Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremler sonucunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un açıklamasına göre 10 ilde toplam 41 bin 791 bina yıkık veya ağır hasarlı olarak tespit edildi. İnşaat Mühendisleri Odası hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırıyor. Deprem bölgesinde yaşayanlar, bakanlığın internet sitesi üzerinden binalarının hasar raporlarına ulaşabiliyor. Hasar tespit işlemleri gözle yapılan incelemelerle gerçekleştiriliyor ve 6 binden fazla uzman sahada çalışmalarını sürdürüyor.
13 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 24 bin 617 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Çevre Bakanı Murat Kurum, 10 ilde 171 bin 882 binanın incelendiğini ve 24 bin 921 binanın yıkık veya ağır hasarlı olduğunu belirtti. Üniversiteler uzaktan eğitime geçti ve öğrenci yurtları depremzedelere açıldı. Hatay'da yapı denetim ve yapı malzeme şube müdürlüğünün bulunduğu bina 'apar topar' yıkıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, can kaybının 22 bin 327'ye, yaralı sayısının 80 bin 278'e yükseldiğini duyurdu. Adalet Bakanlığı, deprem suçları soruşturma büroları kurulması için başsavcılıklara yazı gönderdi.
11 Şubat 2023

Filipinler'in güneyindeki Mindanao adasının doğusunda 7,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi tarafından kaydedilen deprem, yerin yaklaşık 30 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Depremin ardından tsunami uyarısı yapıldı, ancak henüz bölgeden can veya mal kaybına dair bir bilgi verilmedi.
2 Aralık 2023

Filipinler'de bir konfeksiyon fabrikasında çıkan yangında 15 kişi hayatını kaybetti. İtfaiye ekipleri, yanlış adres verilmesi ve şiddetli yağış nedeniyle trafiğe takılarak olay yerine geç ulaştı. Yangın sırasında fabrikanın en üst katından atlayarak kurtulan 3 kişi hastaneye kaldırıldı. Yangınla ilgili soruşturma başlatıldı.
31 Ağustos 2023

Filipinler'in güneyindeki Mindanao Adası'nda bulunan Marawi kentindeki Mindanao Devlet Üniversitesi'nde pazar ayini sırasında bir patlama oldu. Patlamada dört kişi öldü, 50 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırıldı ve bölgede güvenlik önlemleri artırıldı. Olayla ilgili soruşturma devam etmektedir.
3 Aralık 2023

Türkiye, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 ve Ekinözü ilçesinde 7,6 büyüklüğünde iki büyük depremle sarsıldı. Depremler, bölgedeki 10 şehirde ciddi yıkıma yol açtı. Şu ana kadar 2 bin 921 kişi hayatını kaybetti, 15 bin 834 kişi yaralandı ve 5 bin 606 bina yıkıldı. Uluslararası yardım çağrısı yapıldı ve dördüncü seviye afet alarmı verildi. Bölgede arama kurtarma çalışmaları devam ederken, bazı bölgelerde devlet görevlilerinin yetersizliği eleştirildi. Ayrıca, Türk asıllı ABD'li yayıncı Hasan Piker başta olmak üzere birçok kişi ve kurum bağış kampanyaları başlattı.
7 Şubat 2023

Pakistan'ın güneybatısındaki Pencap, Belucistan ve Hayber Pantunhva eyaletlerinde üç gün boyunca devam eden şiddetli yağışlar ve yıldırım düşmesi sonucu en az 55 kişi hayatını kaybetti. Çoğunluğu buğday hasadı sırasında yıldırım isabet eden çiftçilerden oluşan kurbanlar, bu felaketin en büyük mağdurları oldu. Yağışlar nedeniyle birçok ev hasar gördü ve altyapıda ciddi tahribat meydana geldi. Bu olay, Pakistan'ın 2022'de yaşadığı ve yaklaşık 2 bin kişinin ölümüne neden olan büyük sel felaketinin ardından gelen bir başka doğal afet olarak kayıtlara geçti.
15 Nisan 2024

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye genelinde çıkan 19 orman yangınından 16'sının kontrol altına alındığını açıkladı. Hatay, Mersin ve Çanakkale'deki yangınlara müdahale devam ediyor. Hatay'da etkilenen alanın 230 hektardan 100 hektara düştüğü belirtilirken, Çanakkale'de başlayan yangında yaklaşık 500 hektarlık alanın etkilendiği ifade edildi. Mersin Gülnar'daki yangına ise 12 hava aracı yönlendirildi.
17 Temmuz 2023

Yunanistan'ın farklı bölgelerinde, özellikle Dedeağaç ve Meriç Bölgesi'nde 19 Ağustos'tan beri devam eden orman yangınları, şiddetli rüzgarlar nedeniyle altıncı gününde de kontrol altına alınamadı. Yangınlar, başkent Atina'nın 50 kilometre kuzeyindeki Parnita Dağı'ndaki yerleşim birimlerine yaklaştı. Yangınlar nedeniyle onlarca yerleşim birimi tahliye edildi, onlarca bina yandı ve 600 bin dönümün üzerinde ormanlık alan, tarım arazisi ve yerleşim alanı kül oldu.
24 Ağustos 2023

Brezilya'nın Amazon bölgesinde yaşanan tarihi kuraklık ve yüksek sıcaklıklar, Tefe Gölü'nde 140'tan fazla yunusun ölümüne neden oldu. Hükümet, tehlike altındaki hayvanların kurtarılması için acil operasyon başlattı. Ölen yunuslar arasında, Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nin kırmızı listesinde yer alan Haliç yunusu ve Amazon nehir yunusu türleri de bulunuyor.
6 Ekim 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 ve Elbistan ilçesinde 7,6 büyüklüğünde iki büyük deprem meydana geldi. Bu depremler Türkiye'nin birçok ilinde hissedildi ve 17:59 itibariyle can kaybı sayısı 1498 olarak kaydedildi. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi'nin paylaştığı haritaya göre, 19:04 itibariyle 4,5'ten büyük toplam 42 artçı sarsıntı meydana geldi. AFAD ise toplam artçı sayısının 120'den fazla olduğunu bildirdi.
6 Şubat 2023

Slovenya Başbakanı Robert Golob, ülkede son günlerde meydana gelen selin neden olduğu hasarın 500 milyon avroyu aşabileceğini belirtti. Golob, ülkenin tarihinin en kötü doğal afetiyle karşı karşıya olduğunu ve ülkenin üçte ikisinin ani sellerden etkilendiğini ifade etti. Altyapı, ev ve işyerlerinin hasar gördüğü, vatandaşların helikopter ve botlarla tahliye edildiği belirtildi. Ayrıca, sel nedeniyle dört kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
5 Ağustos 2023

İtalya'nın Emilia Romagna bölgesinde hafta başında etkili olan şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen sel felaketinde ölü sayısı 13'e çıktı. Sel nedeniyle 42 belde su baskınına uğradı, 10 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı ve 34 bin haneye elektrik verilemedi. Ordu birlikleri de dahil olmak üzere yardım çalışmaları devam ediyor ve ulaşıma kapanan yolların açılması için çabalar sürdürülüyor.
20 Mayıs 2023

Brezilya'nın Amazon yağmur ormanlarında mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık ortalamaları nedeniyle nehir seviyelerinde tarihi düşüşler yaşanıyor. Bu durum, özellikle balıkçılıkla geçinen 500 bin kişinin temel gıdalara erişiminde sıkıntılar yaşamasına neden olabilir. Devlet Bakanı Luiz Inacio Lula da Silva, bölgeye 20 milyon dolar kaynak sağlayacağını bildirdi.
27 Eylül 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler, 10 şehirde toplam 13 milyon 421 bin 699 kişiyi etkileyerek büyük bir yıkıma neden oldu. Resmi açıklamalara göre, 3 bin 471 bina yıkıldı ve 1651 kişi hayatını kaybetti, 11 bin 119 kişi yaralandı. Arama kurtarma çalışmaları için bölgeye 14 bin 720 personel sevk edildi ve 3 bin 500 askeri personel görev alıyor. Ayrıca, Türkiye'nin çeşitli şehirlerinden bölgeye yardım uçuşları düzenleniyor.
6 Şubat 2023

AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre, 6 Şubat'ta Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen depremler sonucunda ölenlerin sayısı 45 bin 89'a çıktı. Yaralı sayısı hakkında yeni bir bilgi verilmezken, son bilgilerde 108 bin 68 yaralı olduğu belirtilmişti. Depremlerden bu yana 11 bin 20 artçı sarsıntı kaydedildi ve bölgeden 1 milyon 971 bin 589 kişi tahliye edildi.
1 Mart 2023

Çin'in batısında bulunan Siçuan eyaletinin Ganzı Tibet Özerk İli'ne bağlı Luding ilçesinde 5,6 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Deprem sonucunda henüz can kaybı veya maddi hasar rapor edilmedi ancak bölgeye yaklaşık 100 kurtarma görevlisi gönderildi. Ayrıca, bölgedeki kara yollarında toprak kaymaları meydana geldiği belirtildi. Eylül 2022'de aynı bölgede yaşanan ve 90'dan fazla kişinin ölümüne yol açan 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından bu depremin bir artçı sarsıntı olabileceği düşünülüyor.
26 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş merkezli depremlerde ölenlerin sayısının 46 bin 104'e ulaştığını belirtti. Ayrıca, deprem bölgesindeki 11 ilde yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı bina sayısının 230 bin, bağımsız bölüm sayısının ise 645 bin olduğunu ifade etti.
6 Mart 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli iki büyük deprem meydana geldi. Bu depremler, çevre illeri de etkileyerek büyük bir yıkıma yol açtı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamasına göre, depremler sonucunda hayatını kaybedenlerin sayısı 45 bin 968'e ulaştı. Ölenler arasında 4 bin 267 Suriyeli de bulunuyor.
4 Mart 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 1 milyon 250 bin binanın incelendiğini ve 164 bin 321 binanın yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı olduğunu belirtti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise hasar tespiti oranının %75-80 arasında olduğunu ve 600 bin bağımsız bölümün yıkık veya hasarlı olduğunu, ticaret alanları da dahil edildiğinde bu sayının 750 bine ulaştığını ifade etti. Ağır hasarlı binaların onarılamayacağı ve yıkılması gerektiği, orta hasarlı binaların ise güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı.
23 Şubat 2023
İşaretlediklerim