HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrasında yapılan soruşturmalarda sadece müteahhitlerin değil, yerel ve merkezi yöneticilerin de sorumlu tutulması gerektiğini belirtti. Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarda, deprem felaketinin katliama dönüşmesinde eski ve yeni belediye başkanları, imar müdürleri, bakanlık müfettişleri gibi birçok kişinin sorumluluğunun altını çizdi ve sadece müteahhitlerin suçlanmasının gerçek suçluları gizlemek anlamına geleceğini ifade etti.
12 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli çifte deprem felaketinin ardından, AKP'nin önde gelen isimlerinden Bülent Arınç, seçimlerin ertelenmesi gerektiğini savunarak, aksi takdirde kaos çıkacağını iddia etti. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Arınç'ın bu görüşünün partiyi yansıtmadığını belirtti. Muhalefet ise anayasanın sadece savaş durumunda seçimlerin ertelenebileceğini ve aksi durumun darbe anlamına geleceğini ifade etti. AKP içinde seçimlerin yerel seçimlerle birleştirilmesi ve en az altı ay ertelenmesi yönünde bir eğilim olduğu, ancak resmi bir açıklama yapılmadığı belirtiliyor.
17 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesini ziyaret ederek deprem bölgesinde incelemelerde bulundu. Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşerek ısınma sorunları hakkında bilgi verdi ve çözüm talebinde bulundu. Ayrıca, deprem sonrası yaşanan karmaşanın temel nedeni olarak 'tek adam rejimi' ve devletin hafızasının kaybolmasını gösterdi. Akşener, siyaset yapmanın zamanı olmadığını belirterek, ısınma, ilaç, bebek bezi ve barınma gibi temel ihtiyaçların karşılanması gerektiğini vurguladı.
9 Şubat 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin yaşadığı deprem felaketini ve sonrasındaki yardım çalışmalarını eleştirdi. Deprem sonucu yaşanan yıkımı 'sistematik rant siyasetinin sonucu' olarak değerlendiren Kılıçdaroğlu, iktidarla hizalanmayı reddettiğini ve bürokratik engelleri tanımayacaklarını ifade etti. Yardım malzemelerinin engellere takıldığını belirten Kılıçdaroğlu, belediye başkanları ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğinin önemine vurgu yaptı ve iktidarın bu konuda yetersiz kaldığını söyledi. Ayrıca, Erdoğan'ı başlıca sorumlu olarak gösterdi ve onunla görüşmeyi düşünmediğini açıkladı.
8 Şubat 2023

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremler sonrasında çadır taleplerinin iki haftadır karşılanmadığını belirtti. Bilim insanlarının uyarılarının dikkate alınmadığını ve hasarlı binalara yanlış raporlar verildiğini ifade etti. Erdoğan'ın sarayları ve uçaklarına atıfta bulunarak, hükümetin yurttaşlara yeterli desteği sağlamadığını ve otoriter bir anlayışla hareket ettiğini söyledi. TELE1 gibi televizyon kanallarına yapılan baskıları da eleştirdi.
21 Şubat 2023

Büyük Birlik Partisi lideri Mustafa Destici tarafından verilen imar affı kanun teklifi, 6 Şubat'ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen büyük depremler nedeniyle kabine toplantısında görüşülemedi. Depremler sonucunda 29 bin 605 kişi hayatını kaybetti. İmar affı, daha önce 2017 yılında getirilmiş ve yerel seçimlerin yapıldığı 2019 yılı sonuna kadar dört kez uzatılmıştı. Uzmanlar, bu uygulamanın depremlerde can ve mal kaybını artıracağını belirtiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgelerindeki mitinglerde imar affını anlatarak oy talep etmişti.
13 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, HDP tarafından imar aflarının yıkıcı sonuçlarının araştırılması için verilen önerge, TBMM'de AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatımoğulları, imar affının depremdeki yıkımın önemli nedenlerinden biri olduğunu belirtti ve yapı denetimi konusunda adımlar atılması gerektiğini vurguladı. CHP ve İYİ Parti milletvekilleri de imar aflarının yıkıcı sonuçlarına dikkat çekti.
4 Nisan 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masadan ayrılma kararı sonrası CHP'de yaşanan yoğun trafik üzerine yapılan toplantılarda, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu partililere sükunet çağrısında bulundu. Kılıçdaroğlu, deprem bölgesindeki sorunların öncelikli gündem maddesi olması gerektiğini belirtti ve belediye başkanlarından bu konuya odaklanmalarını istedi. Ayrıca, millet ittifakındaki son gelişmeler hakkında sosyal medya ve televizyon programlarında kırıcı olunmaması konusunda uyarılarda bulundu.
4 Mart 2023

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, 2013 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 17 Ağustos depremini anarken attığı 'Deprem değil bina öldürür' tweetini yeniden gündeme getirdi. 6 Şubat'ta yaşanan ve çok sayıda can kaybına yol açan Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, iktidarın deprem politikaları eleştirilirken, Baş Erdoğan'ın bu sözlerini hatırlatarak 'Önce senden kurtulmamız gerekiyor' ifadesini kullandı.
13 Şubat 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'deki depremler sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirerek, Erdoğan'ın tüm yetkileri elinde bulundurduğunu ve yardımların ulaşmasını engellediğini iddia etti. Demirtaş, Erdoğan'a halkın acılarını görmemesi ve onları sadece oy olarak görmesi nedeniyle sorunun kendisi olduğunu söyledi ve 'Allah rızası için düş artık bu halkın yakasından' ifadesini kullandı.
9 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında iktidarın yetersiz müdahalesini eleştirerek, vatandaşların kanının iktidarın elinde olduğunu söyledi. 'Asrın felaketi Erdoğan'dır' ifadesini kullanarak, hiçbir sorumlunun istifa etmediğini belirtti ve seçimlerin ertelenmesi talebinin demokrasiye darbe olacağını ifade etti. Ayrıca, tek adam rejiminin sorumlu olduğunu ve İletişim Başkanlığı'nın propaganda çalışmalarını eleştirdi. Üniversitelerin açılması gerektiğini ve seçimlerin zamanında yapılacağını vurguladı.
15 Şubat 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'de yaşanan büyük depremin ardından yardım çalışmalarındaki yetersizlikleri eleştiren ve bu eleştirilere 'siyaset yapmayın' şeklinde tepki gösteren iktidar kanadına yanıt verdi. Demirtaş, depremin siyaset üstü bir konu olmadığını, Türkiye'de devlet-hükümet-parti ayrımının olmadığını ve tüm devlet kurumlarının bir kişiye bağlı hareket ettiğini belirtti. Ayrıca, halkın siyasi baskısıyla deprem bölgesine yardım gitmesi ve Twitter erişim engelinin kaldırılması gibi gelişmelerin sağlandığını ifade etti. Demirtaş, siyaset yapmanın toplumun savunma aracı olduğunu ve direniş ile dayanışmanın sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.
10 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 45 bin 89'a ulaştı. HDP'li Saruhan Oluç, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, iktidarın deprem yönetimindeki yetersizliklerini ve sorumluluklarını eleştirdi. AFAD'ın bütçe ve personel yetersizliğine dikkat çekti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yıkılan binalarla ilgili açıklamalarına tepki gösterdi. Oluç, depremdeki can kayıplarının sorumlularının, müteahhitler, yapı denetim firmaları ve belediyeler arasında oluşturulan bir 'üçgen' içinde olduğunu iddia etti.
1 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası can kaybı ve yaralı sayılarına ilişkin resmi veriler açıklanırken, tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bu verilerin doğruluğunu sorguladı. Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarda, gerçek rakamların daha yüksek olabileceğini ve hükümetin felaketin büyüklüğünü saklamaya çalıştığını iddia etti. Ayrıca, pandemi döneminde de ölüm sayılarının doğruluğunun sıkça sorgulandığı hatırlatıldı.
10 Şubat 2023

İnsan Hakları Derneği Eş Başkanı Öztürk Türkdoğan, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş depremleri sonrasında sosyal medyada paylaşılan ve polislerin hırsız ve yağmacılara işkence yaptığına dair görüntülerin gerçekliğinin yetkili savcılıklarca araştırılması gerektiğini ifade etti. Türkdoğan, işkencenin insanlık suçu olduğunu ve zaman aşımına uğramadığını vurgulayarak, görüntülerdeki kişilerin tespit edilip soruşturma başlatılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin cezasızlık politikasından cesaret alan güvenlik görevlilerinin işkence suçuna karıştığını ve bu durumun ciddi bir sorun olduğunu dile getirdi. Türkdoğan, işkence görüntülerinin sosyal medyada dolaşmasına rağmen yetkililerin harekete geçmediğini eleştirdi ve bu durumun Türkiye'deki cezasızlık sorununu gösterdiğini belirtti.
12 Şubat 2023

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, 6 Şubat'ta yaşanan ve çok sayıda can kaybına yol açan deprem sonrası iktidarın deprem önlemleri konusundaki ihmalkarlığını ve yanlış politikalarını eleştirdi. Öztrak, depremzedeler için yeterli konteyner stokunun yapılmamasını, yağma olaylarına karşı tedbirlerin alınmasını ve hükümetin iletişim kısıtlamalarını gündeme getirdi. Ayrıca, depremin önceden bilinmesine rağmen gerekli önlemlerin alınmadığını ve bu durumun 'asrın cinayeti' olarak nitelendirilebileceğini ifade etti.
13 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir yıl önce Hatay'ın İskenderun ilçesinde bazı mahalleleri afet riski altında alan olarak ilan eden kararı iptal etti. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, bu kararın kaldırılmasını eleştirerek, depremin kader olmadığını ve politik bir mesele olduğunu ifade etti. Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve Hatay'ın da etkilendiği büyük deprem sonrası bu kararın kaldırılması, Antmen tarafından depremle ilgili politik kararlar bağlamında değerlendirildi.
17 Şubat 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, iktidarın deprem yardımlarını yeterince halka ulaştıramadığını eleştirerek, 'not ediyoruz' şeklindeki ifadelerle tehdit savuran yetkililere tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP Sözcüsü Ömer Çelik'in eleştirilere sert yanıtlar verdiği ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de benzer bir tutum sergilediği belirtildi. Kılıçdaroğlu, iktidara şov yapmayı bırakıp yardımları halka ulaştırma çağrısında bulundu.
21 Şubat 2023

Anadolu Ajansı'nın veri akışı konusunda önceki seçimlerde olduğu gibi tartışmaların merkezinde olduğu belirtiliyor. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı yardımcısı adayları Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu, AA'nın verileriyle ilgili manipülasyon yaptığını iddia etmişlerdi. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da bu iddialara katılarak, Anadolu Ajansı'nın toplumu manipüle ederek suç işlediğini ve iktidarın sesi olduğunu söyledi.
14 Mayıs 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara yönelik eleştirilerde bulundu. Parti içinden bazı isimler ve çalışma ekibinden, kurtarma çalışmaları devam ederken iktidara yüklenmenin siyasi iletişim açısından sorun yaratabileceği yönünde uyarılar geldi. Kılıçdaroğlu, bu önerilere rağmen tavrında ısrarcı oldu ve eleştirilerini sürdürdü. AKP Grup Başkan Vekili Bülent Turan, Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarını sert bir dille eleştirdi.
21 Şubat 2023
İşaretlediklerim