IMF Başkanı Kristalina Georgieva, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politika faizini en azından 2024 sonuna kadar mevcut seviyede tutması gerektiğini belirtti. Georgieva, ABD ekonomisinin güçlü olduğunu ve enflasyonu düşürme sürecinin beklenenden daha az maliyetli olduğunu vurguladı. Ayrıca, bu yılın son çeyreğinde yüzde 2 büyüme beklediklerini ve orta vadede benzer bir büyüme hızının sürdürülebileceğini ifade etti. Georgieva, enflasyonun Fed’in yüzde 2 hedefine doğru ilerlediğini ve önemli risklerin varlığını kabul ettiklerini belirtti.
28 Haziran 2024

Bu hafta TCMB, BOJ ve BOE’nin faizleri sabit tutması beklenirken, FED’in 25 baz puanlık faiz indirimi yapması öngörülüyor. FED’in 4 yıl aradan sonra faiz indirimine gitmesi piyasalar için moral kaynağı olacak. Türkiye’de yüksek enflasyon kaygıları nedeniyle Merkez Bankasının faizi sabit tutması bekleniyor. Ayrıca, büyük sanayi ve hizmet şirketlerinin defter değerinin altında olan hisseleri yatırımcılar tarafından dikkatle izleniyor.
17 Eylül 2024

ABD'li Bank of America ve Morgan Stanley, Türkiye Merkez Bankası'nın ikinci çeyrekte faiz artırabileceğini belirtti. Merkez Bankası, Haziran 2023'ten bu yana politika faizini kademeli olarak yüzde 45'e yükseltmiş, ancak bu ay faizi sabit tutarak artırımın sona erdiğine işaret etmişti. Uluslararası bankaların çoğu faizin yıl sonuna kadar sabit kalacağını öngörse de, Bank of America ve Morgan Stanley ek faiz artışı ihtimalini göz ardı etmiyor. İki banka da enflasyon risklerinin ve ücret artışlarının talebe etkisinin faiz artırımı ihtimalini artırabileceğini belirtiyor.
23 Şubat 2024

Remzi Özdemir, Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının önemine dikkat çekiyor. Toplantıda 500 baz puanlık bir faiz artışı bekleniyor ki bu, faiz oranlarının %50'ye yükselmesi anlamına geliyor. Bu artışın gerçekleşip gerçekleşmeyeceği, Merkez Bankası'nın bağımsızlığının bir göstergesi olarak değerlendirilecek. Eğer artış seçim sonrasına bırakılırsa, bu durum tartışmalara yol açacak.
16 Mart 2024

Dünya genelinde merkez bankaları faiz indirimi ajandalarını sürdürüyor ancak enflasyonla mücadelede tam bir başarı sağlanamadı. ABD'de güçlü ekonomik aktiviteler, FED'in faiz indirimi planlarını sınırlıyor. Çin'de PMI endeksinin 6 ay sonra ilk defa 50.8'e yükselmesi, dünya ekonomisi için olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Ferda Besli, şirketlerin yüksek reel faiz oranlarıyla karşılaştığı zorluklara ve finansman maliyetlerini düşürme yollarına dikkat çekiyor.
3 Nisan 2024

Evren Devrim Zelyut, Merkez Bankası'nın piyasa ile daha etkili iletişim kurması gerektiğini ve faiz politikalarında daha proaktif olunması gerektiğini savunuyor. Zelyut'a göre, Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadelede yeterince kararlı olmadığı ve piyasalarda belirsizliğe neden olduğu eleştirilerini yapıyor. Ayrıca, Amerikan Merkez Bankası FED'in iletişim ve faiz politikalarını örnek göstererek, Merkez Bankası'nın bu konularda daha stratejik davranması gerektiğini vurguluyor.
8 Mart 2024

Merkez Bankası'nın faiz oranlarında bir değişiklik yapmama kararının döviz piyasası üzerinde önemli bir etkisi olmayacağı belirtiliyor. Piyasanın bu kararı zaten beklediği ve fiyatlamaya dahil ettiği ifade ediliyor. Ancak, döviz kurlarını kontrol altında tutmak için Merkez Bankası'nın rezervler dışında pek bir seçeneği kalmadığı vurgulanıyor. Ayrıca, Merkez Bankası'nın pasif duruşunun piyasa tarafından değerlendirileceği ve serbest piyasada döviz kurlarının hareketleneceği öngörülüyor.
23 Şubat 2024

JPMorgan ekonomistleri, ABD'de açıklanan enflasyon verilerinin ardından Fed'in faiz indirimine daha erken başlayacağını öngörüyor. Çekirdek enflasyonun yüzde 0,1 ile Ağustos 2021'den beri en yavaş artışı kaydetmesi ve yıllık bazda yüzde 3,3 ile üç yılın en düşük seviyesine inmesi, bu beklentiyi güçlendirdi. JPMorgan ekonomisti Michael Feroli, bu olumlu verilerin Eylül ayında bir faiz indirimi için zemin hazırladığını belirtti.
11 Temmuz 2024

JPMorgan ekonomistleri, ABD'de açıklanan enflasyon verilerinin ardından Fed'in faiz indirimine daha erken başlayacağını öngörüyor. Çekirdek enflasyonun yüzde 0,1 ile Ağustos 2021'den beri en yavaş artışı kaydetmesi ve yıllık bazda yüzde 3,3 ile üç yılın en düşük seviyesine inmesi, bu beklentiyi güçlendirdi. JPMorgan, daha önce Kasım ayında beklediği faiz indiriminin Eylül ayında gerçekleşebileceğini belirtti.
11 Temmuz 2024

ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, 2025 başında altın fiyatının 2 bin 700 doları bulabileceğini tahmin etti. Banka, merkez bankalarının güçlü talebini ve Fed’in faiz indirimi beklentilerini bu tahminin temel nedenleri olarak gösterdi. Yatırımcılar, Fed’in bu hafta faiz indirimine 50 baz puanlık mı yoksa 25 baz puanlık mı bir adımla başlayacağı konusunda bölünmüş durumda.
17 Eylül 2024

Bitcoin, Ekim 2023'te 28 bin doların altında işlem görürken, yılı 42 bin 141 dolarla kapattı ve ABD'nin spot Bitcoin ETF'lerine onay vermesiyle Ocak ayında 48 bin 700 dolara kadar yükseldi. Fed'in Ocak ayındaki toplantısında faizleri sabit bırakması ve indirim sinyali vermesinin ardından, Bitcoin önce düşüşe geçti ancak sonrasında değer kazanarak altı gün önce 73 bin 800 dolarla rekor kırdı. Fed'in faizleri sabit tutma kararının ardından Bitcoin şu an 66 bin 400 dolar seviyesinde işlem görüyor.
21 Mart 2024

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Dubai'de düzenlenen Dünya Hükümetleri Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, küresel ekonominin beklenen 'yumuşak iniş'i gerçekleştireceğinden emin olduklarını ifade etti. Georgieva, geçen yıl faiz oranlarının onlarca yıldır görülmemiş bir hızda artırıldığını belirterek, yıl ortasından itibaren faizlerin düşmeye başlayacağını ve enflasyonun geçen yıl izlediği yönde şekilleneceğini öngördü. Ayrıca, Covid-19 salgını sonrası beklenmedik durumların ve İsrail ile Hamas arasındaki savaşın uzamasının küresel ekonomi üzerinde etkileri olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
12 Şubat 2024

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Zürih Üniversitesinde düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, enflasyonun hemen hemen her yerde düşüş eğiliminde olduğunu belirtti. Georgieva, dünya ekonomisinin dirençli olduğunu ve bu yıl ve gelecek için yüzde 3,2'lik bir büyüme öngördüklerini ifade etti. Ayrıca, yapay zekanın iş gücünü tsunami gibi etkileyebileceğini ve gelişmiş ekonomilerdeki işlerin yüzde 60'ını, dünya çapındaki işlerinse yüzde 40'ını etkileyebileceğini söyledi. Yapay zekanın iyi yönetilmesi halinde üretkenlikte artışa neden olabileceğini, ancak aynı zamanda daha fazla yanlış bilgiye ve eşitsizliğe yol açabileceğini vurguladı.
14 Mayıs 2024

Bitcoin, Ekim ayına 28 bin doların altında girerek ayı 34 bin 500 dolar seviyesinde tamamlamış ve Kasım ayının ilk gününde benzer bir seviyede ilerlemiştir. ABD'nin spot Bitcoin ETF'lerine onay vermesiyle Ocak ayında 48 bin 700 dolar seviyesine ulaşan Bitcoin, Fed'in faiz kararları sonrası dalgalanmalar yaşamıştır. Fed'in faiz oranlarını sabit tutma kararı ve indirim sinyali vermesi sonrasında Bitcoin'in fiyatı 46 bin 200 dolar seviyesine ulaşmıştır.
9 Şubat 2024

Bitcoin, Kasım 2021'den bu yana ilk kez 59 bin doların üstüne çıkarak önemli bir değer kazanımı gösterdi. 2023 yılına 28 bin doların altında başlayan Bitcoin, yıl içinde ABD'nin spot Bitcoin ETF'lerine onay vermesiyle değer kazanmış ve dalgalı bir seyir izlemişti. Federal Rezerv'in (Fed) faiz oranlarını sabit tutma kararı ve indirim sinyali vermesi piyasalarda dalgalanmalara neden olmuş, ancak Bitcoin sonrasında tekrar yükselişe geçerek 59 bin 300 dolara ulaşmıştır.
28 Şubat 2024

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Türkiye, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri üzerinden Rusya ile yapılan işlemlerden endişe duyduğunu belirterek yaptırım tehdidinde bulundu. Yellen, Avrupa bankalarının Rusya'da faaliyet göstermelerinin riskleri artırdığını vurguladı ve bu nedenle tespit edilen bankalara ikincil yaptırımları güçlendirmeyi düşündüklerini söyledi. ABD Başkanı Joe Biden'ın Hazine Bakanlığı'na, Rusya ve diğer kuruluşlara birincil yaptırımların delinmesine yardımcı oldukları tespit edilen bankaları ABD finans sisteminden çıkarma yetkisi verdiği belirtildi. Yellen, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelerin, endişe verici biçimde Rusya'ya yaptırımları ihlal ettiği söylemini tekrar etti.
26 Mayıs 2024

Küresel riskler ve jeopolitik gelişmeler, özellikle Moskova'daki trajik olaylar sonrası, yatırımcıların güvenli liman olarak gördüğü altına olan ilgiyi artırıyor. Fed'in yılın ikinci yarısında beklenen faiz indirimi ve süregelen jeopolitik riskler, altının finansal piyasalarda korunma mekanizması olarak önemini korumasını sağlıyor. Ayrıca, ABD seçimlerinin yaklaşması gibi önemli politik gelişmeler de altın ve diğer değerli metallerin cazibesini artırıyor.
24 Mart 2024

Japonya Merkez Bankası, 2016 yılından bu yana uyguladığı negatif faiz politikasını bitirerek faiz oranlarını eksi yüzde 0,1'den yüzde 0-0,1 aralığına yükseltti. Bu hamle, Japonya'nın 2007 yılından bu yana ilk kez faiz oranlarını artırması anlamına geliyor. Sekiz yıl süren negatif faiz uygulamasının sona ermesi, Japonya ekonomisi için önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor.
19 Mart 2024

Halkbank, İran'a uygulanan ekonomik yaptırımları delme suçlamasıyla ABD'de yargılanıyor. Banka, 'Yabancı Devlet Dokunulmazlık Yasası' (FSIA) kapsamında yargı bağışıklığı talebiyle temyize başvurdu. İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi'nde yapılan duruşmada, Başsavcılık Halkbank'ın yargı bağışıklığı talebini reddetti. Mahkeme heyeti, kararın ileri bir tarihte açıklanacağını duyurdu. ABD Yüksek Mahkemesi daha önce FSIA'nın ceza hukuku davalarına uygulanamayacağına hükmetmiş, ancak İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi'nden Halkbank'ın itirazını teamül hukukuna göre yeniden değerlendirmesini istemişti.
29 Şubat 2024

ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), Philadelphia merkezli Republic First Bank'ın kapatıldığını açıkladı. Bu olay, ABD'de 2024 yılının ilk banka iflası olarak kaydedildi. FDIC, mevduat sahiplerini korumak amacıyla, Republic First Bank'ın varlıklarının ve mevduatlarının büyük bir kısmının Fulton Bank tarafından satın alınmasını sağladı. Republic First Bank'ın 32 şubesi, Fulton Bank şubeleri olarak yeniden açılacak ve mevduat sahipleri artık Fulton Bank'ın müşterileri olacak.
27 Nisan 2024
İşaretlediklerim