Türkiye Raporu'nun anketine göre, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce'nin çekilmesi sonrası güncellenen anket sonuçlarında yüzde 50,5 ile ilk turda seçimi kazanıyor. Rakibi Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan yüzde 45,6 oy alırken, Sinan Oğan ise yüzde 3,9 oy almış durumda. Ancak anketin güvenilirliği konusunda, örneklem belirleme yöntemi, anket sorularının ifadesi, hata payı ve kararsızların dağılımı gibi kritik bilgilerin eksik olduğu belirtiliyor. Diğer araştırma şirketlerinin anket sonuçları da Kılıçdaroğlu'nun önde olduğunu gösteriyor.
12 Mayıs 2023

Açık Toplum Vakıfları tarafından dünya genelinde yapılan bir ankete göre, 18 ila 35 yaş arası gençlerin üçte biri demokrasiye inanmıyor ve güçlü bir lideri desteklemekte sakınca görmüyor. Türkiye'deki oran ise yüzde 50. Ankette, gençlerin yüzde 57'si demokrasiyi herhangi bir yönetim biçimine tercih edilebilir bulurken, yüzde 42'si askeri yönetimi destekliyor. Türkiye özelinde ise, yüzde 50'lik kesim seçimlerle ya da parlamentoyla uğraşmayan bir liderin ülke yönetimi için iyi bir seçenek olduğunu düşünüyor.
12 Eylül 2023

MIT'den Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türkiye'de 14 Mayıs genel seçimlerinin ikinci tura kalması ve sonuçlarını Twitter üzerinden 11 maddede analiz etti. Acemoğlu, Türk seçmeninin milliyetçi eğilimlerini, medya kontrolünü, ekonomi yönetimi ve yolsuzluk algısını, deprem bölgelerindeki seçim sonuçlarını ve Türkiye'nin demokratik işleyişini ele aldı. Ayrıca, AKP'nin seçim başarısını tanımanın önemine değindi ve ekonominin geleceği ile ilgili endişelerini dile getirdi.
15 Mayıs 2023

Ekvador'da, bir çete liderinin hapishaneden kaçmasının ardından şiddet olayları arttı. Devlete ait 'TC Television' kanalının stüdyosu canlı yayın sırasında silahlı bir grup tarafından basıldı ve çalışanlar rehin alındı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, saldırganların stüdyoda bulunanlara patlayıcı madde yerleştirdiği ve el bombası gösterdiği görüldü. Ülkede patlama sesleri duyulduğu ve dört polis memurunun kaçırıldığı belirtiliyor. Devlet Başkanı Daniel Noboa, çete liderinin kaçışının ardından olağanüstü hal ilan etti.
10 Ocak 2024

Hollanda'da seçim günü yaşanırken, Türkiye'deki bazı Twitter kullanıcıları, gazeteciler ve medya kuruluşları, sandıklar kapanmadan Dersim kökenli Dilan Yeşilgöz'ü başbakan olarak ilan etti. Anket sonuçlarına göre Hollanda'da koalisyon hükümeti kurulması bekleniyor ve koalisyon görüşmelerinin uzun sürmesi olası. Türkiye'de erken ilan edilen başbakanlık haberleri Hollandalı gazeteci Ingrid Woudwijk'i rahatsız etti ve bu duruma Twitter üzerinden tepki gösterdi.
22 Kasım 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, bir televizyon programında yaptığı açıklamada, altılı masadan çıkacak herhangi bir adayla seçimleri kazanacaklarına inandığını belirtti. Kendisini 'değişimin neferi' olarak tanımlayan İmamoğlu, İstanbul'da yüksek oranda destek gördüğünü ve Türkiye genelinde de kabul gördüğünü ifade etti. Altılı masanın bir sonraki toplantısında aday konusunun ele alınacağı, ancak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adayın henüz açıklanmayacağını söylediği bilgisi verildi.
1 Mart 2023

Türkiye'de 64 milyon seçmenin katılımıyla gerçekleşen Cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimlerinde oy verme işlemleri tamamlandı. YSK Başkanı Ahmet Yener, seçimlerle ilgili olumsuz bir durumun olmadığını belirtti. Ancak muhalefet, seçim günü boyunca çeşitli usulsüzlük iddialarını dile getirdi. İstanbul, Gaziantep ve Diyarbakır'da oy kullanma sürecine ilişkin sorunlar yaşandığı, Şanlıurfa'da ise şiddet olayları ve usulsüzlük iddiaları rapor edildi.
14 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yenilgiye uğrayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim sonuçlarını ve yaşanan hayal kırıklığını TV100 programcılarına yaptığı açıklamada ele aldı. Kılıçdaroğlu, seçimlerdeki rekabetin sadece Erdoğan ile değil, devletin tüm imkanlarına karşı olduğunu belirtti. Ayrıca, önümüzdeki yerel seçimler için umutlu olduğunu ve CHP'nin daha fazla büyükşehir belediyesi kazanacağını ifade etti.
7 Temmuz 2023

Fransız basını, Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını geniş bir şekilde ele aldı. Libération gazetesi, sonuçları 'Erdoğan için tam bir mucize' olarak duyurdu. Le Figaro, Kılıçdaroğlu'nun aşırı sağdan oy alması gerektiğini ve Erdoğan'ın anket öngörülerini aştığını belirtti. Le Monde, hiçbir adayın yüzde 50'ye ulaşamadığını ve 'eşi görülmemiş bir ikinci tur' olacağını vurguladı. France 24 ise, muhalefetin Meclis'te çoğunluğu sağlayamadığına ve anayasa değişikliğinin zor olduğuna dikkat çekti.
15 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, mevcut cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 200 bin kişiye soruşturma açtırdığını ve 2021 yılında 305 çocuğu dava ettiğini belirterek, bu uygulamaları eleştirdi. Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı seçilmesi halinde kendisini eleştirenlerin başına bir iş gelmeyeceğine dair söz verdi ve 85 milyonun cumhurbaşkanı olacağını ifade etti. Ayrıca, bazı televizyon kanallarının kampanya filmini yayınlamayı reddettiğini duyurdu.
12 Nisan 2023

Türk kökenli ABD vatandaşı ve 'Genç Türkler' programının sunucusu Cenk Uygur, 2024 ABD başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti'den aday olduğunu duyurdu. Uygur, Joe Biden'ın Donald Trump karşısında yenilme ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek, seçim kampanyası için şimdiden 250 bin dolar topladı. Geçmişte Cumhuriyetçi olan Uygur, şimdi 'ilerici' politikaları destekliyor. Ancak doğuştan ABD vatandaşı olma şartı, geçmişteki tartışmalı söylemleri ve medya, Uygur'un önündeki engeller arasında yer alıyor.
3 Aralık 2023

14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimlerinde, siyasi parti liderlerinin oy kullanacakları yerler duyuruldu. Cumhur İttifakı'nın adayı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul'da, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu Ankara'da oy kullanacak. Diğer parti liderleri de çeşitli okullarda oylarını kullanacaklar. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener sırasıyla Ankara ve İstanbul'da oy kullanacaklar.
9 Mayıs 2023

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, 8 Ocak'taki Ulusal Kongre baskını sırasında yeterli önlem almadığı gerekçesiyle Ordu Komutanı General Julio Cesar de Arruda'yı görevden aldı. Arruda, eski devlet başkanı Jair Bolsonaro tarafından 30 Aralık 2022'de bu göreve atanmıştı. Lula daha önce, polis ve ordudan bazı kişilerin baskını gerçekleştiren Bolsonaro destekçileriyle işbirliği yaptığını iddia etmişti. Baskın sırasında 1800 kişi gözaltına alınmıştı.
22 Ocak 2023

ORC Araştırma'nın 10-11 Mayıs tarihlerinde 28 ilde 3 bin 920 katılımcıyla yaptığı ankete göre, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a karşı yüzde 51,7'lik bir oy oranıyla önde görünüyor. Erdoğan'ın oy oranı ise yüzde 44,2 olarak belirlendi. Milletvekili seçimleri için yapılan ankette ise AKP yüzde 34,5, CHP yüzde 28,4 ve İYİ Parti yüzde 13,7 oy oranlarına sahip. Anketteki hata payı 1,8 olarak açıklandı, ancak araştırmanın finansmanı hakkında bilgi verilmedi. Diğer anket şirketleri KONDA, MetroPOLL ve Yöneylem'in sonuçları da Kılıçdaroğlu'nun önde olduğunu gösteriyor.
12 Mayıs 2023

YSK'nın paylaştığı veriler ile ıslak imzalı tutanakların uyuşmaması sonucu tartışmalar baş gösterdi. Bu duruma tepki olarak Ankara'da YSK binası önünde 'Demokrasi Nöbeti' adı altında bir eylem başlatıldı. Mezopotamya Ajansı'nın raporuna göre, polis müdahalesi sonucu eyleme katılan 10 kişi gözaltına alındı.
16 Mayıs 2023

Brezilya'da aşırı sağcı eski devlet başkanı Jair Bolsonaro, 'görevi suistimal ve medyayı kötüye kullanma' suçlarından dolayı sekiz yıl siyasi yasaklandı. Yüksek Seçim Mahkemesi (TSE) Yargıcı Carmen Lucia Antunes, Bolsonaro'nun suçlu bulunduğunu belirtti ve tüm siyasi haklarının 2030'a kadar elinden alındığını duyurdu. Bolsonaro'nun bir sonraki devlet başkanlığı seçimlerinde yeniden aday olmak istediği ve TSE'ye itiraz etmeye hazırlandığı bildirildi.
1 Temmuz 2023

Yunanistan'da yapılan genel seçimlerde Kiryakos Miçotakis liderliğindeki Yeni Demokrasi Partisi, yüzde 40,56 oy oranıyla 300 sandalyeli meclise 158 milletvekili göndermeye hak kazandı. Ana muhalefet partisi Radikal Sol İttifak (SYRIZA) yüzde 17,83 oyla 47 sandalye kazandı. Seçimlere katılım oranı yaklaşık yüzde 53 oldu. Yeni Demokrasi Partisi, tek başına iktidara gelmek için gereken 151 sandalye sayısını aştı.
25 Haziran 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybeden Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim sonuçlarının ahlaki meşruiyetini tartışmalı bulduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, seçim kampanyası sırasında kendisi hakkında yalanlar söylendiğini, iftiralar atıldığını ve sahte videolarla kampanya yürütüldüğünü ifade etti. Ayrıca, Türkçe bilmeyen yabancıların oy kullanmasının da ahlaki olarak sorgulanması gerektiğini vurguladı.
1 Haziran 2023

Türkiye, 14 Mayıs'ta cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerine gidiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlerin önemine vurgu yaparak, iç ve dış gelişmelerle birlikte bu tarihin bir yol ayrımı olduğunu belirtti. Son anketlerde muhalefetin adayı Kılıçdaroğlu önde görünürken, Erdoğan cumhur ittifakını genişletmek için Yeniden Refah Partisi ve HÜDA-PAR'ın desteğini aldı. Erdoğan, seçimlerde terör örgütleri ve küresel menfaat odaklarıyla işbirliği yapmakla suçladığı muhalefeti eleştirdi.
25 Mart 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, ülkeyi terör ve mültecilerden kurtaracaklarını belirterek vatandaşları sandığa çağırdı. Bu çağrı, Ata İttifakı'nın dağılmasının ardından Sinan Oğan'ın ikinci turda Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceğini açıklaması sonrasında geldi. İlk turda Oğan'a oy veren seçmenlerin ikinci turdaki tercihleri belirsizliğini korurken, Ata İttifakı'nın bir bileşeni olan Adalet Partisi Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceğini duyurdu. Diğer bileşen Zafer Partisi ise kararını henüz açıklamadı.
22 Mayıs 2023
İşaretlediklerim