Yeşiller Partisi, 21 Eylül 2020'de İçişleri Bakanlığı'na gerekli belgeleri teslim etmesine rağmen tüzel kişilik kazanamadı ve hukuki süreç başlattı. Ankara 8'inci İdare Mahkemesi, İçişleri Bakanlığı'nın tutumunu hukuka aykırı buldu ve işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. İçişleri Bakanlığı bu kararı istinafa taşıdı, ancak istinaf mahkemesi de İçişleri Bakanlığı'nın itirazını reddederek dava konusu işlemi iptal etti. Yeşiller Partisi, mahkeme kararını memnuniyetle karşıladığını ve İçişleri Bakanlığı'ndan karara uymasını beklediğini açıkladı.
27 Şubat 2023

Erzincan'ın merkez ilçesi Hocabey mahallesi ve Malatya'nın Battalgazi ilçesine bağlı Hidayet ve Hanımınçiftliği mahallelerinde bazı taşınmazlar, yürütülen kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri kapsamında acele kamulaştırılacak. Bu kararlar Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararları ile duyuruldu. Ayrıca, Ankara, Konya ve Giresun'daki bazı bölgelerin turizm merkezi ve kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi olarak sınırları yeniden belirlendi.
16 Mart 2023

Adıyaman'da kaymakama yönelik eleştirel haberler yazan Gerger Fırat gazetesinin muhabiri Özgür Boğatekin, 'iftira' suçlamasıyla 12 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay kararı onayladıktan sonra Boğatekin, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. AYM, Boğatekin'in ifade ve basın özgürlüğü haklarının ihlal edildiğine karar vererek 30 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti ve dosyayı yeniden yargılama için yerel mahkemeye gönderdi.
7 Aralık 2023

Hatay'ın Samandağ ilçesinde bir vatandaş, sağlam raporu bulunan evinin ve dükkanının yeni yasal düzenlemeler sonucu 'rezerv alan' ilan edildiğini bir mesajla öğrendi. Kasımda TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen kentsel dönüşüm kanun teklifinde 'rezerv yapı alanı' tanımı değiştirilmiş ve bu değişiklik TMMOB tarafından 'mülksüzleştirme planı' olarak nitelendirilmiştir. Yeni düzenlemeyle Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı'nın istediği yeri rezerv alan ilan edebileceği ve mevcut binaların maliklerine danışılmadan kapsama alınabileceği belirtiliyor.
11 Aralık 2023

Antalya Kemer'deki 1'inci derece arkeolojik SİT alanı olan Phaselis Antik Kenti'nde, Safa inşaat şirketine verilen iki plaj işletmesi inşaatı projesi, ÇED raporu olmadan ve mevcut koruma kararlarına aykırı olarak başlatıldı. Bölge halkı ve TMMOB Mimarlar Odası, projenin durdurulması için Antalya İdari Mahkemesi'nde dava açtı. İhale şartnamesine göre 60 günde tamamlanması planlanan projeler, sosyal medyada tepki topladı ve çevre tahribatına yol açtı. Ayrıca, ihale sürecinin şeffaflığı ve yasallığı konusunda da Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi'nde dava açıldı.
1 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kararlarını eleştirerek, AYM'nin TİP Hatay milletvekili Can Atalay ile ilgili 'hak ihlali' kararını tanımayan ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmeden Yargıtay'a destek çıktı. Erdoğan, Yargıtay'ın da yüksek bir mahkeme olduğunu ve AYM'nin yanlışlar yaptığını belirtti. Ayrıca, teröristlerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının gecikmesi nedeniyle yurt dışına kaçtıklarını ve Türkiye'yi tehdit ettiklerini ifade etti.
10 Kasım 2023

Atatürk Havalimanı'nın millet bahçesine dönüştürülmesi için yapılan ihaleye karşı açılan davada, Danıştay yerel mahkemenin ihaleyi hukuka uygun bulduğu kararını usulen bozdu. Danıştay, dava konusu işlemleri yapan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın Ankara'da bulunması nedeniyle yargı yetkisinin Ankara İdare Mahkemesi'nde olduğuna hükmetti. Bu kararın ardından dosya yeniden karar verilmek üzere Ankara İdare Mahkemesi'ne gönderildi. Ancak bu süreçte Atatürk Havalimanı arazisindeki inşaat çalışmaları devam ediyor.
5 Mayıs 2023

Marmaris'teki Kızılbük bölgesinde, Sinpaş GYO'nun doğayı talan ettiği iddiasıyla açılan dava, hukuki bir garabetle karşı karşıya. Mahkeme, çevrecilerin avukatı Atilla Öztürk'ü dosyadan çıkardı. Ayrıca, çevrecilerin bilirkişi heyetinde uzman akademisyenler bulunmasını talep etmesine rağmen, mahkeme davalı taraftan, yani Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı'ndan personel görevlendirdi. Çevreciler, kamu kurumlarının davanın şirket lehine sonuçlanması için her adımı attığını iddia ediyor.
6 Ekim 2023

14 yıldır faaliyet gösteren ve çevreye siyanürlü solüsyon sızdıran bir madenin işletilmesiyle ilgili sorumluların kim olduğu tartışılıyor. Kanadalı SSR Mining ve Çalık Holding'e ait Lidya Madencilik'in ortaklığında işletilen Anagold Madencilik, çevre felaketine yol açtığı için eleştiriliyor. Madenin 'ÇED olumlu' kararı almasında ve daha sonra yaşanan çevre felaketlerine rağmen faaliyetlerine devam etmesinde birçok kişi ve kurumun sorumluluğu olduğu belirtiliyor. Yöre halkı ve çevreci örgütlerin madeni kapattırma çabalarına karşın, madenin tekrar açılması ve çevresel zararların devam etmesi eleştiriliyor.
18 Şubat 2024

Yargıtay Başsavcılığı, HDP'nin 14 Mayıs'taki seçimlere katılmadığını belirterek, partinin 400 milyon liralık hazine yardımına tedbir konulmasını Anayasa Mahkemesi'nden talep etti. Daha önce HDP'nin hazine yardımı bulunan hesaplarına 5 Ocak'ta bloke konulmuş, ancak AYM Genel Kurulu Mart ayında bu kararı kaldırmıştı. Yargıtay'ın bu yeni talebi, HDP'nin kapatma davası sürecindeki finansal durumunu etkileyebilir.
12 Haziran 2023

Adana Valiliği tarafından iptal edilen Çukurova Rock Festivali hakkında Adana İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Valiliğin iptal gerekçelerinden biri 'alkole dayalı olarak asayiş olaylarının yaşanabileceği' olmuştu. Festivali organize eden Milyon Yapım şirketi, mahkemeye yürütmeyi durdurma talebiyle dava açtı ve mahkeme festivalin iptaline ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi.
12 Ekim 2023

Edirne Valisi Yunus Sezer, Keşan ve Enez bölgelerinde yaptığı incelemeler sonucunda, kentteki muhtarlara tarım arazilerini koruma amacıyla 'tiny house' ve kaçak yapılara izin verilmeyeceğini belirten bir genelge gönderdiklerini duyurdu. Sezer, bu tür yapıların bölgede giderek yaygınlaştığını ve hukuki olmadığını vurgulayarak, bu hafta 40 adet yapıyı kaldırdıklarını belirtti. Vali, bölgenin turizm potansiyeline de değinerek, sağlıksız yapılaşmaya izin verilmemesi gerektiğini ve gelecek nesillere temiz bir çevre bırakılması gerektiğini ifade etti.
13 Mayıs 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Kahramanmaraş depremleri sonrasında iktidarın deprem yönetimini eleştiren yayınlar yapan televizyon kanallarına ceza kesti. İlahiyatçı Cemil Kılıç'ın eleştirileri nedeniyle Flash Haber'e para ve program durdurma cezası verilirken, Fatih Altaylı'nın depremzedelere yardım kampanyası engellendiği iddiaları üzerine Habertürk'e idari para cezası uygulandı. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, bu durumu iktidarı eleştirmenin suç haline geldiği şeklinde değerlendirdi.
8 Mart 2023

Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin tarafından HDP'nin kapatılması talebiyle açılan dava sürecinde, HDP'nin savunma yapmama kararı Anayasa Mahkemesi tarafından tutanak altına alındı ve dosya raportöre gönderildi. HDP, seçim dönemi yoğunluğu nedeniyle savunma yapamayacağını belirtmiş ve savunma yapmayacağını açıklamıştı. AYM raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak ve AYM üyeleri, rapor dağıtımından sonra toplantı günü belirleyerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.
11 Nisan 2023

Erzincan'ın İliç ilçesinde, altın madeninin çevresel zararlarına ve siyanür kullanımına dikkat çeken çevre aktivisti Sedat Cezayirlioğlu, 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçuyla gözaltına alındı. Cezayirlioğlu, özellikle Fırat Nehri'ne siyanür karışması durumunda Türkiye'nin tarımının tehlikeye gireceğini belirtmişti. İliç'te bulunan Çöpler Anagold Altın Madeni'nde meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz işçi toprak altında kalmış, bu olay sonrası Cezayirlioğlu'nun jandarma tarafından engellendiği ve sonrasında gözaltına alındığı bildirildi.
14 Şubat 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Selahattin Demirtaş hakkında verdiği ihlal kararını görüşmek üzere gündemine aldı. Ancak bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını belirtmesi üzerine görüşme ileri bir tarihe ertelendi. AYM, Demirtaş'ın 'tutuklama tedbirinin hukuki olmaması, soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması ve tutukluluğa ilişkin kararların etkili itiraz güvencesi içermeyen, bağımsız ve tarafsız hâkim ilkelerine aykırı olan sulh ceza hâkimliklerince verilmesi nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği' iddiasını ele alacaktı.
26 Temmuz 2023

Eski AKP'li bakan Hüseyin Çelik, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararını eleştirdi ve bu durumu 'kendi militan yargımızı oluşturduk' ifadesiyle yorumladı. AYM, hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönünde karar vermiş, ancak yerel mahkeme ve Yargıtay bu karara uymayarak AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetmişti. Bu karar, hukukçular ve muhalif siyasiler tarafından 'yargı darbesi' olarak nitelendirildi ve Yargıtay'a Cumhurbaşkanlığı'ndan destek geldi.
9 Kasım 2023

Hatay'ın Antakya ilçesinin tarihi merkezi, cumhurbaşkanlığı kararıyla 'riskli alan' olarak ilan edildi. Bu karar, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na olağanüstü yetkiler tanıyor ve bölge sakinleri ile sivil toplum kuruluşları endişeli. Avukat Can Terbiyeli, kararın mülksüzleştirme riski taşıdığını ve bölgenin turistik bir müzeye dönüşebileceğini belirtiyor. Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yaşanan benzer bir duruma atıfta bulunarak, tarihi yapılara TOKİ riski ve yerel mimarinin korunamayacağı konusunda kaygılarını dile getiriyor.
6 Nisan 2023

Yargıtay Başkanlığı, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını sahiplenerek, AYM'yi hukuk sistemini kaosa sürükleyecek kararlar almakla itham etti. Yargıtay, AYM'nin bireysel başvuru incelemelerinde anayasal ve yasal sınırları aştığını ve yerleşik içtihatları tersine çevirdiğini iddia etti. Ayrıca, AYM'nin 'süper temyiz mahkemesi' gibi algılandığına ve bireysel başvuru sisteminin yargı sistemini zayıflattığına dikkat çekildi. Yargıtay, AYM'nin uygulamalarının hukuki sonuçlarını eleştirerek, yargısal görev ve yetkileri kapsamında verilen kararlara yönelik saygınlığı zedeleyen tepkilerin üzüntüyle karşılandığını belirtti.
10 Kasım 2023

Gezi Parkı davasında mahkum edildikten sonra TİP’ten milletvekili seçilen Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ihlal kararını uygulamayan mahkeme, 28 çuval dava dosyasını Yargıtay’a yolladı. AYM, Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti. Ancak, AYM kararını uygulaması beklenen mahkeme, karar için topu Yargıtay’a atmıştı. İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, mahkeme dosyasıyla ilgili 28 adet kelepçeli çuvalı İstanbul başsavcılığında görevli bir memurla Yargıtay’a yolladı.
2 Kasım 2023
İşaretlediklerim