Esfender Korkmaz, Türkiye'de özel eğitim kurumlarının yüksek ücretleri nedeniyle toplumda bir kastlaşma oluştuğunu ifade etti. İstanbul'da bir yabancı kolejin 2024-2025 ders yılı kayıt ücretinin 830.000 lira olduğunu, taksitlendirildiğinde ise 1 milyon 150 bin liraya çıktığını belirtti. Korkmaz, bu durumun sadece çok az bir kesimin ödeyebileceği bir durum olduğunu ve Türkiye'de 2022 yılında kaynağı belirsiz 26,4 milyar dolarlık para girişi olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, vakıf üniversitelerinin bazılarının kendi şirketleri üzerinden kazanç sağladığını ifade etti.
29 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Nurdağı ve İslahiye'deki 8. sınıf öğrencileri için sınavlı okullarda her şubeye iki ek kontenjanın ayrılacağını belirtti. Bu düzenlemenin diğer öğrencileri etkilemeyeceğini ve mağduriyet oluşturmayacağını ifade etti. Düzenleme ile ilgili detaylar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 26 Haziran Pazartesi günü yayımlanacak kılavuzda yer alacak.
25 Haziran 2023

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yeni açılacak tüm eğitim kurumlarının adlarının bakanlık tarafından verileceğini duyurdu. Okulların bakım ve onarımını üstlenen hayırseverlerin isimleri ise artık okulun tümüne değil, sadece katkı sağladıkları bölümlere verilecek. Bu değişiklik, uygulamada birlik sağlamak amacıyla yapıldı. Ayrıca, belirli suçlardan mahkum olan kişilerin isimleri eğitim kurumlarına verilemeyecek ve Türk milletinin değerlerine aykırı adlar da kullanılmayacak.
28 Haziran 2024

Üniversite sınav sonuçları açıklandı ve birçok evde hem sevinç hem de hüzün yaşandı. Abbas Güçlü, sınav sonuçlarındaki başarısızlığı Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) kabullenmediğini belirtiyor. Güçlü, adayların üniversite ve meslek seçiminde dikkatli olmaları gerektiğini vurguluyor ve puanların hayatın sonu olmadığını ifade ediyor.
17 Temmuz 2024

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) verilerine göre, Türkiye 2024 yılında 338 bin 161 yabancı öğrenci sayısıyla dünya sıralamasında ilk 10 ülke arasına girdi. Türkiye'deki üniversitelerde toplam 7 milyon 109 bin 270 öğrenci öğrenim görüyor ve bu öğrencilerin 338 bin 161'i yabancı uyruklu. Türkiye'ye en çok öğrenci gönderen ülkeler arasında Suriye, Azerbaycan ve Türkmenistan gibi ülkeler bulunuyor. Türkiye'de uluslararası öğrencilerin oranı %4,76 iken, bu oran diğer ülkelerde farklılık gösteriyor.
16 Mart 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, örgün eğitimden açık öğretim liselerine geçişleri sınırlandıran yönetmeliğin ardından, bu liselere geçişlere izin verilecek istisnai durumları belirledi. İstisnai durumlar arasında milli sporcu, şehit ve gazi çocuğu, evde ve hastanede eğitim alan, engelli ve özel eğitim öğrencileri, tutuklu ve hükümlüler, örgün ortaöğretim kurumlarında okuma hakkını kaybeden öğrenciler bulunuyor. Ayrıca, deprem bölgesindeki öğrenciler de açık liseye geçebilecek. Açık liseye geçişler için zaruri şartların belgelendirilmesi kaydıyla 15 Eylül-16 Ekim 2023 tarihleri arasında başvuru yapılması gerekiyor.
14 Eylül 2023

Son zamanlarda eğitim sisteminde yapılan değişiklikler, dini derslerin zorunlu hale getirilmesi, vakıf ve derneklerin eğitim alanında daha fazla yer alması, vergi muafiyeti ve kamu kaynaklarının tarikat yurtlarına aktarılması gibi konuları içermektedir. Ayrıca, müfredat değişikliği ve MEB'in sosyal sorumluluk programı uygulama yönergesi gibi adımlar atıldı. Bu değişiklikler, eğitimdeki yönelimlerin ve kaynakların kullanımının değiştiğini gösteriyor.
16 Şubat 2024

YÖK'ün ikinci öğretim programlarını kapatma kararı, en az 100 bin öğrencinin hayal kırıklığı yaşamasına neden oldu. Geçen yıl 1308 öğretim programına 80 bini aşkın öğrenci kayıt yaptırmıştı. ÖSYM, kapatılan programların genel kontenjana tanımlandığını bildirse de, bu kararın özel üniversitelere yeni müşteri yaratma amaçlı olduğu iddia ediliyor. Ayrıca, vakıf üniversitelerinin eğitim bedellerine yüzde 300'e varan zamlar yaptığı belirtiliyor.
24 Temmuz 2024

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Kahramanmaraş'taki depremler sonrası üniversitelerde hibrit eğitime geçiş yaptığını duyurdu. Bu kararın açıklanma zamanlaması, seçmen kütüklerine kayıt için son tarihe yakın olması nedeniyle eleştirildi. Öğrenciler, adres değişikliği yapma ve oy kullanma süreçlerinde zorluklar yaşadıklarını ifade etti. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın yurtlarla ilgili geç açıklama yapması ve sınav dönemlerinin seçim tarihleriyle çakışması da öğrencilerin endişelerini artırdı.
4 Nisan 2023

Esfender Korkmaz, 2003 yılından sonra Türkiye'ye gelen yabancı sermayenin çoğunlukla kârlı işletme ve banka alımlarında yoğunlaştığını, fiziki yatırımların ise sınırlı kaldığını belirtiyor. 2023 yılında Türkiye'ye 6,2 milyar dolar yabancı sermaye girişi olurken, 6,9 milyar dolar yerli sermaye çıkışı yaşandı. Korkmaz, yabancı sermaye çekmek için sıcak para ve spekülatif sermayeyi kontrol altına almanın, devletin kurumsal yapısını güçlendirmenin ve mülkiyet güvencesini sağlamanın, ayrıca daha yüksek teşvikler sunmanın önemini vurguluyor.
26 Mart 2024

Bursa'da Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından üretildiği iddia edilen çadırların aslında Gaziantep'ten getirilerek sadece MEB logosu yapıştırıldığı ve ardından deprem bölgesine gönderildiği iddiaları üzerine soruşturma başlatıldı. Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, bu durumu kamu zararı ve skandal olarak nitelendirdi ve ilgili yetkililerin görevden alınması gerektiğini belirtti. MEB, iddialar hakkında soruşturma başlatıldığını ve sonuçların kamuoyu ile paylaşılacağını duyurdu.
10 Mart 2023

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, yabancıların her yıl Türkiye'de ortalama 8 milyon metrekare taşınmaz satın aldığını, bu durumun konut krizini derinleştirdiğini ifade etti. Kanada'nın yabancılara konut satışını yasaklamasının ardından Türkiye'de de benzer bir uygulama olup olmaması gerektiği tartışılıyor. Tüketici dernekleri ve bazı sektör temsilcileri yabancıya konut satışı yasağının fiyatları düşüreceğini savunurken, diğer sektör temsilcileri yasağın döviz girişini durduracağını belirtiyor. Gökçe, yabancılara satışın durdurulması ve sosyal konut üretiminin artırılması gerektiğini vurguluyor.
30 Ocak 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve diğer ilgili kurumları, bir ay önce 'yüz yüze eğitime hazırız' açıklaması yapanları şimdi de açıklama yapmaya çağırdı. 6 Şubat'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini duyurmuş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçeceğini açıklamıştı. Akademisyenler ve siyasiler bu karara itiraz ederken, öğrencilerin uzaktan eğitimi takip etme imkanlarının kısıtlı olduğu belirtiliyor.
30 Mart 2023

Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK), özel üniversitelerde eğitim verip muhalif medyada yazı yazan akademisyenlerle sözleşme yenilenmemesi için harekete geçti. Bu durum, sözleşme döneminin yaklaştığı bir dönemde gerçekleşti. İstanbul ve Ankara'daki bazı üniversiteler bu konuda uyarıldı. YÖK yetkilisi, akademisyenlerin üniversitedeki eğitime vakit ayırmaktan çok medyaya vakit ayırdığını ve yeni dönemde buna dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
15 Ağustos 2023

9. sınıflarda sınıfta kalma sorunu yaşanıyor. Önce '4 zayıfı olan sınıfta kalacak' denildi ve bu konuda bir yönetmelik çıkarıldı. Ancak, kalan öğrenci sayısının fazla olması nedeniyle telafi düzenlemesi yapılacağı açıklandı. Abbas Güçlü, bu durumun öğrencilerin akademik birikimlerini olumsuz etkilediğini ve mesleki eğitime erken yönlendirme gibi alternatif çözümler sunulması gerektiğini belirtiyor.
16 Haziran 2024

Depremden etkilenen bölgelerden gelen öğrenciler, özel okullar tarafından başlatılan bir sosyal sorumluluk projesi kapsamında ikinci dönem için yüzde 100 bursla misafir öğrenci olarak kabul edilecekler. Proje, misafirogrenci.org adlı bir platform üzerinden yürütülüyor ve şu anda 1302 okul, 11 bin 230 kontenjan sunuyor. Aileler, seçtikleri şehirdeki özel okulların sunduğu kontenjanlardan yemek ve kitap dahil ücretsiz olarak faydalanabilecekler. Proje, anaokulundan liseye kadar olan eğitimi kapsıyor ve velilerin başvuru için doğrudan okullarla iletişime geçmeleri gerekiyor.
12 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta yaşanan depremler sonucunda YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. KYK yurtlarının depremzedeler için kullanılması amacıyla öğrenciler çıkarılmıştı ve şimdi de özel yurtlar aynı gerekçeyle öğrencileri çıkarmaya başladı. Kırklareli'nde bir özel yurt, öğrencilere yurdu boşaltmaları için süre verdi ve Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın talimatıyla hareket edildiği belirtildi. Öğrencilere yapılan para iadesi süreci de bakanlığın yönlendirmesiyle gerçekleştirilecek.
15 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar döneminin ertelendiğini ve daha sonra hibrit eğitime geçileceğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, KYK yurtlarının depremzedelere açılacağını belirtti. Akademisyenler ve siyasiler, uzaktan eğitim kararının öğrenci ve veliler için yeni mağduriyetler yaratacağını ifade etti. YÖK'ün hibrit eğitim kararı ve seçimlerle ilgili zamanlaması eleştirilirken, Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, yurtların yüz yüze eğitim alacak öğrencilere açık olacağını ve sürecin başladığını bildirdi.
4 Nisan 2023

Avrupa Birliği, 2016 yılında Türkiye ile imzaladığı göç anlaşması çerçevesinde Suriyeli mültecilere yardım amacıyla Türkiye'ye mali destek sağladı. Ancak Avrupa Sayıştayı, bu fonların nasıl kullanıldığına dair etkili bir denetim yapamamaktan ve gerekli verilere ulaşamamaktan şikayetçi. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetçilere bilgi vermeyi reddetmesi, fonların eğitim alanında nasıl kullanıldığını belirlemeyi güçleştirmekte. Bu durum, AB tarafından finanse edilen projelerin etkisini ve sürdürülebilirliğini ölçme çabalarını olumsuz etkiliyor.
25 Nisan 2024

Feray Aytekin Aydoğan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) son yirmi iki yıl içinde çocukların eğitimden koparılması ve çocuk yaşta işçileştirilmesini temel hedef haline getirdiğini iddia ediyor. Salgın, yoksulluk ve deprem gibi faktörlerle çocukların okullardan ayrılarak işçi haline geldiğini, meslek liseleri ve mesleki eğitim merkezlerinin çocukları ucuz iş gücü olarak sermayeye sunduğunu belirtiyor. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanı'nın sermayeye hitaben yaptığı açıklamaların bu durumu desteklediğini ifade ediyor.
21 Mart 2024
İşaretlediklerim