Britanya merkezli varlık yönetim şirketi Eurizon SLJ Capital, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyonla mücadelede faiz indirimine gitmesiyle birlikte dolar endeksinin yüzde 10-15 arası değer kaybedebileceğini öngördü. Dolar endeksi, diğer para birimlerine karşı doların değerini ölçen bir göstergedir ve 2021'de 89,7'ye düşmüş, Eylül 2022'de ise 114'e yükselmişti. Şirketin stratejistleri Stephen Jen ve Joana Freire, dolar endeksinin 12-15 aylık bir dönemde düşüşünü sürdürebileceğini belirtiyorlar.
5 Nisan 2023

Bank of America, Türkiye Merkez Bankası'nın Nisan ayında 300 ile 500 baz puan arasında faiz artırmasının mümkün olduğunu ifade etti. Bu açıklama, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı ve piyasa beklentilerini aşan Şubat ayı enflasyon verilerinin ardından geldi. Diğer yabancı bankalar da benzer tahminlerde bulunurken, Merkez Bankası'nın geçen ay faiz oranını yüzde 45'te sabit tuttuğu ve artış döngüsünün sona erdiğini açıklamıştı. Bank of America, faiz artırımının gerçekleşmesi durumunda ikinci çeyrekte sermaye girişlerinin yeniden başlayabileceğini öngörüyor.
12 Mart 2024

Goldman Sachs, Merkez Bankası'nın 500 baz puanlık faiz artışının ardından nihai faiz tahmininde yukarı yönlü riskler olduğunu belirtti. Banka analistleri, faiz artışlarının devam etmesi gerektiğini ve yıl sonu enflasyonunun yüzde 70 olacağını tahmin ediyor. Merkez Bankası, bir haftalık repo faizini 500 baz puanlık artışla yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltmişti. Goldman Sachs, Merkez Bankası'nın yılın geri kalanında somut faiz artışları yapmaya devam etmesini bekliyor.
22 Eylül 2023

ABD federal hükümetinin 31,4 trilyon dolarlık borç limitine ulaşması ve borç tavanı krizi nedeniyle JP Morgan stratejisti Marko Kolanovic, hisse senetleri ve özel sektör tahvillerindeki risklerin arttığını belirterek, bankanın portföyünde hisse senetleri ve şirket tahvillerinin ağırlığını yüzde 1 oranında azalttığını ve nakit dağılımını yüzde 2 artırdığını açıkladı. Ayrıca, Çin'deki resesyon riskleri ve yavaşlayan büyüme nedeniyle enerji emtialarında da karar değişikliğine giderek altına geçiş yapıldığı belirtildi.
23 Mayıs 2023

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu. Bu karar, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) uzun vadede maksimum istihdam ve yüzde 2 oranında enflasyona ulaşma hedefi doğrultusunda alındı. Komite, istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşma konusunda geçen yıl daha iyi bir dengeye doğru ilerlediğini belirtti. Ekonomik görünümün belirsiz olduğu ve enflasyon risklerine karşı dikkatli olunacağı vurgulandı.
12 Haziran 2024

Tesla ve Twitter CEO'su Elon Musk, ABD Merkez Bankası'nı (Fed) faiz oranlarını en az 50 baz puan düşürmeye çağırdı. Fed, enflasyonla mücadele amacıyla geçen yıl mayıs ayından itibaren faiz oranlarını artırmış ve 1 Şubat 2023'te politika faizini 4,25-4,75 aralığına çıkarmıştı. Musk, Twitter üzerinden yaptığı bir yorumla bu çağrıda bulundu ve yeni faiz oranının yarın açıklanacağını belirtti. Fed'in faiz artırımına devam etmesi ancak artış hızında yavaşlaması bekleniyor.
21 Mart 2023

Avrupa Merkez Bankası (AMB), yüksek enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını 25 baz puan yükselterek gecelik mevduat faizini %3,50'ye, refinansman faizini %4'e ve marjinal fonlama faizini %4,25'e çıkardı. Ayrıca, 2023 yılı için enflasyon tahminini %5,3'ten %5,4'e, 2024 için ise %2,9'dan %3'e yükseltti. Çekirdek enflasyon tahminleri de artırılırken, büyüme tahminleri düşürüldü; 2023 için %1'den %0,9'a, 2024 için %1,7'den %1,5'e indirildi.
15 Haziran 2023

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün açıklayacağı para politikası kararları öncesinde, bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin azalmasıyla küresel piyasalarda olumlu bir hava esiyor. Fed'in toplantısında ekonomiye dair projeksiyonlar ve 'dot plot' grafiği yayınlanacak, bu da piyasalarda oynaklığın artmasına neden olabilir. Analistler, Fed'in yıl sonuna kadar faiz indirimi yapabileceğini öngörüyor. Avrupa'da ise UBS'in Credit Suisse'i satın alması piyasalara olumlu yansıdı ve enflasyonla mücadele gündemi ön planda. Asya borsaları da yükseliş eğiliminde. Türkiye'de Borsa İstanbul BIST 100 endeksi düşüşle kapandı ve dolar/TL kuru 19,0360 seviyesinde işlem görüyor.
22 Mart 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltti. Bu karar, piyasa beklentilerine paralel olarak kaydedildi. Ekonomistler, bu adımı hem olumlu buldu hem de eleştirdi. Bazıları, faiz artışının yetersiz olduğunu ve enflasyonun önüne geçemeyeceğini belirtirken, bazıları ise bu kararı olumlu bir adım olarak değerlendirdi.
21 Eylül 2023

Bloomberg HT'nin gerçekleştirdiği ankete katılan piyasa aktörleri, Merkez Bankası'nın bu ay da politika faizini yüzde 50'de sabit tutacağını öngörüyor. Ankete katılan 26 kurumdan 25'i faizin sabit kalmasını beklerken, bir kurum faizin yüzde 55'e yükselmesini bekliyor. Ayrıca, 2024 yıl sonu için faiz tahminleri de paylaşıldı ve ortalama beklenti yüzde 47,5 olarak belirlendi. Faiz indirimi beklentileri ise genellikle yılın son çeyreğine odaklanmış durumda.
17 Mayıs 2024

ABD merkezli yatırım bankası JPMorgan, 14 Mayıs'taki Türkiye seçimleri öncesinde Türk piyasalarına ilişkin iki farklı senaryo sundu. Hükümetin heterodoks politikalarını sürdürmesi durumunda Türk Lirası'nın değer kaybının devam edeceği, muhalefetin geleneksel politikalara dönmesi halinde ise TL'nin sınırlı zayıflayabileceği veya güçlenebileceği belirtildi. JP Morgan'ın raporuna göre, geleneksel politikalara güçlü bağlılık gösterilirse MSCI Türkiye endeksi yüzde 74 yükselebilir, ılımlı bir dönüşte ise yüzde 29 düşebilir. Dolar/TL kuru için ise 'güçlü ortodoks politika' senaryosunda 25, 'ılımlı ortodoks politika' senaryosunda 30 seviyesi öngörüldü.
3 Mayıs 2023

Merkez Bankası, 2023 yılının ikinci enflasyon raporunu yayımladı ve yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 22,3 olarak belirtti. Ayrıca, 2024 sonunda yüzde 8,8 ve 2025 sonunda yüzde 5 enflasyon oranı beklediğini ifade etti. Bu tahminler, 26 Ocak'ta yayımlanan önceki rapordaki beklentilerle aynı. Merkez Bankası, enflasyon hedefini en son 2010 yılında tutturmuş ve son 12 yılda hedeflerinin uzağında kalmıştır.
4 Mayıs 2023

ABD'de tüketici fiyatları endeksi, haziran ayında aylık bazda yüzde 0,2 ve yıllık bazda yüzde 3 artarak piyasa beklentilerinin altında bir artış gösterdi. Gıda ve enerji hariç çekirdek tüketici fiyatları ise yıllık yüzde 4,8 arttı. Aylık çekirdek enflasyon yüzde 0,2 olarak kaydedildi. Bu durum, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyon hedefinin üzerinde olmasına rağmen, 25-26 Temmuz'daki toplantıda faiz oranlarının yükseltilmesi beklentisini koruyor.
12 Temmuz 2023

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini mevduat faizlerine yakın bir seviyeye çekmesini beklediğini açıkladı. Mevcut politika faizi yüzde 8,5 iken, TL mevduat faizleri yüzde 25-30 aralığında bulunuyor. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemli olduğunu belirtiyor ve farklı tahminlerde bulunuyorlar. Bank of America ve Goldman Sachs yüzde 40, Deutsche Bank bir-iki ay içinde yüzde 25, Morgan Stanley yüzde 20 ve JP Morgan yüzde 25 artış bekliyor. Bloomberg Economics ise en düşük tahmini yaparak yüzde 15 artış öngörüyor.
20 Haziran 2023

Ekonomist Tunç Şatıroğlu, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini yüzde 40'ın altında artırmasının kalıcı bir etki yaratmayacağını ifade etti. Yabancı bankaların raporlarına göre, MB'nin 22 Haziran'daki toplantıda faizleri yükseltmesi bekleniyor. JP Morgan, Deutsche Bank ve Goldman Sachs gibi büyük bankalar, MB'nin faiz oranlarını artıracağını öngörüyor. Şatıroğlu, negatif reel faizin devam edeceğini ve en az yüzde 30 olması gerektiğini, ancak yüzde 40'ın altında bir artışın geçici etkiler yaratabileceğini belirtti.
12 Haziran 2023

Merkez Bankası bugün yılın ilk enflasyon raporunu açıklayacak ve 2024 sonu için tahmin edilen enflasyon aralığı yüzde 30-42 olarak belirlenmiş durumda. Ocak ayında enflasyonun yüzde 6.7 gibi yüksek bir seviyede gerçekleşmesi ve Şubat enflasyonunun da bu gelişmeden etkilenerek beklenenden yüksek çıkma olasılığı, yeni raporda enflasyon tahminlerinin değiştirilip değiştirilmeyeceği konusunda merak uyandırıyor. Ancak, Merkez Bankası'nın son Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizinin yeteri kadar yüksek bir düzeye çıktığını belirtmesi, tahmin aralığının değişmeyeceği yönünde beklentileri güçlendiriyor.
8 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, ABD merkezli yatırım bankası JP Morgan'ın İstanbul'da düzenleyeceği yatırımcı toplantısına katılacaklar. İktidarın düşük faiz politikasında ısrar etmesi sonucu ekonomi krize girmiş ve bu durumu düzeltmek için piyasanın sevdiği isimlerden Şimşek ve Erkan göreve getirilmişti. Yeni ekonomi yönetiminin ekonomi politikalarını normalleştirmesi ve Merkez Bankası'nın faiz artırması bekleniyor.
3 Ağustos 2023

Reuters tarafından yapılan bir ankete göre, Merkez Bankası (MB) bu ay politika faizini yüzde 45'te sabit tutacak. MB, ocak ayında faizi yüzde 42,5'ten yüzde 45'e yükseltmişti ve genel seçimler sonrası haziran ayından itibaren politika faizini toplamda 3,650 baz puan artırmıştı. Ankete katılan 11 ekonomistin tamamı faizin bu ay sabit kalacağını öngörüyor. Ayrıca, ankete göre yıl sonunda politika faizinin yüzde 37.5 seviyesinde olması bekleniyor, ancak tahminler yüzde 35 ile yüzde 45 arasında değişiyor.
16 Şubat 2024

ABD'li banka JPMorgan'ın Küresel Emtia Araştırma Başkanı Natasha Kaneva, altının ons başına bu yıl 2 bin 500 dolara ulaşma potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Kaneva, bu tahminin gerçekleşmesi için piyasadaki aşırı heyecanlanma eğilimi, enflasyonda ve iş dünyasında ılımlılığın devamı ve Fed'in faiz oranlarında kesinti yapmasının teyit edilmesi gerektiğini ifade etti. Altın fiyatları geçtiğimiz cuma 2 bin 195 dolara ulaşarak rekor kırmıştı. Türkiye'de altın fiyatları ons altın ve bankalar arası ABD Doları/TL kuru üzerinden hesaplanıyor.
14 Mart 2024

Merkez Bankası, yılsonu enflasyon tahminini 2 puan artırarak, bu artışın 1,8 puanını enflasyon ana eğilimindeki bozulmaya bağladı. Bu bozulma, ürün ve hizmet fiyatlarının beklentilerin üzerinde artması olarak tanımlanıyor. Ayrıca, çıktı açığı ve gıda fiyatları da enflasyon görünümünü yukarı çeken diğer önemli faktörler arasında yer alıyor. Merkez Bankası, iç talebin soğumadığı bir ortamda faiz artışlarının sınırlı etkisi olduğunu ve ekonominin 2025-26 yıllarında daha düşük büyümesi gerektiğini belirtiyor.
10 Mayıs 2024
İşaretlediklerim