ABD'nin İsrail Büyükelçiliği, İsrail'in İran'a yönelik misilleme saldırısı haberlerinin ardından büyükelçilik çalışanları ve aileleri için güvenlik uyarısında bulundu. Tel Aviv, Batı Kudüs ve Beerşeba dışındaki bölgelere kişisel seyahatler kısıtlandı. Bu karar, İsrail'in İran'a misilleme amaçlı saldırı düzenlediği yönündeki raporlar nedeniyle 'aşırı tedbir' amacıyla alındı. İsrail, 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki büyükelçiliğine saldırı düzenlemiş, İran ise geçen hafta İsrail'e 300'den fazla mühimmat yüklü dron ve füzelerle karşılık vermişti.
19 Nisan 2024

ABD Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, günlük basın toplantısında Türkiye'nin saygın bir müttefik olduğunu belirtti. Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımı konusunda Türkiye'nin tutumuna değinen Jean-Pierre, Türkiye hükümetinin bu konuda açıklama yapmasının uygun olacağını ifade etti. Ayrıca, ABD'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımlarını desteklediğini ve bu konuda daha önce ilgili ülkelerle görüşmeler yapıldığını hatırlattı.
19 Ocak 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmada Gazze'nin Refah kentinde sivil ölümlerinin olmadığını iddia etti. Netanyahu, Hamas'ın saldırılarını Pearl Harbor ve İkiz Kule saldırılarına benzeterek, ABD Başkanı Joe Biden'a İsrail'e verdiği destek için teşekkür etti. Konuşma boyunca ateşkes müzakerelerine değinilmezken, Kongre'nin Filistin kökenli üyesi Rashida Tlaib, Netanyahu'yu 'savaş suçlusu' olarak nitelendiren bir pankart tuttu. Kongre çevresinde Netanyahu'yu protesto eden yüzlerce kişi gözaltına alındı.
25 Temmuz 2024

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington'da düzenlenen 2024 Aspen Güvenlik Forumu'nda Gazze'deki saldırılara değinerek ateşkes müzakerelerinde son aşamaya gelindiğini belirtti. Blinken, anlaşmanın sağlanmasının yeterli olmadığını ve 'bir sonraki gün' için de plan yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, iki devletli çözümün tek seçenek olduğunu ifade eden Blinken, İran ve Hamas'ın buna karşı çıktığını söyledi.
19 Temmuz 2024

İran'ın Suriye'deki İsrail büyükelçiliğine yönelik saldırısına misilleme olarak yüzlerce İHA ve füze ile karşılık vermesinin ardından, İsrail 'son anda' karşılık vermekten vazgeçti. Bu karar, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesi sonrasında alındı. ABD'nin, Türkiye üzerinden İran'a saldırının kısıtlı olması yönünde mesaj ilettiği ve Netanyahu yönetiminin bu görüşme sonrası savaş kabinesi ve bakanlar kurulunun önceden aldığı kararı değiştirdiği belirtildi.
14 Nisan 2024

İsrail dış istihbarat servisi Mossad, İsrail ile Hamas arasında süren ateşkes ve esir takası anlaşması görüşmelerinde iyimser olduklarını arabulucu ülkelere iletti. The Wall Street Journal'ın haberine göre, Mossad yetkilileri hükümetin ve güvenlik kabinesinin ateşkes anlaşmasını onaylama konusunda olumlu bir mesaj verdi. Başbakan Binyamin Netanyahu'nun İsrailli müzakere ekibini Katar'ın başkenti Doha'ya göndermeyi kabul ettiği duyuruldu. Anlaşmanın birkaç hafta sürebileceği belirtiliyor.
6 Temmuz 2024

Wall Street Journal, Pentagon'un İsrail'in Lübnan'a karadan saldırabileceği izleniminde olduğunu iddia etti. Lübnan'da Hizbullah mensuplarının kullandığı çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılması sonucu çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirildi. ABD'li yetkililer, İsrail'in küçük bir askeri güçle dar kapsamlı ve hızlı operasyonlar yapabileceği görüşünde. İsrail-Lübnan sınırında çatışmaların zaman zaman şiddetlendiği belirtiliyor.
20 Eylül 2024

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze'ye hem güneyden hem de kuzeyden saldırdıklarını ve yerleşim bölgelerine girdiklerini belirtti. Gallant, Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar'ı ortadan kaldıracaklarını ve Gazze'den İsrail'e yönelik bir güvenlik tehdidi olmayacağını iddia etti. Ayrıca, İsrail'in Hizbullah'la savaşa girme niyetinde olmadığını, ancak herhangi bir olası gelişmeye karşı hazır olduklarını belirtti.
4 Kasım 2023

The Wall Street Journal'ın haberine göre İsrail, Hamas'ın askeri amaçlar için kullandığı tünelleri yok etmek amacıyla deniz suyuyla dolduracak bir pompa sistemi kuruyor. ABD'li yetkililer arasında bu plana dair endişeler ve destekler ifade edilirken, planın Gazze'deki tatlı su kaynaklarına ve altyapıya zarar verebileceği konusunda uyarılarda bulunuldu.
5 Aralık 2023

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu ile Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz arasındaki karşıtlık, ABD yönetiminin Gantz'ı Washington'a davet etmesiyle yeni bir boyut kazandı. Gantz, ABD'deki görüşmelerinin ardından Londra'ya da gidecek. Netanyahu, Gantz'ın bu ziyaretlerini onaylamadığını belirterek, İsrail'de yalnızca bir başbakan olduğunu vurguladı ve Washington'daki İsrail Büyükelçisine Gantz'ın ziyaretlerine dahil olmaması yönünde talimat verdi. Netanyahu, bu durumu başbakanlığına karşı bir hareket olarak yorumluyor.
4 Mart 2024

ABD Başkanı Joe Biden, çarşamba günü İsrail'i ziyaret ederek İsrail'in savaş hedefleri ve stratejisi hakkında kapsamlı bir brifing alacak. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Biden'ın İsrail'e gidişinin 'İsrail, bölge ve dünya için kritik bir zamanda' gerçekleşeceğini belirtti. Blinken, Biden'ın Hamas'ın saldırıları karşısında İsrail ile dayanışma mesajı vereceğini ve Hamas tarafından alıkonulan rehinelerin serbest bırakılması için İsrail ile yakın koordinasyon içinde olacağını ifade etti. Ayrıca, Biden'ın İsrail'den, operasyonlarını sivil kayıpları nasıl en aza indirerek yürüteceği ve Gazze'deki sivillere insani yardım akışını nasıl sağlayacağı konusunda bilgi alacağı belirtildi.
17 Ekim 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, İsrail’in kredi notunu 'A+'dan 'A'ya indirdi ve görünümünü negatif olarak belirtti. Gazze’deki savaşın devam etmesi, artan jeopolitik riskler ve birden fazla cephede askeri operasyon yapılmasının ülkenin mali durumunu olumsuz etkilediği belirtildi. İsrail’in bu yıl gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 7,8’i oranında bütçe açığı vereceği ve borcun GSYH’nin yüzde 70’inin üzerinde kalacağı öngörülüyor. Fitch, çatışmanın 2025’e kadar sürebileceğini ve diğer cephelere yayılabileceğini tahmin ediyor.
13 Ağustos 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu 'sildiğini' ancak 'bağları tamamen koparmadığını' belirtti. Erdoğan, İsrail ile temasın devam ettiğini, ancak Netanyahu'nun artık muhatap alınabilir biri olmadığını ifade etti. Ayrıca, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına dair bilgi verildi. İsrail'in saldırılarında 9 bin 227 Filistinli'nin öldüğü, en az 23 bin kişinin yaralandığı belirtildi.
4 Kasım 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ziyareti sırasında Gazze'deki bir hastaneye yapılan saldırı hakkında konuştu. Biden, saldırının görünüşe göre İsrail tarafından değil, diğer taraf tarafından düzenlendiğini belirtti. Ancak, bu konuda birçok kişinin hala emin olmadığını da ekledi.
18 Ekim 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Irak ve Suriye'deki ABD üslerine yapılan saldırılarla İran'ın bir ilgisinin olmadığını belirtti. ABD'li yetkililer, Hamas-İsrail savaşının kızışmasının ardından İran destekli güçlerin bölgedeki ABD üslerini hedef aldığını iddia etmişti. Abdullahiyan, bölgedeki herhangi bir grubun ABD hedeflerine saldırısının kanıtsız bir şekilde İran'la ilişkilendirilmesinin yanlış olduğunu ifade etti. Ayrıca, bölgedeki insanların Filistin'deki gelişmelere karşı hassas ve öfkeli olduğunu, ancak İran'dan emir almadıklarını ve kendi kararlarıyla hareket ettiklerini savundu.
29 Ekim 2023

CHP ticaret politikalarından sorumlu genel başkan yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir, İsrail’e ihracatın kısıtlanmasını desteklediklerini fakat bu adımı yetersiz bulduklarını belirtti. Ticaret Bakanlığı'nın İsrail’e ihraç edilen 54 ürüne kısıtlama getirdiğini, ancak CHP'nin bu kararın daha genişletilmesi gerektiğini savunduğunu ifade etti. Demir, iktidarın halkın baskısı sonucu bu kararı aldığını ve İsrail ile ticaretin tamamen durdurulması gerektiğini vurguladı.
9 Nisan 2024

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Gazze'de ateşkes sağlanması yönünde bir karar aldı. Ancak, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun hükümeti, bu kararı dikkate almayarak mevcut savaş politikalarını sürdürme eğiliminde. ABD'nin Güvenlik Konseyinde veto yetkisini kullanmaması ve çekimser kalması, İsrail'in diplomatik izolasyonu açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Ayrıca, İsrail ve müttefiklerinin uluslararası arenada yükselen hukuki sorunları, savaşın maliyetini artırıyor.
27 Mart 2024

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri ve Demokrat Parti üyesi Chuck Schumer, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Demokrat senatörlerle bir toplantıda video konferans yoluyla konuşma talebini reddetti. Netanyahu, aynı gün Cumhuriyetçi senatörlerle bir toplantıda Gazze konusunu ele almıştı. Schumer, İsrail konusunun iki partinin ortak meselesi olması gerektiğini vurgulayarak, Netanyahu'nun talebini geri çevirdi. Schumer, daha önce Netanyahu'nun politikalarını eleştirerek, onun siyasi çıkarlarını İsrail'in çıkarlarının önüne koyduğunu belirtmişti.
20 Mart 2024

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, İsrail'e verilen jet yakıtının sadece yolcu uçakları için kullanıldığını savunarak, savaş uçaklarıyla ilgili iddiaları reddetti. Gazze'deki saldırılar nedeniyle Türkiye'nin İsrail ile ticareti durdurması yönünde baskılar artarken, Ticaret Bakanlığı İsrail'e ihraç edilen 54 ürüne kısıtlama getirdi. Bu kısıtlamalar arasında jet yakıtının da bulunması, yakıtın savaş uçakları için kullanıldığına dair tartışmaları alevlendirdi. Ancak İletişim Başkanlığı, yapılan satışın sivil havacılık için olduğunu ve savaş uçaklarıyla bir ilgisinin olmadığını belirtti.
9 Nisan 2024

ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Cezayir tarafından sunulan ve Gazze'de acil insani ateşkes ile zorla yerinden edilmeye karşı çıkan karar tasarısını veto etti. Oylamada Britanya çekimser kalırken, diğer 13 üye ülke tasarıya destek verdi. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, İsrail, Hamas, Mısır ve Katar ile esirlerin serbest bırakılması konusunda müzakereler yürütüldüğünü ve anlaşma sağlanması halinde çatışmalara altı haftalık bir ara verileceğini belirtti. ABD, daha önce de Gazze'ye ilişkin benzer karar tasarılarını veto etmişti.
20 Şubat 2024
İşaretlediklerim