Aydın'ın Efeler ilçesinde jandarma ekipleri, şüpheli M.E'nin evine düzenledikleri operasyonda 3 ton 980 kilogram sahte zeytinyağına el koydu. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan incelemelerde yağların sahte olduğu tespit edildi. Şüphelinin ürünleri Bursa ve İstanbul'da satmayı planladığı öğrenildi ve kendisine 680 bin lira idari para cezası verildi.
10 Eylül 2024

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 'Defitelio' adlı ilacın sahte bir partisinin Türkiye'de satışta olduğunu açıkladı. İlacın imalatçı firması da ürünün sahte olduğunu doğruladı ve gerçek Defitelio'nun Alman ve Avusturya paketiyle satıldığını, sahte ürünlerin ise Britanya ve İrlanda paketiyle piyasada olduğunu belirtti. DSÖ, sahte Defitelio kullanımının yol açtığı herhangi bir olumsuzluğun rapor edilmediğini, ancak sahte ürünün güvenliği, steril olup olmadığı ve kalitesinin bilinmediğini ifade etti.
5 Eylül 2023

Türkiye'de yasak olmasına rağmen çocuk ve ergenler arasında popüler olan ve kolayca saklanabilen 'puff bar' e-sigaralar internet üzerinden satılmaya devam ediyor. Türk Toraks Derneği, Sağlığa Evet Derneği ve Marmara Üniversitesi öğretim üyelerinin ortak çalışması sonucunda, ülkede 65 e-ticaret sitesinde 39 farklı markanın 772 çeşidi tespit edildi. Puff barlar, yüksek nikotin içeriği ve çeşitli aromalarıyla özellikle gençleri hedef alıyor ve sağlık için ciddi riskler taşıyor. Uzmanlar, bu ürünlerin satışının engellenmesi ve mevcut yasağın denetlenmesi gerektiğini vurguluyor.
12 Haziran 2023

İzmir Konak'ta turşuculuk yapan Oğuzhan Harmancı, dükkanını kapatırken teşhir ürünlerinden bir turşu kavanozunun eksik olduğunu fark etti. Güvenlik kamerası görüntülerini inceleyerek, bir müşterinin alışveriş yaptıktan sonra teşhirdeki turşu kavanozunu çaldığını tespit etti. Harmancı, gıda zehirlenmesi riskine karşı hırsızı sosyal medya üzerinden uyararak, adli süreç başlatmayacağını belirtti.
19 Ocak 2023

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Ocak 2003-Nisan 2022 dönemine ait enflasyon madde sepeti fiyat listesini sansürlediğini iddia ederek bu listeyi yayınladı. DİSK, TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya'nın 9 Temmuz 2024'teki basın toplantısının ardından listenin TÜİK internet sitesinden kaldırıldığını belirtti. DİSK, TÜİK'in yargı kararlarına uymayarak Anayasa ve yasaları çiğnediğini ve verileri gizlediğini öne sürdü. DİSK, TÜİK'in yargı kararlarına uyması gerektiğini vurguladı.
17 Temmuz 2024

Avrupa Birliği, çevreye, iklime ve halkın bütçesine zarar verdiği gerekçesiyle satılmayan giysi ve ayakkabıların imhasını yasaklayan bir düzenlemeye anlaşmaya vardı. Bu düzenleme, üreticileri daha sürdürülebilir ürünler üretmeye teşvik edecek ve AB genelinde kişi başına yıllık 11 kilo tekstil ürününün çöpe atılmasını önlemeyi amaçlıyor. Yeni yasa, AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandıktan sonra 2 yıl içinde bütün üye ülkelerde yürürlüğe girecek. Ayrıca, üreticilerin geri dönüştürülmesi daha kolay ürünlere yönelmesi ve üretim sırasında kaynak kullanımının azaltılması için de yeni kurallar getirilecek.
6 Aralık 2023

İstanbul'da 39 ilçede gerçekleştirilen denetimler sonucunda, bazı sucukların et yerine soya unu kullanılarak üretildiği ortaya çıktı. Et fiyatlarının son iki ayda yüzde 50 artması üzerine Gıda Laboratuvarları ve Gıda Denetçileri Derneği (GLADER) Başkan Yardımcısı Selman Bahadır Orhan, tüketicileri ucuz fiyatlı sucuklara karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Orhan, hileli sucukların soya unu, tuz ve tatlandırıcıyla et tadı verilerek üretildiğini ifade etti.
29 Mart 2023

Ticaret Bakanlığı'na bağlı Reklam Kurulu, 'Efsane Kasım' ve 'Şahane Cuma' gibi isimlerle yapılan ve tüketicileri yanıltıcı indirim reklamlarına toplam 2,7 milyon lira idari para cezası uyguladı. Kurul, bu ay içinde toplam 176 dosyayı inceledi ve 153'ünü mevzuata aykırı bularak 16,7 milyon lira ceza kesti. Ayrıca, takviye gıdalar ve kozmetik ürünler gibi tüketici sağlığını etkileyebilecek reklamlar da incelendi ve mevzuata aykırı bulunanlara idari yaptırımlar uygulandı. 11 ayda toplam 1838 dosya incelenmiş ve 1623 dosya için 92,5 milyon lira ceza kesilmiştir.
16 Kasım 2023

Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, Kızılay'ın deprem sürecindeki tutumunu eleştirerek, tekel bayilerinde Kızılay ürünlerinin satılmaması kararını duyurdu. Kızılay'ın depremzedelere gönderilmesi gereken çadırları ve gıda malzemelerini satışa çıkardığı iddiaları üzerine bu karar alındı. Aybaş, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada tüketicilere de Kızılay ürünlerini içmeyerek destek vermeleri çağrısında bulundu.
1 Mart 2023

Türkiye'de hem e-sigara hem de esrar satışı yasak olmasına rağmen, e-ticaret siteleri üzerinden kenevirli e-sıvılar satılmaktadır. Sağlığa Evet Derneği'nin yaptığı çalışmaya göre, 300'den fazla yasadışı ürün internet üzerinden pazarlanmaktadır. İstanbul Tabip Odası, Türk Toraks Derneği ve Sağlığa Evet Derneği, tütün ve e-sigara kullanımının halk sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekmek için ortak bir toplantı düzenledi. Prof. Dr. Elif Dağlı, e-sigara ve kenevir kullanımının özellikle gençler arasında hızla yayıldığını ve bu ürünlerin beyin gelişimine zarar verdiğini belirtti.
4 Nisan 2024

Çevre, İklim ve Sağlık için İşbirliği Projesi (ÇİSİP) kapsamında bir araya gelen sivil toplum kuruluşları ve kurumlar, gıdalarda birden fazla pestisit kalıntısının bulunduğunu ve bu durumun 'pestisit kokteyli' olarak adlandırıldığını belirten bir rapor yayınladı. Raporda, pestisitlerin sadece tarım alanlarında değil, şehirlerde de kullanıldığı ve insan sağlığı için ciddi riskler taşıdığı vurgulanıyor. Ayrıca Türkiye'de pestisit satış ve kullanımının arttığı, bu durumun sağlık ve çevre için endişe verici olduğu ifade ediliyor. Raporda, pestisitlerin içme suyuna ve hatta anne sütüne kadar ulaşabildiği ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceği belirtiliyor.
26 Ocak 2023

Rekabet Kurumu, e-ticaret platformu Trendyol'un algoritmayı manipüle ederek üçüncü taraf satıcıların verilerini kullanıp haksız avantaj sağladığı ve ilgili kanunu ihlal ettiği gerekçesiyle 61 milyon 342 bin 847,73 lira para cezası verdi. Kurum ayrıca, Trendyol'un özel markalı ürünlerine algoritma ve kodlama müdahalelerinden kaçınması ve pazaryeri faaliyetinden elde edilen verilerin özel markalı ürünler için kullanımından kaçınması gerektiğini belirtti.
27 Temmuz 2023

Gıda sektörü hakkında paylaşımlar yapan 'Gıda Dedektifi' isimli sosyal medya hesabının sahibi Musa Özsoy, Murat Ülker'in suç duyurusu üzerine gözaltına alındı. Hesaptan yapılan açıklamada, Özsoy'un iftira ve ithamlara dayalı suç duyuruları nedeniyle gözaltına alındığı belirtildi. Daha sonra Özsoy'un serbest bırakıldığı ve bu süreçte kendilerine destek olan polis ve savcılara teşekkür edildiği duyuruldu.
26 Şubat 2024

İsviçre ve diğer ülkelerden araştırmacılar, gıda ambalajlarında inceledikleri yaklaşık 14 bin kimyasaldan 3 bin 600 tanesinin kan, saç ve anne sütünde bulunduğunu keşfetti. Bu kimyasallar arasında metaller, uçucu organik bileşikler ve kansere neden olduğu bilinen diğer kimyasallar yer alıyor. Yüksek sıcaklıklar ve ambalajın türü, kimyasalların gıdaya sızma hızını etkileyebiliyor. Araştırma, geri dönüştürülmüş kağıt ve kartonun da tehlikeli olabileceğini belirtiyor.
17 Eylül 2024

CHP Bursa Nilüfer Gençlik Kolları üyesi, ekonomik krize ve hayat pahalılığına tepki olarak 'Bu ürün size pahalı mı geldi? Erdoğan sayesinde' yazılı etiketleri market ürünleri üzerine yapıştırırken gözaltına alındı. CHP Bursa Gençlik Kolları, bu eylemin iktidar tarafından gençlerin tepkilerini bastırmak için yapıldığını ve hukuksuz olduğunu belirtti. Bursa Barosu Başkan Yardımcısı da gözaltı kararının hukuksuz olduğunu ifade etti. Daha önce de aynı etiketleri tasarlayan Mahir Akkoyun 'Cumhurbaşkanına hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla gözaltına alınmış ve serbest bırakılmıştı.
11 Nisan 2023

Gaziantep'in Nurdağı ilçesindeki bir depoda, pul ve toz biber yapımında kullanılmak üzere saklandığı belirlenen bozulmuş 60 ton domates ve 15 ton havuç posası bulundu. Bu bozuk ürünler imha edildi ve işletme sahibi hakkında yasal işlem başlatıldı. Bu olay, gıda güvenliği ve halk sağlığı açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
21 Ağustos 2024

ABD'li perakende şirketi Target, 'Onur Haftası' öncesinde satışa sunduğu LGBT+ temalı ürünleri, çalışanlarının güvenliğini tehdit eden seviyeye ulaşan tepkiler nedeniyle mağazalardan çektiğini açıkladı. Ürünler arasında gökkuşağı motifli tişörtler, kupalar ve benzeri aksesuarlar bulunuyordu. Bazı eyaletlerde ürünler mağazanın arka tarafına taşınırken, online mağazalardan da kaldırıldı. Ayrıca, Malezya'da eşcinselliğin yasak olması nedeniyle Swatch markasının gökkuşağı motifli saatlerine el konulduğu bilgisi verildi.
24 Mayıs 2023

Resmi Gazete'de yayınlanan kararla bazı altın, mücevher ve kuyumculuk ürünlerinin ithalatına yüzde 20 oranında ek mali yükümlülük getirildi. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, bu durumun sektörü kayıt dışına iteceğini belirtti. Atayık, bu durumun üretimi ve satışları durduracağını, kuyumculuk sektörünün çalışamaz hale geleceğini ifade etti.
8 Ağustos 2023

Çiçek Sepeti, 90'lı yıllarda faili meçhul cinayetlerle anılan 'Beyaz Toros' ve eski istihbaratçı 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım'ın logolu posterini 'hediyelik ürün' olarak satışa sundu. Twitter üzerinde başlatılan #ÇiçekSepetiBoykot etiketiyle ürünün kaldırılması talep edildi. Bursaspor-Amedspor maçında benzer posterlerin tribünlerde açılmasının ardından, Çiçek Sepeti ürünü siteden kaldırdı. 'Beyaz Toros' ve 'Yeşil' 90'lı yıllarda faili meçhul cinayetlerin sembolleri olarak biliniyor.
6 Mart 2023

Beypazarı, İsviçre'de maden sularının yüksek miktarda bor içerdiği iddiasıyla yasaklandığına dair haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Şirket, ürünlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından denetlendiğini ve Dünya Sağlık Örgütü, Avustralya Ulusal Sağlık ve Tıp Araştırmaları Konseyi, Avrupa Birliği ve ABD Çevre Koruma Ajansı tarafından belirlenen bor için sağlık temelli düzenleyici sınırlar içinde olduğunu belirtti. Ayrıca, İsviçre'deki bir akredite laboratuvar tarafından yapılan analiz sonucunun bor içeriğinin kabul edilebilir sınırlar içinde olduğunu gösterdiğini paylaştı.
16 Nisan 2024
İşaretlediklerim