İran üzerinden Türkiye'ye giriş yaparken 'terörist' olarak nitelendirilerek gözaltına alınan gazeteci Aziz Oruç, 'örgüt üyeliği' suçlamasından beraat etti. Ağrı 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, 'terör örgütü propagandası' suçlaması da mükerrer olduğu için reddedildi. Aynı davada yargılanan Dicle Müftüoğlu ve diğer dört kişiye 'suçluyu kayırmak' iddiasıyla altı ay hapis cezası verildi, ancak hükmün açıklanması geri bırakıldı.
18 Ocak 2023

Birgün gazetesinden üç gazeteci, AKP Milletvekili Asuman Erdoğan'ın eşi Fatih Erdoğan'ın şikayeti üzerine 'dezenformasyon' suçlamasıyla soruşturma altına alındı. Fatih Erdoğan, gazetenin iki ayrı haberinden dolayı Ankara Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Gazeteciler, 'Yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' ve 'iftira ve hakaret' suçlarını işledikleri iddiasıyla ifadeye çağırıldı.
2 Kasım 2023

Gazeteci Serdar Akinan, YouTube kanalındaki videoları nedeniyle 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma', 'tehdit', 'hakaret' ve 'terörle mücadelede görev alanları hedef göstermek' suçlamalarıyla gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirilen ve hakkında soruşturma yürütülen Akinan, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı, ancak yurtdışına çıkış yasağı getirildi ve haftada iki gün karakola imza atması şartı konuldu. Akinan, ifadesinde YouTube'da yayınladığı videolar ve konuk ettiği Muhammed Yakut ile ilgili soruları yanıtladı. Akinan'ın gözaltına alınmasının ardından Yakut'un YouTube kanalı da erişime engellendi.
19 Nisan 2023

Gazeteci Güngör Arslan'ın öldürülmesiyle ilgili davada, 14 sanıktan ikisi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Azmettirici olduğu iddia edilen eski Ülkü Ocakları il başkanı Ersin Kurt ise beraat etti. Arslan, 19 Şubat'ta ofisinde silahlı saldırıya uğramış ve hayatını kaybetmişti. Savcılık, Arslan'ın Kocaeli Belediyesi'nden ihale alan Kurt tarafından 'susturulmak için' öldürüldüğünü savunmuştu. Mahkeme, diğer sanıkların da cezalarını açıkladı ve bazılarına hapis cezası verirken, bazıları beraat etti.
10 Ocak 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Halk TV'de Selahattin Demirtaş'ın 'Dad' isimli kitabının tanıtılmasının ardından kanala ceza vermişti. Halk TV Ankara Grup Temsilcisi Serhan Asker, bölge idare mahkemesinin (istinaf) RTÜK'ün verdiği cezanın yürütmesini durdurma kararı aldığını açıkladı. Bu kararın mahkemede tartışılacağı belirtildi.
14 Nisan 2023

Adıyaman'da kaymakama yönelik eleştirel haberler yazan Gerger Fırat gazetesinin muhabiri Özgür Boğatekin, 'iftira' suçlamasıyla 12 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay kararı onayladıktan sonra Boğatekin, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. AYM, Boğatekin'in ifade ve basın özgürlüğü haklarının ihlal edildiğine karar vererek 30 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti ve dosyayı yeniden yargılama için yerel mahkemeye gönderdi.
7 Aralık 2023

Şırnak Sulh Ceza Hakimliği, Diken'in '13 hakim ve savcıya FETÖ iltisakı gerekçesiyle ihraç' başlıklı haberinin kaldırılmasına karar verdi. Haberin kaldırılması talebi, ihraç edilen eski Şırnak Cumhuriyet Savcısı E. Ç. tarafından yapıldı. Mahkeme, 'kişisel verilerin korunması' ve 'unutulma hakkı' kapsamında haberin kaldırılmasına karar verdi. Aynı haber Anadolu Ajansı'nda da yayımlanmış ancak daha sonra kaldırılmıştı.
19 Eylül 2023

TELE1 kanalında yaptığı açıklamalar nedeniyle Abdullah Öcalan soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteci Merdan Yanardağ'ın tutukluluğuna yapılan itiraz, 'kaçma şüphesi' gerekçesiyle İstanbul 31'inci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Yanardağ, AKP'li Galip Ensarioğlu'nun 'çözüm süreci' ile ilgili sözlerini eleştirdiği bir programda Abdullah Öcalan'ın tecrit koşullarını eleştirmişti. Bu bölüm, AKP milletvekili Mehmet Ali Çelebi tarafından sosyal medyada paylaşıldıktan sonra Yanardağ sosyal medyada hedef haline gelmiş ve RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin TELE1 hakkında inceleme başlatıldığını duyurmuştu.
5 Temmuz 2023

Mezopotamya Ajansı editörü Sedat Yılmaz ve Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu, Ankara merkezli bir soruşturma kapsamında Diyarbakır'da gözaltına alındı. Yılmaz'ın eşi ve kardeşi de sırasıyla Diyarbakır ve İstanbul'da gözaltına alındı. Dört gün önce başlatılan Diyarbakır merkezli operasyonda şu ana kadar 21 ilde gazeteci, avukat ve siyasetçiler de dahil olmak üzere 143 kişi gözaltına alındı, bunlardan 39'u tutuklanırken 44'ü serbest bırakıldı.
29 Nisan 2023

Diyarbakır'da 25 Nisan'da yapılan operasyonlarda gözaltına alınan gazeteciler Abdurrahman Gök, Beritan Canözer, Mehmet Şah Oruç ve Remzi Akkaya, savcılık ifadelerinin ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi ve tutuklandı. Operasyon, Diyarbakır başsavcılığının 216 kişi hakkında çıkardığı gözaltı kararı çerçevesinde gerçekleşti ve operasyonlarda 3 bine yakın polis görev aldı. Daha önce Ankara ve Diyarbakır merkezli operasyonlarda toplam 23 gazeteci tutuklanmıştı.
27 Nisan 2023

Maltepe Açık Cezaevi'nde tutuklu bulunan gazeteci Barış Pehlivan, 'Mide Bulandıran Öykü' başlıklı yazısı nedeniyle Yargıtay Üyesi Ömer Faruk Aydıner tarafından açılan dava sonucu 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Aydıner'in şikayetinden vazgeçmesiyle dava düşmüş ve Pehlivan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, denetimli serbestlik kararı için başvuruda bulunmuştu. İstanbul Anadolu 4. İnfaz Hakimliği, Pehlivan hakkında denetimli serbestlik kararı verdiğini ve kısa süre içinde tahliye edileceğini duyurdu.
17 Kasım 2023

Gazeteci Sinan Aygül, Tatvan Belediyesi ile ilgili usulsüzlük iddialarını gündeme getirdikten sonra Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani'nin koruması ve bir belediye çalışanı tarafından saldırıya uğradı. Her iki saldırgan tutuklandı. Bu olayın ardından 25 basın meslek örgütü ve insan hakları kuruluşu saldırıyı kınayan bir açıklama yayınladı ve yetkililerden kapsamlı bir soruşturma yürütülmesini talep etti.
21 Haziran 2023

Gazeteci Nazlı Ilıcak, 'FETÖ'nün medya yapılanması' davasında daha önce 'örgüte yardım' suçundan aldığı ceza sonrası tahliye edilmişti. Ancak, 2016'da yazdığı bir yazı nedeniyle 'iftira' suçundan aldığı 2 yıl 6 ay hapis cezası istinaf mahkemesi tarafından onaylandıktan sonra Sakarya 1 No'lu Cezaevi'ne teslim oldu. Avukatı, Ilıcak'ın yaklaşık 2-3 hafta kapalı cezaevinde kalacağını ve ardından açık cezaevine geçerek denetimli serbestlikle salınacağını belirtti.
4 Aralık 2023

Gazeteci Barış Pehlivan, Cumhuriyet gazetesindeki bir yazısı nedeniyle Maltepe Açık Cezaevi'nde tutuklu bulunmaktadır. Yargıtay üyesi Ömer Faruk Aydıner ile ilgili iddiaları içeren bir haber nedeniyle 'kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret' suçlamasıyla yargılanan Pehlivan'ın duruşması, salonun küçük olması sebebiyle başka bir mahkeme salonunda yapıldı ve geç başladı. Pehlivan ve avukatlarının savunmalarının ardından savcı, Pehlivan'ın cezalandırılmasını talep etti. Hakim, yazılı savunmaları incelemek istediğini belirterek duruşmayı 16 Kasım'a erteledi. Pehlivan, daha önce farklı bir haber nedeniyle hapis cezasına çarptırılmış ve denetimli serbestlikle tahliye edilmişti. Ancak yeni dava açılması üzerine denetimli serbestliği bozulmuş ve tekrar cezaevine girmesi kararlaştırılmıştı.
9 Kasım 2023

İstanbul Başsavcılığı, gazeteci Evrim Kepenek hakkında 'dezenformasyon' soruşturması başlattı. Kepenek, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' ve 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamalarıyla ifadeye çağrıldı. Soruşturmanın, Kepenek'in 6 Şubat depremleri sonrasında yaptığı bir paylaşımla ilgili olduğu belirtildi. Kepenek, ifade vermek üzere İstanbul Adliyesi Basın Suçları Soruşturma Bürosu'na gitti ancak savcının toplantıya gitmesi nedeniyle ifade veremeden geri döndü.
2 Kasım 2023

Gazeteci Ayşenur Arslan, İçişleri Bakanlığı'na yapılan saldırı hakkındaki şüphelerini dile getirdikten sonra gözaltına alındı. Arslan'ın sözleri RTÜK Başkanı Şahin tarafından hedef alınmış ve Halk TV hakkında inceleme başlatıldığı duyurulmuştu. Arslan'ın patronu Cafer Mahiroğlu da Arslan'ı hedef alarak, Arslan'ın sunduğu 'Medya Mahallesi' programını sonlandırdıklarını açıkladı. İstanbul başsavcılığı, Arslan hakkında 'Terör örgütü propagandası yapma' ve 'Suçu ve suçluyu övme' suçlarından soruşturma başlattı.
3 Ekim 2023

Gazeteci Tolga Şardan, tutuklanmadan önceki savcılık ifadesinde yargıdaki rüşvet iddialarıyla ilgili yeni bilgiler verdi. İstanbul Anadolu Başsavcısı İsmail Uçar’ın dilekçesinden sonra Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) Anadolu’nun değişik köşelerinde görev yapan yargı mensupları tarafından ihbarlar yapıldığını söyledi. Şardan, evine yapılan baskın ve aramadan sonra gözaltına alındı ve Ankara adliyesine götürüldü. İstanbul başsavcılığından yapılan açıklamada Şardan hakkında 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla soruşturma yürütüldüğü duyuruldu.
1 Kasım 2023

Şarkıcı Gülşen, bir konser sırasında orkestra arkadaşına yönelik söylediği sözler nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik ve aşağılama' suçlamasıyla yargılanıyor. İstanbul 11. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada savcı, imam hatip liselerinin bir sosyal sınıf olduğunu ve Gülşen'in sözlerinin ayrıştırıcı olduğunu iddia etti. Gülşen'in avukatları ise suç unsurlarının oluşmadığını savunarak, müvekkilinin aleyhine başlatılan kampanya ve tazminat davalarının reddedildiğini belirtti. Mahkeme, Gülşen'in yurt dışı çıkış yasağı için yatırılan teminat bedelinin iadesine ve savunma için süre verilmesine karar verdi.
1 Mart 2023

Yedi aydır tutuklu olan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu'nun ilk duruşması gerçekleşti ve tutukluluğunun devamına karar verildi. Müftüoğlu, 29 Nisan'da bir operasyonda gözaltına alınmış ve dört gün sonra tutuklanmıştı. Geçtiğimiz hafta Diyarbakır merkezli başka bir operasyonda ise gazeteci, avukat ve siyasetçiler dahil 143 kişi gözaltına alınmış, 39'u tutuklanmıştı. Müftüoğlu'nun bir sonraki duruşması 18 Ocak 2024 tarihine ertelendi.
7 Aralık 2023

Gerçek Gündem editörü Furkan Karabay, tebligat almak üzere çağrıldığı karakolda gözaltına alındı ve Vatan Emniyet'teki terör şubesine götürüldü. Gözaltına alınma sebebi hakkında bilgi verilmedi. Karabay, daha önce de evinden alınarak ifadeye götürülmüştü.
28 Aralık 2023
İşaretlediklerim