Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 'Defitelio' adlı ilacın sahte bir partisinin Türkiye'de satışta olduğunu açıkladı. İlacın imalatçı firması da ürünün sahte olduğunu doğruladı ve gerçek Defitelio'nun Alman ve Avusturya paketiyle satıldığını, sahte ürünlerin ise Britanya ve İrlanda paketiyle piyasada olduğunu belirtti. DSÖ, sahte Defitelio kullanımının yol açtığı herhangi bir olumsuzluğun rapor edilmediğini, ancak sahte ürünün güvenliği, steril olup olmadığı ve kalitesinin bilinmediğini ifade etti.
5 Eylül 2023

Sağlıkta Uygulama Tebliği'ndeki (SUT) değişiklikle SMA hastalarının ilaçlarına ulaşımı kolaylaştı. İlaç, SGK'nın Yurtdışı İlaç Listesi 4/C'den çıkarılarak, Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi 4/A kapsamına girdi. Bu düzenlemeyle, hastaların ilaca başlama ve ilaca devamla ilgili olarak TİTCK'in onay vermesini gerektiren 'puanlama' ya da 'değerlendirme' işleyişi kaldırıldı. Ancak, bu düzenleme SMA hastalığının Zolgensma adlı gen tedavisi, risdiplam etken maddeli ve Evrysdi isimli şurup formundaki SMA ilacına dair bir düzenlemeyi içermiyor.
26 Haziran 2023

Britanya'da binlerce kanser hastası, kişiye özel aşılarla yeni bir tedavi türünün denemelerine başlayacak. Bu denemeler, mRNA teknolojisini kullanarak kanser hücrelerini tanıyıp yok etmeyi ve hastalığın tekrarlama riskini azaltmayı amaçlıyor. İlk hasta olan 55 yaşındaki Elliot Pfebve, bağırsak kanserine karşı kişiye özgü bir aşıyla tedavi ediliyor. Denemeler, 2027'ye kadar sürecek ve aşıların geleneksel kemoterapiye göre daha az yan etki yaratması bekleniyor.
31 Mayıs 2024

Omicron varyantının alt dallarından biri olan XBB.1.5, ABD'de Covid-19 vakalarının yüzde 40'ından fazlasında görülerek baskın hale geldi. Bu varyant, bağışıklık sistemini atlatırken hücrelere tutunma yeteneğini artıran F486P mutasyonuna sahip. DSÖ, XBB.1.5'in daha bulaşıcı olduğunu ancak önceki Omicron varyantlarından daha ciddi veya zararlı olduğuna dair bir gösterge olmadığını belirtiyor. Bilim insanları, aşılanmış nüfus için endişeli olmadıklarını, ancak savunmasız kişiler üzerindeki etkisi konusunda endişelerini dile getiriyorlar.
5 Ocak 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın HPV aşısını ulusal aşı programına dahil etme sözü hala yerine getirilmiş değil. Türkiye'de rahim ağzı kanseri sıklığı 100 bin kadında 4,8 ve ölüm oranı 100 bin kadında 2,2. HPV aşıları 132 ülkede onaylı ve 87 ülkenin ulusal bağışıklama programında yer alıyor. Ancak Türkiye'de HPV aşısına hala ücretsiz ulaşılamıyor. Bakan Koca, 25 Kasım 2022'de yerli üretim HPV kitinin kullanıma alınacağını ve HPV aşısının uygulanmasında bir çekinceleri olmadığını belirtmişti. Ancak o günden bu yana somut bir ilerleme sağlanamadı.
18 Ekim 2023

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği'nden Prof. Dr. Ayşe Tana Aslan, yeni eğitim-öğretim döneminde Covid-19, grip ve kızamık enfeksiyonlarında artış beklediklerini ifade etti. Aslan, çocukların eksik aşılarının tamamlanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, okulların açılmasıyla birlikte kızamık vakalarında daha da artış olacağını ve bu artışın nedeninin kızamık aşısı yaptırılmayan ya da eksik aşılı çocuklar olduğunu belirtti. Aslan, okulların açılmasıyla birlikte mevsimsel grip enfeksiyonlarının da artacağını ve bu konuda dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
9 Eylül 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), kadın çalışanlarının HPV aşısı masraflarını karşılayacağını duyurdu. İKSV'nin açıklamasına göre, çalışanlarının yüzde 66'sını kadınların oluşturduğu vakıf, HPV aşısını bir yan hak olarak yürürlüğe koydu. Bu adım, çalışanların sağlığını koruma amacıyla atıldı. Türkiye'de HPV aşısının ulusal aşı takvimine girmesi beklenirken, İKSV'nin bu kararı dikkat çekti.
26 Temmuz 2024

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'deki aile sağlığı merkezlerine yeterli miktarda tetanos ve hepatit B aşıları gönderemiyor. Yaklaşık altı aydır süren bu sıkıntı nedeniyle, Türk Tabipleri Birliği (TTB) aşı tedarik ve dağıtımındaki sorunların toplum sağlığını olumsuz etkilediğini belirtiyor ve Sağlık Bakanlığı'na politika üretme çağrısında bulunuyor. Ayrıca, Türkiye'nin geçmişte aşı üretimi yapabilen bir ülke olduğu, ancak zamanla dışa bağımlı hale geldiği ve bu durumun Covid-19 pandemisi sırasında daha da belirginleştiği ifade ediliyor. Sağlık Bakanlığı'nın aşı tedarikindeki yetersizliği ve bu konuda bir açıklama yapmaması eleştiriliyor.
26 Nisan 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Eris varyantı hakkında endişe edilecek bir durum olmadığını ve bu varyant için ek tedbirlerin gerekmediğini ifade etti. Koca, Türkiye'nin kendi aşı programını uyguladığını ve yeni bir aşı programı başlatmayı düşünmediklerini belirtti. Eris varyantının hasta etme gücünün düşük olduğunu, ancak bulaşıcılığının daha fazla olduğunu ve hastaneye yatış oranlarının oldukça düşük olduğunu söyledi.
27 Eylül 2023

Türk Tabipleri Birliği, HASUDER, KLİMİK ve KLİMUD, HPV aşısının Türkiye'de ulusal aşı programına dahil edilmesi gerektiğini vurgulayarak, bu konuda daha fazla zaman kaybedilmemesi gerektiğini belirtti. Dünya Sağlık Örgütü'nün rahim ağzı kanserini elimine etme programı kapsamında HPV aşısını önerdiği ve 137 ülkenin bu aşıyı ulusal programlarına dahil ettiği hatırlatıldı. Türkiye'de ise Sağlık Bakanı'nın 2022'de aşının ücretsiz uygulanacağına dair demecine rağmen henüz bir adım atılmadığı ve aşı dozlarının maliyetinin asgari ücretin yarısından fazla olduğu ifade edildi.
22 Mart 2024

Arjantin'de Parana Nehri'nde demirleyen bir yük gemisi, bir mürettebatta M çiçeği (Mpox) virüsü bulunduğu iddiası üzerine karantinaya alındı. Dünya Sağlık Örgütü, geçen hafta M çiçeği virüsünü küresel acil durum ilan etmişti. Arjantin Sağlık Bakanlığı, virüs şüphesi taşıyan mürettebatın izole edildiğini ve gemiye yalnızca tıbbi personelin girmesine izin verileceğini açıkladı. Geminin Brezilya'dan yola çıktığı ve Arjantin'e soya yükü almak için geldiği belirtildi.
21 Ağustos 2024

Covid-19'un Omicron formunun alt varyantı olan Eris, ilk olarak 2022'nin sonlarında Güney Afrika'da tespit edildi ve dünya çapında yayıldı. Bu varyantın daha bulaşıcı olduğu ve yayıldığı ülkelerde hastaneye yatışları artırdığı biliniyor. Dünya Sağlık Örgütü, Eris'i 'endişe verici varyant' olarak sınıflandırdı. Bu durum nedeniyle ABD'de hastaneye yatışlar artarken, Omicron'a karşı güçlendirilmiş yeni aşının da eylülün son haftalarında piyasaya sürüleceği bildirildi.
15 Ağustos 2023

Dünya genelinde ve Türkiye'de Strep A bakterisi kaynaklı enfeksiyon vakalarında artış yaşanıyor. Ankara'da üç yaşındaki bir çocuğun bu bakteri nedeniyle hayatını kaybetmesi sonrası konu Türkiye'de gündeme geldi. Pandemi sırasında azalan enfeksiyon oranları, pandemi önlemlerinin kalkmasıyla tekrar artış gösterdi. Bu bakteri, özellikle çocuklar ve çocuklarla temas halinde olan yetişkinlerde üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açıyor ve tedavi edilmezse ölümcül olabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü ve sağlık otoriteleri, bu enfeksiyonların yayılımını takip etmek ve erken tanı koymak için çeşitli önlemler alınmasını öneriyor.
26 Ocak 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Nijerya'da sıtmadan ölüm oranının yüzde 55 azaldığını duyurdu. DSÖ Afrika Direktörü Matshidiso Moeti, Nijerya'nın sıtma ile mücadelede ilerleme kaydettiğini belirtti. Moeti, Afrika'nın küresel sıtma yükünün büyük bir kısmını taşıdığını, 2021'de tüm sıtma vakalarının yaklaşık yüzde 95'ini ve tüm sıtma ölümlerinin yüzde 96'sını oluşturduğunu söyledi. Sıtma, özellikle Afrika'da yaygın olan ve her iki dakikada bir çocuğun ölümüne neden olan ölümcül bir hastalıktır.
12 Eylül 2023

Osman Müftüoğlu, genç kalmak amacıyla çocuklar ve gençlerden kan almanın vampir hikayelerine benzediğini ifade etti. Bazı bilimsel çalışmalar fareler üzerinde bu yöntemin işe yarayabileceğini gösterse de, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) gibi resmi otoriteler bu yöntemi şiddetle reddetmektedir. Müftüoğlu, bu tür kontrolsüz kan nakillerinin bulaşıcı hastalıklar, kanserler ve genetik problemler gibi ciddi riskler taşıdığını vurguladı.
8 Temmuz 2024

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), doğum sonrası depresyonu tedavi eden ilk ağızdan alınan ilaca onay verdi. Bu ilaç, lohusalıkta düşen progesteron hormonunun vücuttaki açığını telafi eden kimyasalı içeriyor ve 14 gün boyunca, günde bir kez alınıyor. Türkiye'de bu ilaç henüz bulunmuyor. Doğum sonrası depresyon, annelerin işlevselliğini önemli ölçüde azaltır ve tıbbi tedavi gerektirir. Türkiye'de annelerin yüzde 6.3-50.7'sinde postpartum depresyon belirtileri bulunuyor.
16 Ağustos 2023

COVID-19, Amerika ve Avrupa'dan sonra Türkiye'de de yaz dalgası yaparak vaka sayılarında artışa neden oldu. Dünya Sağlık Örgütü, test pozitifliğinin dünya genelinde yüzde 10'un, Avrupa'da ise yüzde 20'nin üzerine çıktığını açıkladı. Uzmanlar, risk grubundakileri korumak için yeni aşı ve tedavi seçeneklerinin gerekli olduğunu belirtiyor. Türkiye'de test yapma oranlarının azalması nedeniyle yeni varyantlar yeterince takip edilemiyor, ancak diğer ülkelerdeki seyirler üzerinden tahminler yürütülüyor.
12 Ağustos 2024

Türkiye'de mide botoksu yaptıran yaklaşık 250 hastada zehirlenme (botulizm) vakaları görüldü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, mide botoksunun endikasyon dışı olduğunu belirtti ve İstanbul ile İzmir'de iki sağlık kurumunun faaliyetleri askıya alındı, soruşturma başlatıldı. Almanya'dan da İstanbul'da mide botoksu yaptıranlarda botulizm vakaları için uyarı geldi. Sağlık Bakanlığı'nın kılavuzu mide botoksunu önermiyor ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği, botulizm vakaları için antioksin stoklarının artırılması gerektiğini belirtti.
12 Mart 2023

Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği 'Bir Hayat! Bir Karaciğer!' temasıyla kutlanan Dünya Hepatit Günü'nde, hepatit B ve C hastalıklarına dikkat çekiliyor. Türk Karaciğer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, hepatit B ve C hastalıklarının tanısının kolay olduğunu ve tedavisinin mümkün olduğunu belirtti. Hepatit B için koruyucu, etkili ve güvenilir aşılar bulunurken, hepatit C tedavisi de ağızdan alınan ilaçlarla virüsü yok eden kalıcı tedavi (kür) ile mümkün. Çakaloğlu, erişkinlerin mutlaka hepatit B ve C testlerini yaptırmaları gerektiğini vurguladı.
30 Temmuz 2023

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Yüksel Ürün, kanser hastalarının grip, zatürre ve Covid-19 gibi aşıları ihmal etmemeleri gerektiğini belirtti. Kanser tedavileri bağışıklık sistemini zayıflattığı için bu hastalar enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale geliyor. Aşılar, enfeksiyon kaynaklı ciddi sağlık sorunlarını önlemekte büyük rol oynuyor. Ürün, kanser tedavisinde enfeksiyonların tedavi sürecini aksatabileceğini ve ölümcül olabileceğini vurguladı.
2 Mayıs 2024
İşaretlediklerim