AKP'nin Ankara belediye başkan adayı Turgut Altınok, mal varlığını açıkladıktan sonra Türkiye'nin en zenginleri listesinde yer aldı. Altınok'un mal varlığı, çok sayıda arsa, tarla, ev ve bir aile şirketindeki yüzde 36,59 oranındaki hissesinden oluşuyor. Mal varlığının büyük bir kısmı 'anne babadan miras' olarak gösteriliyor. Bu durum, sosyal medyada ve kamuoyunda geniş yankı buldu ve çeşitli spekülasyonlara neden oldu.
16 Mart 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,75 değer kaybederek günü 8.242,26 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,45 ve holding endeksi yüzde 1,18 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 2,86’yla kimya, petrol, plastik, en çok gerileyense yüzde 3,85’le iletişim oldu. Analistlere göre küresel pay piyasalarında, ABD Merkez Bankası yetkililerinin 'şahin' ifadeleri ve ABD hükümetinin kapanabileceği endişesiyle negatif bir seyir izlendi.
26 Eylül 2023

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance'in CEO'su Çangpeng Jao, ABD'de yürütülen kara para ve dolandırıcılık soruşturması sonucunda suçlamaları kabul ederek istifa etti. Binance, yasa dışı işlemlere olanak sağladığı gerekçesiyle 4,3 milyar dolarlık bir ceza ödemeyi kabul etti ve beş yıllık bir gözetim sürecine alındı. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, platformun ABD yaptırımlarını ihlal eden işlemlere izin verdiğini belirtti. Yeni CEO olarak Richard Teng atandı.
22 Kasım 2023

Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, 7-8 Şubat tarihlerinde 11 milyon 997 bin 698 adet hisse senedi satarak 2 milyar dolardan fazla gelir elde etti. Bloomberg HT'nin haberine göre, Bezos daha sonra 12 milyon adet daha hisse satarak yaklaşık 2 milyar dolar daha kazandı. Bu satışlarla birlikte Bezos'un toplamda 4 milyar dolar gelir elde ettiği ve 50 milyon adede kadar hisse satabileceğini belirttiği bildirildi.
14 Şubat 2024

ABD'nin büyük bankalarından Goldman Sachs, karlılık hedeflerini tutturma ve zorlu ekonomik koşullara hazırlık amacıyla işten çıkarmalara başlayacağını duyurdu. Bloomberg ve Reuters'a göre, banka yaklaşık 3 bin 200 kişiyi işten çıkarmayı planlıyor ve işlemler çarşamba günü başlayacak. Pandemi sırasında çalışan sayısını artıran teknoloji şirketleri de benzer işten çıkarmalar yaparak mali belirsizliklere yanıt veriyor; Meta ve Amazon, büyük ölçekli işten çıkarmalar gerçekleştirdiğini açıkladı.
9 Ocak 2023

Borsa İstanbul BIST-100 endeksindeki 85 hissenin kaybı, ortalamanın çok üstünde gerçekleşti ve endeksin dolar bazında yakın dönem zirvesine olan uzaklığı yüzde 21'e yaklaştı. İşlem hacmi düşerken, halka arz hisseleri çoğunluğu oluşturuyor. Ekonomi gazetesinden Barış Erkaya'ya göre, BIST-100'deki 53 hisse için bu yıl kar tahminleri ortalama yüzde 20 düşüş gösteriyor. Uzmanlar, riski azaltmak için dolar bazlı zirvesine uzak ve kar beklentisi yüksek hisselerden oluşan bir portföy öneriyor.
3 Nisan 2023

Bitcoin, Ekim 2023'te 28 bin doların altında bir değerle başladığı yılı 42 bin 141 dolarla kapatmış ve sonrasında değerini artırmaya devam etmiştir. ABD'nin spot Bitcoin ETF'lerine onay vermesiyle Ocak ayında 48 bin 700 dolara kadar yükselen Bitcoin, Fed'in faiz kararları ve piyasa dalgalanmaları sonucunda değişken bir performans sergilemiştir. Son dört haftada değerini önemli ölçüde artırarak 73 bin 250 dolar seviyesine ulaşmıştır.
13 Mart 2024

Tesla CEO'su Elon Musk, 2018 yılında yaptığı ve şirketi borsadan çekmeyi değerlendirdiğini belirten bir tweet nedeniyle yatırımcıları yanılttığı iddiasıyla açılan davada suçsuz bulundu. San Francisco Federal Mahkemesi'nde 3 hafta süren duruşmalar sonucunda jüri, Musk'ın tweetleri ile Tesla hisse fiyatları arasında bir bağlantı olmadığına karar verdi. Musk, savunmasında Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu'ndan finansman sözü aldığını ve kötü bir niyeti olmadığını ifade etti.
4 Şubat 2023

Küresel piyasalardaki risk iştahının artması ve spot Bitcoin borsa yatırım fonlarına (ETF) olan ilginin devam etmesiyle Bitcoin'in fiyatı 45 bin doları geçti. Büyük merkez bankalarının faiz oranlarını düşürme beklentisi ve Bitcoin ETF'lerine yapılan yatırımların artması, fiyatın son 24 saatte yüzde 5'ten fazla değer kazanmasına neden oldu. Küresel kripto para piyasasının değeri de yüzde 4,6 artarak 1 trilyon 703 milyar dolara ulaştı. Analistler, Nisan ayında gerçekleşecek olan Bitcoin arzını azaltacak yarılanma (halving) sürecinin fiyatı daha da artırabileceğini belirtiyor.
8 Şubat 2024

ABD'li otomobil üreticileri Ford ve General Motors'un Tesla'nın şarj sistemini benimsemesiyle ilgili haberlerin ardından Tesla hisseleri iki haftada yüzde 40'tan fazla artış gösterdi. Bu süreçte Tesla'nın piyasa değeri 200 milyar doların üzerinde arttı. Ancak hisselerdeki bu yükseliş serisi, sonrasında bir düşüşle sona erdi. Tesla'nın sahibi Elon Musk'ın Twitter CEO'luğunu bırakması da hisselerdeki yükselişi tetikleyen faktörlerden biri olarak görülüyor.
15 Haziran 2023

California merkezli çip üreticisi Nvidia'nın piyasa değeri ilk kez 3 trilyon doları geçti. Nvidia'nın hisse fiyatı yüzde 5,16 artarak 1.224 dolara çıktı ve piyasa kapanışı itibarıyla 3,011 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaştı. Bu artışla birlikte Nvidia, Apple'ı geride bırakarak dünyanın en değerli ikinci şirketi oldu. Nvidia'nın yapay zeka çiplerine olan talebin artması, şirketin piyasa değerindeki bu yükselişte etkili oldu.
5 Haziran 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,37 azalışla 4.952,37 puandan başladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,89 ve holding endeksi yüzde 0,28 düşerken, turizm sektörü yüzde 1,93 kazanç sağladı, madencilik sektörü ise yüzde 1,07 kayıpla en çok değer kaybeden sektör oldu. Küresel piyasalarda ABD enflasyon verileri ve Fed'in tutumu pozitif bir hava yaratırken, analistler hisse ve sektör bazlı oynaklıkların artabileceğini belirtti. Ayrıca, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 5.000 ve 5.100 puanlar direnç, 4.700 ve 4.650 puanlar ise destek olarak görülüyor.
13 Ocak 2023

ABD'nin eski başkanı Donald Trump, Philadelphia'da düzenlenen 'Sneaker Con' kongresinde kendi markalı spor ayakkabı modelini tanıttı. Ayakkabılar, internet üzerinden 399 dolara satışa sunuldu. Tanıtım sırasında Trump, hem olumlu hem de olumsuz tepkilerle karşılaştı. Bu girişim, Trump'ın New York'ta emlak sektöründe dolandırıcılıkla suçlanıp büyük bir para cezasına çarptırıldığı döneme denk gelirken, aynı zamanda ABD başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin adayı olması bekleniyor.
18 Şubat 2024

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) Binance ve Coinbase'e dava açması sonucu Bitcoin ve Ether değer kaybetti. Bitcoin, dava öncesinde 26 bin 800 dolar iken 25 bin 440 dolara düşmüş, Ether ise 1860 dolardan 1800 dolara gerilemişti. Ancak sonrasında her iki kripto para birimi de kayıplarını telafi ederek yükselişe geçti; Bitcoin 27 bin 300 dolar seviyesinden kapanış yaparken, Ether de 1900 dolara yakın bir seviyede işlem gördü.
7 Haziran 2023

Bitcoin, 69,170 dolarlık rekor bir değere ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Ekim 2023'te 28 bin doların altında olan Bitcoin, yıl sonunda 42 bin 141 dolar seviyesindeydi. ABD'nin spot Bitcoin ETF'lerine onay vermesi ve Fed'in faiz politikaları gibi faktörler Bitcoin'in fiyatında önemli dalgalanmalara neden oldu. Rekorun ardından Bitcoin'in fiyatı kar satışlarının etkisiyle 68 bin dolar bandına geriledi.
5 Mart 2024

Araştırma şirketi Brand Finance tarafından yapılan bir çalışmada, dünyanın en değerli 500 bankası belirlendi. Listede, Türkiye'den yedi banka yer aldı. Bu bankalar arasında Türkiye İş Bankası, Garanti BBVA, Ziraat Bankası, Yapı Kredi, Akbank, Vakıfbank ve Halkbank bulunuyor. Listede en değerli bankaların büyük bir kısmı Çin ve ABD merkezli bankalar oluşturuyor.
7 Mart 2024

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun dava açması ve Avrupa'daki bazı soruşturmaların ardından zor günler geçiriyor. Bu durum, Binance ABD'de Bitcoin'in serbest piyasa fiyatından yaklaşık 3 bin dolar daha ucuza satılmasına yol açtı. Ancak, yeni para girişinin kısıtlanması nedeniyle sadece hesabında önceden para bulunan kullanıcılar bu indirimden yararlanabiliyor.
10 Temmuz 2023

Meta, 6 Ocak 2021'de ABD Kongresi'ne düzenlenen saldırı sonrasında askıya alınan Donald Trump'ın Facebook ve Instagram hesaplarını yeniden kullanıma açacağını duyurdu. Meta Küresel İlişkiler Başkanı Nick Clegg, hesapların artık kamu güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturmadığını ve yeni güvenlik önlemleri ile hesapların açılacağını belirtti. Trump, bu platformlar üzerinden büyük bir iletişim ağına erişim imkanı kazanacak. Trump, Twitter hesabının yeniden açılmasına rağmen, kendi platformu Truth Social'ı tercih ettiğini ifade etmişti.
26 Ocak 2023

ABD'de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde New York Times/Siena College tarafından yapılan bir ankete göre, eski Başkan Donald Trump, mevcut Başkan Joe Biden'ın 5 puan önünde yer alıyor. 25-28 Şubat tarihleri arasında ulusal düzeyde gerçekleştirilen ankete 980 kayıtlı seçmen katıldı. Ankete göre, seçmenlerin %48'i Trump'a, %43'ü ise Biden'a oy vereceklerini belirtti. 2020 seçimlerinde Biden ve Trump'a oy verenlerin büyük bir kısmı, kasımda aynı adayı destekleyeceklerini ifade etti.
2 Mart 2024

ABD'nin teknoloji devi Apple'ın piyasa değeri, Çin'in kamu kurumlarında iPhone kullanımını yasakladığı iddialarının ardından iki günde 200 milyar dolar düştü. Çin'in bu adımı, ABD'nin Çinli teknoloji şirketi Huawei ve sosyal medya platformu TikTok'a getirdiği benzeri yasakların ardından geldi. Apple, Çin'de akıllı telefon satışlarında yüzde 22 ile en büyük paya sahipken, gelirinin yüzde 19'unu Çin pazarından sağlıyor. Bank of America, böyle bir yasağın Apple'a yılda 5-10 milyon adede mal olabileceğini tahmin ediyor.
7 Eylül 2023
İşaretlediklerim