'Abel Tesfaye'yi kullanmaya başlayacağını açıkladı. Bu değişiklik, sanatçının Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımla ve W dergisine verdiği röportajla gündeme geldi. Abel Tesfaye, müzik kariyerinde dört Grammy ödülü kazanmış ve Spotify'da aylık 111,4 milyon dinleyici sayısı ile dünyanın en popüler sanatçısı olarak Guinness rekorlar kitabına girmiştir.
16 Mayıs 2023

Kolombiyalı pop yıldızı Shakira, İspanya'da vergi kaçakçılığı yapmakla suçlanmış ve savcılar tarafından 6,6 milyon avro dolandırmakla itham edilmişti. Shakira, suçlamaların ardından borcunu ödeyerek soruşturmanın düşürülmesini sağladı. Mahkeme, delil yetersizliği ve Shakira'nın dolandırma niyeti olmadığına karar vererek soruşturmayı kapattı. Ayrıca, Shakira daha önce de benzer bir suçlamadan dolayı savcılarla uzlaşmış ve büyük bir meblağ ödemişti.
9 Mayıs 2024

Fortnite, 2017'de piyasaya sürüldüğünden beri oyun dünyasında büyük bir etki yarattı. Oyunun yeni modlarından biri olan Fortnite Festival'de, oyuncular kendi müzik gruplarını kurup performans sergileyebiliyor. Bu festivalin bir parçası olarak dünyaca ünlü şarkıcı Lady Gaga, bir konser vereceğini Twitter hesabından duyurdu. Lady Gaga'nın festivalde ne zaman sahne alacağı henüz netleşmemiş olsa da, eğlence sitesi Polygon, onun 22 Şubat'ta, festivalin ikinci sezonunun başlangıcında sahne alacağını öne sürdü.
21 Şubat 2024

Amerikan müzik şirketi Sony Music, pop müziğin efsane ismi Michael Jackson'ın şarkılarından oluşan kataloğun yarısını yaklaşık 600 milyon dolara satın aldı. Bu anlaşmanın, bir solo sanatçı için şu ana kadar yapılmış en büyük anlaşma olduğu belirtiliyor. Kataloğun değerinin toplamda 1,2 milyar doları aştığı tahmin ediliyor. Anlaşma, Jackson'ın sahibi olduğu Mijac şirketi aracılığıyla Ray Charles, Elvis Presley ve Aretha Franklin gibi diğer ünlü sanatçıların bazı şarkılarını da kapsıyor.
11 Şubat 2024

İspanya savcılığı, Kolombiyalı şarkıcı Shakira'yı 2012-2014 yılları arasında 14,5 milyon avro vergi kaçırmakla suçladı. Bu, Shakira'nın 2018'de İspanya maliyesinden 5,3 milyon avro vergi kaçırdığına dair ilk suçlamadan sonra gelen ikinci suçlama. Savcılık, Shakira'ya Miami'den video konferans yöntemiyle ifade verme olanağı tanıdı. 2012-2014 yıllarını kapsayan soruşturma kapsamında 8 yıl 2 aya kadar hapis ve 23,8 milyon avro para cezası talep ediliyor.
26 Eylül 2023

Apple, yeni yapay zeka teknolojilerini duyurmasının ardından Microsoft’un piyasa değerini aşarak yeniden dünyanın en değerli şirketi oldu. Apple’ın Nasdaq borsasında işlem gören hisseleri, yüzde 4’ün üzerinde değer kazanarak hisse başına 215,62 dolara yükseldi ve şirketin toplam değeri 3,31 trilyon dolara ulaştı. Apple, yeni yapay zeka teknolojisi 'Apple Intelligence'ı tanıtmış ve Siri’ye ChatGPT entegrasyonu için OpenAI ile ortaklık yaptığını duyurmuştu.
13 Haziran 2024

2023 yılında, serveti 30 milyon dolar ve üzerinde olan bireylerin küresel nüfusu yüzde 8 artarak 426 bin 330 kişiye ulaştı. Bu bireylerin toplam serveti 49 trilyon dolara yükseldi. ABD'de ultra yüksek net değere sahip bireylerin sayısı yüzde 13 artarak 147 bin 950 kişiye ulaştı. Önümüzdeki beş yıl içinde bu nüfusun yüzde 38 artarak 587 bin 650 kişiye ulaşması bekleniyor.
20 Temmuz 2024

Ekonomi profesörü Steve Hanke tarafından yayımlanan 2022 Dünya Sefalet Endeksi'ne göre Türkiye, 101,601 puanla dünyanın en sefil 10'uncu ülkesi oldu. Endekste birinci sırada 414,7 puanla Zimbabve yer alırken, en az sefalet yaşanan ülke 8,51 puanla İsviçre olarak belirlendi. Türkiye'deki sefaletin en büyük etkeni yüksek enflasyon olarak gösterildi. Hanke, ekonomik sefaletin yüksek enflasyon, yüksek borçlanma maliyetleri ve işsizlikten kaynaklandığını ve azaltmanın yolunun ekonomik büyümeden geçtiğini ifade etti.
27 Mayıs 2023

Geçen sene Asya'nın en zengin insanı olan ve dünyanın en zengin üçüncü kişisi olarak gösterilen Gautam Adani'nin şirketleri, borç seviyesi, kara para aklama ve vergi kaçırma iddiaları nedeniyle büyük bir değer kaybı yaşadı. Bloomberg ve Reuters'ın raporlarına göre, Adani'nin şirket değerleri dört gün içinde 72 milyar dolar azaldı. Bu durum, Adani'nin kişisel servetinde de düşüşe neden oldu ve Forbes sıralamasında gerilemesine yol açtı. Adani, Asya'nın en zengin kişisi unvanını kaybetme riskiyle karşı karşıya.
1 Şubat 2023

Margot Robbie ve Ryan Gosling'in başrollerini paylaştığı 'Barbie' filmi, küresel hasılatı 1 milyar doları aşarak büyük bir başarıya imza attı. Film, vizyona girdiği ilk hafta 51 milyon dolar hasılat elde etmişti. Şimdiye kadar 25 farklı ülkede gösterime giren film, toplamda 1,03 milyar dolar hasılat elde etti. Bu başarı ile film, 1,35 milyar dolarlık bilet satışı yapılan Süper Mario Kardeşler filminin ardından ikinci sıraya yerleşti.
7 Ağustos 2023

Türkiye'de son üç yılda kişi başına düşen milli gelir dolar bazında yüzde 52 artış göstererek 13 bin 110 dolara ulaştı. Ancak bu artışa rağmen Türkiye'nin uluslararası sıralamadaki yeri 20 yıl öncesine, yani 2003 yılındaki 69'uncu sıraya geriledi. İktisatçılar, bu durumun sığınmacılar ve dolar enflasyonu gibi faktörler dikkate alındığında, kişi başına milli gelirin aslında dolar bazında yüzde 20'den fazla düştüğünü belirtiyor. İktisatçı Mahfi Eğilmez, milyonlarca göçmenin ülkedeki gayrisafi yurt içi hasılaya katkı sağlamasının kişi başına gelirde yanılgıya neden olduğunu ifade ediyor.
14 Mart 2024

Lincoln'lü sanatçı David Taylor, bir müzayede evinde 2 bin sterline satın aldığı tablonun, Kanadalı empresyonist Helen McNicoll'a ait 300 bin sterlin değerinde bir şaheser olduğunu keşfetti. Tablonun McNicoll'un imzasını taşıdığı ve 20. yüzyılın başlarında Kanada'da sergilendiği belirlendi. BBC'nin 'Fake of Fortune?' programında uzmanlar tarafından doğrulanan bu keşif, sanat dünyasında büyük bir heyecan yarattı. Taylor, tabloyu açık artırmada satmayı planlıyor.
4 Ekim 2024

Sony Music, Universal Music Group ve Warner Records gibi büyük müzik şirketleri, Suno ve Udio adlı yapay zeka start-up'larına telif hakkı ihlali nedeniyle dava açtı. Müzik şirketleri, bu start-upların yazılımlarının telif hakkıyla korunan eserleri kopyalayarak para kazandığını iddia ediyor ve her ihlal için 150 bin dolar tazminat talep ediyor. Davalar, yazarlar ve haber kuruluşlarının benzer telif hakkı ihlali davalarının bir parçası olarak görülüyor. Yapay zeka firmaları ise adil kullanım doktrini kapsamında meşru olduklarını savunuyor.
25 Haziran 2024

ABD'li teknoloji şirketi Apple, 2024 mali yılının ilk çeyreğinde gelirinin yüzde 4 azalarak 90,8 milyar dolara gerilediğini açıkladı. Bu düşüş, piyasa beklentilerinin hafif üzerinde gerçekleşti. Şirketin net karı da yüzde 2 azalarak 23,6 milyar dolara düştü. Aynı dönemde iPhone satışları yüzde 10,5, iPad satışları yüzde 16,7 azalırken, Mac satışları yüzde 3,9 arttı.
3 Mayıs 2024
İşaretlediklerim