Kahramanmaraş merkezli çifte deprem felaketinin ardından, AKP'nin önde gelen isimlerinden Bülent Arınç, seçimlerin ertelenmesi gerektiğini savunarak, aksi takdirde kaos çıkacağını iddia etti. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Arınç'ın bu görüşünün partiyi yansıtmadığını belirtti. Muhalefet ise anayasanın sadece savaş durumunda seçimlerin ertelenebileceğini ve aksi durumun darbe anlamına geleceğini ifade etti. AKP içinde seçimlerin yerel seçimlerle birleştirilmesi ve en az altı ay ertelenmesi yönünde bir eğilim olduğu, ancak resmi bir açıklama yapılmadığı belirtiliyor.
17 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sona erdi. Toplantıda, 14 Mayıs 2023'te yapılacak seçimlerin güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi için alınacak tedbirler ve deprem felaketinin etkilerinin bertaraf edilmesine yönelik konular ele alındı. Ayrıca terör örgütlerine karşı yürütülen operasyonlar ve Yunanistan ile ilişkilerdeki son durum değerlendirildi.
30 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremle ilgili eleştirilere sert bir dille yanıt verdi ve bazı kişileri 'haysiyetsiz, namussuz' olarak nitelendirdi. Ayrıca, OHAL ilanının devlete, tefecilere ve fitne gruplarına karşı müdahale imkanı vereceğini belirtti. Türkiye İşçi Partisi ise Twitter üzerinden Erdoğan'a 'Küfrü bırak, işini yap!' şeklinde tepki gösterdi.
9 Şubat 2023

CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi'nden oluşan Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayını belirlemek için yaptığı toplantı sonuçsuz kaldı ve karar 6 Mart'a ertelendi. Toplantıda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığı ele alındı, ancak İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in parti organlarıyla görüşmek istemesi nedeniyle nihai karar verilemedi. Altı liderin imzaladığı sonuç metninde ortak bir anlayışa varıldığı ve nihai açıklamanın 6 Mart'ta yapılacağı belirtildi.
2 Mart 2023

14 Mayıs seçimlerinde CHP listelerinden meclise giren DEVA, Gelecek ve Saadet partilerinden sadece Saadet ve Gelecek partileri TBMM'de grup kurma konusunda anlaşmaya vardı. DEVA Partisi, önerilen birleşme modelinin çift başlılık ve mesaj karmaşasına yol açacağını belirterek bu ittifaktan uzak durdu. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, her partinin milletvekilinin kendi kimliğini koruyacağını, ancak Saadet Partisi grubu olarak faaliyet göstereceklerini açıkladı. İttifak, meclis çalışmaları ve 31 Mart 2024 yerel seçimlerde işbirliği yapmayı içeriyor. İttifakın gerekçeleri arasında siyasi yelpazedeki dağınıklığı giderme, muhalefetin denetim gücünü artırma ve iktidarın politikalarına karşı ortak bir ses olma gibi maddeler yer alıyor.
6 Temmuz 2023

Millet ittifakını oluşturan CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi, geçiş sürecinin yol haritasını belirlemek için toplantılar düzenliyor. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, yasama faaliyetleri için 'eşgüdüm kurulu' oluşturulması ve Meclis iç tüzüğünün değiştirilmesi gibi öneriler sunuyor. Parti liderleri, kamuoyuna yansımayan görüşmeler yaparak ortak aday belirleme sürecini yürütüyor. Ayrıca, her partiye baştan birer bakanlık verilmesi ve genel kurulda değişiklik yapılması gibi konular da gündemde.
29 Ocak 2023

Millet İttifakı, 14 Mayıs seçimlerine kısa bir süre kala, iktidarın baskısı altındaki bürokrasiye rahatlatıcı mesajlar vermeyi hedefliyor. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bürokratlara kanunsuz işleri imzalamama çağrısında bulunmuş ve ittifakın birlikte çalışmayı planladığı bürokratların isimleri belirlenmiş. Özellikle yargı, enerji ve finans alanlarındaki bürokratlara yönelik mesajlar verilmesi planlanıyor. İttifak, seçim sonrası olası bir hükümette yer alacak bazı isimleri şimdiden öne çıkararak bürokratlara güven vermek istiyor. Ayrıca, bazı bürokratların mal varlıklarını nakde çevirdiği ve kaçma ihtimallerinin olduğu belirtiliyor.
28 Nisan 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, hükümetin deprem sonrası organizasyon ve koordinasyon zaafı gösterdiğini ve hiçbir yetkilinin istifa etmediğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın helallik istemesini eleştiren Akşener, bunun ahlaki olmadığını ve Allah'ın 'Adil olun' emrine isyan olduğunu ifade etti. Ayrıca Kızılay'ın yönetimini eleştirerek, kurumun daha fazla lekelenmemesi gerektiğini vurguladı.
1 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Türkiye'de seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceği tartışılırken, AKP seçim sürecini yeniden düzenlemeye başladı. AKP içindeki bir yetkili, seçimlerin Mayıs veya Haziran'da yapılmasını beklediklerini ve Yüksek Seçim Kurulu'nun kararına uyacaklarını belirtti. Depremler sonrası seçim hazırlıklarının bir kenara bırakıldığı ve yeni bir aşamaya geçildiği ifade edildi. Seçim kampanyasında deprem bölgelerindeki inşa süreci ve AKP'nin tecrübesi vurgulanacak. Ayrıca, depremden etkilenen kentlere destek ve dönüş yardımları anlatılacak.
23 Şubat 2023

Eski İYİ Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ahmet Çabukel, 3 Ağustos 2022'de bir basın açıklaması yaparak Kahramanmaraş'ta olası depremlere karşı yetkilileri uyarmıştı. 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi ve bu depremler çevre illeri de etkiledi. Uzmanlar daha önce bölgede deprem olabileceği konusunda uyarılarda bulunmuştu. Çabukel'in sosyal medyada gündem olan açıklamasında, 'Depreme hazır değiliz!' ifadesini kullanmıştı.
12 Şubat 2023

Emek ve özgürlük ittifakı, 14 Mayıs seçimlerine dair politik mutabakat metnini Ankara'da duyurdu. Türkiye İşçi Partisi (TİP), 49 il ve 52 seçim bölgesinde kendi adaylarıyla seçime gireceğini açıklarken, ittifaktaki diğer partiler Yeşil Sol Parti listelerinden seçimlere katılacak. İttifak, seçimlerden güçlü bir halk desteği almayı ve Meclis'te emek, barış ve demokrasi yanlısı bir temsiliyet sağlamayı hedefliyor. Partiler, aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu'na pazar günü saat 17:00'ye kadar bildirmek zorunda.
8 Nisan 2023

Altılı masa olarak bilinen CHP, İYİ Parti, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti liderleri 26 Ocak'ta 11. kez toplandı ve ittifak olarak yola devam etme kararı aldı. Ayrıca, 30 Ocak'ta kamuoyuyla paylaşılacak olan ve yaklaşık 2 bin 500 eylem maddesi içerecek ortak politikalar mutabakat metni üzerinde anlaşmaya vardılar. Bu metin dokuz ana başlık altında toplanacak ve ekonomi, hukuk, eğitim gibi alanlarda vaatler içerecek. İşsizlikle mücadele ve Türkiye Varlık Fonu'nun kapatılması gibi konular da metinde yer alacak.
29 Ocak 2023

Millet İttifakı'nın en büyük iki partisi olan CHP ve İYİ Parti arasında, adaylık konusunda başlayan tartışmalar devam ediyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylık konusunda çalışmalar yürüttüğü ve kampanya afişleri hazırlandığı belirtilirken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da adaylık için destek gördüğü ifade ediliyor. İYİ Parti, Kılıçdaroğlu'nun adaylığının dayatıldığını düşünüyor ve aday belirleme yönteminin önemine vurgu yapıyor. İttifakın geleceği ve aday belirleme yöntemi konusunda 13 Şubat'ta yapılacak toplantı kritik önem taşıyor. Sosyal medyada ve CHP Genel Merkezi önünde yaşanan tartışmalar ve protestolar, ittifak içindeki gerilimi artırıyor.
4 Şubat 2023

14 Mayıs seçimleri öncesinde Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Mersin'de bir miting gerçekleştirdi. Mitinge, Kılıçdaroğlu'nun askerlik arkadaşı da dahil olmak üzere çok sayıda destekçi katıldı. Mersin'de 111 bin yeni genç seçmenin oy kullanacağı ve CHP Mersin milletvekili adayı Emre Yılmaz'ın bu genç seçmenlerin en az yüzde 70'ine talip olduklarını belirtti. Ayrıca, depremde yedi yakınını kaybeden bir yurttaşın yaşadıklarını anlatarak Kılıçdaroğlu'na oy vereceğini ifade ettiği ve Kılıçdaroğlu'nun askerlik arkadaşının onun hakkında olumlu düşüncelerini paylaştığı belirtildi.
5 Mayıs 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası seçimlerin ertelenmesi tartışmaları sona erdi ve AKP, seçim sürecini yeniden inşa etme kararı aldı. Reuters'a göre, AKP'nin yeni sloganı 'Türkiye'yi birlikte inşa ediyoruz' olacak. Hürriyet yazarı Hande Fırat, AKP'nin pandemi döneminde olduğu gibi bir bilim kurulu oluşturacağını ve bu kurulda sürpriz isimlerin yer alacağını belirtti. AKP'li üst düzey isimler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın radikal adımlar atacağını ve bilim ile teknolojinin öne çıkacağını ifade etti.
24 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrası, AKP Sözcüsü Ömer Çelik Adana'da bir açıklama yaptı. Çelik, AK Parti ve MHP'nin milletvekillerini bölgeye gönderdiğini ve Cumhur İttifakı teşkilatlarının sahada olduğunu ifade etti. Ayrıca, depremde hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi ve tüm arkadaşlarının yardım çalışmalarına katıldığını söyledi.
6 Şubat 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Millet İttifakı'nda yaşanan krizin faydalı olduğunu ifade etti. İYİ Parti lideri Meral Akşener'in CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığını kabul etmeyip ittifakı terk etmesi ve ardından İmamoğlu ve Yavaş'ı adaylığa çağırması sonucu ortaya çıkan kriz, Kılıçdaroğlu'nun ortak aday olarak gösterilmesi ve diğer isimlerin cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olarak belirlenmesiyle aşıldı. Davutoğlu, krizin çözümünde dominant bir aktörün olmamasının ve krizin çözülmesinin güçlendirici olduğunu söyledi. Ayrıca, Cumhur İttifakı'nın seçimi kazanması durumunda Türkiye'nin sert gerilimler yaşayabileceğini veya demokrasi görünümü altında farklı bir yapıya bürünebileceğini belirtti.
8 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesini ziyaret ederek deprem bölgesinde incelemelerde bulundu. Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşerek ısınma sorunları hakkında bilgi verdi ve çözüm talebinde bulundu. Ayrıca, deprem sonrası yaşanan karmaşanın temel nedeni olarak 'tek adam rejimi' ve devletin hafızasının kaybolmasını gösterdi. Akşener, siyaset yapmanın zamanı olmadığını belirterek, ısınma, ilaç, bebek bezi ve barınma gibi temel ihtiyaçların karşılanması gerektiğini vurguladı.
9 Şubat 2023

Millet İttifakı'nın ortak cumhurbaşkanı adayı konusunda İYİ Parti'den hoşnutsuzluk mesajları gelmekte. Reuters'a konuşan bir İYİ Parti yetkilisi, anketlerde öne çıkan diğer adayların da değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. İYİ Parti lideri Meral Akşener'in önemli açıklamalar yapması bekleniyor. Daha önce yapılan ittifak toplantısında altı liderin ortak aday konusunda 'ortak bir anlayışa ulaşıldığı' belirtilmiş, nihai açıklamanın 6 Mart'ta yapılacağı kaydedilmişti. İYİ Parti'nin olağanüstü toplantı çağrısı ve parti içi istişarelerin devam ettiği bildirildi.
3 Mart 2023

Millet İttifakı'nın yarın yapılacak son toplantısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığının ilan edilmesi bekleniyor. İYİ Parti lideri Meral Akşener'in toplantıya katılımı belirsizken, Kılıçdaroğlu'nun Saadet Partisi Genel Merkezi çıkışında ve CHP Genel Merkezi'ne gelişinde partililer tarafından karşılanacağı planlanıyor. Gelecek Partisi ve Saadet Partisi de partililere cumhurbaşkanı adayı ve yardımcılarının açıklanacağı mesajını göndererek Saadet Partisi Genel Merkezi'ne davet etti.
5 Mart 2023
İşaretlediklerim