Saygı Öztürk, devletin ekonomik zorluklar karşısında yolsuzlukla mücadele yerine kamuda tasarruf önlemlerine odaklandığını belirtiyor. Özellikle el değiştiren belediyelerde lüks makam odaları, fazla araç kiralamaları ve gereğinden fazla personel gibi konuların gündemde olduğunu vurguluyor. Hazine ve Maliye Bakanı'nın, kamuda tasarruf önlemlerinin yılın ikinci yarısında uygulanacağını açıkladığını ifade ediyor.
2 Haziran 2024

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, günlük kiralanan evlere yönelik yeni bir düzenleme yapılacağını duyurdu. Bu düzenleme kapsamında, bu tür evlere sertifika zorunluluğu getirilecek ve bu belge bakanlığa yapılacak başvuruyla alınabilecek. Ayrıca, otellerde olduğu gibi bu evlerde konaklayan kişilerin bilgileri ilgili kurumlarla paylaşılacak ve elde edilen gelirin vergisi ödenecek.
31 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tasarruf tedbirleri kapsamında 29 ildeki vergi dairelerini defterdarlık olarak yeniden yapılandırdı. Resmi Gazete'de yayınlanan cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle mevcut defterdarlıklar kapatılarak, vergi dairesi başkanlıklarının unvanı defterdarlık olarak değiştirildi. Yeni defterdarlıklar Gelir İdaresi Başkanlığı'na (GİB) bağlanacak ve taşrada sunulan hizmetler ağırlıklı olarak vergi hizmetlerinden oluşacak. Ayrıca, İstanbul'daki Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı da kaldırıldı.
3 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira gelirini beyan etmeyen yaklaşık 700 bin mükellefin tespit edildiğini açıkladı. Gelir İdaresi Başkanlığı, yıl başından beri kira gelirlerini beyan etmeyen ev sahiplerini takip ediyor ve bu kişilere bilgilendirme ve hatırlatma SMS'leri gönderiyor. Şimşek, beyanname vermeyen mükellefler için 153,4 milyon liralık vergi ve ceza ihbarnamesi düzenlendiğini belirtti. Ayrıca, kira gelirlerinin hızlı ve kolay tespiti için Dijital Vergi Dairesi ve GİB Mobil'e 'Kira bildirim formu' eklendi.
25 Ağustos 2024

Kurban Bayramı tatilinde yapılan denetimlerde, fahiş fiyatla bilet satan otobüs şirketlerine toplam 23 milyon 453 bin 8 lira ceza kesildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bayram tatili boyunca 13 bin 855 otobüsün denetlendiğini ve 107 bin 896 şehirler arası otobüs seferi yapıldığını belirtti. Denetimlerde, fahiş fiyatlı bilet satışı, korsan taşımacılık ve emeklilere yönelik yüzde 20 indirim uygulanıp uygulanmadığı kontrol edildi. Bakan, denetimlerin sadece bayram dönemini kapsamadığını da vurguladı.
24 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira artışlarını kontrol altına almak amacıyla konut arzının artırılacağını, yeni sosyal konut projelerinin geliştirileceğini ve dar gelirli vatandaşların konuta erişiminin kolaylaştırılacağını belirtti. Şimşek, 2018'den 2023'e kadar gerçek kira endeksinin yüzde 297,42 arttığını ve son aylarda kira artış oranlarının düşüşe geçtiğini ifade etti. Ayrıca, kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan düzenlemenin bir yıl daha uzatıldığını duyurdu.
12 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, depremden etkilenen esnafların kullandığı kredilerin ertelenmesine yönelik mevzuat çalışmalarını tamamladıklarını açıkladı. Bu kapsamda Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay, Malatya, Osmaniye illeri ve bağlı ilçeleriyle Gaziantep ilinin İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlara Halk Bankası tarafından kullandırılan Hazine faiz destekli kredilerin ertelenmesi planlanıyor. Bu illerde ve bağlı ilçelerinde 64 bin 191 esnaf ve sanatkarın 9,5 milyar lira kredi bakiyesi bulunuyor.
1 Ağustos 2023

Anadolu Ajansı, lokanta ve kafelerde KDV oranlarının arttığını duyurdu ancak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KDV artışı yapılmadığını belirterek haberi düzeltti. Yapılan düzenlemeyle, lokanta, kafe ve pastanelerde uygulanan KDV oranlarında artış olmadığı, yanlış uygulamaların önüne geçilmesi amaçlandığı açıklandı. Bu düzenleme, mayıs ayı başında yürürlüğe girecek ve tüm ilgili işletmeleri kapsayacak.
27 Nisan 2024

Fatih Çekirge, Bodrum ve Çeşme gibi turistik bölgelerde plajlara çöken mafyanın yeniden hazırlık içinde olduğunu belirtiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, CNN Türk'te yaptığı açıklamalarda, denize 50 metre uygulaması doğrultusunda kaçak plajların üzerine gideceklerini söyledi. Çekirge, plajlardaki astronomik fiyatlar, vale kavgaları ve silahlı çatışmalar gibi sorunlara dikkat çekiyor ve bu plajların ihale süreçlerinin şeffaflığı konusunda sorular soruyor.
19 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamu harcamalarının rasyonelleştirileceğini belirten bir genelge yayımladı. Genelgede, deprem kaynaklı maliyetler haricinde tüm harcamaların gözden geçirilmesi gerektiği ifade edildi. Bakan Şimşek'in bu açıklaması, sosyal medyada ve vatandaşlar arasında tartışma yarattı. Vatandaşlar, hükümetin yüksek maliyetli projeleri ve cumhurbaşkanlığı harcamalarını örnek göstererek, bu tür harcamaların da rasyonelleştirilip rasyonelleştirilemeyeceğini sorguladı.
17 Temmuz 2023

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, apartman ve site aidatlarındaki fahiş artışlara müdahale etmek amacıyla Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü bünyesinde bir birim oluşturdu. Bu birim, Konut Politikaları Şube Müdürlüğü'nün isminin Konut Politikaları ve Tesis Yönetimi Hizmetleri Şube Müdürlüğü olarak değiştirilmesiyle kuruldu. Birimin görevi, kat maliklerinin haklarını korumak ve site yönetimleriyle ilgili sorunların çözümüne yönelik çalışmalar yapmak olacak. İkincil mevzuat çalışmalarının tamamlanmasıyla site yönetimlerinde yaşanan sorunların azalması bekleniyor.
18 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın deprem maliyetlerini gerekçe göstererek yaptığı vergi artışlarına ek olarak, ekonomi uzmanları ek bütçede öngörülen gelirin tutturulabilmesi için GSM ve internet hizmetlerinden alınan Özel İletişim Vergisi ile konaklama vergisine zam yapılmasının beklendiğini ifade ediyorlar. Ekonomim gazetesinden Hüseyin Gökçe'nin haberine göre, bu vergi kalemlerinden beklenen gelirin şu ana kadar yeterli düzeyde tahsil edilemediği ve yılın ikinci yarısında bu vergilerde artış olabileceği belirtiliyor.
18 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi politikalarını ve gelecek planlarını açıkladı. Şimşek, önceki dönemde kurun belli bir düzeyde tutulduğunu belirterek, kuru serbest bıraktıklarını ifade etti. Ayrıca, gelecek dönemde aşırı tüketimi sınırlayacaklarını, kredi genişlemesini enflasyon hedefiyle paralel tutacaklarını ve parasal genişlemeyi sınırlayacaklarını belirtti. Şimşek, vergi reformları yapacaklarını ve gelir arayışına gideceklerini de sözlerine ekledi. Kredi kartı kullanımı ve taşıt kredileri konusunda da düzenlemeler yapacaklarını ifade etti.
11 Eylül 2023

İzmir Valiliği, kent genelinde kapalı mekanlarda uygulanan müzik yasağının başlama saatini 01:00'den 04:00'e çekti. Açık mekanlar için herhangi bir değişiklik yapılmadı. Bu karar, Antalya'da alınan benzer bir kararın ardından geldi ve turizm sezonunun başlamasıyla yabancı turistlerin eğlencelerinin kesintiye uğramaması amaçlanıyor. İzmir Valililiği Mahali Çevre Kurulu'nda alınan karara il müftülüğü ve İzmir Ticaret Odası Başkanlığı şerh düştü.
22 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadele amacıyla bir tasarruf paketi hazırladığını ve bu paketin detaylarını pazartesi günü açıklayacağını duyurdu. Bloomberg muhabiri Fırat Kozok'un paylaştığı bilgilere göre, paket kapsamında birden fazla maaş alan kamu görevlilerinin maaşlarında kesinti yapılacak, fiziki ilerlemesi yüzde 75'in altında olan projeler yavaşlatılacak ve yeni taşıt, bina alımı veya kiralamaları durdurulacak. Şimşek, bu önlemlerle enflasyonun mayıstan sonra keskin bir şekilde düşeceğini öngörüyor.
10 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katma değer vergisi (KDV) istismarını önlemek amacıyla yapay zeka destekli saha denetimlerine başlanacağını açıkladı. Bu denetimler, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Risk Analizi Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda KDV'deki oran uyumsuzluklarını tespit etmek için yapılacak. Şimşek, düşük KDV oranlarını istismar eden firmalara yönelik denetimlerin vergi kayıp ve kaçağını önlemeyi ve haksız rekabeti engellemeyi amaçladığını belirtti.
8 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP MKYK toplantısında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e müdahale etmediğini ifade etti. Mehmet Şimşek, Mayıs 2023 seçimlerinden sonra ekonomi politikalarında değişiklikler yapmış, faiz oranlarını artırmış ve döviz kuru üzerindeki kontrolleri gevşetmişti. Ayrıca yatırım bulmak için hem Körfez ülkelerini hem de Batı'yı ziyaret ediyor. Toplantıda narenciye sektörüne destek konusu gündeme geldiğinde Erdoğan, Şimşek'in bağımsız karar verdiğini söyleyerek konuyu ona bıraktı.
9 Kasım 2023

Avrupa'da turist yoğunluğundan şikayet edilirken, Türkiye'de turistlerin oteller yerine kayıt dışı konutlarda kaldığı belirtiliyor. Türkiye Otelciler Federasyonu ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği, turistlerin nerede kaldığını araştırıyor. Federasyon Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, otellerin boş kaldığını ve turizmcilerin zarar gördüğünü ifade ediyor. Kayıt dışı konutlar, ikinci evler ve rezidanslar turistlere gayrı resmi olarak kiralanıyor.
24 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yüksek kiralara karşı yeni bir düzenlemenin sinyalini verdi. Boş duran evler için ilave vergi ve fahiş fiyat artışlarına ceza gelebileceğini belirtti. Erdoğan, vatandaşların alım gücünü düşürmemek ve enflasyona ezdirmemek için gerekirse ceza uygulamasına da gideceklerini ifade etti. Ayrıca, İstanbul'da 'hayalet ev' olarak tanımlanan ve kira artışlarını tetikleyen boş evlerin sayısının 400 bin olduğu belirtildi.
21 Temmuz 2023

Ticaret Bakanlığı, emlak sitelerinde aynı konut için birden fazla farklı fiyatla ilan verilmesini engellemek amacıyla bir taslak hazırladı. Yeni düzenlemeye göre, bu tür ilanlar için para cezası uygulanacak. Ayrıca, emlak danışmanları için yetki belgesi alımında bazı şartlar değiştirilecek; örneğin, belirli bir süre emlak danışmanlığı yapmış olma şartı kaldırılacak ve kasten işlenen suçtan alınan hapis cezası şartı esnetilecek.
2 Aralık 2023
İşaretlediklerim