ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Rusya'ya yönelik yaptırımları ihlal eden finans kuruluşlarına yaptırım getiren bir kararnameyi imzalayacağını duyurdu. Yeni yaptırımlar, Rus savunma sanayisine finansman sağlayan bankaları hedef alacak. ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, bu kararnamenin Türkiye, Çin ve BAE gibi ülkelerdeki bankalar üzerindeki baskıyı artıracağını belirtti. ABD daha önce de Rusya'ya yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle Türkiye'den kişi ve şirketlere yaptırım uygulamıştı.
22 Aralık 2023

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'yi yeniden işgal etme planına ilişkin açıklamalarına yanıt vererek, ABD'nin bu planı desteklemediğini belirtti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın İsrail ziyaretinde de bu duruşu İsrail muhataplarına ilettiği ifade edildi. Patel, İsrail'in güvenliğinin önemli olduğunu, ancak Gazze'nin 'terör saldırıları' için bir üs olarak kullanılamayacağını vurguladı. Bu açıklama, Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı saldırılar sonrasında İsrail'in Gazze'nin merkezine girdiğini duyurmasının ardından geldi.
7 Kasım 2023

ABD Hazine Bakanlığı, Hamas'ın finansmanını sağladığı iddiasıyla Türkiye, Sudan, Cezayir, Katar ve Gazze merkezli dokuz kişiye ve bir kuruluşa yaptırım uygulayacağını duyurdu. Açıklamada, Hamas'ın gizli bir yatırım portföyüne sahip olduğu ve bu sayede örgüte maddi yardım aktarıldığı belirtildi. Yaptırım uygulanacak kişiler arasında Türkiye'de yaşayan ve Hamas'ın yatırım ağına dahil olduğu belirtilen kişiler de bulunuyor.
18 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İrlanda gezisi sırasında yaptığı açıklamada, 2024 başkanlık seçimleri için adaylık planını yakında duyuracağını ifade etti. NBC'ye verdiği demeçte, daha önce yeniden aday olmayı planladığını söylediğini hatırlattı. Biden, 2020 seçimlerinde başkan seçilmişti ve Kasım 2024'te 82 yaşında olacak, bu da onu ABD tarihinde görevde bulunan en yaşlı başkan yapacak.
15 Nisan 2023

ABD Senatosu, 2023 mali yılının bitimine saatler kala federal hükümete 45 günlük finansman sağlayacak geçici bütçe tasarısını onayladı. Tasarı, Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi’nin ardından Demokratların hakimiyetindeki ABD Senatosu’nda da kabul edildi. ABD Başkanı Joe Biden, hükümetin kapanmasını önleyecek geçici bütçe tasarısına imza attı. Biden’ın 2023 mali yılının bitimine bir saatten az kala federal hükümete 45 günlük finansman sağlayacak tasarıyı imzalamasıyla, hükümetin kapanmasının önüne geçildi.
1 Ekim 2023

İsrail, Gazze'ye kara harekatı düzenleme sinyalleri vermeye başladı. İsrail Güvenlik Kabinesi'nin toplandığı ve olası bir kara harekatının kabine onayıyla mümkün olduğu belirtildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze sınırında askerlere hitaben yaptıkları konuşmalarda bu durumu işaret ettiler. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden'ın da Gazze'ye her türlü kara harekatına destek sözü verdiği bildirildi.
19 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye Gençlik Vakfı Teşkilat Buluşması'nda konuştu ve ABD'nin İsrail'e destek için bölgeye uçak gemisi göndermesini eleştirdi. Erdoğan, Gazze'deki insani durumu vurgulayarak Batı'nın tutumunu sorguladı ve ABD'nin Akdeniz'deki varlığını sorguladı. Ayrıca, Mısır'ın Refah Kapısı'nın bombalanmasını ve Türkiye'ye ait bir SİHA'nın Suriye'de düşürülmesini de gündeme getirdi.
12 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'de savaş sonrası herhangi bir Filistin otoritesinin hükmetmesine karşı olduğunu belirtti. İsrail devlet televizyonu KAN'a göre Netanyahu, ABD'ye savaş sonrası planları hakkında bilgi verdi. ABD yönetimi ise Gazze'nin geleceği konusunda karışık sinyaller veriyor. Beyaz Saray yetkilisi John Kirby, mevcut 'Filistin Yönetimi'nin Gazze'yi yönetecek güvenilirliğe sahip olmadığını ifade etti.
5 Aralık 2023

ABD Temsilciler Meclisi, federal hükümetin kapanmasını önlemek amacıyla geçici bütçe tasarısını onayladı. Tasarı, federal hükümete 45 gün daha finansman sağlayacak ve 91'e karşı 335 oyla kabul edildi. Tasarının bir sonraki durağı Demokratların hakimiyetindeki ABD Senatosu olacak. Eğer burada da onaylanırsa, tasarı ABD Başkanı Joe Biden'ın imzasına sunulacak.
1 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Wisconsin'de yaptığı konuşmada, Türkiye ve Suriye'deki depremlerin şiddetine dikkat çekti ve bu olayların bölgede son 100 yıldan fazla süredir yaşanan en kötü depremlerden biri olduğunu belirtti. Biden, depremzedeler için Amerikan halkının düşüncelerinin ve dualarının yanlarında olduğunu ifade etti. Ayrıca, ABD'nin arama-kurtarma ekipleri dahil olmak üzere tam destek sunduğunu ve hem Türkiye'de hem de Suriye'de yardım faaliyetlerine başladıklarını açıkladı.
9 Şubat 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Hartford Üniversitesinde düzenlenen Daha Güvenli Topluluklar Ulusal Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, silah endüstrisinin kar amacı güttüğünü ve sorumlu tutulması gerektiğini ifade etti. Geçen yıl kabul edilen silah kontrolü yasasının önemine değinen Biden, bu yasanın silah kaçakçılığını federal bir suç haline getirdiğini ve son 30 yılda atılan en önemli adımlardan biri olduğunu vurguladı. Ayrıca, Meksika Devlet Başkanı ile yaptığı görüşmede, Meksika'ya gönderilen tehlikeli silahlar ve sınırda bu akışın durdurulması gerektiği konusuna değindi.
17 Haziran 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Vilnius'ta gerçekleşen NATO zirvesinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay vermesini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözünü tutmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Biden, NATO'nun demokratik değerleri koruma konusundaki önemini vurgulayarak, NATO'nun genişlemesinin bu değerlerin korunmasına katkı sağlayacağını belirtti. Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in NATO'yu bölmeyi hedeflediğini ancak başarısız olduğunu ifade etti.
12 Temmuz 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ABD'nin İsrail'in Filistin'e saldırıları sırasında İran'a iki kez mesaj gönderdiğini belirtti. İlk mesajda ABD'nin savaşı genişletmek istemediğini, ikinci mesajda ise İran'dan itidalli olmasını istediğini ifade etti. Ayrıca, İran'ın Filistin direnişini desteklemeye devam edeceğini ve İsrail'in Filistin topraklarında işgalci olduğunu belirtti.
24 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın Delaware eyaletindeki Rehoboth Beach'teki yazlık evinde FBI tarafından yapılan aramada herhangi bir 'gizli' ibareli belge bulunmadı. Biden'ın avukatı Bob Bauer, aramanın tamamlandığını ve sadece Biden'ın başkan yardımcılığı döneminden kalan el yazısıyla yazılmış bazı notların detaylı incelemeye alındığını duyurdu. Daha önce Biden'ın ofisinde ve evinde gizli belgeler bulunmuş ve bu durum hem Trump'ın benzer bir durumuyla karşılaştırılmış hem de Cumhuriyetçiler tarafından eleştirilmişti.
1 Şubat 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımla 2024 seçimleri için yeniden başkan adayı olduğunu duyurdu. Biden, demokrasi ve temel özgürlükler için duruş sergilemenin önemini vurgulayarak destekçilerine 'işimizi bitirelim' çağrısında bulundu. Biden'ın adaylığını resmi olarak ilan etmesi son iki haftadır bekleniyordu. Kasım 2024'te 82 yaşında olacak Biden, ABD tarihinde görevde bulunan en yaşlı başkan unvanını da taşıyor.
25 Nisan 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da düzenlenen bir toplantıda yapay zekanın fırsatlarının yanı sıra ekonomi ve ulusal güvenlik için potansiyel riskler barındırdığını ifade etti. Teknoloji şirketlerinin ürünlerini halka sunmadan önce güvenliklerinden emin olmaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Kongre'nin teknoloji şirketlerinin kişisel veriler üzerindeki kontrolünü sınırlayan ve çocukları hedef alan reklamları engelleyen yasaları geçirmesi gerektiğini söyledi. Yapay zekanın tehlikeli olup olmadığı sorusuna ise 'Zamanla göreceğiz' yanıtını verdi.
5 Nisan 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın elindeki rehineler serbest bırakılmadıkça ateşkes olmayacağını ifade etti. Bu durumu hem düşmanlarına hem de dostlarına belirttiklerini söyledi. Netanyahu'nun bu açıklaması, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Tel Aviv'deki görüşmesinin ardından geldi. ABD Başkanı Joe Biden, önceki hafta bir duraklamanın esirleri dışarı çıkaracak zamanı sağlayabileceğini belirtmişti.
5 Kasım 2023

ABD, 2014 yılında Nijeryalı yetkililer tarafından yurt dışında mülk edinmek amacıyla kaçırılan 8,9 milyon doları Nijerya'ya iade etme kararı aldı. ABD'deki Kraliyet Mahkemesi'nde Başsavcı Mark Temple, bu paraların Nijerya'ya ait olduğunu ve üst düzey yetkililer tarafından kaçırıldığını belirtti. Nijerya hükümeti ile iade için müzakerelere başlandı. Bu paraların, Goodluck Jonathan döneminde Boko Haram saldırıları sırasında silah alımı için yapılan hükümet onaylı sözleşmeler olarak kamufle edildiği iddia ediliyor.
17 Ocak 2024

ABD Yüksek Mahkemesi, Başkan Joe Biden'ın 430 milyar dolarlık öğrenci borçlarının silinmesi ya da azaltılmasına yönelik affını anayasaya aykırı buldu. Karar, altı muhafazakar ve üç liberal yargıçtan oluşan mahkeme tarafından üçe karşı altı oyla alındı. Biden, kararı yanlış bulduğunu ve af planının Covid-19 salgınından etkilenen milyonlarca Amerikalı için hayat kurtarıcı olabileceğini belirtti. Biden yönetimi, plan kapsamında şu ana kadar 26 milyon kişinin 20 bin dolara kadar federal öğrenci kredisi affı için başvurduğunu belirtiyor.
1 Temmuz 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, mevcut Başkan Joe Biden'ın 2024 seçimleri için aday olmasını eleştirerek, Biden'ın başkanlığını 'vahim ve başarısız' olarak nitelendirdi. Trump, Biden'ın ekonomi politikalarını, göçmen politikalarını ve ABD'nin dünya sahnesindeki konumunu eleştirdi. Ayrıca, Biden'ın ABD'yi 'üçüncü dünya savaşı' eşiğine getirdiğini iddia etti ve 2024 seçimlerinde Biden'ı yenme sözü verdi.
26 Nisan 2023
İşaretlediklerim