İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Akdeniz ve uzman araştırmacı Ozan Güven tarafından hazırlanan ve Türkiye'de 2021 yılında engellenen web siteleri ve içeriklere dair bilgiler içeren 'EngelliWeb 2021 raporu', yoga eğitmeni Akif Manaf'ın 'kişilik hakları ihlali' iddiasıyla yaptığı başvuru sonucunda Şile Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişime engellendi. Raporda, 2021 yılında 107 bin 706 alan adı ve web sitesine, toplamda ise 574 bin 798 web sitesi ve alan adına erişim engeli uygulandığı belirtiliyor. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer üst düzey kamu şahsiyetlerinin kişilik hakları ihlali iddialarıyla sıkça erişim engeli talebinde bulunduğu ifade ediliyor.
18 Mayıs 2023

Anayasa Mahkemesi, Temel Hak ve Özgürlüklerin İhlaline Dair Emsal Kararlar sayfasını hizmete açtı. Bu sayfada, adil yargılanma, din ve vicdan özgürlüğü, eğitim, ifade özgürlüğü, kişi hürriyeti ve güvenliği, mülkiyet, toplantı ve gösteri yürüyüşü, özel hayatın korunması, örgütlenme özgürlüğü, seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma, maddi ve manevi varlığın korunması, kötü muamele yasağıyla yaşam haklarına ilişkin konu başlıkları yer alıyor. Daha önce AYM tarafından verilmiş emsal ihlal kararlarına bu sayfadan ulaşılabiliyor.
28 Temmuz 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Diken ve İfade Özgürlüğü Derneği'nin (İFÖD) beş yıllık hukuk mücadelesi sonucunda, internet gazeteciliğinde sansüre neden olan 5651 sayılı Kanun'un 9'uncu maddesini iptal etti. AYM, bu maddenin ifade ve basın özgürlüklerine ağır bir müdahale teşkil ettiğini belirtti. İptal kararı dokuz ay sonra yürürlüğe girecek, bu süre zarfında yerel seçimler de dahil olmak üzere maddeye dayanılarak sansür uygulamaları devam edebilecek. AYM'nin pilot karar usulüyle verdiği bu karar, yapısal bir sorunu gidermek amacıyla TBMM'ye bildirilmişti.
10 Ocak 2024

Meta'nın talebi üzerine, Instagram'da beğeni ve yorum satışı yapan sitelerin reklamını içeren haberlere Türkiye'de erişim engeli getirildi. Erişim engeli kararı, 15 Aralık'ta İstanbul Anadolu 8. Sulh Ceza Hakimliği tarafından alındı. Meta, bu haberlerin kişilik haklarını ihlal ettiğini ve şirketin itibarını zedelediğini öne sürdü. Engellenen haberler arasında Milli Gazete, Haberler.com ve SonDakika.com gibi sitelerin içerikleri yer alıyor.
21 Aralık 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı döviz işlemleri yaptırdığı tespit edilen 44 internet sitesine erişim engeli kararı aldı. Bu karar, SPK'nın 14 Aralık tarihli bülteninde duyuruldu. Erişim engeli kararı, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 99'uncu maddesinin dördüncü fıkrasına dayanarak alındı ve ilgili siteler hakkında hukuki işlemlerin yapılmasına karar verildi.
15 Aralık 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı tespit edilen 58 internet sitesinin erişiminin engellenmesine karar verdi. Bu karar, SPK'nın 13 Temmuz tarihli bülteninde duyuruldu. Karar, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 99'uncu maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca alındı.
14 Temmuz 2023

Günde on binlerce kişinin ziyaret ettiği Ekşi Sözlük, iktidarın deprem ihmallerini eleştiren içerikler nedeniyle hedef gösterildikten sonra kapatıldı. Kapatma kararını savunan Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan'a, Ekşi Sözlük'ün kurucusu Sedat Kapanoğlu Twitter'dan sert bir dille yanıt verdi. Kapanoğlu, Hakan'ın tutumunu eleştirerek, milyonlarca insanın bilgiye erişim hakkının ve yazarların emeğinin önemsenmesi gerektiğini vurguladı.
24 Şubat 2023

Twitter, Türkiye'deki kullanıcıların erişimine mahkeme kararları doğrultusunda bazı içerikleri engellediğini açıkladı. Bu engellemelerin, platformun Türkiye'de faaliyet göstermeye devam edebilmesi için yapıldığı belirtildi. Engellenen içerikler arasında Muhammet Yakut ve Cevheri Güven'e ait Twitter hesapları bulunuyor. Bu hesaplar, Türkiye'den erişime engellenmiş olup, diğer ülkelerden erişilebilir durumda kalmaya devam ediyor.
13 Mayıs 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı döviz işlemleri yaptırdığı tespit edilen 35 internet sitesine erişim engeli kararı aldı. Bu karar, SPK'nın 10 Kasım tarihli bülteninde duyuruldu. Erişim engeli kararı, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 99'uncu maddesinin dördüncü fıkrasına dayanarak alındı ve ilgili siteler hakkında hukuki işlemlerin yapılmasına karar verildi.
11 Kasım 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı döviz işlemleri yaptırdığı tespit edilen 48 internet sitesine erişim engeli kararı aldı. Bu karar, SPK'nın 22 Kasım tarihli bülteninde duyuruldu. Erişim engeli kararı, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 99'uncu maddesinin dördüncü fıkrasına dayanarak alındı. Bu siteler hakkında gerekli hukuki işlemlerin yapılmasına karar verildi.
3 Aralık 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı döviz işlemleri yaptırdığı tespit edilen 33 internet sitesine erişim engeli kararı aldı. Bu karar, SPK'nın 7 Aralık tarihli bülteninde duyuruldu. Erişim engeli kararı, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 99'uncu maddesinin dördüncü fıkrasına dayanarak alındı ve bu siteler hakkında hukuki işlemlerin yapılmasına karar verildi.
8 Aralık 2023

Twitter, Türkiye'de mahkeme kararlarına uymak ve platformun seçim süresince kullanılabilir olmasını sağlamak amacıyla dört hesap ve 409 tweet'i erişime engellediğini açıkladı. Engellenen hesaplar arasında Cevheri Güven, Muhammed Yakut ve 'Who' adlı kullanıcılar bulunuyor. Twitter, mahkeme kararlarına itiraz etmeye devam edeceğini belirtirken, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Twitter'ın daha itaatkar ve hükümet dostu bir tutum sergilediğini ve ifade özgürlüğü için kötü bir örnek teşkil ettiğini ifade etti.
16 Mayıs 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı döviz işlemleri yaptırdığı tespit edilen 66 internet sitesine erişim engeli kararı aldı. SPK'nın 22 Kasım tarihli bülteninde, bu sitelere Sermaye Piyasası Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca hukuki işlemlerin yapılmasına karar verildiği belirtildi. Erişim engeli kararı, yasa dışı finansal faaliyetlerin önlenmesi amacıyla alındı.
22 Kasım 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı belirlenen 39 internet sitesinin erişimini engellemeye karar verdi. Bu karar, SPK'nın 24 Ağustos tarihli bülteninde duyuruldu. Erişimi engellenen sitelerin listesi bültenin içerisinde yer alıyor.
25 Ağustos 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı döviz işlemleri yaptırdığı tespit edilen 31 internet sitesine erişim engeli kararı aldı. SPK'nın 9 Ocak tarihli bülteninde, Sermaye Piyasası Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca bu sitelere yönelik hukuki işlemlerin yapılmasına karar verildiği belirtildi. Erişim engeli kararı, yasa dışı finansal aktivitelerin önlenmesi amacıyla alındı.
10 Ocak 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı belirlenen 39 internet sitesinin erişimini engelleme kararı aldı. SPK'nın 2 Kasım tarihli bülteninde, Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırıldığı belirlenen sitelere erişimin engellenmesi için gerekli hukuki işlemlerin yapılmasına karar verildiği ifade edildi.
3 Kasım 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı belirlenen 58 internet sitesinin erişimini engellemeye karar verdi. Bu karar, SPK'nın 7 Eylül tarihli bülteninde duyuruldu. Erişimi engellenen sitelerin listesi bültenin eklerinde yer alıyor.
8 Eylül 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı tespit edilen 26 internet sitesine erişim engeli getirilmesine karar verdi. Bu karar, SPK'nın 17 Mayıs tarihli bülteninde duyuruldu. Erişim engeli kararı, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 99'uncu maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca alındı.
18 Mayıs 2023

AB Genel Mahkemesi, bilgisayar oyun platformu Steam'in oyun etkinleştirme anahtarını coğrafi olarak engellemesinin Birlik Rekabet Yasasını ihlal ettiğine karar verdi. ABD merkezli Valve şirketi, Avrupa Komisyonu'nun coğrafi engelleme nedeniyle kestiği para cezasına karşı dava açmıştı. Mahkeme, Steam ve coğrafi engellemeyi kabul eden beş oyun firmasının, bazı bilgisayar oyunlarının sınır ötesi satışlarını yasa dışı olarak kısıtladığına hükmetti.
27 Eylül 2023

Rusya, kendi Vikipedi benzeri çevrimiçi ansiklopedisi Ruwiki'yi hayata geçiriyor. Ruwiki'nin beta testi 2023'ün ortalarında başladı ve şu anda Vikipedi'nin Rusça bölümünden daha fazla makale içeriyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, projeye 2022'nin ortalarında onay verdi. Özellikle Ukrayna'nın işgalinden sonra Rusya'nın bağımsız platformlara olan baskısı arttı ve Vikipedi'ye Ukrayna işgaliyle ilgili içerikler nedeniyle para cezaları uygulandı, ancak platform henüz yasaklanmadı.
15 Ocak 2024
İşaretlediklerim