Çayırhan Termik Santrali ve santrale kömür temin eden maden sahalarının özelleştirilmesine ilişkin ihalede son teklif tarihi 4 Mart 2025'e ertelendi. Özelleştirmeye karşı çıkan yaklaşık 500 işçi, 20 Kasım'dan beri madende eylem yapıyor. Türkiye Maden İşçileri Sendikası, ihale şartnamesinde madencilerin haklarına dair bir düzenleme olmadığını belirterek mücadele edeceklerini açıkladı. Bakanlık yetkilileri, işçilerin taleplerini dikkate alacaklarını ancak özelleştirmenin iptal edilmeyeceğini iletti.
28 Kasım 2024

Kahramanmaraş'ta çiftçiler, düşük fiyatlar nedeniyle ürünlerini satamamalarına tepki olarak traktörleriyle konvoy halinde Maraş Valiliği'ne gitti. Tarım Sendikası'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, çiftçiler Kahramanmaraş-Gaziantep yolunu araçlarıyla doldurdu. Çiftçiler, düşük fiyatlar ve ürünlerini satamamalarının bedelini ödemek istemediklerini belirtti.
17 Ağustos 2024

Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu ve Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, kaldırım işgallerine karşı esnafı disiplin altına almak için düzenlemeler yapıyor. Esnafın kaldırım işgalleri yayaların geçişini engellediği için bu düzenlemelerle vatandaşın hakkını korumayı amaçlıyorlar. Esnaf, bu düzenlemelere karşı direnç gösterse de, başkanlar kararlı bir şekilde yasaları uygulamaya devam ediyor. Foçalı bir vatandaş, bu düzenlemelerin sahil bölgelerinde yürüyüş yollarını açtığını ve yerli halkın da dikkate alınması gerektiğini belirtiyor.
10 Temmuz 2024

Manisa'nın Salihli ilçesindeki üç çiftçi, tarlalarındaki yaklaşık 600 ton kavun ve karpuzu bekledikleri fiyatı alamadıkları için bedava dağıttı. Ahmet Akbaş, Metin Akbaş ve Eyüp Çakar, sosyal medyada duyuru yaparak vatandaşları tarlalarına davet etti. Çiftçiler, ürünlerinin maliyetinin 1,5 milyon lira olduğunu ve tüccarların teklif ettiği düşük fiyatları kabul etmediklerini belirtti. Bu nedenle, ürünlerini bedava dağıtarak köylülerin ve vatandaşların faydalanmasını sağladılar.
12 Ağustos 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Adalar'a minibüs getirmesi, Ada halkının tepkisine yol açtı. Üç gündür süren eylemlerle Adalılar, minibüslerin kaldırılmasını talep etti. İETT Genel Müdürlüğü'nün verdiği sözlerin tutulmadığını belirten Ada Dostları Derneği, minibüslerin Adalar'ın doğal ve kültürel dokusuna zarar vereceğini savundu. Polis müdahalesiyle bazı göstericiler gözaltına alındı.
18 Haziran 2024

24 Haziran 2022'de İliç'te bir altın madeninde siyanür taşıyan bir borunun patlaması sonucu siyanürün Fırat Nehri üzerinde kurulu İliç Barajı'na sızdığı, bu olayın ilk başta gizlendiği, sonra yalanlandığı ve kamuoyu baskısıyla maden sahasının 3 ay kapatıldığı belirtiliyor. Kanadalı şirketin 7,2 milyon dolarlık vergi borcunun silinmesi, Menzil Tarikatı'nın madene destek vermesi, avukat Feyza Altun'un gözaltına alınması ve Diyanet'in bu konuda sessiz kalması eleştiriliyor. Ayrıca, cumhuriyet karşıtı açıklamalar yapan kişilere yönelik eleştiriler de yer alıyor.
22 Şubat 2024

Erzincan'ın İliç ilçesindeki bir maden ocağında meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz kişiye ulaşılamıyor. Toprak kayması nedeniyle Fırat Nehri'ne siyanür sızacağı endişesi artarken, Erzincan Valisi ve eski başbakan Binali Yıldırım, şu ana kadar herhangi bir sızma ya da akıntının olmadığını belirtti. Yıldırım, ayrıştırma işlemi gören kimyasalların ayrı bir yerde depolandığını ve orada herhangi bir sorun olmadığını ifade etti. Enerji bakanı ise olay üzerine yurt dışı gezisini yarıda keserek Erzincan'a gitti.
13 Şubat 2024

Cengiz Holding, Kazdağları'nda Halilağa Bakır Madeni projesi kapsamında asırlık ağaçların kesimine devam ediyor. Proje, 2019 yılında Kanadalı Liberty Gold'dan devralınmış ve yaklaşık 51 bin 660 dönümlük bir alanda yürütülüyor. Bölgedeki vatandaşlar, ağaç kesimine tepki göstererek durumu protesto ediyor ve yetkilileri bu duruma sessiz kalmamaya çağırıyor. Kazdağları'nda maden projeleri nedeniyle çevresel endişeler artarken, bölgedeki doğal yaşamın tehdit altında olduğu belirtiliyor.
4 Kasım 2024

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, İliç'teki altın madeni ocağında JeoRadar uyarı grubunun uyarısı üzerine kontrollü bir toprak indirme çalışması yapıldığını duyurdu. Bu çalışma, 13 Şubat'ta meydana gelen ve dokuz işçinin toprak altında kaldığı büyük kaymanın ardından gerçekleştirildi. Vali Aydoğdu, alanın boşaltılmasının ardından kontrollü bir şekilde toprak parçasının indirildiğini ve çalışmaların kaldığı yerden devam ettiğini belirtti. İliç faciasına ilişkin bilirkişi raporu da tamamlandı.
27 Mayıs 2024

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan bir altın madeninde 13 Şubat'ta büyük bir toprak kayması yaşandı. Bu olayın ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, maden ocağının çevre izin ve lisans belgesini iptal etti. Bilirkişi heyetinin ön raporunda, maden sahasındaki çatlakların bilinmesine rağmen çalışmalara devam edildiği ve işçilerin hayatlarının tehlikeye atıldığı belirtildi. Bakanlık, yığın liç sahasından malzemenin akması ve lisans şartlarının ortadan kalkması nedeniyle bu kararı aldı.
17 Şubat 2024

Aydın'ın Germencik ilçesinde jandarma, zeytin ve incir bahçelerindeki hırsızlıkların önlenmesi amacıyla nöbet tutuyor. İl Jandarma Komutanlığına bağlı komando, Jandarma Suç Araştırma Timleri (JASAT) ve asayiş timleri, bahçelerde gözetleme, denetim ve kontrollerde bulunuyor. Muhtar Ali Demir, jandarmanın denetimlerinin hırsızlıkları engelleyeceğini ve üreticilerin rahat nefes alacağını belirtti.
14 Ağustos 2024

İstanbul'un Adalar ilçesinde faytonların kaldırılmasının ardından hizmete alınan elektrikli minibüsler, ada sakinlerinin tepkisini çekmeye devam ediyor. Adalılar, 'azmanbüs' olarak adlandırdıkları minibüslerin kaldırılması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde protesto düzenledi. Adalar Dayanışma Ağı üyeleri, İBB'nin katılımcılık sözünü tutmadığını ve motorlu araçların adaya girişinin teşvik edildiğini belirtti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise toplu taşımayı sağlamak zorunda olduklarını ifade etti.
11 Kasım 2024

Şarkıcı Suavi, Bodrum'daki arsasında korunması gereken ağaçları kestiği iddiasıyla başlatılan incelemeye tepki gösterdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, Bodrum Belediyesi'nin onayladığı proje sonrası 40 ağacın kesildiğini belirledi. Suavi, bu iddiaların kaçak yapı lobisinin saldırısı olduğunu savundu ve arsasında tescilli endemik ağaç bulunmadığını ifade etti. Ayrıca, sürecin kaçak bir yapının yıkım kararıyla başladığını belirtti.
28 Kasım 2024

Manisa'nın Soma ilçesindeki Fernas Madencilik'te işten çıkarılan işçiler, işten çıkarmaları ve çalışma koşullarını protesto etmek amacıyla Ankara'ya yürüyüş başlattı. Polis tarafından Ankara girişinde durdurulan işçiler, oturma eylemi yaparak barikatı kaldırdı ve yürüyüşlerine devam etti. Bağımsız Maden İş Sendikası, direniş ve dayanışma ile barikatları aştıklarını belirtti. CHP'li vekiller ve eski CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu işçilere destek verdi.
2 Ekim 2024

Anagold maden şirketi, İliç bölgesinde köylüleri taşeron ve işçi olarak kullanarak ciddi bir ekonomik rant elde ediyor. Şirket, aynı zamanda Erzincanspor'a sponsor olmakta ve kamu kurumlarına bağışlarda bulunmaktadır. Erzincan Barosu Başkanı Adem Aktürk, yerel basının şirket hakkında olumsuz haber yapmaktan çekindiğini belirtiyor. Bu durum, Anagold'a karşı bölgede ciddi bir muhalefetin oluşmasını engelliyor.
22 Şubat 2024

Mersin'in Erdemli ilçesindeki Alata'da, tarım ve caretta caretta üreme alanında ağaç kesimi yapıldı. 2021'de alınan bir kararla koruma alanı küçültülen bölgenin rant amaçlı kullanılacağı endişesi halk arasında yaygın. Bölge sakinleri, otoyol çalışması için ağaçların kesildiğini belirtiyor ve tüm araziye göz dikileceğinden endişe ediyor. Alata, tarım potansiyeli yüksek bir bölge olup, caretta carettaların üreme alanı olarak da önem taşıyor.
10 Eylül 2024

Viranşehir'de çiftçiler, elektrik ve su kesintileri nedeniyle protesto gerçekleştirdi ve gözaltına alındı. Kesintilerin sebebi, çiftçilerin ödenemeyen borçlarıydı ve bu durum, ürünlerini hasat edememelerine yol açtı. Özelleştirilmiş enerji dağıtımının yarattığı sorunlar, çiftçilerin yüksek borçlar altında ezilmesine ve ürünlerini düşük fiyatlarla satmak zorunda kalmalarına neden oluyor. Ayrıca, özelleştirmenin altyapı yatırımlarını ihmal etmesi, Isparta'da yaşanan elektrik kesintisi gibi felaketlere de yol açtı.
2 Temmuz 2024

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Anagold Altın Madeni'nde bir toprak kayması yaşandı ve dokuz işçi kayboldu. Çevre aktivisti Sedat Cezayirlioğlu, madenin siyanür ve diğer kimyasalların Fırat Nehri'ne sızma riski taşıdığını ve bu durumun Türkiye'nin tarımını tehdit ettiğini belirtti. Maden, daha önce de siyanür sızdırma şikayetiyle gündeme gelmiş ve Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından cezalandırılmıştı. Bölgedeki çevre aktivistleri ve CHP Erzincan milletvekili Mustafa Sarıgül, olası bir sızıntının ciddi çevresel felaketlere yol açabileceği konusunda uyarıyor.
13 Şubat 2024

İlber Ortaylı, kıyıların özel mülkiyet ve kullanımı konusunda acil önlem alınması gerektiğini belirtti. İspanya'dan örnek vererek, kıyılarda özel mülkiyetin kaldırılmasının ve herkesin eşit şekilde yararlanmasının önemini vurguladı. Türkiye'de kıyıların haydutların eline terk edildiğini ve bu durumun turizmi olumsuz etkilediğini ifade etti. Ortaylı, planlı ve kayırmacılıktan uzak bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini savundu.
26 Mayıs 2024

İliç ilçesinde bulunan ve Çöpler Anagold Madencilik tarafından işletilen bir altın madeninde toprak kayması meydana geldi, sonucunda dokuz kişiye ulaşılamıyor. Maden, Kanadalı SSR Mining ve Çalık Holding bünyesindeki Lidya Madencilik ortaklığı tarafından işletiliyor ve daha önce siyanür sızdırma şikayetiyle gündeme gelmişti. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından firmaya 16,4 milyon lira ceza kesilmiş ve maden çalışmaları durdurulmuştu. Şirketin web sitesinde, iş yerlerinde ölüm, yaralanma ve meslek hastalıklarının meydana gelmeyeceği iddia ediliyor.
13 Şubat 2024
İşaretlediklerim