Çip üreticisi Nvidia, 2024 mali yılının dördüncü çeyreğinde 22,1 milyar dolar gelir elde ederek yıllık yüzde 265 artışla rekor bir gelir seviyesine ulaştı. Bu dönemdeki net karı da yıllık yüzde 769 artarak 12,29 milyar dolara yükseldi. Piyasa beklentileri, şirketin bu dönemde 20,6 milyar dolar gelir elde edeceği yönündeydi. Nvidia'nın hisse başına karı da geçen mali yılın aynı çeyreğine göre önemli bir artış göstererek 4,93 dolara çıktı.
22 Şubat 2024

Türkiye'de döviz kurundaki artış, ithal ürünlerin fiyatlarında artışa yol açtı. Özellikle elektronik ve otomobil sektörlerindeki ürünler zamlandı. Apple, Türkiye'de yılın üçüncü zammını yaparken, diğer teknoloji üreticileri de fiyatlarını güncelledi. Otomobil piyasasında da fiyat artışları gözlemlendi ve bazı otomobil firmalarının fiyatlarını güncellemesi bekleniyor.
8 Haziran 2023

ABD merkezli çevrimiçi ödeme sistemi PayPal, toplam iş gücünün yüzde 7'sine denk gelen 2 bin çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. CEO Dan Schulman, zorlu makroekonomik ortamda şirketi güçlendirme ve yeniden şekillendirme çabalarına rağmen daha yapılacak çok iş olduğunu ve bu kararın zorlukları ele almanın bir parçası olduğunu belirtti. Teknoloji sektöründe işten çıkarmaların arttığı bir dönemde PayPal'ın bu adımı, Microsoft ve Google'ın ana kuruluşu Alphabet'in de benzer işten çıkarmalar yaptığını duyurmasının ardından geldi.
1 Şubat 2023

Yapay zeka şirketi OpenAI, beş gün önce görevden alınan kurucu CEO Sam Altman'ın yatırımcılar ve çalışanların baskısı sonucu görevine geri döndüğünü duyurdu. Ayrıca Salesforce'un eski CEO'su Bret Taylor, ekonomist Larry Summers ve Quora'nın kurucusu Adam D'Angelo'nun yönetim kuruluna katılacağı açıklandı. OpenAI'nin liderliğinde yaşanan bu değişiklikler, şirketin Microsoft ile olan ortaklığını güçlendirmeyi amaçlıyor.
22 Kasım 2023

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, Endonezya'da bulut depolama ve yapay zeka altyapısını geliştirmek için 1,7 milyar dolar yatırım yapacağını duyurdu. Microsoft CEO'su Satya Nadella, bu konuda Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ile görüşmeler gerçekleştirdi. Yapılacak yatırım, Endonezya'da yeni bir bulut sistemi ve yapay zeka altyapısı kurulmasını sağlayacak ve 840 bin kişiye yapay zeka eğitimi verilmesine olanak tanıyacak. Bu yatırım, Microsoft'un Endonezya'daki en büyük yatırımı olarak kaydedildi.
30 Nisan 2024

Yapay zeka şirketi OpenAI'de, neredeyse tüm çalışanların Microsoft'a geçmeye hazırlanması ve 700'den fazla çalışanın yönetim kurulunu istifaya çağırmasıyla kriz yaşanıyor. Şirketin eski başkanlarından Sam Altman ve Greg Brockman'ın görevlerine iade edilmesi talep ediliyor. Altman, Microsoft ile yeni bir yapay zeka projesi başlatmak üzere anlaşmış ve bazı OpenAI çalışanları da Microsoft'un yapay zeka ekibine katılmış. OpenAI'nin yönetim kurulu, Altman'ın yeterince 'dürüst' olmadığını iddia ederek onu görevden almış, ancak bu kararın ardından geri adım atma sinyalleri veriyor.
21 Kasım 2023

Microsoft'un kurucusu Bill Gates, yapay zekanın beş yıl içinde günlük hayatımızda nasıl bir rol oynayacağına dair öngörülerini anlattı. Gates'e göre, yapay zeka destekli asistanlar işletim sistemleri ve uygulamaların yerini alacak, kişisel tercihlere göre yanıt verecek ve günlük dilde verilen komutları yerine getirecek. Ayrıca, yapay zeka kişisel ilişkilerimizde de aktif bir rol alacak, doğum günleri gibi özel günleri hatırlatıp hediye önerilerinde bulunabilecek ve hatta arkadaşlarımızla buluşmaları organize edebilecek. Gates, yapay zekanın terapi seanslarına alternatif olarak kişisel sorunlara çözüm sunabileceğini de belirtiyor.
25 Kasım 2023

ABD'nin Colorado eyaleti, şirketlerin insanların beyin dalgalarını satmasını engelleyen bir yasa çıkartarak büyük bir adım attı. Bu durum, Apple, Meta gibi büyük teknoloji şirketlerinin bu tür verileri kullanmasını engelleyebilecek mi sorusunu gündeme getiriyor. Elon Musk'ın Neuralink şirketi insan beynine çip yerleştirme çalışmaları yaparken, diğer teknoloji geliştiricileri de ameliyat gerektirmeyen nöroteknolojiler üzerinde çalışıyor. ABD'de benzer yasaların diğer eyaletlerde de kabul edilmesi bekleniyor.
20 Nisan 2024

ABD merkezli e-ticaret ve teknoloji şirketi Amazon, yapay zeka girişim şirketi Anthropic'e 4 milyar dolara kadar yatırım yapmayı planlıyor. San Francisco merkezli Anthropic, Amazon'un bulut hizmetlerini kullanacak ve gelecekteki yapay zeka modellerini Amazon'dan satın alacağı büyük miktardaki özel mikro çiplerde deneyecek. Amazon, Anthropic'te yönetim kurulu koltuğu elde etmeyeceğini, sadece azınlık hisselerine sahip olacağını duyurdu.
25 Eylül 2023

ABD'li teknoloji devi Apple, elektrikli otomobil üretme çalışmalarını sonlandırma kararı aldı. Bloomberg'in haberine göre, bu karar şirket içinde yaklaşık 2 bin çalışanı şaşırttı ve projede görevli birçok kişinin yapay zeka bölümüne kaydırılacağı belirtildi. Elektrikli otomobil ekibinde görevli donanım mühendisleri ve otomobil tasarımcıları, diğer Apple ekiplerindeki işlere başvurabilecek, ancak işten çıkarmaların da olacağı ifade edildi.
28 Şubat 2024

Çip üreticisi Nvidia ve iPhone üreticisi Foxconn, yapay zeka fabrikaları kuracaklarını duyurdu. Bu fabrikalar, uygulamalar geliştirmek için Nvidia'nın çiplerini kullanacak bir tür veri merkezi olacak. Yeni merkezlerde otonom araçların eğitimi, robotik platformlar ve büyük dil modelleri çalışmaları yer alacak. Bu karar, ABD Ticaret Bakanlığı'nın Çin'e gelişmiş yapay zeka çiplerinin satışına yönelik kuralları sıkılaştıracağını açıklamasının ardından geldi.
19 Ekim 2023

Axios ve danışmanlık firması Edelman tarafından yapılan bir ankete göre, dünya çapında 32 bin katılımcıyla gerçekleştirilen araştırmada, yapay zekaya olan güvenin son 18 ay içinde azaldığı belirlendi. 2019 yılında yapay zekaya olan küresel güven oranı %61 iken, bu oran şu anda %53'e düşmüş durumda. ABD'de ise bu oran daha da düşük olup, insanların yalnızca %35'i teknolojiye güveniyor. Araştırma, insanların bilim insanlarından yapay zeka güvenliği konusunda daha fazla bilgilendirme beklediğini ve teknoloji endüstrisine genel olarak güvenseler de yapay zekaya olan güvenlerinin daha düşük olduğunu ortaya koyuyor.
9 Mart 2024

OpenAI tarafından geliştirilen yapay zeka sohbet robotu ChatGPT için Apple'ın iOS işletim sistemi üzerinde bir uygulama geliştirildi ve bu uygulama ilk olarak ABD'deki kullanıcılara açıldı. Uygulama, iPhone ve iPad cihazlara ücretsiz olarak yüklenebiliyor ve OpenAI hesabı ile oturum açıldığında web sürümündeki konuşmalarla senkronize oluyor. Ayrıca, ses girişi desteği de sunuyor. OpenAI, uygulamanın önümüzdeki haftalarda diğer ülkelerde de kullanıma sunulacağını belirtti ve Android cihazlar için de bir uygulamanın kısa süre içinde gelmesi bekleniyor.
19 Mayıs 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, platformdaki haber bağlantılarında görsel ve başlığın kalkacağını duyurdu. Bu değişiklikle beraber haber bağlantılarında sadece görsel yer alacak. Musk, Twitter'ı bir 'süper uygulama' haline getirme hedefinin olduğunu dile getirirken, Çin merkezli dev platform WeChat'ten övgüyle söz ediyor. Ancak, daha önce birçok teknoloji firması, bankacılık devleri karşısında bu yola çıkmış ve uzayan onay süreçleriyle rekabet karşısında vazgeçmişti.
23 Ağustos 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 2,51 değer kaybederek 10.138,97 puandan kapattı. Haftanın en çok prim yapan hissesi yüzde 19,08 ile MİA Teknoloji olurken, en çok değer kaybeden hisse yüzde 13,71 ile Agrotech Teknoloji oldu. Borsa İstanbul'da hisseleri işlem gören en değerli şirketler ise Koç Holding, Garanti BBVA ve Türk Hava Yolları olarak sıralandı.
8 Haziran 2024

ChatGPT yapay zeka asistanıyla tanınan OpenAI, şirket içinden gelebilecek bilgi sızıntılarına karşı dedektifler tutma kararını duyurdu. Bu dedektifler, şirketin güvenlik birimi bünyesinde çalışacak ve çalışanların bilgi sızdırma teşebbüslerini engellemek için çeşitli yapay zeka algoritmalarından faydalanacaklar. Son dönemde yaşanan köstebek vakaları nedeniyle şirket içindeki huzursuzluk artmış ve bu karar alınmıştır. Adaylardan hukuki ve insan kaynakları alanında tecrübe ile güvenlik sektöründe çalışmış olmaları ve insan davranışı analizi konusunda yetkinlik beklenmektedir.
14 Şubat 2024

Elon Musk tarafından kurulan yapay zeka şirketi xAI, 'Grok' adlı yapay zeka robotunu piyasaya sürdü. Grok, X platformuna entegre edilerek 'Premium+' abonelerinin kullanımına açıldı. Musk, Grok'un diğer yapay zeka botlarına göre avantajının gerçek zamanlı bilgi erişimi olduğunu belirtti. Bazı kullanıcılar ise Grok'a erişim konusunda sorun yaşadıklarını ifade etti.
8 Aralık 2023

Elon Musk tarafından satın alınan Twitter'da, daha önce ücretsiz olan mavi tik doğrulama işareti artık ücretli hale geldi. Ücret ödemeyi kabul etmeyen kullanıcıların mavi tikleri kaldırıldı. Türkiye'den de birçok tanınmış siyasi ismin mavi tikleri geri alındı. Musk, bu adımı Twitter'ın faturalarını ödemek için attığını belirtmişti. Ayrıca, Musk'ın Apple ile yaşadığı vergi ve reklam konularındaki anlaşmazlıklar da gündeme gelmişti.
20 Nisan 2023

Google, Microsoft'un Bing arama motoruna eklenen 'ChatGPT' ile rekabet edebilmek için kendi yapay zekalı sohbet robotu 'Bard'ı tanıttı. Google CEO'su Sundar Pichai, Bard'ın sınırlı kullanıcılar tarafından test edileceğini duyurdu. Bard, karmaşık bilgileri basitleştirerek anlatma yeteneğine sahip. Ancak, Bard'ın demo sunumunda verdiği yanlış bir cevap Google'ın hisselerinde 100 milyar dolarlık bir kayba neden oldu. Google, çalışanlarından Bard'ın yanıtlarını düzeltmelerini ve eğitmelerini istedi.
16 Şubat 2023

Yapay zeka uygulaması ChatGPT'yi geliştiren OpenAI'nin CEO'su Sam Altman, şirket içinde yürütülen bir inceleme sürecinin ardından görevinden ve yönetim kurulundan ayrılacağını duyurdu. OpenAI, baş teknoloji yöneticisi Mira Murati'nin geçici olarak CEO'luk görevine getirildiğini açıkladı. Yönetim kurulu, Altman'ın iletişiminde tutarlı olmaması ve bu durumun görevini yerine getirmesine engel olması nedeniyle ona olan güvenini kaybettiğini belirtti.
18 Kasım 2023
İşaretlediklerim