İstanbul'da İETT'ye bağlı toplu ulaşım araçlarında unutulan eşyalar, Karaköy'deki İETT Genel Müdürlüğüne ait binada sergilendi ve açık artırmayla satıldı. Satışa çıkarılan eşyalar arasında cep telefonları, fotoğraf makineleri, kol saatleri ve güneş gözlükleri gibi pek çok eşya yer aldı. Toplam değeri 184 bin 110 lira olan eşyaları, Aziz Korkmaz adlı vatandaş 550 bin liraya satın aldı.
5 Eylül 2023

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 'Kanun Hükmü' belgeselinin Altın Portakal Film Festivali programından çıkarılmasını destekledi. Belgesel, kamu görevinden çıkarılan bir doktor ve öğretmenin mücadelesini anlatıyor. Festivalden çıkarılma kararı, 'filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği' gerekçesiyle alındı. Ancak, bu karar sansür olarak nitelendirildi ve festival yönetimi, belgeseli yeniden seçkiye aldı. Ancak, Kültür ve Turizm Bakanlığı festivalden çekildi ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bakanlık'ın kararını destekledi.
29 Eylül 2023

Tayvan Savunma Bakanlığı, adanın çevresinde Çin'e ait 29 askeri hava aracı ve dört savaş gemisinin görüldüğünü duyurdu. Bu araçlardan 21'i Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'ne (ADIZ) girdi. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'ın Tayvan ile ilgili yaptığı açıklamalar ve Çin'in tepkisi, bu askeri hareketliliğin ardından geldi. Daha önce ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyareti de bölgede gerilimi artırmıştı.
2 Mart 2023

Eski Brezilya devlet başkanı Jair Bolsonaro, 2021'deki Suudi Arabistan ziyareti sonrası ortaya çıkan beyan edilmemiş 3,2 milyon dolarlık mücevherlerin satılması ve paranın kendisine aktarılması için yardımcısına talimat vermekle suçlandı. Yardımcısı Yarbay Mauro Cid'in avukatı, Bolsonaro'nun mücevherlerin satılmasına yönelik talimat verdiğini itiraf etti. Brezilya polisi, Bolsonaro'nun iki saatin yaklaşık 70 bin dolarlık satışından nakit para aldığını açıkladı. Bolsonaro, suçlamaları reddetti ve hediye edilen iki set mücevherin kamu bankasına yatırıldığını bildirdi.
19 Ağustos 2023

Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre, altın, mücevher ve kuyumculuk ürünlerinin ithalatına yüzde 20 oranında ek mali yükümlülük getirildi. Bu karar, Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden yapılacak ithalat için geçerli olacak ve üç gün sonra yürürlüğe girecek. Elde edilecek gelir, gümrük vergileri ve diğer mali yükümlülüklerden ayrı olarak genel bütçeye aktarılacak.
8 Ağustos 2023

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası'nın başvurusu sonucunda Antakya künefesi, Avrupa Birliği'nde coğrafi işaret olarak tescil edildi. Bu tescil, Hatay'ın deprem sonrası yaralarını sarmasına ve tarihi ile kültürel mirasının korunmasına katkı sağlayacak. Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Faruk Kaymakcı, Antakya künefesinin AB'de tescil edilen dokuzuncu Türk ürünü olduğunu belirtti. AB'de coğrafi işaret almak için başvurulan ve inceleme süreci devam eden 45 Türk ürünü daha bulunmaktadır.
13 Mart 2023

Türkiye'de dolar, avro ve altın fiyatları, Merkez Bankası'nın 'arka kapı' satışlarını durdurması ve eski ekonomi yöneticisi Mehmet Şimşek'in göreve getirilmesiyle serbest bırakılan kurların etkisiyle rekor seviyelere ulaştı. Dolar/TL 23,35, avro/TL 25,22 ve gram altın 1463 lira seviyelerine çıkarak artışını sürdürdü. Bu durum, vatandaşların kurları sürekli takip etmesine ve Google'da döviz kurları ile ilgili aramaların milyonlarca kez yapılmasına neden oldu.
8 Haziran 2023

Bloomberg ajansının haberine göre, Türkiye'de Merkez Bankası, iktidarın ekonomi politikalarını desteklemek amacıyla döviz kurlarını kontrol altında tutmak için 'arka kapı' satışları yapmakta ve altın satışlarına başvurmakta. Seçim öncesinde TL'nin değer kaybını yavaşlatmak için bankalara yeni düzenlemeler getiriliyor. Uzmanlar, seçim sonrasında piyasa dışı uygulamaların sona ereceğini ve TL'nin değer kaybedeceğini öngörüyor. Merkez Bankası ayrıca, altın ve döviz talebini baskılamak ve kur korumalı mevduatın cazibesini artırmak için çeşitli düzenlemeler yapıyor.
18 Mayıs 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin millî dış ticaret politikasının olmadığını, özellikle Çin'den yapılan ithalatlarda teknoloji ürünleri yerine daha düşük katma değerli ürünlerin tercih edildiğini belirtiyor. Üretimde yüksek oranda ithal girdi kullanıldığını ve hükümetin bu konuda bir iyileştirme programına sahip olmadığını ifade ediyor. Dış borçların çevrilmesi için yüksek faiz oranları ödendiğini, altın ithalatına getirilen kotaların hem olumlu hem olumsuz sonuçlar doğurduğunu, kaçak altın ticaretinin arttığını vurguluyor.
19 Mart 2024

Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde, bir evde yapılan aramada sekiz parça kabuklu deniz canlılarına ait fosil bulundu. Bu fosillerin 10 milyon yıl öncesine, Miyosen dönemine ait olduğu müze yetkililerince belirlendi. Ev sahibi Ç.Y, 'Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet' suçlamasıyla gözaltına alındı. Olay, tarihi eserlerin korunması ve kaçakçılığa karşı yapılan mücadele çerçevesinde gerçekleşti.
27 Mart 2024

ABD'de uzun süredir devam eden TikTok tartışmalarında önemli bir gelişme yaşandı. Temsilciler Meclisi, Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok'un ülkede yasaklanması yönünde bir tasarıyı büyük bir çoğunlukla onayladı. Tasarı, TikTok'un sahibi olan Çinli ByteDance şirketine platformu 165 gün içinde satması gerektiğini belirtiyor; aksi takdirde TikTok, ABD'deki uygulama mağazalarında yer alamayacak. Bu karar, ABD'lilerin kişisel bilgilerinin Çin hükümetinin eline geçme endişesiyle alındı.
13 Mart 2024

Atatürk Havalimanı'nın millet bahçesine dönüştürülmesi için yapılan ve maliyeti 2 milyar lirayı aşan ihaleye dair iptal talebi, Ankara 14'üncü İdare Mahkemesi tarafından reddedildi. İhale, Kamu İhale Kanunu'nun 21/b maddesinde belirtilen doğal afet, salgın hastalık, savaş gibi durumlarda başvurulan usülle yapıldı. Mahkeme, ihalenin hukuka uygun olduğunu belirtti. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin iptal talebi üzerine dosya, Danıştay'a taşındı.
26 Temmuz 2023

Wall Street Journal, Türkiye'nin ABD'den 40 adet F-16 savaş uçağı alımının İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay vermesine bağlı olduğunu yazdı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Washington ziyareti planlandı. ABD yönetimi, Türkiye'nin 20 milyar dolarlık F-16 talebini Kongre'ye gayri resmi olarak iletti. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez satışa karşı çıkarken, ABD'nin aynı zamanda Yunanistan'a F-35 satışı için de onay almayı hedeflediği belirtildi.
14 Ocak 2023

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin'e ait 71 askeri hava aracı ve dokuz savaş gemisinin Tayvan çevresinde görüldüğünü bildirdi. Bu araçların bir kısmının Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'ni (ADIZ) ihlal ettiği belirtildi. Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun bölgede kara, hava, deniz ve roket kuvvetlerinin katıldığı bir askeri tatbikat başlattığı duyuruldu. Tayvan lideri Tsai Ing-wen'in Orta Amerika ve ABD ziyaretleri sonrasında gerçekleşen bu askeri hareketlilik, Pekin'in 'Tek Çin' politikasına vurgu yaparak Tayvan'ın uluslararası ilişkilerini sınırlama çabasının bir parçası olarak görülüyor.
9 Nisan 2023

İsveç'te aşırı sağcı Rasmus Paludan'ın Kuran yakmasının ardından, Türkiye'deki ABD, Almanya ve Fransa büyükelçilikleri terör saldırısı riski konusunda vatandaşlarını uyardı. Almanya Büyükelçiliği, vatandaşlarına özellikle ibadet yerleri ve kalabalık alanlardan kaçınmalarını tavsiye etti. ABD Büyükelçiliği, teröristlerin ibadethanelere misilleme saldırıları yapabileceği konusunda uyarıda bulundu. Fransa Büyükelçiliği de benzer bir uyarı yaparak, Fransız vatandaşlarından dikkatli olmalarını istedi.
27 Ocak 2023

ABD'li oyuncu Dwayne Johnson, Paris'teki Grevin Müzesi'nde sergilenen balmumu heykelinin ten renginin kendisini yansıtmadığını belirterek itiraz etti. Sosyal medyada da heykelin ten rengi nedeniyle eleştirilere maruz kalan müze, Johnson'ın heykelini kaldırdı. Johnson'ın heykelinin, kendisinden daha çok 'Hızlı ve Öfkeli' serisinden rol arkadaşı Vin Diesel'e benzediği belirtildi.
24 Ekim 2023

İsveç, Türkiye'nin FETÖ ile bağlantılı olduğunu öne sürdüğü dört kişinin iadesi konusundaki taleplerini geri çevirdi. Bu talepler, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik süreci öncesinde, 2019 ve 2020 yıllarında yapılmıştı. İsveç Yüksek Mahkemesi, geçen yaz bu kişilerin iade edilemeyeceğine hükmetmiş ve hükümetin bu karara uymasını zorunlu kılmıştı. Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğini onaylamak için Bülent Keneş'in iadesini şart koşmuş, ancak İsveç bu talebi reddetmişti.
13 Ocak 2023

Tayland Temsilciler Meclisi, eşcinsel evliliklere yasal zemin hazırlayan bir tasarıyı büyük bir çoğunlukla kabul etti. Tasarı, evliliği cinsiyet temelli bir birliktelik olarak değil, iki kişi arasındaki birliktelik olarak tanımlıyor ve LGBTİ+ çiftlere heteroseksüel çiftlerle eşit haklar tanıyor. Tasarının Senato ve Kral tarafından onaylanması durumunda Tayland, eşcinsel evliliği yasallaştıran ilk Güneydoğu Asya ülkesi olacak.
27 Mart 2024

Trabzon'un Beşikdüzü ilçesindeki otobüs terminalinde, ihbar üzerine bir kişinin eşyalarını arayan Beşikdüzü Emniyet Müdürlüğü ekipleri, cam fanusta bir piton ve kafeste iki kumru buldu. Nesli Tehlikede Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme kapsamında piton, Doğa Koruma ve Milli Parklar Vakfıkebir Şefliği tarafından Ortahisar Belediyesi Trabzon Akvaryum’a teslim edildi. Hayvanların sahibi, sirkte gösteri amaçlı kullandığını belirtse de herhangi bir belgesi olmadığı için 16 bin 644 lira ceza ile cezalandırıldı.
15 Mart 2024

Darphane, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılına özel bir hatıra parası bastı. Parada, AKP'nin 'Türkiye Yüzyılı' sloganı ve icraatlarına yer verildi. Parada ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanından bu yana görev yapmış 12 cumhurbaşkanının rölyefleri, Atatürk rölyefi, savunma sanayi ve ulaştırma projeleri, İslamiyet'in simgesi, tarımsal yenilikler, kadın hakları, Türk milleti ve bilim insanlarına yer verildi. Hatıra paralar, 30 Ekim 2023 tarihinden itibaren Darphane'nin e-mağaza sitesinden ya da Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü Beşiktaş mağazasından temin edilebilir.
28 Ekim 2023
İşaretlediklerim