Bankacılık sektörü, seçim sonrası ekonomi yönetiminin değişmesine rağmen piyasalarda beklenen olumlu değişikliklerin yaşanmadığını ifade ediyor. Merkez Bankası'nın faiz kararı ve diğer düzenlemelerdeki yavaş geri çekilme, sektörde hayal kırıklığına neden olmuş. Sektör kaynakları, TL mevduat faizlerinde gevşeme olmasına rağmen, kur korumalı mevduatın baskısının devam ettiğini ve krediye erişimde sıkıntıların sürdüğünü belirtiyor.
10 Temmuz 2023

Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine başlamasının ardından dolar/TL kuru ilk iş gününde 21 seviyesinin üzerinde işlem gördü. Gece saatlerinde sığ piyasalarda 21,15 ile rekor seviyeye ulaşan dolar/TL, piyasalarda yeni kabine ve verilen mesajların etkileri takip ediliyor. Avro/TL kuru ise 23 sınırına yaklaştı.
5 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın kasım ayı piyasa katılımcıları anketi sonuçlarına göre, yıl sonu enflasyon ve dolar/TL beklentisi önceki ankete göre düşüş gösterdi. Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi %67,23, dolar/TL beklentisi ise 30,00 TL olarak belirlendi. Ancak, 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi 39,62 TL'ye yükseldi ve faiz beklentisi %37,71 olarak artış gösterdi. Merkez Bankası, anketin temsil gücünü artırmak için sadece kurumsal katılımcıları dahil ettiğini duyurdu.
17 Kasım 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son politika toplantısında faiz oranlarında bir değişiklik yapmamaya karar verdi ve politika faizini yüzde 8,5 seviyesinde sabit bıraktı. Daha önce Kasım ayında başlayan ve toplamda 500 baz puanlık bir indirim döngüsü gerçekleştiren Merkez Bankası, Aralık ve Ocak aylarında da faiz oranını sabit tutmuştu. Şubat ayında ise faizi 50 baz puan indirerek yüzde 8,5'e çekmişti. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomiye etkilerini sınırlamak amacıyla bir faiz indirimi beklentisi oluşmuş, ancak Merkez Bankası bu beklentilere rağmen faiz oranını değiştirmemiştir.
23 Mart 2023

Merkez Bankası, geçen ay gerçekleştirdiği 750 baz puanlık faiz artışının ardından bugün yeniden toplanıyor. Ekonomistler, politika faizinin 500 baz puan artırılarak yüzde 30'a çıkarılacağını tahmin ediyor. Dolar/TL, bankalararası piyasanın açılışında 27,0420 seviyesinden işlem görüyor. Ayrıca, Sermaye Piyasası Kurulu, beş şirketin sermaye artırımına onay verdi.
21 Eylül 2023

Ekonomist Mahfi Eğilmez, enflasyonun düşmesi ve mevduat faizlerinin artması sonucunda konut talebinin azaldığını ve bu durumun konut fiyatlarındaki artışı yavaşlattığını ifade etti. Yüksek enflasyon ve düşük faiz oranları nedeniyle vatandaşlar alternatif yatırım araçlarına yönelmiş, bu da konut fiyatlarının hızla artmasına sebep olmuştu. Ancak son dönemde mevduat faizlerindeki artış, konut satışlarının ve fiyat artışlarının düşmesine yol açtı. Merkez Bankası verilerine göre, üç aya kadar vadeli TL mevduat faizi ortalama yüzde 29,2 seviyesine yükseldi.
10 Nisan 2023

Uluslararası kredi değerlendirme kuruluşu Standard&Poor’s EMEA Direktörü Frank Gill, Türkiye için 2023 yılı enflasyon tahmininin ortalama yüzde 45 olduğunu belirtti. Ayrıca, ekonomideki dengesizlikler nedeniyle büyüme hızının sürdürülebilir olmadığını ifade etti. Gill, yatırımcıları caydıran finansal baskılar ve döviz rezervlerinin zayıflığı gibi konulara da değindi. Türkiye'nin cari açığının ve dış finansman ihtiyacının nasıl karşılanacağı konusunda belirsizlikler olduğunu vurguladı.
1 Haziran 2023

Türk Lirası vadeli kur korumalı mevduat (KKM) işlemlerindeki faiz sınırı kaldırıldı ve asgari oran politika faizi olarak belirlendi. Ekonomistler, bu adımı 'örtülü faiz artışı' ve iktidarın ekonomi politikalarının iflası olarak yorumladı. Bahçeşehir Üniversitesi Finansal Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. İbrahim Ünalmış, seçim öncesinde döviz talebine karşı tasarruf sahiplerini TL'de tutmak amacıyla yapıldığını belirtti. İktisatçı Uğur Gürses ve Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, KKM uygulamasının başarısızlığını ifade etti. Ekonomist Güldem Atabay ve eski Hazine müsteşarı Mahfi Eğilmez, piyasa faizlerinin artacağını ve dövize talebin arttığını söyledi. Ekonomist Emrah Lafçı ve ekonomi gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, uygulamanın maliyetli olduğunu ve bankalara ucuz kaynak sağlandığını ifade etti. Eski Merkez Bankası başkan yardımcısı Fatih Özatay ise KKM'de hedeflerin tutmadığını vurguladı.
31 Mart 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasa beklentilerine uygun bir şekilde politika faizini yüzde 42,5'ten yüzde 45'e yükseltti. Bu karar, ulusal ve uluslararası kurumların anketlerinde öngörülen bir artıştı. Yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesi ve 'normalleştirme' politikaları çerçevesinde faiz artışının gerçekleşmesi bekleniyordu. Ayrıca, Türkiye'nin döviz ihtiyacını karşılamak amacıyla Körfez ülkelerine ve Batı yatırımlarına yönelik girişimlerde bulunulduğu, JP Morgan ve Dünya Bankası ile ilişkilerin geliştirilmeye çalışıldığı belirtiliyor.
25 Ocak 2024

Türkiye'de iktidar, seçimlere kısa bir süre kala enflasyon rakamlarını düşürmeye çalışıyor. Aralık ayında yıllık enflasyon oranı %64,27 olarak açıklandı. İktidar, baz etkisi ve zincir marketlerin fiyatları dondurması gibi yöntemlerle ocak ayı enflasyonunu negatif çıkarmayı hedefliyor. İstanbul'da doğalgaz ve elektrik fiyatlarında yapılan indirimler de bu stratejinin bir parçası olarak görülüyor. Uzmanlar, iktidarın bu hamleleri seçim kampanyası için kullanacağını öne sürüyor.
9 Ocak 2023

Seçim sonrası ilk iş gününde borsada yaşanan yüzde 6'lık kayıp ve devre kesici uygulamasının ardından, bankacılık endeksi ikinci gün de düşüşünü sürdürdü. Bankacılık endeksi güne yüzde 8 kayıpla başladı ve öğleden sonra yüzde 8,15 kayıpla işlem görmeye devam etti. Ekonomi analistleri, seçimin ikinci tura kalmasıyla önceden fiyatlanan yükselişlerin geri alınmasının ve bankacılık hisselerinden çıkışın beklenen bir durum olduğunu ifade etti. Yeni ekonomi modelinin devamı konusundaki belirsizliklerin piyasalar üzerinde etkili olduğu belirtildi.
16 Mayıs 2023

Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı'na getirilmesi ve Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanı olarak atanması sonrasında, yabancı bankalar Türkiye'nin faiz politikaları hakkında raporlarını güncelliyor. Deutsche Bank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini yakın zamanda yüzde 25 seviyesine çıkaracağını tahmin ediyor. Banka, TL'nin değer kaybı ve hükümetin kredi büyümesini dengeleme ihtiyacı nedeniyle büyük bir faiz artışının gerekebileceğini belirtiyor ve üç farklı faiz senaryosu sunuyor.
12 Haziran 2023

Geçen yıl Haziran ayında TCMB'nin faiz-enflasyon ilişkisinde duruşunu değiştirmesi ekonomiyi uçurumun kenarından aldı, ancak kademeli sıkılaşma politikası beklenen etkiyi yaratmadı. Enflasyon yaklaşık 35 puan artarken, iç talep güçlü kalmaya devam etti. Kamu maliyesinde deprem ve seçim öncesi alınan kararlar bütçe açığında yapısal bozulmalara yol açtı. Yüksek enflasyon ve belirsizlik ortamında yapılan ücret artışları tüketime yönelirken, para politikasındaki sıkılaşmanın etkileri mevduat ve kredi tarafında görülmeye başlandı.
31 Mayıs 2024

Türkiye'de enflasyonla mücadele, politika faizi üzerinden yürütülen çalışmaların ötesine geçerek, satın alma gücünü artıracak reformist düzenlemelere odaklanma aşamasına gelmiştir. Vergi düzenlemeleri, gelir dağılımına uyumlu vergi dilimlerinin oluşturulması ve verginin tabana yayılması gibi önlemler gündemdedir. Ayrıca, FED'in faiz politikaları, Türkiye'nin uluslararası finans kuruluşları ile ilişkileri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti gibi dış faktörler de enflasyonla mücadelede önemli rol oynamaktadır.
13 Nisan 2024

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu B'den B+'ya yükselterek kredi notu görünümünü de durağandan pozitife çevirdi. Bu artış, 2023 Mayıs seçimlerinin ardından uygulanan ekonomik politika değişikliklerinin ve geleneksel politikalara yönelişin olumlu bir sonucu olarak değerlendiriliyor. Ancak, Servet Yıldırım'a göre bu artış yeterli değil çünkü Türkiye'nin kredi notu hala yatırım yapılabilir seviyenin dört kademe altında bulunuyor ve spekülatif sınıfta yer alıyor.
11 Mart 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu 'B'den 'B+'ya yükseltti ve not görünümünü 'durağan'dan 'pozitif'e çıkardı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu gelişmeyi Türkiye'nin uluslararası normlara uyan, kural bazlı ve öngörülebilir politikalarının bir sonucu olarak değerlendirdi. Şimşek, makro-finansal istikrarın güçlenmesiyle bu tür olumlu gelişmelerin artarak devam edeceğini ve yılın ikinci yarısında dezenflasyon, daralan cari açık ve bütçe disiplini sayesinde kredi notunun daha da yükseleceğini belirtti.
9 Mart 2024

Mevduat faizlerinin artması ve 7 Temmuz'dan sonra GSR 2 düzenlemesine uymayan sıfır araçların satılamayacak olması, ikinci el araç satışlarını yavaşlattı. Oto galericiler, ellerindeki araç sayısını azaltarak paralarını faizde bekletmeye başladı. Ersin Bakırdöğen, döviz kurlarının artması durumunda piyasanın canlanabileceğini belirtti. Yüksek faiz oranlarının sadece oto galericileri değil, birçok sektörü olumsuz etkilediği vurgulandı.
14 Haziran 2024

Türkiye'nin iç borç stoku, 2017 yılından bu yana önemli bir artış göstermiş ve 2024'ün ilk çeyreğinde 4,5 trilyon TL'ye ulaşmıştır. Bu artış, milli gelirin dörtte birine yakın bir orana ulaşmıştır. Hazine, iç borçlanma takvimine uygun olarak mayıs ayında yeni ihraçlar gerçekleştirmiştir ve bu ay içinde toplam 210,4 milyar TL borç bulması gerekmektedir. Ayrıca, sıkı para politikası ve politika faizindeki yükseliş, devlet iç borçlanma araçlarının faiz yükünü artırmıştır.
9 Mayıs 2024

Yaklaşık yedi ay süren düşüş trendinin ardından, ikinci el araç fiyatları şubat ayında yüzde 3 oranında artış gösterdi. Bu dönemde, faiz oranlarının düşük olması nedeniyle insanlar yatırım amacıyla sıfır otomobillere yönelmiş, bu da ikinci el piyasasında spekülatif hareketlere yol açmıştı. Genel seçimler sonrası faiz oranlarının artırılması ve Ticaret Bakanlığı'nın getirdiği altı ay ve 6 bin km sınırlaması ile ikinci el araç fiyatları normal seviyelere dönmeye başladı. Ancak, makroekonomik faktörlerin etkisiyle kısa vadede fiyatlarda daha fazla artış bekleniyor.
16 Mart 2024

Alaattin Aktaş, Ocak ayında bazı zamların Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) üzerinde sınırlı bir etki yarattığını belirtti. Akaryakıt zamları ve kur artışı gibi faktörlerin fiyat artışları ile olan bağının önemli ölçüde azaldığı veya azalmış gibi göründüğü ifade edildi. Şubat ayında da zamların devam etmesine rağmen, fiyat artışlarının TÜFE'yi çok fazla etkilemediği vurgulandı. Ocak ayı verileri, zamların yüksek olmasına rağmen TÜFE'deki artışın geçen yıl ile aynı düzeyde kaldığını gösterdi.
16 Şubat 2024
İşaretlediklerim