İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, AKP döneminde İBB'nin özel bir şirketten arazi satın alması sonucu 106 milyon dolar zarara uğratıldığını açıkladı. İçişleri Bakanlığı'nın yolsuzluk dosyalarına el koyduğu ancak dönemin yöneticileri hakkında herhangi bir yaptırım uygulanmadığını belirtti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun talimatıyla başlatılan soruşturma kapsamında, Metal Yapı Konut'tan satın alınan ve imar planı değiştirilen eski lunapark arazisi de dahil olmak üzere 50 yolsuzluk dosyası hazırlandı. Gökce, konunun takipçisi olacaklarını ve kamu kaynaklarının bu şekilde kullanılmasına ilişkin takdiri kamuoyuna bıraktığını ifade etti.
26 Nisan 2023

İstanbul Acıbadem'de bulunan Akasya Toplu Yapı Sitesi'nin yönetim hizmet şirketine ödenen aylık tutarın 55 bin TL'den 95 bin TL'ye çıkarılması ve site müdürünün maaşının brüt 75 bin 500 TL olduğu iddiaları site sakinlerinin tepkisine yol açtı. 23 Ocak'taki toplantıda zamların reddedilmesine rağmen, iddialara göre WhatsApp üzerinden düzenlenen bir toplantıda zamlar kabul edildi. Aidatların da yüzde 120 artışla 4 bin TL'den 7 bin TL'ye yükseltildiği belirtildi. Site sakinleri yönetimi 'kural tanımazlık ve vandallık' ile suçlarken, site müdürü suçlamaları reddetti ve avukatı müdürün iddia edilen maaşları almadığını ifade etti.
4 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Encümeni, Mimar Sinan tarafından yapılan Kuşkonmaz Camii'nin yanında bulunan ve imar kanununa aykırı inşa edilen 'Paçi Cafe' adlı kafe için yıkım kararı almıştı. Ancak İBB personeli, yıkımı gerçekleştirmek istediğinde Üsküdar Kaymakamlığı tarafından görevlendirilen polis ekipleri tarafından engellendi. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, yaşanan süreci Twitter üzerinden dokuz maddede açıkladı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ilgili müdürlüğünün yıkımı engellediğini, bakanlığın ise doğal sit alanındaki yeşil alanı imara açarak kaçak yapıyı koruduğunu iddia etti.
15 Nisan 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, 6 Şubat depremleri sonrasında çıkarılan cumhurbaşkanlığı kararnamesini eleştiren bir bildiri yayımladı. Bildiride, kararnamenin şehir ve bölge planlama bilimini ve mesleğinin birikimlerini göz ardı ettiği ve orta ve uzun vadede sorunlara yol açabileceği belirtildi. Bildirinin yayımlanmasından sonra bölümün web sitesi, 'hukuki veya teknik şartlar' gerekçesiyle erişime kapatıldı. Sosyal medyada gelen tepkilerin ardından site yaklaşık dört saat sonra tekrar erişime açıldı.
1 Nisan 2023

İstanbul 10’uncu İdare Mahkemesi, Beyoğlu Belediyesi’nin Terra Santa binasından tahliye edilmesi talebine ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi. Beyoğlu Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün tahsisi sonlandırma kararını hukuka aykırı bularak yargıya taşımıştı. Mahkeme, belediyenin itirazını haklı buldu ve davalı idareye savunma için 30 gün süre tanıdı. Terra Santa Manastırı, Beyoğlu’nda tarihi ve kültürel öneme sahip bir yapı olarak biliniyor.
26 Eylül 2024

Beyoğlu Belediyesi'nin adını kullanarak vatandaşlara yanıltıcı SMS'ler gönderildiği tespit edildi. Vatandaşlar, bu durumu belediyeye bildirdi. Belediye, resmi olmayan bu mesajlara itibar edilmemesi konusunda uyarıda bulundu ve hukuk birimi ile emniyet birimlerine durumu iletti. Sürecin takibi ve gerekli işlemlerin yapılması için çalışmalar başlatıldı.
3 Mayıs 2024

CHP'nin kontrolüne geçen Çekmeköy Belediyesi, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA), Ensar Vakfı ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti ile daha önce imzalanmış olan protokolleri iptal etti. Bu protokoller, 30 Aralık 2020'de dört yıl süreyle imzalanmış ve çeşitli sosyal ve kültürel projelerin gerçekleştirilmesi amaçlanmıştı. Belediye Başkanı Orhan Çerkez, bu iptallerin ardından vakıflarla yapılan çalışmaları değerlendirerek kamuya olan faydalarını gözden geçirecek.
9 Mayıs 2024

Beyoğlu Belediyesi, hukuki süreç devam etmesine rağmen eski Fransız Saint Joseph Yetimhanesi'nin kapısını kapatarak içeriye giriş çıkışları engelledi. Yıllardır yetimhane binasında faaliyet gösteren kartonpiyer atölyesi sahibi Cemal Cinbiz, binaya girişine izin verilmediği için iki haftadır nöbet tutuyor. Cinbiz, belediye başkanı Haydar Ali Yıldız hakkında suç duyurusunda bulundu. Belediye ekipleri, geçmişte binanın bazı kısımlarını sökmüş ve defterdarlık tarafından kayyım atanmasına karar verilmişti.
26 Nisan 2023

Eski Başbakan Tansu Çiller ve eşi Özer Çiller'in Sarıyer Kilyos'taki denize sıfır arazisi için yapılaşmayı üç kat artıran imar planı değişikliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) itirazı üzerine yargıya taşındı. İstanbul 14'üncü İdare Mahkemesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen imar planı değişikliğini hukuka uygun bulmadı. Bu, söz konusu arazi için yapılan plan değişikliğinin ikinci kez iptal edilmesi anlamına geliyor. Mahkeme, yasama, yürütme organları ve idarenin mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğunu vurguladı.
22 Mart 2024

Muğla 2'inci İdare Mahkemesi, Marmaris Hisarönü Köyü'nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kardeşinin dünürüne ait olan ve özel koruma bölgesinde bulunan bir arazide yaşlı bakımevi yapılması için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan imar planı değişikliğinin yürütmesini durdurdu. Arazinin büyük bir kısmı Ayşe Sevda Peker'e ait olup, Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde yer alıyor. Marmaris Kent Konseyi ve Ekolojik Mücadele Komitesi'nin itirazları ve açtıkları dava sonucunda, bilirkişi raporu doğrultusunda mahkeme kararıyla projenin yürütmesi durduruldu.
3 Haziran 2023

Ankara'da bir ev sahibi, bekara ev kiralamak istememesi nedeniyle ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) tarafından 5 bin 958 lira idari para cezasına çarptırıldı. B.C.H isimli şahıs, ev sahibinin bekara ev kiralamak istememesi üzerine TİHEK'a başvurdu ve emlakçıyla yaptığı görüşmenin ekran görüntüsünü delil olarak sundu. TİHEK, yapılan incelemenin ardından ev sahibinin ayrımcılık yasağını ihlal ettiğine karar verdi ve para cezası uyguladı.
17 Şubat 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Zeytinburnu Seyitnizam Mahallesi'nde kaçak olarak inşa edilen bir plazayı yıkmak istedi ancak polis tarafından engellendi. İBB İmar Müdürlüğü, 2021'de kaçak yapıyı tespit etti ve yıkım için encümen kararı aldı. Ancak, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yapıda plan değişikliğine gitti. Mahkeme, İBB lehine karar vererek, bakanlığın plan değişikliğini iptal etti ve kaçak yapının yıkımı önünde yasal engel kalmadı. Ancak, İstanbul Valiliği, mahkeme sürecinin devam ettiği gerekçesiyle yıkımın durdurulmasını istedi.
29 Ağustos 2023

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), internet siteleri ve sosyal medya hesapları üzerinden şirketin hisselerinin satışa çıkarıldığına dair gerçeği yansıtmayan dolandırıcılık girişimleri konusunda uyarıda bulundu. BOTAŞ, bu tür sahte içeriklerin yapay zeka kullanılarak oluşturulduğunu ve şirketin yüzde yüz kamu sermayeli olduğunu, herhangi bir hisse satışı veya vatandaşların katılabileceği bir yatırım planının olmadığını belirtti. Ayrıca, bu sahte hesap ve sitelere karşı yasal işlemlerin başlatıldığını ve vatandaşların bu tür dolandırıcılık girişimlerine itibar etmemesi gerektiğini duyurdu.
17 Kasım 2023

Muğla'nın Marmaris ilçesinde Sinpaş GYO'nun Kızılbük koyunda inşa ettiği otelle ilgili Danıştay, yerel mahkemenin şirket lehine kararını bozarak bilimsel bilirkişi raporu talep etti. Daha önce çevrecilerin açtığı dava sonucunda, bilirkişi raporu sayesinde 'ÇED gerekli değildir' kararı iptal edilmişti. Ancak yeni bilirkişi raporunun tarafsız olmadığı iddiaları üzerine Danıştay, daha gerçekçi ve kamu yararını gözeten bir rapor hazırlanmasını istedi.
11 Haziran 2024

Anayasa Mahkemesi, Samandağ Vakıflı Köyü Ermeni Ortodoks Kilisesi Vakfı ve Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı'nın taşınmazlarının iadesi talepleri üzerine mülkiyet haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Hatay ve İstanbul'daki taşınmazların Hazine adına tescil edilmesi ve iade edilmemesi nedeniyle yapılan başvurular sonucunda, AYM ilgili davalarda Anayasa'nın 35'inci maddesinde güvence altına alınan mülkiyet hakkının ihlal edildiğini belirtti. AYM, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılması amacıyla kararları ilgili mahkemelere gönderilmesine hükmetti.
6 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'çılgın projesi' olarak bilinen Kanal İstanbul güzergahında yer alan Başakşehir'e bağlı Şahintepe Mahallesi'nde, mahalle sakinlerine ait arsalara Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan imar planlarına karşı açılan dava sonucunda yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Bakanlığın itirazı üzerine dosya bölge idare mahkemesine taşındı, ancak mahkeme itirazı reddederek kararı kesinleştirdi. Mahalle sakinleri, arsalarının metrekarelerinin değiştiği ve 'Hacımaşlı Sürgünü' adını verdikleri imar transferlerine karşı dava açmıştı. Ayrıca, mahallede su altında kalacağı belirtilen bir alanda 'Şahintepe'nin ilk modern konut projesi' sloganıyla inşaat yapılması planlanıyordu.
5 Nisan 2023

Borsada işlem gören Beşiktaş, zarar ettiği gerekçesiyle temettü (kar payı) dağıtmayacağını duyurdu. Bu karar, Sermaye Piyasası Kurulu'nun Finansal Raporlama Tebliği hükümleri çerçevesinde alındı. Beşiktaş'ın 01.06.2022-31.05.2023 özel hesap dönemi finansal tablolarında dönem zararı açıklanmış olması sebebiyle, kar dağıtımı yapılmamasına karar verildi.
6 Eylül 2023

Antalya'nın Kemer ilçesinde bulunan 1'inci derece arkeolojik SİT alanı olan Phaselis Antik Kenti'nde iki plaj işletmesi için verilen ihale sonucu başlayan inşaat çalışmaları, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve doğa savunucularının açtığı beş ayrı dava sonucunda Antalya 3'üncü İdari Mahkemesi tarafından durduruldu. Mahkeme, projenin 'telafisi güç veya imkansız zararlar doğurabileceği' gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve ihaleyi alan Safa İnşaat şirketi henüz bir açıklama yapmadı. Bayram sonrasında durumun netleşmesi bekleniyor.
21 Nisan 2023

Aydın Coşkuntürk, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Metro İstanbul A.Ş. tarafından, sosyal alanlara ve duraklara şirket isimleri verilerek gelir elde edilmesi amacıyla hazırladığı projenin telif hakkı ihlali yapılarak hayata geçirildiğini iddia etti. İstanbul Anadolu Başsavcılığı'na yapılan suç duyurusu sonrası soruşturma başlatıldı. Coşkuntürk, projenin belediyelerin gelir elde etmesi amacıyla tasarlandığını ve kendisine ait olduğunu belirtti.
18 Nisan 2024

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1'e verdiği üç gün ekran karartma cezasıyla ilgili olarak, mahkemeye gerekli belgelerin sunulduğunu ve hiçbir belgenin saklanmadığını açıkladı. Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, RTÜK'ün mahkemeye İlhan Taşçı'nın şerhini eklemediğini iddia etmişti. RTÜK bu iddiaları yalanladı ve Taşçı da şerhin RTÜK'ün resmi sayfasında mevcut olduğunu ve mahkemeye sunulup sunulmadığının açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirtti.
24 Şubat 2023
İşaretlediklerim