Kayseri’de 12’nci Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığından eğitim için kalkan Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait SF-260D tipi bir askeri eğitim uçağı düştü. Milli Savunma Bakanlığı, mürettebatı kurtarmak için arama kurtarma çalışmalarının başlatıldığını duyurdu. Uçağın düşme nedeni henüz bilinmiyor.
4 Haziran 2024

Antalya'dan havalanan ve Rusya'nın Perm Havalimanı'na iniş yapan Türk Hava Yolları'na ait AnadoluJet uçağı, iniş sırasında pistten çıktı. Kazada yolcuların herhangi biri yara almadı. Türk Hava Yolları Basın Müşaviri Yahya Üstün, olayla ilgili teknik ekiplerin araştırma sürecini başlattığını bildirdi.
22 Eylül 2023

ABD havacılık ve uzay şirketi Boeing’in, Starliner mekiğiyle gerçekleştireceği ilk astronotlu uzay uçuş denemesi ikinci kez ertelendi. İçerisinde iki NASA pilotunun yer aldığı Starliner mekiği, fırlatma için geri sayımın yapıldığı anda bilgisayar sistemi tarafından durduruldu. Bilgisayarların geri sayımı neden iptal ettiği bilinmezken, fırlatış ikinci kez ertelendi. Starliner’ın ilk fırlatış denemesi ise 6 Mayıs’ta valf arızası nedeniyle ertelenmişti.
1 Haziran 2024

ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı, Rusya'ya ait iki Su-27 savaş uçağının Karadeniz üzerinde ABD Hava Kuvvetleri'ne ait MQ-9 tipi insansız hava aracına profesyonel olmayan bir şekilde müdahale ettiğini ve bir Rus uçağının MQ-9'un pervanesine çarpması sonucu İHA'nın uluslararası sulara düşürüldüğünü bildirdi. ABD Avrupa ve Afrika Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral James B. Hecker, İHA'nın rutin operasyonlar yürüttüğü sırada vurulduğunu ve Rus pilotun davranışının kendi uçağının da düşmesine neredeyse neden olabileceğini ifade etti.
14 Mart 2023

ValveTech, NASA'nın uzay misyonları için parça tedarikçisi olarak, Boeing Starliner roketinin ilk fırlatma denemesi öncesinde ciddi güvenlik uyarılarında bulundu. 6 Mayıs'ta teknik bir sorun nedeniyle iptal edilen fırlatmanın ardından, ValveTech başkanı Erin Faville, bir felaket riski nedeniyle ikinci bir fırlatma girişiminde bulunulmamasını önerdi. Ayrıca, bir ses kaydı üzerine yapılan incelemelerde, bir vananın sızıntı yaptığı ve kullanım ömrünü tamamlamış olabileceği belirlendi. Faville, NASA'ya güvenlik protokollerini artırma ve yeniden gözden geçirme çağrısında bulundu.
13 Mayıs 2024

ABD Savunma Bakanlığı, Michigan eyaletindeki Huron Gölü üzerinde tanımlanamayan bir cisim düşürdüğünü açıkladı. Bu olay, ABD'nin son 10 gün içinde düşürdüğü dördüncü hava unsurunu temsil ediyor. İlk olay, 4 Şubat'ta Güney Carolina kıyılarında vurulan Çin'e ait bir yüksek irtifa balonu ile başladı. Daha sonra Alaska ve Kanada'nın Yukon bölgesi üzerinde iki tanımlanamayan cisim daha düşürüldü. Bu olaylar, sosyal medyada spekülasyonlara ve dünya dışı varlıklarla ilgili söylentilere yol açtı. Pentagon Sözcüsü, cismin ABD F-16'sı tarafından düşürüldüğünü ve cismin sivil havacılık için tehlike oluşturabilecek bir rotada ve irtifada olduğunu belirtti.
13 Şubat 2023

Türk Hava Yolları'nın İstanbul-Elazığ seferini yapacak uçağı, kabin görevlilerinin uyarısına rağmen emniyet kemeri takmayıp taşkınlık çıkaran bir yolcu nedeniyle kalkıştan vazgeçerek geri döndü. Yolcu, uçuş emniyetini ihlal ettiği için uçaktan indirilmesi gerektiği belirtildi. Yolcunun taşkınlığına devam etmesi üzerine polis ekipleri uçağa çağrıldı ve yolcu polis nezaretinde uçaktan indirildi. Bu durum uçağın yaklaşık 2,5 saat gecikmeli olarak kalkmasına neden oldu.
11 Eylül 2023

Brezilya'nın batı kesimindeki Amazon ormanlarına düşen küçük bir uçakta bulunan 12 kişi hayatını kaybetti. Kazada, 1 bebeğin de olduğu bilgisi paylaşıldı. Uçağın bağlı olduğu şirketten yapılan açıklamada, uçağın yere çakıldıktan hemen sonra alev aldığı bildirildi. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.
30 Ekim 2023

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, Türkiye'de meydana gelen orman yangınlarına müdahale amacıyla 2 Be-200 amfibi yangın söndürme uçağını gönderdiğini duyurdu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatı ve Türkiye'nin talebi üzerine harekete geçen uçaklar, Muğla ve İzmir'deki yangınlara müdahale edecek. Uçaklar, yangınları izlemek ve tespit etmek için kızılötesi termal kameralarla donatılmış.
19 Temmuz 2023

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), Türkiye'nin ilk askeri turbofan motorunun başarıyla çalıştırıldığını açıkladı. Bu gelişme, Milli Muharip Uçak KAAN projesi için önemli bir adım olarak görülüyor. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, motorun millî motor test sisteminde ilk kez çalıştırıldığını ve test sürecinin sonunda KIZILELMA ve ANKA-3 projelerinin bu motoru kullanacağını belirtti.
9 Mart 2024

Guyana ordusuna ait ve içinde 7 kişinin bulunduğu bir GDF Bell-412 tipi helikopter, Venezuela sınırına yakın, ihtilaflı Esequibo bölgesinde kayboldu. Genelkurmay Başkanı Omar Khan, kötü hava şartlarına dikkat çekerek helikopterin kayboluşunun Venezuela saldırısı sonucu olduğuna dair bir kanıt olmadığını belirtti. Arama çalışmaları başlatıldı, ancak Venezuela tarafından konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı. Esequibo bölgesi, zengin doğal kaynaklara sahip ve iki ülke arasında uzun süredir devam eden bir anlaşmazlık konusudur.
7 Aralık 2023

Balıkesir'in İvrindi ilçesindeki ormanlık alanda çıkan yangın, 4 buçuk saatlik çalışmanın ardından kontrol altına alındı ve soğutma çalışmalarına başlandı. Yangına 72 personel, 15 arazöz, dört su ikmal aracı, altı dozer, dört ilk müdahale aracı, üç uçak ve altı helikopterle müdahale edildi. Komşu illerden gelen dört helikopter ve bir uçağın da yardımıyla yangın kontrol altına alındı. Ekipler, hasar gören alanın boyutunun ve yangının çıkış nedeninin tespiti için çalışmalarını sürdürüyor.
27 Temmuz 2023

Mali'de, Mali ve Rus paralı asker şirketi Wagner askerlerini taşıyan uçak pistten çıktı ve 140 kişi hayatını kaybetti. Kazanın yakıt deposundaki bir arızadan kaynaklandığı tahmin ediliyor. Uçakta ölenler arasında bir Rus pilot da bulunuyordu. Yaklaşık bir ay önce de Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin uçak kazasında hayatını kaybetmişti.
28 Eylül 2023

Hollanda'nın Lahey şehri yakınlarında bir yolcu treninin raydan çıkması sonucunda en az bir kişi hayatını kaybetti ve 30 kişi yaralandı. Sabah saatlerinde meydana gelen kazada, 19 kişi hastaneye kaldırıldı, diğer yaralılar olay yerinde tedavi edildi. Trenin ön vagonu tarlaya yöneldi, ikinci vagon yan yattı ve arka vagonda yangın çıktı ancak söndürüldü. Kazanın nedeni ve yük treninin kazaya karışıp karışmadığı konusunda henüz net bilgi yok.
4 Nisan 2023

İzmir'in Urla ilçesinde, otoyolda seyreden bir otomobilde çıkan yangın, ormanlık alana sıçradı. Rüzgarın etkisiyle yayılan yangına ilk müdahaleyi Güzelbahçe ilçesi Yaka mahallesinde devam eden yangında görevli hava ekipleri yaptı. Yangın, dokuz uçak, 12 helikopter, 18 arazöz, altı su ikmal aracı ve dört dozerle müdahale edildi ve kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları devam ediyor.
30 Temmuz 2023

Guyana ordusuna ait bir helikopter, Venezuela sınırına yakın bir bölgede düştü. Kazada helikopterde bulunan yedi kişiden beş asker öldü, iki asker yaralandı. Helikopterin rutin faaliyetler sırasında düştüğü ve kazanın nedeninin araştırıldığı belirtildi. Esequibo bölgesi üzerindeki tarihi anlaşmazlık nedeniyle bölgenin stratejik önemi de vurgulandı.
8 Aralık 2023

Pakistan'ın Navabşah kenti yakınlarında bir yolcu treni raydan çıktı ve en az 28 kişi hayatını kaybetti, 50 kişi yaralandı. Kazanın teknik bir arıza ya da sabotaj sonucu meydana gelmiş olabileceği belirtildi. Arama kurtarma ekipleri, kaza bölgesinin yerleşim yerlerine uzak olmasından dolayı faaliyetlerini yürütmekte ve yaralıları hastanelere sevk etmekte zorluk çekiyor. Kaza esnasında trende kaç kişinin olduğuna ilişkin bilgi paylaşılmazken, yerel basın birçok kişinin hala vagonlarda mahsur kaldığını ve ölü sayısının artabileceğini aktardı.
6 Ağustos 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu hasar gören Hatay Havalimanı, yapılan onarım çalışmaları sonrasında uçuşlara hazır hale getirildi. İstanbul Havalimanı'ndan kalkan ve yardım malzemelerini taşıyan Türk Hava Yolları'na ait bir uçak havalimanına iniş yaptı. Aynı uçak, bölgeden tahliye edilen afetzedeleri İstanbul'a taşıyacak. Airporthaber.com'un haberine göre, havalimanının pisti 918 metre kısaltıldı.
13 Şubat 2023

Nepal'de 72 kişiyi taşıyan bir yolcu uçağı düştü ve yardımcı pilot Anju Khatiwada hayatını kaybetti. Khatiwada'nın eşi, 2006 yılında Yeti Havayolları'na ait bir uçağın düşmesi sonucu ölmüştü. Anju Khatiwada, eşinin ölümünden sonra sigortadan aldığı parayla pilotluk eğitimini tamamlayarak pilot olmuştu. Kazadan şu ana kadar kurtulan olmadığı ve Khatiwada'nın cesedinin kimliği henüz tespit edilemediği bildirildi.
16 Ocak 2023

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopter, kötü hava koşulları nedeniyle sert iniş yapmak zorunda kaldı. İran İçişleri Bakanı Vahidi, kurtarma ekiplerinin henüz bölgeye ulaşmadığını belirtti. Helikopterde Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, Doğu Azerbaycan Eyalet Valisi Malik Rahmeti ve Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim de bulunuyordu. Reuters'a konuşan bir İranlı yetkili, helikopterin yoğun sis nedeniyle düştüğünü ve kazanın ardından Cumhurbaşkanı Reisi ile Dışişleri Bakanının hayatlarının risk altında olduğunu ifade etti.
19 Mayıs 2024
İşaretlediklerim