Bankacılık sektörü, seçim sonrası ekonomi yönetiminin değişmesine rağmen piyasalarda beklenen olumlu değişikliklerin yaşanmadığını ifade ediyor. Merkez Bankası'nın faiz kararı ve diğer düzenlemelerdeki yavaş geri çekilme, sektörde hayal kırıklığına neden olmuş. Sektör kaynakları, TL mevduat faizlerinde gevşeme olmasına rağmen, kur korumalı mevduatın baskısının devam ettiğini ve krediye erişimde sıkıntıların sürdüğünü belirtiyor.
10 Temmuz 2023

Eski Brezilya devlet başkanı Jair Bolsonaro, 2021'deki Suudi Arabistan ziyareti sonrası ortaya çıkan beyan edilmemiş 3,2 milyon dolarlık mücevherlerin satılması ve paranın kendisine aktarılması için yardımcısına talimat vermekle suçlandı. Yardımcısı Yarbay Mauro Cid'in avukatı, Bolsonaro'nun mücevherlerin satılmasına yönelik talimat verdiğini itiraf etti. Brezilya polisi, Bolsonaro'nun iki saatin yaklaşık 70 bin dolarlık satışından nakit para aldığını açıkladı. Bolsonaro, suçlamaları reddetti ve hediye edilen iki set mücevherin kamu bankasına yatırıldığını bildirdi.
19 Ağustos 2023

Türk Lirası'ndaki değer kaybını önlemek amacıyla ekonomi yönetimi tarafından çeşitli düzenlemeler yapılmaktadır. Bu kapsamda, 30 Mart-1 Nisan tarihleri arasında kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarını cazip kılmak için üç yeni düzenleme getirilmişti. En son Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanı kararı ile kurumlar vergisi istisnasının yabancı paralar için de geçerli olacağı belirtildi. Bu düzenleme, şirketlerin KKM'den elde ettikleri kazançların kurumlar vergisinden muaf tutulmasını sağlıyor.
25 Nisan 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), müşteri bazında belirli bir limitin üzerinde olan kredi kartlarıyla yapılan nakit çekim ve kuyum harcamalarının kredi türüne göre yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olmasına karar verdi. Bu değişiklik 16 Mayıs'tan itibaren geçerli olacak. Ayrıca, TL dönüşüm hedefinin hesaplanmasında fiziki altın karşılığı açılan hesaplar da dahil edilecek ve yabancı para mevduat/katılım fonunda yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu hariç tutulacak.
16 Mayıs 2023

Adalet Bakanlığı, Ankaragücü Başkanı Faruk Koca'nın hakem Halil Umut Meler'e saldırısının ardından sporda şiddeti önlemek amacıyla 'caydırıcı yeni yaptırımlar' üzerinde çalışmaya başladı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'daki ceza hükümlerini gözden geçireceklerini açıkladı. Yeni düzenlemelerle yöneticilere verilecek cezaların artırılması, yüz tanıma sistemi ile stadyumlara yasaklı kişilerin girişlerinin engellenmesi ve stat güvenliğinin artırılması planlanıyor.
13 Aralık 2023

Borsa İstanbul, 2023 yılının ilk haftalarında sert oynaklıklar yaşadı. Aracı kurumların strateji raporları, yatırımcılara oynaklık konusunda uyarıda bulunuyor ve 'doğru hisse, doğru sektör' seçimine vurgu yapıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, küçük yatırımcılara borsada 'büyük bir fırsat' olduğunu belirtti. Deniz Yatırım ve Garanti Yatırım'ın raporları, seçim öncesi ekonomi politikalarının enflasyon üzerindeki baskısına ve kurda ani sıçramalara dikkat çekiyor ve BIST 100 için 12 ayda yüzde 42 yükselişle 7100 seviyesi hedefi öngörülüyor.
17 Ocak 2023

ABD'nin Maryland eyaletinde yasal hale gelen marihuana satışlarından ilk ayın sonunda 87,4 milyon dolarlık gelir elde edildi. Maryland Marihuana İdaresi (MCA), bu rakamın, esrarın sadece tıbbi raporla hastalara satıldığı bir önceki ayki rakamın yaklaşık iki katına karşılık geldiğini belirtti. Yeni yasaya göre, Maryland polisi, marihuana kokusunu veya bulundurulmasını şüphelilerin aranması için gerekçe gösteremeyecek. Ayrıca, marihuananın ebeveynler ve vasiler tarafından kullanılması, devlet yetkilileri tarafından çocuk ihmali olarak değerlendirilemeyecek.
3 Ağustos 2023

Uzmanlar, 2023 yılında dolar kurunun baskı altında kalabileceğini, borsa için seçim sonuçlarına bağlı farklı senaryoların mümkün olduğunu belirtiyor. Altın ve Bitcoin için de belirsizlikler ve potansiyel senaryolar mevcut. 2022'de Türkiye'de enflasyon rekor seviyelere ulaşırken, yatırımcılar düşük faiz ortamında borsa, döviz ve altına yöneldi. Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altın fiyatlarının yükselebileceğini, Ata Portföy CEO'su Mehmet Gerz, borsa için çeşitli dağılım önerilerinde bulunuyor. İnfo Yatırım Stratejisti Çağlar Toros, dolar/TL'nin stabilizasyonunun devam edebileceğini, ancak agresif bir faiz artışı senaryosunda değer kaybının hızlanabileceğini ifade ediyor. WOFDEX Kripto Para ve Blockchain Araştırma Direktörü Helin Çelik ise Bitcoin için mega rallinin zor olduğunu belirtiyor.
2 Ocak 2023

Türkiye'de yaşanan depremler sonrası borsada yaşanan sert düşüşler ve işlem iptallerinin ardından, borsayı desteklemek amacıyla Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) devlet katkısı portföyünde borsa payı yüzde 10'dan yüzde 30'a çıkarıldı. Bu düzenlemeyle, 10 günlük uyum sürecinde borsaya 10 milyar TL'ye kadar giriş yapılması ve hisse senetlerine 25 milyar liraya kadar giriş olabileceği öngörülüyor. Uzmanlar, bu önlemlerin kısa vadeli sonuçlar doğuracağını belirtiyor.
14 Şubat 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul merkezli 13 ilde eş zamanlı düzenlenen 'Kafes-23' operasyonuyla beş yerel organize suç örgütünün çökertildiğini ve 93 şüphelinin yakalandığını duyurdu. Yerlikaya, suç örgütü üyelerinin yabancı turistleri eğlence mekanlarına götürerek yüksek hesap ödemeye zorladıklarını belirtti. Daha önceki 'Kafes' operasyonlarında da çeşitli suç örgütlerine yönelik başarılı sonuçlar alındığı ve çok sayıda şüphelinin yakalandığı bilgisi verildi.
22 Aralık 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, borsada küçük yatırımcıların zarar gördüğü ve usulsüzlük yapıldığı iddialarına dikkat çekti. Daha önce de konu hakkında uyarılarda bulunduğunu belirten Kılıçdaroğlu, eleştirilere ve alaylara maruz kaldığını ifade etti. 15 Mayıs'ta borsaya soruşturma emri vereceğini ve manipülatörlerden çalınan paraları tahsil edeceğini söyledi.
7 Mayıs 2023

Suudi Arabistan, 2034 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmak için teklif vereceğini duyurdu. Suudi Futbol Federasyonu, bu teklifin ülkenin devam eden sosyal ve ekonomik dönüşümüyle ve köklü futbol tutkusundan ilham alacağını belirtti. FIFA, 2034 Dünya Kupası'nın Asya veya Okyanusya bölgesinde düzenleneceğini açıklamıştı. Son zamanlarda birçok üst düzey futbolcu, Suudi Arabistan takımlarına transfer oldu.
5 Ekim 2023

Mısır'ın başkenti Kahire'de gerçekleştirilen Arap Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda, Suriye'nin Arap Birliği'ne dönüşü konusunda anlaşma sağlandı. 7 Mayıs 2023 tarihinden itibaren Suriye hükümet delegasyonlarının Arap Birliği toplantılarına katılımı yeniden başlatılacak. Ayrıca, Suriye meselesinin çözümünü takip etmek üzere bir takip komitesi kurulması kararlaştırıldı. Suriye'nin Arap Birliği üyeliği, 2011'deki iç savaş nedeniyle askıya alınmıştı.
8 Mayıs 2023

Reuters'ın yatırımcılara danışarak hazırladığı analize göre, 2023 yılında gelişmekte olan piyasaları etkileyecek yedi ana konu belirlendi. Bu konular arasında ABD ve diğer büyük ekonomilerdeki faiz artırımlarının yavaşlaması, Çin'in yeniden açılma süreci, Rusya-Ukrayna savaşı, devlet borçlarının yapılandırılması, Brezilya'da Lula iktidarı, Türkiye'deki seçimler ve diğer gelişmekte olan ülkelerdeki seçimler yer alıyor. Analiz, bu faktörlerin gelişmekte olan piyasaların toparlanmasına katkı sağlayabileceğini veya zorluklar yaratabileceğini öne sürüyor.
16 Ocak 2023

Bloomberg ajansının haberine göre, Türkiye'de Merkez Bankası, iktidarın ekonomi politikalarını desteklemek amacıyla döviz kurlarını kontrol altında tutmak için 'arka kapı' satışları yapmakta ve altın satışlarına başvurmakta. Seçim öncesinde TL'nin değer kaybını yavaşlatmak için bankalara yeni düzenlemeler getiriliyor. Uzmanlar, seçim sonrasında piyasa dışı uygulamaların sona ereceğini ve TL'nin değer kaybedeceğini öngörüyor. Merkez Bankası ayrıca, altın ve döviz talebini baskılamak ve kur korumalı mevduatın cazibesini artırmak için çeşitli düzenlemeler yapıyor.
18 Mayıs 2023

Borsa İstanbul'da KLNMA ve MIATK hisseleri 20 Eylül 2023 tarihli işlemlerden 19 Ekim 2023 tarihli işlemlere kadar emir paketi tedbiriyle işlem görecek. Ayrıca METUR ve UNLU paylarında bugün seans başından 19 Ekim 2023 tarihli işlemlere kadar brüt takas uygulanacak. İlgili paylarda halihazırda uygulanan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan açığa satış ve kredili işlem yasağı tedbiri de brüt takas tedbirinin uygulandığı süre boyunca devam edecek.
20 Eylül 2023

Pandemi ve yükselen enflasyonun etkisiyle artan kripto para ticareti bağımlılığına yönelik lüks rehabilitasyon merkezleri hizmet vermeye başladı. BBC'nin araştırmasına göre, bu merkezlerde bağımlılar için özel tedavi programları uygulanıyor ve tedavi masrafları oldukça yüksek. Örneğin, İspanya'nın Mayorka adasında açılan 'The Balance' merkezinde bir yatırımcı 75 bin dolar ödeyerek tedavi gördü. Uzmanlar, kripto bağımlılığının kumar bağımlılığı gibi tedavi edilmesi gerektiğini ve lüks merkezlerin yüksek tedavi masraflarına karşı çıkıyorlar. Tedavi için henüz ayrı bir sertifika gerekmeyen bu alanda, kripto ticaretinin kumara göre daha bağımlılık yarattığı iddia ediliyor.
5 Şubat 2023

Türkiye'de yaşanan depremler sonrası borsada yaşanan sert düşüşler ve işlem iptallerinin ardından, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) devlet katkısı fonlarında hisse senedi payı yüzde 10'dan yüzde 30'a çıkarıldı. Bu değişiklikle borsaya 10 milyar TL'ye varan, hatta 25 milyar TL'ye kadar çıkabilecek bir giriş öngörülüyor. Merkez Bankası, bu düzenlemeye uyum sağlamak amacıyla 15 Şubat'ta tahvil alımı yapacağını açıkladı.
15 Şubat 2023

Fenerbahçe ve Beşiktaş taraftarlarının 'hükümet istifa' sloganları atması sonrasında, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin maçların seyircisiz oynanması yönündeki çağrısına ve Beşiktaş üyeliğinden istifasına tanık olundu. Birçok futbol kulübü siyasetin stadyumlarda yapılmaması gerektiğini savunurken, Kayseri İl Güvenlik Kurulu, Kayserispor-Fenerbahçe maçına Fenerbahçe taraftarlarının alınmayacağını duyurdu. Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi hakemi avukat Emin Özkurt, bu tür bir yaptırımın anayasaya ve spor hukukuna aykırı olduğunu, FIFA nezdinde soruşturma başlatılabileceğini ifade etti.
28 Şubat 2023

İktisatçı Güldem Atabay, kur korumalı mevduat faizlerinin kaldırılmasının borsadan bu alana geçişe yol açabileceğini belirtti. Borsada riskli işlemler ve Merkez Bankası'nın arka kapı satışları olduğunu ifade etti. Atabay, mevcut iktidarın ekonomi politikalarının devam etmesi durumunda Türkiye'nin sermaye kontrolüne doğru gidebileceğini öne sürdü. Ayrıca, borsanın yatırım yeri olmaktan çıktığını ve tehlikeli işlemlerin olduğunu, yabancı yatırımcıların demokratik bir sistem görmesi durumunda Türkiye'ye ilgi gösterebileceğini dile getirdi.
9 Nisan 2023
İşaretlediklerim