Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Türkiye'ye ziyaretinin ekim-kasım gibi gerçekleşebileceğini belirtti. Netanyahu'nun Türkiye ziyareti, kalp pili takılması nedeniyle ertelenmişti. Erdoğan ve Netanyahu, geçmişte birbirlerini sık sık ağır sözlerle eleştirmişlerdi.
26 Eylül 2023

İsrail, 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına hava saldırısı düzenledi, bu saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusundan yedi kişi hayatını kaybetti. İran, misilleme yapacağını ve ABD'yi de olaydan sorumlu tuttuğunu duyurdu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, İran'dan gelebilecek tehditlerin ciddiye alındığını ve İsrail'in savunması için gerekli desteğin sağlanacağını belirtti. Wall Street Journal, İran'ın iki gün içinde İsrail'e saldırı düzenleyebileceğini öne sürdü.
12 Nisan 2024

ABD'de yapılan bir ankette, Amerikalıların üçte ikisi İsrail'e destek verirken, Z kuşağı bu desteğin Ortadoğu'yu daha tehlikeli hale getireceğini düşünüyor. Ankete katılanların yüzde 70'i gelişmeleri yakından takip ediyor ve yüzde 65'i ABD'nin İsrail'i açık bir şekilde desteklemesi gerektiğini belirtiyor. Ancak, 45 yaşın altındakilerin yalnızca yüzde 48'i ve Z kuşağından katılımcıların yüzde 48'i ABD'nin İsrail'i desteklemesini savunuyor. Ankete katılanların yüzde 53'ü ABD'nin İsrail'e desteğinin Ortadoğu'yu daha güvenli bir yer haline getirdiğini söylerken, yüzde 41'i tam tersi görüşü savundu.
15 Ekim 2023

İsrail medyası, İsrail güvenlik güçlerinin Gazze Şeridi'ne yönelik kara harekatı düzenleme hazırlığında olduğunu bildirdi. Bu haber, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından geldi. İsrail'in Gazze'ye hava saldırıları ve ablukası ağırlaşıyor. İsrail'in Kanal 14 televizyonunun internet sitesinde yer alan bir raporda, İsrail güvenlik güçlerinin Gazze Şeridi'ne karadan giriş için hazırlandığı ancak siyasi düzeyde onay beklediği belirtildi.
13 Ekim 2023

Ayşenur Arslan, Devlet Bahçeli'nin 25 Haziran'daki TBMM grup konuşmasında, Türkiye'yi 3. Dünya Savaşı fikrine ısındırmaya çalıştığını iddia etti. Arslan, Bahçeli'nin konuşmasının Erdoğan'a Sinan Ateş mesajı vermek amacı taşıdığını belirtti. Ayrıca, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın mültecilerin geri dönüşü ve Suriye politikası hakkındaki açıklamalarına dikkat çekti. Arslan, Suriye ile normalleşme sürecinin önemine vurgu yaparak, bu sürecin Türkiye'ye de yansımasını temenni etti.
27 Haziran 2024

Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımda, Türkiye'nin içinde bulunduğu durumu eleştirdi ve Millet İttifakı olarak ülkeyi rekabetçi bir hale getireceklerini belirtti. Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ı görevden almanın ötesinde, Türkiye'nin dünya ile rekabet edebilir bir konuma gelmesini ana hedef olarak gösterdi. Ayrıca, toplumu güçlendirip, devleti toparlayacaklarını ve dezavantajlı grupların durumunu iyileştireceklerini ifade etti. Kılıçdaroğlu, geleceğin liderlerine sağlam bir zemin hazırlayıp, siyasetten emekli olmayı planladığını da dile getirdi.
20 Mart 2023

Reuters'ın analizine göre Türkiye, mayıs ayında gerçekleşecek önemli seçimler öncesinde iki ekonomik yol arasında seçim yapacak: sıkı devlet denetimli bir ekonomi veya liberal ekonomi politikalarına dönüş. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 20 yıllık iktidarı ve ekonomik politikaları, yatırımcıların ve piyasaların dikkatini çekiyor. Uluslararası yatırımcılar, muhalefetin seçimleri kazanması durumunda Türk varlıklarında artış bekliyor. Ancak, ekonomideki köklü değişiklikler belirsizlikler yaratıyor. Türk Lirası'nın değer kaybı, enflasyonun yükselmesi ve sosyal yardım harcamalarının artması ekonomik zorlukları gösteriyor. Yabancı yatırımcıların Türkiye piyasalarından çekilmesi ve yerli yatırımcıların borsaya yönelmesi de dikkat çekici. Türkiye'nin ekonomik istikrarı ve seçim sonuçlarının getireceği potansiyel değişiklikler, uluslararası ve yerel düzeyde yakından izleniyor.
18 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dövizde bir ralli beklemediklerini belirtti ve Türk Lirası'nın reel değerinin yüzde 59-60 seviyelerinde olduğunu ifade etti. Yabancı bankaların tahminlerine göre, Türkiye'deki seçim sonuçlarına bağlı olarak TL'nin değer kaybedebileceği veya sınırlı bir zayıflama yaşayabileceği öngörülüyor. Morgan Stanley, Standard Chartered ve HSBC gibi büyük bankalar, dolar/TL kuru için farklı senaryolara göre yıl sonu tahminleri sunuyor. Nebati, seçim sonrası Türkiye ekonomi modelindeki aksaklıkların giderileceğini ve piyasaların daha öngörülebilir bir yapıya kavuşturulacağını söyledi.
2 Mayıs 2023

Hayko Bağdat, Irak ve Suriye sınırında büyük bir askeri operasyonun başlayacağını ve bunun sonucunda binlerce insanın öleceğini, yüzbinlercesinin göç etmek zorunda kalacağını belirtiyor. Erdoğan'ın bu durumu siyasi bir avantaj olarak kullanacağını öne sürüyor. Bağdat, barışın sağlanamaması durumunda tüm hayallerin yarım kalacağını ve Kürt meselesinde adım atılması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, yaklaşan operasyonun herkes için büyük bir sınav olacağını ve zor günlerin yaklaştığını ifade ediyor.
10 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail'i savaş suçlusu olarak dünyaya ilan etme hazırlığında olduğunu ifade etti. Erdoğan, İsrail'i işgalci ve örgüt olarak nitelendirdi ve Batı'yı Gazze'deki katliamı meşrulaştırmakla suçladı. Ayrıca, İsrail'in bölgede sadece feda edilecek bir piyon olduğunu belirtti. Erdoğan, İsrail'e diyalog kapılarını açma çağrısında bulundu ve İsrail'in Gazze'de bir katliam yürüttüğünü iddia etti.
28 Ekim 2023

Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Buhabib, Hizbullah'ın İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara müdahil olmaması yönünde 'şartlı güvence' aldıklarını açıkladı. Buhabib, Hizbullah'ın İsrail'in Lübnan'a taciz ve saldırıda bulunmaması halinde savaşa müdahil olmayacağını belirtti. Bu açıklama, İsrail ordusunun Lübnan'dan İsrail'deki bir askeri gözlem noktasına roketle saldırı yapıldığını duyurduğu ve Lübnan'daki Hizbullah'ın İsrail sınırındaki askeri noktaya yapılan saldırıyı üstlendiği bir dönemde geldi.
9 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Netanyahu'nun Gazze'ye girme planını gündeme getirdiği ve Biden'ın bunu yapmaması konusunda Netanyahu'yu uyarmadığı belirtildi. Biden, Netanyahu'ya 'İsrail'in yaşadığını ABD'nin yaşaması halinde vereceği yanıtın ezici olacağını' söyledi.
10 Ekim 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu 'Caniyahu' olarak nitelendirerek, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonucu en az 109 kişinin ölümüne ve birçok kişinin yaralanmasına sebep olduğunu belirtti. Bahçeli, Türk milletinin Filistin'deki duruma sessiz kalmayacağını ve 'Gönüllü Kudüs Sevdalıları'nın her türlü göreve hazır olduğunu ifade etti. Ayrıca, İsrail'in tazminat ödemesi gerektiğini ve Netanyahu'nun adalet önünde hesap vermesi gerektiğini vurguladı.
1 Aralık 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'nin güneyinde yer alan ve yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah kentine yapmayı planladığı saldırıyı engellemek amacıyla İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştü. Netanyahu, Biden ile yaptığı görüşmede saldırı planından vazgeçmeyeceğini belirtti ve Hamas'ı askeri açıdan ortadan kaldırmanın önemini vurguladı. Biden, Netanyahu'dan bu konuyu daha detaylı tartışmak üzere bir heyeti Washington'a göndermesini istedi, Netanyahu heyet göndermeyi kabul etti ancak saldırı planından vazgeçmedi.
19 Mart 2024

Türkiye, İsrail'e ihraç edilen 54 ürüne kısıtlama getirdi. Bu karara İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz'dan tepki geldi. Katz, Türkiye'nin bu adımını 'tek taraflı bir ihlal' olarak nitelendirerek, İsrail'in de benzer şekilde karşılık vereceğini belirtti. Ayrıca, Katz Türkiye'nin bu kararını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas'ı destekleme çabası olarak değerlendirdi.
9 Nisan 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırısına tepki olarak İsrail'e silah tedarikini durdurma tehdidinde bulundu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bu tehdide karşı çıkarak İsrail'in kendini koruma hakkını vurguladı ve yalnız kalmaları gerektiğini belirtti. İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, Biden'ın açıklamasının İran, Hamas ve Hizbullah'ı umutlandıracağını ve İsrail'in güvenlik hedeflerine ulaşmasının engelleneceğini ifade etti.
9 Mayıs 2024

İsrail ve İran, son dönemde Suriye ve Irak'ta yaşanan olaylar nedeniyle birbirlerini suçlayarak bölgedeki tansiyonu yükseltiyor. İsrail, bölgedeki saldırıların arkasında İran'ın olduğunu iddia ederken, İran ise İsrail'i kendi komutanlarına ve desteklediği gruplara yönelik saldırılar düzenlemekle suçluyor. Son olarak, Suriye'nin başkenti Şam'daki bir saldırıda İranlı komutanlar öldürüldü, bu da İran için büyük bir kayıp olarak görülüyor. Her iki taraf da birbirlerine doğrudan askeri müdahalede bulunma ihtimalini artırıyor, ancak şu ana kadar böyle bir adım atılmadı.
13 Nisan 2024

İbrahim Varlı, NATO Zirvesi'nde Türkiye adına başarı olarak sunulan kararların aslında ülkeyi büyük bir tehlike ile karşı karşıya bıraktığını savunuyor. Zirvede alınan kararların Türkiye'nin bugününü ve yarınını ipotek altına aldığını belirten Varlı, özellikle iki yıl sonraki zirvenin Türkiye'de yapılacak olmasının öne çıkarıldığını ifade ediyor. Ayrıca, Washington'daki zirvede alınan kararların sadece Türkiye'yi değil, küresel güvenliği de tehdit ettiğini vurguluyor.
13 Temmuz 2024

Akif Beki, Türkiye'nin İsrail ile ticaretini kesme kararını ve bu kararı eleştirenleri konu aldığı yazısında, İsrail ile ticaretin kesilmesi gerektiğini savunanların, başlangıçta bu ticaretin olmadığı yönündeki iddialara karşın, iktidarın baskılara dayanamayarak ticaretin kesildiğini açıklamasını eleştiriyor. Ticaret Bakanı Bolat'ın, İsrail ile ticaret haberlerini terör örgütlerinin itibarsızlaştırma çabası olarak nitelendirdiğini ve İsrail istihbaratının arkasında olduğunu öne sürdüğünü belirtiyor. Beki, bu tür eleştirilerin etki ajanlığı faaliyeti olarak değerlendirilebileceğini ve henüz bu tür faaliyetlerin suç olmadığını ifade ediyor.
10 Mayıs 2024

İsrail, güvenlik gerekçesiyle Türkiye dahil bölge ülkelerindeki diplomatlarını geri çağırdı. Bu karar, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırı başlatmasının ardından geldi. İsrail ve ABD'ye karşı bölgedeki birçok ülkede büyük protesto eylemleri başlamıştı. ABD, protesto eylemlerinden duyduğu endişe nedeniyle Adana’daki konsolosluk binasını 'bir sonraki duyuruya kadar' kapatmıştı.
19 Ekim 2023
İşaretlediklerim