Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin Ulusal Halk Kongresi'nde yapılan oylamada delegelerin oybirliğiyle üçüncü kez devlet başkanı olarak seçildi. Han Cıng devlet başkanı yardımcısı, Cao Licı ise meclis başkanı olarak göreve getirildi. Şi Cinping, aynı zamanda Merkezi Askeri Komisyon Başkanlığı'na da yeniden seçilerek ordunun başındaki konumunu korudu. 2018'de anayasada yapılan değişiklikle devlet başkanının görev süresi sınırlaması kaldırılmış ve Şi'nin üçüncü dönem için yolu açılmıştı.
10 Mart 2023

ABD Temsilciler Meclisi'nde Demokrat Milletvekili Jennifer Wexton öncülüğünde bir grup vekil, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygurlara ve diğer baskı gören Müslüman ve Türk azınlıklara 'ikinci öncelikli sığınmacı' statüsü verilmesini öngören 'Uygur İnsan Haklarını Koruma Yasası' adlı bir yasa tasarısı sundu. Tasarı, bölgede yaşayan veya baskı nedeniyle yerlerini terk etmek zorunda kalan kişilere ve ailelerine bu statünün verilmesini talep ediyor. Tasarıya, çeşitli partilerden milletvekilleri destek vermektedir.
10 Haziran 2023

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın görev süresinin dolması üzerine başlayan seçimlerde 26 tur sonunda da yeni başkan belirlenemedi. Mevcut başkan Akarca, Ömer Kerkez ve Muhsin Şentürk arasında yapılan oylamada hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamadı. Seçimler, salt çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle 27'nci tura taşındı. Seçim sürecinin uzamasında, siyasi partilerin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın net bir aday göstermemesi etkili oldu.
29 Nisan 2024

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın görev süresinin dolması üzerine başlayan başkanlık seçimleri 31'inci turda da tamamlanamadı. Oylamada hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamadı. Mehmet Akarca 96, Ömer Kerkez 107 ve Muhsin Şentürk 108 oy aldı. Seçimler, salt çoğunluk sağlanamadığı için 32'nci tura taşındı.
6 Mayıs 2024

Yargıtay başkanı seçimi 23 tur sonunda hala sonuçlanmadı. Mevcut başkan Akarca ve diğer adaylar gerekli olan 175 oyu alamadılar. Yargıtay içindeki farklı siyasi görüşler ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aday göstermeme tutumu seçim sürecinin uzamasına neden oluyor. Yargıtay'ın muhafazakar ve sosyal demokrat üyeleri arasında görüş ayrılıkları, başkanlık seçimini karmaşık bir hale getirmiş durumda.
24 Nisan 2024

ABD'de yapılan başkanlık seçimleri ön seçimlerinde, mevcut başkan Joe Biden ve eski başkan Donald Trump, kendi partilerinde önemli zaferler elde etti. Cumhuriyetçi Parti'den başkan adayı olmak için yarışan Nikki Haley, Vermont'taki seçim sonuçlarının ardından yarıştan çekildiğini duyurdu. Bu gelişmeyle birlikte, Cumhuriyetçilerin başkan adayı olarak Donald Trump'ın önü açılmış oldu. Ön seçimlerde Biden, hemen hemen tüm eyaletlerde zafer kazanırken, Trump 14 eyalette galip geldi. Son anketler, Biden'ın Trump karşısında 5 puan geride olduğunu gösteriyor.
6 Mart 2024

Donald Trump, Güney Carolina'da yüzde 60 oy alarak dört eyalette zafer kazandı ve gelecek hafta 16 eyalette daha benzer bir başarı bekleniyor. Partisi tarafından desteklenen Trump, karşılaştığı davalardan güç kazanıyor gibi görünüyor. Öte yandan, mevcut başkan Joe Biden, politikaları, yaşlılığı ve sıkça yaptığı gaflar nedeniyle kendi seçmen kitlesinden bile tam destek göremiyor. Trump'ın Ocak ayında yeniden ABD'nin başkanı olması ve daha güçlü iddialarla geri dönmesi olası görünüyor.
28 Şubat 2024

ABD'de ABC News/Ipsos tarafından yapılan bir ankette, seçmenlerin büyük bir çoğunluğu, 81 yaşındaki Başkan Joe Biden'ı bir dönem daha başkanlık yapacak kadar yaşlı bulduğunu ifade etti. Ankete katılanların yüzde 86'sı Biden'ın ikinci dönem için 'çok yaşlı' olduğu görüşünde. Aynı ankette, seçmenlerin yüzde 59'u eski Başkan Donald Trump'ın da ikinci bir dönem için çok yaşlı olduğunu belirtti.
12 Şubat 2024

Avrupa Parlamentosu seçimlerinden sonra, AB liderleri arasında üst düzey pozisyonlar için beklenen uzlaşma sağlanamadı. Hristiyan Demokrat EPP, mevcut AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen'in görevine devam etmesini ve AB Konseyi Başkanlığı'nın ikiye bölünmesini önerdi. Ancak, İtalya Başbakanı Meloni'nin aşırı sağcı talepleri ve EPP'nin daha fazla görev istemesi nedeniyle uzlaşma sağlanamadı. Meloni, AB Komisyonu içinde aşırı sağcılar için kritik pozisyonlar talep ediyor.
24 Haziran 2024

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, Kral 3’üncü Charles’tan Parlamentoyu feshetmesini istedi ve 4 Temmuz'da erken seçime gidileceğini duyurdu. Britanya'da seçimler normalde beş yılda bir yapılırken, son seçimler Aralık 2019'da gerçekleştirilmişti. Sunak'ın liderliğindeki Muhafazakar Parti, Avam Kamarası'nda 80'i aşkın sandalye farkıyla çoğunluğu elinde bulunduruyor. Sunak, 25 Ekim 2022'de Kral 3’üncü Charles tarafından Başbakan olarak atanmıştı.
22 Mayıs 2024

Meksika'da resmi olmayan sonuçlara göre Claudia Sheinbaum, ülkenin ilk kadın devlet başkanı seçildi. Sheinbaum, rakibi Xochitl Galvez'i geride bırakarak %59 oy aldı. Seçim süreci, ülkede 38 siyasetçinin suikast sonucu öldürülmesiyle en kanlı seçim olarak nitelendiriliyor. Sheinbaum'un gündeminde ekonomideki bütçe açığı, ABD'ye göçmen geçişi ve uyuşturucu kaçakçılığına karşı işbirliği bulunuyor.
3 Haziran 2024
İşaretlediklerim