Rap sanatçısı Ezhel, bir Twitter sohbet odasında 'Kürdistan'ın başkenti Ankara ve İstanbul'dur' ifadesini kullanarak Kürt halkını savunduğunu belirtti. Bu sözler üzerine iktidara yakın gazeteler ve sosyal medya kullanıcıları tarafından hedef gösterildi ve tepkiler aldı. Ezhel, tepkilere Twitter üzerinden yanıt vererek, sözlerinin arkasında durduğunu ve ülkeyi birleştirmek, terörü bitirmek istediğini ifade etti. Ayrıca, Türk halkının rahatça konuşabilme yeteneğini geliştirmesi gerektiğini ve toplum olmayı unuttuğumuzu vurguladı.
22 Ocak 2023

Sosyal medya fenomeni Merve Taşkın, Instagram hesabı üzerinden müstehcen içerikler paylaştığı iddiasıyla yargılandığı ve 6 aydan 3 yıla kadar hapis ile 5 bin güne kadar adli para cezası talep edilen davada beraat etti. Taşkın, yaşadıklarını 140journos ekibinin 'Türk İfşa' başlıklı belgeselinde anlattı. Belgeselde, zor bir çocukluk geçirdiğini ve özgürlüğüne düşkün olduğunu dile getirdi. Ayrıca, kendisini hedef alan ve şikayet eden kesimi 'hayatını yaşayamayan öfkeli gençlik' olarak tanımladı.
30 Ocak 2023

Instagram, kullanıcı deneyimini geliştirmek için yeni özellikler üzerinde çalışıyor. Bunlardan biri olan 'Benim Haftam' özelliği, hikayelerin süresini 24 saatten yedi güne çıkaracak. Bu özellik henüz test aşamasında olup genel kullanıma açık değil ve ne zaman kullanıma sunulacağı belirsiz. Özellik, kullanıcıların bir hafta boyunca sürecek etkinlikleri veya anıları paylaşmalarına olanak tanıyacak ve sık seyahat edenler için de faydalı olacak.
20 Kasım 2023

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, Filistin'e destek olmak amacıyla grev başlattığını Twitter hesabından duyurdu. Thunberg, dünyanın Filistinlilere ve etkilenen tüm sivillere destek olması gerektiğini belirtti. İsrail, Thunberg'ün grev kararına resmi Twitter hesabından yanıt verdi ve Hamas'ın roketlerinin sürdürülebilir malzemeler kullanmadığını ve masum İsraillileri öldürdüğünü belirtti.
20 Ekim 2023

Meta, Instagram ile entegre çalışacak yeni bir sosyal medya platformu olan Threads'ın perşembe günü kullanıma açılacağını açıkladı. Threads, kullanıcıların Instagram'daki arkadaş listelerini kullanarak aynı kullanıcı adları ile etkileşimde bulunmalarını sağlayacak bir metin tabanlı sohbet uygulaması olarak tanımlanıyor. Bu duyuru, Elon Musk'ın Twitter'da bazı görüntülemeleri sınırlaması ve bu kararın büyük tepki çekmesinin ardından geldi.
4 Temmuz 2023

Twitter, mavi tiki olmayan hesaplara getirilen tweet görüntüleme kısıtlamasının kullanıcıların tepkisine neden olduktan sonra, bu uygulamanın spam ve botları engellemek amacıyla geçici olarak alınan sert bir önlem olduğunu belirtti. Açıklamada, bu kısıtlamanın platformdaki kötü niyetli aktörleri tespit etmek ve yapay zeka modelleri oluşturarak veri toplamalarını ve manipülasyon yapmalarını önlemek için yapıldığı ifade edildi. Kısıtlamaların reklam gelirlerine minimum düzeyde etki ettiği ve platformu daha iyi bir yer haline getirme taahhüdü vurgulandı.
5 Temmuz 2023

Nil Karaibrahimgil, İsrail-Filistin savaşına karşı sosyal medyada 'barış' çağrılı bir şarkı paylaştı. Şarkının sözleri Türkçe ve İngilizce olarak paylaşıldı. Evrencan Gündüz de bu şarkıyı seslendirdi ve destek verdi.
22 Ekim 2023

Twitter kullanıcıları, platformda paylaşılan bağlantılara erişimde ve fotoğraf ile video paylaşımında sorun yaşadı. Kullanıcılar bağlantılara tıkladıklarında bir API hatası ile karşılaştı. Netblocks, sorunun küresel olduğunu ve ülke bazlı kısıtlamalardan kaynaklanmadığını bildirdi. Twitter, yapılan bir değişiklikten kaynaklanan sorunu kabul ederek üzerinde çalışıldığını ve sorunun çözüldüğünü duyurdu.
6 Mart 2023

Meta, 6 Ocak 2021'de ABD Kongresi'ne düzenlenen saldırı sonrasında askıya alınan Donald Trump'ın Facebook ve Instagram hesaplarını yeniden kullanıma açacağını duyurdu. Meta Küresel İlişkiler Başkanı Nick Clegg, hesapların artık kamu güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturmadığını ve yeni güvenlik önlemleri ile hesapların açılacağını belirtti. Trump, bu platformlar üzerinden büyük bir iletişim ağına erişim imkanı kazanacak. Trump, Twitter hesabının yeniden açılmasına rağmen, kendi platformu Truth Social'ı tercih ettiğini ifade etmişti.
26 Ocak 2023

Günde on binlerce kişinin ziyaret ettiği Ekşi Sözlük, iktidarın deprem ihmallerini eleştiren içerikler nedeniyle 'milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması' gerekçesiyle kapatıldı. Kapatma kararına ilişkin Ekşi Sözlük yöneticilerine herhangi bir içerik dayanak gösterilmedi. Platform, Twitter üzerinden '#ekşisözlüksansürükalksın' etiketiyle bir kampanya başlattı. Sitenin kurucusu Sedat Kapanoğlu ve diğer sosyal medya kullanıcıları da kampanyaya destek vererek sansürün kaldırılmasını talep etti.
24 Şubat 2023

Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi olan Meta'nın geliri, bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 11 artışla 32 milyar dolara yükseldi. Aynı dönemde şirketin net karı yüzde 16 artışla 7,8 milyar dolara çıktı. Facebook'un günlük aktif kullanıcı sayısı da yıllık bazda yüzde 5 artarak 2,06 milyara, aylık aktif kullanıcı sayısı ise yüzde 3 artışla 3,03 milyara yükseldi.
27 Temmuz 2023

Meta, siyasilerin reklam harcamaları ve içerikleri hakkında veri paylaşımına başladı. Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, ABD karşıtı söylemleriyle bilinmesine rağmen, cumhurbaşkanı adaylığı için gerekli 100 bin imzayı toplamak amacıyla ABD merkezli sosyal medya platformları Facebook ve Instagram'a reklam verdi. 23-29 Mart arasında Vatan Partisi'nin reklamlar için 67 bin 2 lira harcadığı, son bir ayda ise toplam 77 bin 289 lira harcama yaptığı belirtildi.
3 Nisan 2023

Sabah gazetesi, Twitter'ın 'Sana özel' ve 'Takip edilenler' adlı iki yeni zaman tüneli özelliği ile kullanıcıların karşısına 'FETÖ' ve PKK yanlısı hesapları bilinçli olarak çıkardığını öne sürdü. Gazete, bu durumu bir 'operasyon' olarak nitelendirerek, seçimler öncesinde Türkiye karşıtı içeriklerin görünürlüğünün artırıldığını iddia etti. Ayrıca, muhalif hesaplardan gelen eleştirel tweet'lerin ve iktidarın deprem yönetimini eleştiren Ali Sunal'ın videosunun da bu içeriklere örnek gösterildiğini belirtti.
14 Mart 2023

Meta'nın yeni sosyal medya uygulaması Threads, kullanıcı şikayetleri üzerine güncelleniyor. Uygulama, Instagram ile bağlantılı olarak çalışıyor ve 100 milyon kullanıcı sayısını aşmış durumda. Yapılacak güncellemeler arasında, takip edilen kişilerin paylaşımlarının kronolojik sırayla görülebilmesi, paylaşımların düzenlenebilmesi, çeviri yapılabilmesi ve farklı Threads hesapları arasında geçişin kolaylaştırılması bulunuyor. Ayrıca, Threads hesabını Instagram hesabından bağımsız olarak silme üzerine de çalışmalar yapılıyor.
11 Temmuz 2023

Sosyal medya fenomeni ve tasarımcı Eda Taşpınar, eski Sultanahmet Cezaevi'nin mescit olarak kullanılan bölümünde çektiği ve Instagram hesabından 'mutlu yıllar sevgililerim' notuyla paylaştığı fotoğraf nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçundan soruşturmaya tabi tutuldu. Taşpınar, ifadesinde çekim yerinin ibadethane olduğunu bilmediğini ve fotoğrafları korktuğu için kaldırdığını belirtti. Dini değerlere saygı duyduğunu ve böyle bir niyetinin olmadığını ifade etti. İfade işlemleri sonrasında adliyeden ayrıldı.
4 Ocak 2023

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, Gazze'de bir binanın vurularak havaya uçurulmasını Twitter'dan paylaşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya, 'Gebereceksin...' diye yazdı. Bu, İsrail ve Hamas arasında devam eden çatışmaların ortasında geldi. Şu ana kadar 1200'ü aşkın İsrailli ve 900'ü aşkın Filistinli hayatını kaybetti.
11 Ekim 2023

Oscar ödüllü ABD'li oyuncu Susan Sarandon, New York'ta düzenlenen bir Filistin destek eyleminde yaptığı yorumlar nedeniyle Hollywood'da boykotla karşılaştı ve menajerlik şirketi UTA ile yollarını ayırdı. Sarandon, Instagram hesabından yaptığı açıklamada, artan nefret suçlarına dikkat çekmek istediğini ancak ifade ederken hata yaptığını ve Yahudi toplumunu incittiği için pişmanlık duyduğunu belirtti. Oyuncu, her türlü bağnazlığa karşı mücadelede dayanışma göstermek istediğini ifade etti.
3 Aralık 2023

Ekşi Sözlük adlı popüler katılımcı sözlük platformuna erişim engeli getirilmesi, sosyal medyada geniş yankı buldu. Platformun Twitter hesabından ve üst yöneticisi Başak Purut tarafından erişim engeli kararının fark edildiği ve yetkililerden bilgi alınmaya çalışıldığı duyuruldu. İfade Özgürlüğü Derneği'nin projesi EngelliWeb, kararın 21 Şubat'ta alındığını açıkladı. Karar, sosyal medyada çeşitli tepkilere neden oldu; bazı kullanıcılar sansür olduğunu belirtirken, iktidar destekçileri ve troller tarafından kutlama yapıldığı görüldü.
21 Şubat 2023

Sosyal medya platformu Twitter, Hamas bağlantılı yüzlerce hesabı kapattığını duyurdu. Twitter CEO'su Linda Yaccarino, İsrail-Hamas çatışması sırasında platformun Avrupa Birliği'nin dijital kurallarına uyup uymadığına yanıt verdi ve sahte ve manipüle edilmiş içerikleri değerlendirdiklerini belirtti. Yaccarino, çatışmanın başlamasından bu yana Hamas'a bağlı yüzlerce hesabın tespit edildiğini ve platformdan kaldırıldığını ifade etti. Avrupa Birliği, son günlerde Twitter'da şiddet içerikli ve yasa dışı içeriklerin yayıldığını ve bu tür içeriklerin kaldırılması için şirketin sahibi Elon Musk'a 24 saat süre verildiğini bildirmişti.
12 Ekim 2023

ABD'li rapçi Kanye West'in, Yahudi karşıtı paylaşımları nedeniyle askıya alınan Twitter hesabı, yaklaşık sekiz ay sonra tekrar aktif hale getirildi. West, Ekim 2022'de adını 'Ye' olarak değiştirdikten sonra, Yahudileri hedef alan açıklamaları ve paylaşımları nedeniyle Twitter ve Instagram'ın hesabını askıya almasından kısa süre sonra sağcı sosyal medya şirketi Parler'ı satın alma kararı vermişti. Twitter'ın sahibi Elon Musk, Aralık 2022'de, West'in 'şiddete teşvik yasağını yeniden ihlal ettiğini' belirterek, 'Hesap askıya alınacak' demişti.
30 Temmuz 2023
İşaretlediklerim