Market teslimat uygulaması Getir, yaklaşık 12 milyar dolar değer biçilen bir şirket olarak, Britanya pazarından çekilmeye hazırlanıyor. Bu karar, Britanya'da 1500 olmak üzere toplamda binlerce çalışanı etkileyebilir ve şirketin Avrupa'daki diğer pazarlarda da işleri durdurması gündemde. Getir, son dönemde yeniden yapılandırma danışmanları tuttu ve büyük hissedarlarından biri olan Abu Dabi fonu Mubadala'ya danışmanlık hizmeti veriliyor. Şirket, geçtiğimiz eylülde küresel çalışanlarının yüzde 10'unu işten çıkarmıştı ve şimdi yalnızca ABD ve Türkiye'de operasyonlarına devam edecek.
20 Nisan 2024

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin Avrupa'ya sığınmacı akışını yavaşlatmak amacıyla Britanya ile vardığı anlaşmayı eleştirdi. Kılıçdaroğlu, bu anlaşmanın Türkiye'nin iç sistemine müdahale olduğunu belirtti. Ayrıca, anlaşmanın ve Türkiye'de kurulacak olan yeni polis merkezinin İngiltere tarafından duyurulmasını eleştirdi ve Türkiye'nin bu konuda henüz bir açıklama yapmamasını sorguladı.
10 Ağustos 2023

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, Muhafazakar Parti Teşkilat Başkanı ve eski Maliye Bakanı Nadhim Zahawi'yi vergi kaçırdığı iddiaları üzerine görevden aldı. Bağımsız etik danışmanının soruşturması sonucunda Zahawi'nin bakanlıkla ilgili yasaları ciddi şekilde ihlal ettiği belirlendi. Zahawi'nin Maliye Bakanlığı döneminde ödenmemiş vergiler nedeniyle Gelir ve Gümrük İdaresi'ne milyonlarca sterlin ceza ödediği ve bu durumun basına yansıması sonucu istifa çağrıları artmıştı. Sunak, Zahawi'nin yerine Maliye Bakanı olarak atanmıştı ve Zahawi daha önce de çeşitli hükümet görevlerinde bulunmuştu.
29 Ocak 2023

İngiliz hükümeti, ülkeyi ziyaret etmek isteyen turistler için yeni bir dijital izin sistemi olan Elektronik Seyahat Yetkilendirmesi (ETA) uygulamasını başlattı. Bu sistem, güvenlik kontrollerini kolaylaştırmak ve göçmenlik sisteminin kötüye kullanılmasını önlemek amacıyla geliştirildi. ETA, turistlerin pasaportlarına bağlanarak seyahat detayları, e-posta adresi ve ödeme bilgilerini içeren bir çevrimiçi form doldurulmasını gerektiriyor. Uygulama, İngiliz ve İrlanda vatandaşları hariç, turizm, iş veya kısa süreli eğitim amacıyla altı aya kadar Britanya'yı ziyaret etmek isteyen herkesi kapsıyor.
18 Eylül 2024

Avrupa Birliği hükümet bakanları, göç anlaşmasının 10 yasal bölümünü onayladı. Macaristan ve Polonya, göçmenlere ev sahipliği yapma ya da bakım masraflarını karşılama yükümlülüğüne karşı çıkarak pakete karşı oy kullandı. Yeni Pakt, başvuru sahiplerinin taranmasını genişletmek, sağlık ve güvenlik kontrolleri yapmak, inceleme prosedürlerini hızlandırmak ve ücretsiz danışmanlık sağlamak için daha katı kurallar öngörüyor. Ayrıca, hükümetlere sığınmacıları yönetmek için üç seçenek sunan 'zorunlu dayanışma' sistemi getirildi.
14 Mayıs 2024

Britanya'da sığınmacıların yerleştirildiği Bibby Stockholm gemisi, lejyonella bakterisi bulunması nedeniyle tahliye edildi. Henüz hiçbir göçmende semptom görülmediği belirtilirken, diğer testlerin temiz çıkması halinde göçmenler gemiye tekrar taşınacak. Gemi, Britanya'nın düzensiz göçmenleri daha az maliyetli yerlere taşıma planı kapsamında kullanılıyordu. Ancak gemi, insan hakları örgütleri ve sivil toplum tarafından toplu yaşam şartlarına uygun olmamak ve 'hapishane gemisi' olmakla eleştiriliyor.
11 Ağustos 2023

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, Kral 3’üncü Charles’tan Parlamentoyu feshetmesini istedi ve 4 Temmuz'da erken seçime gidileceğini duyurdu. Britanya'da seçimler normalde beş yılda bir yapılırken, son seçimler Aralık 2019'da gerçekleştirilmişti. Sunak'ın liderliğindeki Muhafazakar Parti, Avam Kamarası'nda 80'i aşkın sandalye farkıyla çoğunluğu elinde bulunduruyor. Sunak, 25 Ekim 2022'de Kral 3’üncü Charles tarafından Başbakan olarak atanmıştı.
22 Mayıs 2024

ABD'nin ardından Britanya da İsrail'e destek için bölgeye güç gönderme kararı aldı. Britanya Başbakanı Rishi Sunak, orduya Doğu Akdeniz'e konuşlanma talimatı verdi. Kararın 'İsrail'i desteklemek, bölgesel istikrarı güçlendirmek ve gerilimin tırmanmasını önlemek' gerekçesiyle alındığı belirtildi. Kraliyet Donanmasına ait 'RFA Argus' ve 'RFA Lyme Bay' gemilerinin Doğu Akdeniz'e gönderileceği, deniz devriye ve gözetleme uçağının da 'bölgesel istikrara yönelik tehditleri takip etmek üzere' bölgede uçmaya başlayacağı kaydedildi.
12 Ekim 2023

Eski İngiliz milli futbolcu ve BBC spor programı sunucusu Gary Lineker, İngiltere hükümetinin yeni sığınmacı yasa tasarısını eleştiren tweet'ler attıktan sonra görevine ara vermek zorunda kaldı. Lineker, tweet'inde tasarıda kullanılan dilin 1930'lar Almanya'sındaki Nazi yönetimine benzediğini belirtti. BBC, Lineker'in tarafsızlık ilkesini ihlal ettiği gerekçesiyle bu kararı aldığını açıkladı. Sosyal medyada Lineker'e destek artarken, tartışmalı yasa tasarısı sığınmacıların gözaltına alınmasını ve sınır dışı edilmesini kolaylaştırmayı amaçlıyor.
11 Mart 2023

Britanya'da her dört yetişkinden birinin obez olduğu ve bu durumun sağlık sistemine yük getirdiği belirtiliyor. Obeziteyle mücadele amacıyla Wegovy adlı kilo verme iğnesinin pilot program kapsamında onaylanması planlanıyor. İğne, iştahı bastırarak kilo kaybına yardımcı oluyor ve Britanya Başbakanı Rishi Sunak, kilo verme hizmetleri için 40 milyon sterlin bütçe ayrılacağını duyurdu. Uzmanlar ise sağlıklı diyet ve sporun önemine dikkat çekiyor ve ilacın yan etkileri konusunda uyarılarda bulunuyor.
7 Haziran 2023

Britanya İçişleri Bakanı Suella Braverman, Rus paralı askerlerinden oluşan ve 'terörist' olarak nitelendirdiği Wagner grubunun Britanya'nın terör örgütleri listesine alınacağını duyurdu. Braverman, Wagner'in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yurtdışındaki askeri aracı olduğunu belirtti. Wagner'in terör örgütü ilan edilmesi durumunda, Wagner destekçilerine 14 yıla kadar hapis cezası ve mal varlıklarını dondurma veya el koyma gibi tedbirler uygulanabilecek.
6 Eylül 2023

4 Temmuz'da yapılacak 2024 Britanya seçimlerinde, Ipsos araştırma şirketine göre İşçi Partisi'nin iktidarı büyük bir farkla kazanması bekleniyor. Muhafazakar Parti'nin son seçimde aldığı yüzde 42,4 oyun yaklaşık 23 puanını kaybetmesi öngörülüyor. Ankete göre, Britanyalıların en büyük sorunları sağlık, ekonomi ve göçmen sorunu olarak sıralanıyor. Ayrıca, her dört kişiden üçü Başbakan Rishi Sunak'tan memnun değil.
1 Temmuz 2024

Londra merkezli Allytta şirketinin CEO'su Neşe Alex Jenkins, 2018'de Britanya'da gayrimenkul alan Türk sayısının 85 bin civarında olduğunu belirtmişti. Son beş yılda bu sayının en az iki kat artarak 180 bini geçtiğini ifade etti. Jenkins, 6 Şubat depremlerinden sonra Britanya'ya olan ilginin arttığını ve Türk yatırımcıların Türkiye'deki yatırımlarını satıp İngiltere'de gayrimenkul alımına devam etmeyi planladıklarını belirtti.
23 Mayıs 2023

Hollanda Senatosu, hüküm giymiş göçmenlerin sınırdışı edilmesine olanak sağlayan yasa tasarısını onayladı. Yeni düzenlemeyle süresiz oturma izninin reddine ilişkin suçların kapsamı genişletildi ve en az 60 ay hapis cezası koşulu kaldırıldı. Muhalefet, yasanın hükümete ceza mahkemesi yetkisinin ötesinde bir takdir yetkisi verdiğini savunurken, Aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nden Sığınma ve Göç Bakanı Marjolein Faber yasayı savundu. Yeni yasa, 18 yaş üstü yabancıları kapsıyor ve suçlu yabancıların Hollanda'da kalmasının kamu düzeni açısından tehdit oluşturduğunu öne sürüyor.
10 Temmuz 2024

İspanya'ya giden düzensiz göçmen sayısı son bir yılda yüzde 66,2 artış gösterdi. Bu artışa karşılık olarak, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Batı Afrika ülkelerini ziyaret ederek diplomatik girişimlerde bulunma kararı aldı. Sanchez, Avrupa Birliği'nin düzensiz göçle mücadele için sağladığı yardımları görüşmek üzere Moritanya, Senegal ve Gambiya'yı ziyaret edecek. İspanya İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, bu yıl 15 Ağustos'a kadar ülkeye 31 bin 155 düzensiz göçmen girdi.
21 Ağustos 2024

İsveç'te sağcı hükümet, ülkelerine gönüllü dönmeyi kabul eden göçmenlere 30 bin avro ödeme yapmayı teklif etti. Bu plan, 2026'dan itibaren uygulanacak ve göçmenlerin ülkelerine geri dönmelerini teşvik etmeyi amaçlıyor. Aşırı sağcı İsveç Demokratları Partisi, bu düzenlemeye destek veriyor ve daha fazla kişinin bu teklifi kabul edeceğini öngörüyor. Ancak uzmanlar, planın etkili olmayacağını düşünüyor.
13 Eylül 2024

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Federal Meclis'te yaptığı konuşmada, kaçak göçle mücadelede daha fazla kararlılık göstereceklerini ve oturma izni olmayanların hızla sınır dışı edileceğini belirtti. Scholz, Rusya'nın işgalinden kaçan Ukrayna vatandaşlarına koruma sağlamaya devam edeceklerini ifade etti. Ayrıca, Almanya'nın düzensiz göçü azaltma hedefi olduğunu ve sığınma başvurusu reddedilenlerin sınır dışı süreçlerinin hızlandırılması gerektiğini vurguladı. Almanya'da sığınma başvurusu reddedilen ve henüz sınır dışı edilmemiş kişi sayısının 240 bin civarında olduğu belirtiliyor.
16 Mart 2023

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile yaptığı telefon görüşmesinde, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı savaşına destek amacıyla Challenger 2 tankları göndereceklerini belirtti. Britanya'nın bu konudaki detayları daha sonra açıklayacağı ifade edildi. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Britanya'ya teşekkürlerini iletti. Almanya ve Fransa'nın ardından Britanya da Ukrayna'ya askeri destek sağlayan ülkeler arasına katıldı.
14 Ocak 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, ABD'nin Mülteci Kabul Programını yeniden inşa etmek için çalıştıklarını ve gelecek yıl 125 bin mülteci kabul etmeyi planladıklarını belirtti. Biden, dünya genelinde şiddet ve baskıdan kaçan sığınmacılara kapılarını açtıklarını ve sığınmacılara destek olan kuruluşlara yardımlarının süreceğini ifade etti. Ayrıca, dünyada 110 milyon insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığını ve Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının milyonlarca insanı göçe zorladığını vurguladı.
20 Haziran 2023

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, ülkenin net sıfır emisyon hedefine ulaşma taahhütlerinde değişikliğe giderek, benzinli ve dizel motora sahip yeni otomobillerin satışına yönelik yasağın 2030’dan 2035’e erteleneceğini açıkladı. Sunak, yeni yaklaşımların pragmatik, orantılı, gerçekçi ve Britanya halkına karşı sorumlu olacağını belirtti. Elektrikli araçlara ve evlerde ısı pompalarına geçiş sürecini kolaylaştıracaklarını ifade eden Sunak, evlerin enerjilerinin daha verimli hale getirilmesine yönelik sübvansiyonlara devam edeceklerini ancak kimsenin bu tür önlemler almaya zorlanmayacağını vurguladı.
20 Eylül 2023
İşaretlediklerim