Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün raporuna göre, 11-16 Temmuz tarihleri arasında Türkiye genelinde sıcak hava dalgası etkili olacak ve sıcaklıklar mevsim normallerinin 5 ila 10 derece üzerine çıkacak. Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde sıcaklıkların bir hafta boyunca yüksek seyredeceği, İstanbul'da 35 dereceye, Ege'nin iç kesimlerinde 40 dereceye ulaşacağı tahmin ediliyor. Ayrıca düşük nem oranı nedeniyle Ege ve Akdeniz bölgelerinde orman yangını riskinin arttığı belirtiliyor.
12 Temmuz 2023

ABD'nin Florida eyaletinde, Florida Keys adalarında deniz suyu sıcaklığı jakuzi seviyesine ulaştı. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne (NOAA) göre, bu dönemde normal su sıcaklıkları 23-31 santigrat derece arasında olmalıyken, bu hafta 38,43 santigrat dereceye yükseldi. Bu durum, küresel bir rekor olabilir. Uzmanlar, bu tür şiddetli hava koşullarının artan sıklığı ve yoğunluğunun, insan kaynaklı iklim krizinin bir belirtisi olduğunu belirtiyor.
26 Temmuz 2023

Avrupa Birliği'ne bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi, Temmuz 2023'ün küresel bazda en sıcak ay olarak kayıtlara geçtiğini duyurdu. Rapora göre, geçen ay sıcaklık, en sıcak ayın yaşandığı Temmuz 2019'u 1,5 santigrat derece aştı. Kuzey yarımkürenin birçok bölgesinde sıcak hava dalgaları yaşandı ve Antarktika'nın büyük bölümünde ortalamanın çok üzerinde sıcaklıklar ölçüldü. Ayrıca, Antarktika deniz buzu da temmuz ayları içindeki en düşük seviyesinde ölçüldü ve ortalamanın yüzde 15 altında aylık değerle rekor kırdı.
8 Ağustos 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 2024 yılının şubat ayının son 53 yılın en sıcak ikinci şubat ayı olduğunu açıkladı. Şubat ayı sıcaklık ortalamasının 7,5 derece olduğunu ve sıcaklıkların ortalamaların 3,4 derece üzerinde gerçekleştiğini belirtti. Bu durum, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün aylık sıcaklık değerlendirmesine dayanarak kaydedildi.
5 Mart 2024

Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre, iklim değişikliği hamilelik süreçlerini olumsuz etkileyerek düşük, erken doğum ve gebelik diyabeti gibi sorunlara yol açabiliyor. Aşırı sıcaklar, sineklerin taşıdığı hastalıklar ve orman yangınları hamileler için risk oluşturuyor. Ege Üniversitesi'nden Doç. Dr. Renginar Öztürk Dönmez, küresel ısınmanın bebek sağlığı üzerindeki etkilerini vurguladı ve hamilelerin bu olumsuzluklardan korunması için alınması gereken önlemleri sıraladı.
13 Haziran 2024

Bilim insanları, Batı Afrika'da yaşanan ve Mali'de 48 dereceyi aşan sıcaklıkların insan kaynaklı iklim değişikliği olmadan mümkün olamayacağını belirtiyor. Mali'nin başkenti Bamako'da bir hastane, aşırı sıcaklar nedeniyle yüzlerce ölümün gerçekleştiğini açıkladı. Araştırmalar, fosil yakıtların yakılması gibi insan faaliyetlerinin bölgedeki sıcaklıkları ortalama 1.4 derece artırdığını gösteriyor. Bilim insanları, küresel sıcaklıkların artmasıyla bu tür sıcak hava dalgalarının daha sık yaşanacağını öngörüyor.
21 Nisan 2024

SolarPower Europe tarafından hazırlanan Güneş Enerjisi Küresel Piyasa Görünümü 2024 raporuna göre, geçen yıl güneş enerjisi kurulumları 447 gigavatla tüm zamanların rekorunu kırdı. Bu artış, yenilenebilir enerji kapasitesinin 576 gigavat artmasına katkıda bulundu. Güneş enerjisinin payı yüzde 79 olurken, rüzgar enerjisi yüzde 20 ve hidroelektrik enerjisi yüzde 1,2 pay aldı. 2022'deki yıllık artış oranı yüzde 46 iken, 2023'te bu oran yüzde 87 olarak kaydedildi.
27 Haziran 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, sosyal medya hesabından Meteoroloji Genel Müdürlüğünün bu haftaki sıcaklık verilerini paylaştı. Özhaseki, hava sıcaklıklarının hissedilir derecede artacağını belirtti ve kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılar ve çocuklar başta olmak üzere vatandaşları, günün en sıcak saatleri olan 11.00 ile 16.00 arasında dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyardı.
1 Ağustos 2023

Birleşmiş Milletler'in yayımladığı 2023 Dünya Gıda Güvenliği Raporuna göre, 2022 yılında dünya genelinde ortalama 735 milyon insan açlıkla mücadele etti. Covid-19, Ukrayna'daki savaş ve iklim değişikliklerinin etkisiyle 2019'dan bu yana açlıkla karşı karşıya kalan insan sayısında 122 milyonluk bir artış yaşandı. Rapor, mevcut eğilimlerin sürmesi durumunda 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamındaki 'açlığın sona erdirilmesi' hedefine ulaşılamayacağını belirtiyor.
12 Temmuz 2023

Sıcaklıkların artması ve mevsimlerin gerektiği gibi yaşanmaması, tarımdan canlı varlıkların hayatına, susuzluktan turizm faaliyetlerinin aksamasına kadar geniş bir etki yaratıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2024 Şubat ayı meteorolojik kuraklık durumu haritası, Türkiye'deki kuraklık boyutunun endişe verici olduğunu gösteriyor. Haritaya göre, izlemeye başlanması gereken hafif kurak alanlar en düşük seviyede kalırken, şiddetli kurak alanların boyutu artmış durumda.
5 Haziran 2024

NASA'nın Modis-Aqua uydusu, son 20 yılda dünya okyanuslarının yüzde 56'sında maviden yeşile doğru bir renk değişimi tespit etti. Bu değişim, özellikle ekvatora yakın tropikal bölgelerde gözlemlendi ve İngiltere'deki Ulusal Oşinografi Merkezi'nden araştırmacılar, bu yeşillenmenin iklim değişikliği nedeniyle değişen ekosistemlerin bir göstergesi olduğuna inanıyor. Renk değişikliğinin nedeni tam olarak belirlenemese de, fitoplanktonlarla bağlantılı olabileceği ve bu organizmaların atmosfer dengesi ve oksijen üretimi için hayati öneme sahip olduğu belirtiliyor.
15 Temmuz 2023

Leeds Beckett Üniversitesi'nden Dr. Roz Wyatt-Millington, sıcak hava dalgalarının elektronik cihazlar üzerindeki etkilerini ve bu durumdan korunma yöntemlerini açıkladı. Telefonların aşırı ısınmasını önlemek için şarjda bırakmamak, güneş ışığından sakınmak, yoğun işlemlerden kaçınmak, düşük güç modunu kullanmak ve cihazları buzdolabına koymamak gibi önerilerde bulundu. Aşırı ısınan cihazların performans düşüklüğü yaşadığı ve pil ömrünün azaldığı belirtildi.
14 Temmuz 2023

Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA) ve Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe) tarafından hazırlanan bir rapor, Türkiye'de kömürden çıkışın işsizliğe yol açmayacağını, aksine yenilenebilir enerji sektörünün yeni istihdam kapıları açabileceğini belirtti. Rapor, Türkiye'nin 2053 net sıfır emisyon vizyonuna uyumlu bir elektrik sektörü dönüşümünün 2030'a kadar güneş enerjisinde 71 bin, rüzgar enerjisinde 141 bin ek istihdam yaratabileceğini ortaya koydu. Ayrıca, kömür ve linyit madenciliğinin GSYH içindeki payının yıllar içinde azalarak yüzde 0,08'e kadar düştüğü, sektördeki iş kazası sayısının ise arttığı belirtildi.
10 Ağustos 2023

Küresel ısınma nedeniyle sıcaklıkların rekor kırmaya devam etmesi üzerine, bilim insanları Güneş ile Dünya arasına yerleştirilecek bir şemsiye fikrini gündeme getirdi. Bu fikir, güneş ışığını kısmen engelleyerek Dünya'nın ısınmasını yavaşlatmayı amaçlıyor. Farklı araştırma grupları, uzayın derinliklerine toz saçılmasından uzay baloncuklarından oluşan bir kalkan yaratmaya kadar çeşitli yöntemler üzerinde çalışıyor. Ancak, bu projelerin gerçekleştirilmesi için aşılması gereken önemli teknik zorluklar bulunuyor, örneğin projenin ağırlığı ve maliyeti.
11 Şubat 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 19-24 Temmuz tarihleri arasında Türkiye genelinde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıkacağını bildirdi. Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde sıcaklıkların 3 ila 8 derece, diğer bölgelerde ise 1 ila 5 derece mevsim normallerinin üstünde olması bekleniyor. Bazı illerde sıcaklıkların 41 dereceye kadar çıkabileceği tahmin ediliyor. Vatandaşlar, özellikle kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılar ve çocuklar için günün en sıcak saatlerinde dikkatli olmaları ve tedbir almaları konusunda uyarıldı.
18 Temmuz 2023

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, çevreyi kirletenlere daha fazla vergi alınması gerektiğini belirten bir rapor yayımladı. Raporda, İngiltere'deki yoksulların iklim krizi sonuçlarına katlandığı ve emisyonlardan en çok sorumlu olanların hedef alınarak önemli miktarda fon toplanabileceği vurgulandı. Fosil yakıt üreticilerine aşırı kar vergisi getirilmesi, sık uçuş yapanlar ve yüksek emisyonlu lüks seyahatlerin adil şekilde vergilendirilmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca, İngiltere'nin 2022'de çevreyi kirletenlere ve en zenginlere ödeme yaptırmayarak iklim eylemi için 23,1 milyar sterlini kaçırmış olabileceği tahmin edildi.
18 Eylül 2023

Brezilya'da yaşanan eşi benzeri görülmemiş sıcak hava dalgası sebebiyle 3 binden fazla bölgede kırmızı alarm durumu ilan edildi. Rio de Janeiro'da hissedilen sıcaklık 52,5 santigrat dereceye ulaştı ve bu durumun cuma gününe kadar devam etmesi bekleniyor. Yetkililer, bu sıcaklıkların iklim değişikliği ve El Nino'nun bir sonucu olduğunu belirtiyorlar. Ulusal Meteoroloji Enstitüsü, Sao Paulo'da sıcaklığın 37,3 dereceye çıktığını açıkladı.
15 Kasım 2023

AB'nin Copernicus uydu izleme sistemi, Haziran 2023'ün dünya genelinde en sıcak haziran ayı olarak kayıtlara geçtiğini açıkladı. Özellikle Kuzeybatı Avrupa'da yüksek sıcaklıklar ölçülürken, Orta ve Doğu Avrupa, İskandinavya ve Karadeniz'in batı kıyıları boyunca kurak koşullar oluştu. Ayrıca, Antarktika deniz buzu ortalamanın %17 altında en düşük seviyeye ulaştı. Amerika Çevre Tahmini Ulusal Merkezi de 3 Temmuz'da yerküredeki ortalama ısının rekor kırdığını duyurdu.
6 Temmuz 2023

İstanbul Üniversitesi ve Küresel Denge Derneği tarafından yapılan bir çalışma, İstanbul ve İzmir'deki deniz seviyesi yükselmesinin olası etkilerini ortaya koydu. Çalışma sonucunda hazırlanan rapora göre, İstanbul'da 6 milyon kişinin yaşadığı 120 kilometrekarelik alan ve İzmir'de Kordon ve tatil beldeleri sular altında kalma riskiyle karşı karşıya. Ayrıca, İstanbul'daki 16 atık su arıtma tesisinin 12'si ve İzmir'deki 20 atık su arıtma tesisinin dördü de tehdit altında. Deniz sularının yer altı sularına karışması durumunda, özellikle İzmir'deki tarımsal faaliyetler olumsuz etkilenebilir.
7 Eylül 2023

Çevre, İklim ve Sağlık için İşbirliği Projesi (ÇİSİP) kapsamında, Türkiye Psikiyatri Derneği'nin katkısıyla yayınlanan 'Ruhsal Sağlık ve İklim Değişikliği Bildirisi'nde, iklim değişikliğinin yol açtığı aşırı hava olaylarının depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu gibi ruh sağlığı sorunlarına neden olduğu belirtiliyor. Aşırı sıcaklıklar, seller, kasırgalar ve orman yangınları gibi doğal afetlerin insanların ruh sağlığını olumsuz etkileyebileceği, ayrıca intihar oranlarında artışa yol açabileceği ifade ediliyor. İklim krizinin ekonomik kayıplar, yerinden edilme ve zorunlu göç gibi dolaylı etkilerinin de ruh sağlığı üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabileceği vurgulanıyor.
23 Haziran 2023
İşaretlediklerim