Yönetmen Nuri Bilge Ceylan, sansür tartışmalarının yaşandığı bir dönemde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'u ziyaret etti. Bu ziyaret, sosyal medyada eleştirilere neden oldu. Ziyaretin, 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 'Kanun Hükmü' adlı belgeselin yarışma seçkisinden çıkarılması ve bu durumun sansür olarak değerlendirilmesi tartışmalarının ortasında gerçekleşmesi dikkat çekti. Bakan Ersoy, Ceylan'la sinema sektörünün ulusal ve uluslararası başarılarını artırmak için değerlendirmelerde bulunduklarını belirtti.
26 Eylül 2023

Kıvanç Tatlıtuğ ve Beren Saat'in başrollerini paylaştığı 'İstanbul İçin Son Çağrı' filminin yeni fragmanı yayınlandı. Film, izleyicilere New York'ta geçen ve ilişkiler üzerine farklı bir perspektif sunan bir hikaye vaat ediyor. Gönenç Uyanık'ın yönettiği ve Nuran Evren Şit'in senaryosunu yazdığı film, 24 Kasım'da Netflix'te izleyiciyle buluşacak. Serin ve Mehmet isimli iki evli karakterin tesadüfen karşılaşmaları ve New York'ta geçirdikleri unutulmaz bir geceyi konu alıyor.
14 Kasım 2023

Kıvanç Tatlıtuğ ve Beren Saat'in başrollerini paylaştığı 'İstanbul İçin Son Çağrı' filminden ilk fragman yayınlandı. Film, 24 Kasım'da Netflix'te izleyiciyle buluşacak. Yönetmenliğini Gönenç Uyanık'ın yaptığı, senaryosunu Nuran Evren Şit'in yazdığı film, İstanbul'dan New York'a giden ve orada tesadüfen karşılaşan evli bir çiftin hikayesini anlatıyor.
2 Kasım 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 43'üncü İstanbul Film Festivali'nde ödüller sahiplerine verildi. Festivalde, Nehir Tuna'nın yönettiği 'Yurt' filmi Altın Lale Ödülü'nü kazandı. Selman Nacar'ın 'Tereddüt Çizgisi' filmi Ulusal Fıpresci ödülünü alırken, en iyi kadın oyuncu ödülü Tülin Özen'e, en iyi erkek oyuncu ödülü ise Serdar Orçin ve Alican Yücesoy'a verildi. Festivalde ulusal ve uluslararası birçok kategoride ödüller dağıtıldı.
29 Nisan 2024

Selman Nacar'ın son filmi 'Tereddüt Çizgisi', 80. Venedik Film Festivali'nde dünya prömiyerini yaptı. Film, festivalin 'Orizzonti' (Ufuklar) bölümünde yarıştı. Filmin galasına, yönetmen Nacar'ın yanı sıra oyuncular Tülin Özen, Oğulcan Arman Uslu, Gülçin Kültür Şahin, Erdem Şenocak, Okan Avcı, Buket Gülbeyaz, Zeynep Tözüm, Ahmet Kutlu ve film ekibi katıldı. Filmin dünya haklarını, Shoplifters, The Square ve A War gibi uluslararası film kategorisinde Oscar adayı olan filmleri de temsil eden Magnolia Pictures aldı.
5 Eylül 2023

Ankara Film Festivali'nin bu yılki onur ödülleri Nur Sürer, Cahit Berkay, Mustafa Ayaz, Merve Dizdar ve Burak Çevik'e verilecek. Ödüller, 2-10 Kasım tarihlerinde düzenlenecek festivalin açılış töreninde sahiplerine takdim edilecek. 'Aziz Nesin Emek Ödülü' oyuncu Nur Sürer'e, 'Sanat Çınarı Ödülü' ressam ve akademisyen Mustafa Ayaz'a, 'Kitle İletişim Ödülü' ise müzisyen Cahit Berkay'a sunulacak. 'Vakıf Özel Ödülü' ise Merve Dizdar ve Burak Çevik'e verilecek.
9 Ekim 2023

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın 'Ahlat Ağacı' filminde yazar Polat Onat'ın 'Su Katılmamış Taşralı' adlı metnini izinsiz kullandığı iddiasıyla açılan dava sonuçlandı. Mahkeme, filmin anlatısına büyük etkisi olan mektup bölümünün izinsiz kullanıldığını tespit ederek, esere tecavüz olduğuna ve maddi-manevi tazminat talebinin kabulüne karar verdi. Yazar Polat Onat, yaşanan süreçten dolayı buruk bir sevinç duyduğunu ve telif hakkını aramaktan kaçınmadığını ifade etti.
23 Ocak 2023

Nehir Tuna'nın yönettiği 'Yurt' filmi, 80. Venedik Film Festivali'nde 'En İyi Senaryo' ödülünü kazandı. Film, festivalin 'Orizzonti' (Ufuklar) bölümünde yarıştı ve beş dakika boyunca ayakta alkışlandı. Filmin konusu, kendini İslam'a adamış bir babanın zoruyla erkeklerin kaldığı bir dini yurda yerleştirilen 14 yaşındaki Ahmet'in yaşadıklarına odaklanıyor. Film, Türkiye prömiyerini 7-14 Ekim tarihlerinde düzenlenecek Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde yapacak.
10 Eylül 2023

Ünlü yönetmen Ferzan Özpetek, 'Bir İstanbul Üçlemesi' adlı filminin içkili sahneler içerdiği için Netflix Türkiye tarafından kabul edilmediğini belirtti. Film, 43'üncü İstanbul Film Festivali'nde izleyici ile buluştu. Özpetek, filmi Netflix İtalya'nın kabul ettiğini fakat Türkiye'nin içerik politikaları nedeniyle almadığını ifade etti. Yönetmen, bu durumu eleştirerek Türkiye'deki içerik kısıtlamalarına dikkat çekti.
23 Nisan 2024

Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes Film Festivali'nde 'Altın Palmiye' ödülü kazanan 'Kış Uykusu' filmiyle ilgili senaryo metnini, film üzerine yapılan eleştirileri ve söyleşileri içeren kitap çıktı. Kitabı, Doğan Yayınları hazırladı. Kitabın ön satış fiyatı sosyal medyada eleştiri konusu oldu. Bazı internet siteleri kitabı 448,50 lira ve 503,75 lira fiyatlarla satışa çıkardı.
3 Kasım 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 43'üncü İstanbul Film Festivali'nde ödüller verildi. Festival, 17-28 Nisan tarihleri arasında gerçekleşti ve yaklaşık 150 film gösterildi. 'Yurt' filmi Altın Lale Ödülü'nü kazanırken, 'Tereddüt Çizgisi' filmi Ulusal Fıpresci ödülünü aldı. Festivalde ayrıca en iyi kadın oyuncu ödülünü Tülin Özen, en iyi erkek oyuncu ödülünü ise Serdar Orçin ve Alican Yücesoy kazandı.
29 Nisan 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 42. İstanbul Film Festivali'nde 'Kör Noktada' filmi, Altın Lale Ulusal Yarışma Ödülü'nü aldı. Ayşe Polat'ın yazıp yönettiği film, aynı zamanda en iyi film, en iyi senaryo ve en iyi kurgu ödüllerini de kazandı. En iyi yönetmen ödülü 'Ayna Ayna' filmiyle Belmin Söylemez'e verildi. Ödül töreninde farklı kategorilerde birçok sanatçı ve eser ödüllendirildi, bazı ödül sahipleri ödüllerini toplumsal olaylara ve kişilere adadı.
18 Nisan 2023

Selman Nacar'ın son filmi 'Tereddüt Çizgisi' ve Nehir Tuna'nın ilk uzun metrajı 'Yurt', 80. Venedik Film Festivali'nin Orizzonti bölümünde yarışacak. 'Tereddüt Çizgisi', idealist bir ceza avukatının ahlaki tercihlerine odaklanırken, 'Yurt' 14 yaşındaki bir lise öğrencisinin yaşadıklarını konu alıyor. Her iki film de dünya prömiyerlerini Venedik'te yapacak.
25 Temmuz 2023

Nehir Tuna'nın ilk uzun metrajlı filmi 'Yurt', Saint-Jean-de-Luz Uluslararası Film Festivali'nde 'en iyi yönetmen' dahil iki ödül kazandı. Film, daha önce 80'inci Venedik Film Festivali'nde 'En İyi Senaryo' ödülünü kazanmıştı. 'Yurt', 14 yaşındaki lise hazırlık öğrencisi Ahmet'in yaşadıklarına odaklanıyor. Ahmet, babasının zoruyla bir dini yurda yerleştirilir ve bu durumun getirdiği çaresizlik, izolasyon ve baskılarla karşılaşır.
8 Ekim 2023

76. Cannes Film Festivali'nde 'Anatomie d’une chute' filmi Altın Palmiye ödülünü kazanırken, 'Kuru Otlar Üstüne' filmindeki performansıyla Merve Dizdar en iyi kadın oyuncu seçildi. Dizdar, ödülünü alırken duygusal bir konuşma yaparak, canlandırdığı Nuray karakterinin mücadelesini ve kadınların yaşadığı zorlukları vurguladı. Festivalde diğer ödüller de sahiplerini buldu, aralarında en iyi yönetmen, en iyi erkek oyuncu ve en iyi senaryo gibi kategoriler yer aldı.
27 Mayıs 2023

Bu hafta Türkiye'deki sinema salonlarında dört yerli yapım dahil olmak üzere beş yeni film vizyona girdi. Özcan Alper'in yazıp yönettiği 'Karanlık Gece', toplumsal öfke ve linç kültürünü ele alıyor ve gazeteci Nuh Köklü'ye adanmıştır. Ümit Ünal'ın senaryosunu yazdığı 'Oregon', 80'lerin toplumsal yaşamını ve günümüze dair detayları içeriyor. Güney Kore yapımı 'Kuralsızlar', gerilim ve aksiyon dolu bir hikaye sunuyor. 'Büyük Macera: Hazine Peşinde', mahallelerine sahip çıkmak için mücadele eden dört arkadaşın hikayesini anlatıyor. 'Elif ve Arkadaşları: Kapadokya' ise haftanın animasyon filmi olarak çocukları Kapadokya'da bir maceraya davet ediyor.
28 Nisan 2023

Bu hafta Türkiye'deki sinema salonlarında 2'si yerli olmak üzere toplam 8 yeni film vizyona giriyor. Louis Garrel'in annesinden esinlenerek yarattığı 'Masum', Pierre Core imzalı 'Belle ve Sebastian: Cesur Dostum', Barış Gördağ ve Yasin Çetin'in yönettiği 'Koku', Uğur Karakuzu'nun yönettiği yerli korku filmi 'Sırrı Cin', Brad Anderson'un yönettiği 'Lanetli Kan', Kjersti Helen Rasmussen'in 'Karabasan', Ayako Kouno'nun 'Sword Art Online the Movie: Progressive-Scherzo of Deep Night' ve Will Ashurst'un 'Neşeli Çiftlik: Tren Kalkıyor!' animasyonları izleyicilerle buluşuyor.
12 Mayıs 2023

42'nci İstanbul Film Festivali, İstanbul Kadıköy'deki Süreyya Operası'nda başladı. Festivalin ilk Sinema Onur Ödülü Kayhan Yıldızoğlu'na, ikinci ödül ise Nevra Serezli'ye verildi. Metin Akpınar, ödül töreninde Nevra Serezli'ye sürpriz yaparak ödülünü takdim etti. Festival kapsamında 12 gün boyunca 84 ülkeden 160 yönetmenin 163 filmi gösterilecek.
7 Nisan 2023

Netflix'in yeni dizisi 'Kübra'nın çekimlerine başlandı. Dizi, Afşin Kum'un romanından uyarlanmış olup, Yağmur Taylan ve Durul Taylan tarafından yönetiliyor. Senaryosu Murat Uyurkulak, Rana Mamatlıoğlu ve Bekir Baran Sıtkı tarafından yazılan dizide, Gökhan isimli karakterin sanal bir arkadaşlık grubundan aldığı mesajlarla hayatının değişmesi anlatılıyor. Çağatay Ulusoy başta olmak üzere Aslıhan Malbora, Nazan Kesal, Ahsen Eroğlu ve Ahmet Mümtaz Taylan gibi isimler başrolleri paylaşıyor.
30 Mart 2023

'Ölümlü Dünya 2', geçen yıl Aralık ayında vizyona girdikten sonra büyük bir başarı elde ederek ilk haftasında 400 bin izlenme sayısını geçmiş ve 12 gün içinde bir milyon seyirciye ulaşmıştı. Ali Atay'ın yönettiği ve başrollerinde Ahmet Mümtaz Taylan, İrem Sak gibi isimlerin yer aldığı film, 3 Mayıs'tan itibaren Netflix platformunda izlenebilecek. Film, kanun kaçağı Mermer ailesinin örgütün eline düşen bir aile üyesini kurtarmak için yaptığı son vurgunu konu alıyor.
23 Nisan 2024
İşaretlediklerim