9’uncu yargı paketi, Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Paket, Medeni Kanun’dan İcra ve İflas Kanunu’na kadar birçok değişikliği içeriyor. Kadının soyadı, soybağının reddi davaları, evlat edinme, icra ve iflas süreçleri, avukatlık kanunu ve hukuk mesleklerine giriş sınavları gibi konularda düzenlemeler yapıldı. Ayrıca, idari yargılama usulü, hakim ve savcı yardımcılığı sınavları, trafik kanunu ve kamulaştırma kanununda da değişiklikler öngörülüyor.
12 Temmuz 2024

9'uncu Yargı Paketi, 23 kanun ve üç kanun hükmünde kararnamede değişiklik veya düzenleme içeren 60 maddelik bir kanun teklifi olarak önümüzdeki hafta meclise sunulacak. Paket, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı'nda konu ve soru sayısının artırılması, hükümlülerin eğitim haklarının genişletilmesi ve yeni tip casusluk suçlarına yönelik düzenlemeler gibi çeşitli yenilikler içeriyor. Ayrıca, 'Öğretmenlik Mesleği ve Milli Eğitim Akademisi' Kanunu Teklifi de meclise sunulacak ve öğretmenlerin atanma sürecinde akademik eğitim almaları gerekecek.
9 Haziran 2024

Türkiye Büyük Millet Meclisi, kamuoyunda '9’uncu Yargı Paketi' olarak bilinen ve çeşitli kanunlarda değişiklik öngören yasa teklifini kabul etti. Bu paket, Türk Medeni Kanunu'nda soybağı davaları, hakaret suçları, uzlaştırmacı olma şartları ve Çocuk Koruma Kanunu gibi birçok alanda düzenlemeler içeriyor. Ayrıca, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Anayasa Mahkemesi kadrolarına ilişkin değişiklikler de yapıldı. Bu yasal düzenlemeler, Türkiye'deki hukuk sisteminde önemli değişiklikler getirmeyi amaçlıyor.
7 Kasım 2024

9’uncu yargı paketi olarak bilinen kanun teklifinin çalışmaları tamamlandı ve Meclis’e sunulacak. Paket, casusluk faaliyetleri ve devletin güvenliği aleyhine işlenen suçlar için ağır cezalar öngörüyor. Ayrıca, hakaret suçlarının uzlaştırma kapsamından çıkarılması, yazılı bildirimlerde değişiklikler ve hükümlülerin eğitim haklarının genişletilmesi gibi düzenlemeler içeriyor. Bu düzenlemeler, yargı süreçlerini hızlandırmayı ve ceza infaz kurumlarındaki eğitim olanaklarını artırmayı hedefliyor.
27 Haziran 2024

Türkiye Büyük Millet Meclisi, 9’uncu yargı paketi olarak bilinen 'Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk beş maddesini kabul etti. Bu değişiklikler, İcra ve İflas Kanunu'nda elektronik ortamda açık artırma suretiyle satış süreçlerini düzenliyor. Ayrıca, parasal sınırlarda yeniden değerleme oranında artışlar ve avukatlık kanununda değişiklikler yapıldı. Hukuk mesleklerine giriş sınavlarında da değişiklikler öngörülüyor.
7 Kasım 2024

Rahmi Turan, 9’uncu Yargı Paketi'nde yer alan ve kadınlar için büyük bir tehdit oluşturan değişiklikleri ele alıyor. Özellikle 6284 sayılı şiddetle mücadele kanununun en önemli caydırıcı unsuru olan 'Zorlama Hapsi'nin kaldırılmak istenmesi, kadın hakları savunucuları tarafından büyük tepkiyle karşılanıyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, bu değişikliğin kadın cinayetlerini artıracağını ve iktidarın bu cinayetlerden sorumlu olacağını belirtiyor.
4 Haziran 2024

Türkiye'de hazırlanan 9'uncu Yargı Paketi taslağı, 38 maddeden oluşuyor ve Türk Ceza Kanunu'na 'etki ajanlığı' ile ilgili yeni bir madde eklenmesi öneriliyor. Bu düzenleme, yabancı devlet veya organizasyonlar adına Türkiye'de faaliyet gösteren kişilere yönelik hapis cezası öngörüyor. Etki ajanlığı suçu işleyenler üç ila yedi yıl arasında hapis cezasına çarptırılabilirken, savaş zamanı veya stratejik kurumlarda çalışanlar için cezalar daha ağır olacak.
10 Mayıs 2024

CHP, kamuoyunda tepki çeken 'etki ajanlığı' düzenlemesinin 9'uncu Yargı Paketi'nden çıkarıldığını açıkladı. CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, AKP grubuyla yapılan görüşmelerde bu konuda kendilerine söz verildiğini belirtti. Ancak AKP Grup Başkan Vekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, böyle bir düzenlemenin baştan beri taslakta olmadığını savundu. 9'uncu Yargı Paketi, 23 kanun ve üç kanun hükmünde kararnamede değişiklik veya düzenleme içeren 60 maddelik bir kanun teklifidir.
13 Haziran 2024

1 Haziran’da yürürlüğe giren 8’inci yargı paketiyle adli para cezaları artırıldı. En düşük para cezası 20 liradan 100 liraya, en yüksek adli para cezası ise 100 liradan 500 liraya çıkarıldı. Ceza mahkemelerince verilen adli para cezalarının kesinlik sınırı 3 bin liradan 15 bin liraya yükseltildi. Ayrıca, kişisel verilerin işlenme şartları ve yurt dışına aktarılması usulünde de değişiklikler yapıldı.
3 Haziran 2024

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni düzenlemeye göre, hukuk fakültesi mezunlarının hakim, savcı yardımcılığı, avukatlık ve noterlik stajlarına başlayabilmeleri için Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı'nda başarılı olmaları gerekecek. İdari yargı hakim yardımcılığı için ise İdari Yargı Ön Sınavı'nda başarı şartı aranacak. Bu sınavlar, ÖSYM tarafından yürütülecek ve çoktan seçmeli test formatında olacak. Yeni düzenleme, 31 Mart 2024'ten sonra mezun olan öğrencileri kapsayacak.
8 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yaklaşan genel seçimler öncesinde bir dizi ekonomik düzenleme ve affı içeren yeni paketi açıkladı. Paket, 2 bin lirayı aşmayan vergi borçları için cezaların tahsilinden vazgeçilmesi, yükseköğrenim kredisi borçlarının yeniden yapılandırılması, vergi ve prim borçlarına yönelik cezaların kaldırılması gibi maddeleri içeriyor. Ayrıca, bazı sürücü ceza puanlarının silinmesi ve geri alınan ehliyetlerin iadesi de paket kapsamında yer alıyor.
23 Ocak 2023

Haziranda Meclise sunulacak olan 9. yargı paketi taslağında yer alan 'etki ajanlığı' düzenlemesi, yabancı devlet veya organizasyonların stratejik çıkarları doğrultusunda araştırma yapanların hapis cezası ile cezalandırılmasını öngörüyor. Bu düzenleme, iktidarın hoşuna gitmeyen materyalleri hazırlayan gazeteciler, akademisyenler ve STK'lerin hedef haline gelebileceği endişesini doğuruyor. Ayrıca, yurttaşların kendilerine kuşkulu sorular soranları ihbar edebileceği ve bazı meslek gruplarının 'fondaş'lıkla suçlanabileceği belirtiliyor. İstihbaratın sadece bilgi toplamakla kalmayıp, hedefi etkilemenin de bir tür ajanlık olduğu vurgulanıyor.
24 Mayıs 2024

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamındaki yargılamalarda alınan gider avansı, hakem ve tanık ücret tarifeleri güncellendi. Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğe göre, dava açılırken yatırılması gereken gider avansı miktarı ve hakem ücretleri yeniden belirlendi. Tanık ücretleri de kaybedilen zamanla orantılı olarak 100 ila 150 lira arasında olacak ve seyahat masrafları karşılanacak. Bu düzenlemeler, yargılamaların maliyetlerini ve taraflar arasındaki anlaşmazlıkların çözüm süreçlerini etkileyebilir.
23 Ekim 2024

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), 2024 Yılı Adli ve İdari Yargı Kararnamesi'ni yayınlayarak 4 bin 299 hakim ve savcının görev yerini değiştirdi. Bu değişikliklerin 4 bin 9'u adli, 290'ı ise idari yargı alanında gerçekleşti. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, görev yeri değişen hakim ve savcılara başarılar diledi. Ayrıca, Sinan Ateş cinayeti soruşturmasını yürüten savcının rütbesi düşürüldü.
14 Haziran 2024

En düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya yükseltilmesini de içeren Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ilk yedi maddesi Meclis’te kabul edildi. Kabul edilen maddeler arasında, kamu idareleriyle ilgili borçsuzluk belgesi araması, teknogirişim şirketlerine vergi istisnası, mükelleflerin hasılat tespitine yönelik düzenlemeler ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarına yönelik vergi kesintisi gibi önemli değişiklikler bulunuyor. Ayrıca, sahte belge düzenleyen mükelleflerden istenecek teminatın üst sınırı ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarının bildirim yükümlülükleri de düzenlendi.
25 Temmuz 2024

Türkiye'de 9. yargı paketi kapsamında, sosyal medya aracılığıyla yapılan ve Türkiye aleyhine olduğu düşünülen kara propaganda ve etki ajanlığı faaliyetlerine karşı yeni düzenlemeler getirilmesi planlanıyor. Bu düzenlemeler, sosyal medya yorumları aracılığıyla ekonomik, toplumsal ve kamu düzenini bozan faaliyetleri de içerecek şekilde genişletilmiş. Ancak, hangi faaliyetlerin bu suç kapsamına gireceği ve nasıl tanımlanacağı konusunda belirsizlikler mevcut. Bu durum, ifade özgürlüğüne müdahale endişelerini de beraberinde getiriyor.
11 Mayıs 2024

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından hazırlanan ve adli yargı hakimleri, başsavcılar, savcılar ile idari yargı hakimlerinin terfi listeleri Resmi Gazete'de yayımlandı. Listelerde, birinci dereceye yükselmiş ve 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla birinci sınıfa ayrılma incelemesine tabi tutulacak olan 389 hakim, 122 savcı ve 338 idari yargı hakiminin isimleri bulunuyor. Birinci dereceye yükselme incelemesine girecek olanlar listeye dahil edilmedi. Listede isimleri olmayanlar 30 gün içinde HSK'ye başvurarak durumlarının incelenmesini talep edebilecek.
20 Ocak 2023

Orhan Bursalı, hükümetin Kavala'nın avukatlarının yeniden yargılama başvurusu ve cumhurbaşkanının mahkeme kararlarına yönelik açıklamalarıyla sıkıştığını belirtiyor. Bursalı, bu gelişmelerin hükümetin ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı politikalarından vazgeçeceği anlamına gelmediğini vurguluyor. Ayrıca, Meclis'e sunulan 9. yargı paketinin, ifade özgürlüğünü daha da kısıtlayıcı ve eleştirileri cezalandırıcı nitelikte olduğunu ifade ediyor.
14 Mayıs 2024

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), adli yargı hakimi ve savcı adaylarının atama kararını Resmi Gazete'de yayımladı. Bu karara göre, 1042 adli yargı hakim ve savcı adayı ile 60 idari yargı hakim adayı, 25 Temmuz'da yapılan ad çekme sonucu HSK tarafından atandı. Atamalar, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 13'üncü maddesi gereğince gerçekleştirildi.
28 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Kurban Bayramı tatili sonrasında Meclis'te ele alınması beklenen yeni vergi paketi, her alanda vergi artışını öngörüyor. Muhalefetin yanı sıra AKP içinden de eleştiriler geldi. AKP'li Şamil Tayyar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, vergi paketinin can sıkıcı düzenlemeler içerdiğini ve toplumsal huzursuzluğu artırabileceğini belirtti. Tayyar, ekonomi bürokrasisinin şekillendirdiği bu paketin mecliste yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.
20 Haziran 2024
İşaretlediklerim