Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında askerlerin kışladan geç çıkarılması ve arama kurtarma çalışmalarına geç katılımı nedeniyle yükselen eleştirilere cevap verdi. Akar, Milli Savunma Bakanlığının ilk andan itibaren milletin yanında olduğunu ve iddiaların gerçekleri yansıtmadığını belirtti. Ayrıca, deprem sonrası harekat merkezlerinin hızlı bir şekilde gerekli işlemleri yaptığını ve Türk Silahlı Kuvvetleri İnsani Yardım Tugay Komutanlığına hazır ol emri verildiğini ifade etti.
20 Şubat 2023

Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde 100 Türk Silahlı Kuvvetleri mensubunun yaşamını yitirdiğini, 66'sının yaralandığını belirtti. Yaralıların çoğunun taburcu olduğunu, bir üsteğmen ve bir astsubayın ise hala kayıp olduğunu ifade etti. Akar, TSK mensuplarının kendi acılarına rağmen arama kurtarma faaliyetlerinde vatandaşlara yardımcı olduklarını vurguladı.
22 Şubat 2023

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Suriye sınır hattında incelemelerde bulundu ve yasa dışı geçiş iddialarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Akar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yüksek teknoloji ile donatılmış ve görevini başarıyla yerine getirdiğini belirtti. Yasa dışı geçişle ilgili videoların ve fotoğrafların Türkiye sınırlarıyla ilgisi olmadığını ifade etti ve eleştirilere, 'İsteyen, kendine güvenen varsa yasadışı geçişi denesin' diyerek meydan okudu.
24 Mayıs 2023

Milli Savunma Bakanı ve AKP Kayseri milletvekili adayı Hulusi Akar, Kayseri'deki bir aday tanıtım toplantısında konuştu. Türkiye'nin bölgedeki sorunların çözümünde anahtar rol oynadığını ve daha güçlü olması gerektiğini belirtti. Katılımcıların 'Vur de vuralım, öl de ölelim' sloganlarına, terörle mücadelenin devam ettiğini ve Türkiye'nin bu beladan kurtulacağını ifade ederek yanıt verdi.
16 Nisan 2023

Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Hatay'ın Suriye sınırında bulunan Kuşaklı köyünde yaptığı basın açıklamasında, Suriyeli sığınmacıları iki yıl içinde anavatanlarına göndereceklerini ve kaçak geçişleri engelleyeceklerini belirtti. Ayrıca, İran sınırından Türkiye'ye gelen Afgan sığınmacıları da geri göndereceklerini ve sınır kapılarının güvenliğini artırarak Türkiye'nin demografik yapısının korunacağını ifade etti.
14 Mart 2023

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, Suriye'nin toprak bütünlüğü ve bölgesel güvenlik konularını ele almak üzere Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen dörtlü savunma ve istihbarat toplantısına katıldı. Toplantıda, Suriye'deki güvenlik durumunun güçlendirilmesi, terör örgütleriyle mücadele ve Suriyeli mültecilerin geri dönüşü gibi konular görüşüldü. Taraflar, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılarını teyit etti ve bölgede istikrarın sağlanması için bu tür toplantıların devamının önemli olduğunu vurguladı.
25 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleşen Milli Güvenlik Kurulu toplantısında, Türkiye'nin güvenlik, huzur ve refahını sağlama adımlarının kararlılıkla sürdürüleceği belirtildi. PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ ve DEAŞ gibi terör örgütlerine karşı yürütülen operasyonlar hakkında bilgi verildi. Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması ve Suriyelilerin gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüşü için uluslararası işbirliğinin önemi vurgulandı. Ayrıca, Rusya-Ukrayna savaşının bölgesel riskleri artırdığına dikkat çekildi.
8 Haziran 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye'de geçici koruma altında bulunan 238 bin 55 Suriyeli sığınmacının Türk vatandaşlığına geçtiğini belirtti. Bu kişilerin 134 bin 422'si yetişkin, 100 bin 633'ü ise çocuk. Ayrıca, Yerlikaya ülkede 4 milyon 613 bin 984 düzenli göçmenin bulunduğunu ifade etti. Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise Mayıs 2022'de vatandaşlık alan Suriyeli sayısının 200 bin 950 olduğunu söylemişti.
17 Aralık 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TRT Haber'de yaptığı açıklamada, Türkiye'deki depremlerde ölenlerin sayısının 43 bin 556'ya çıktığını, 10 AFAD personelinin de hayatını kaybettiğini belirtti. Toplam 7 bin 930 artçı sarsıntı yaşandığını, Hatay'da iki bina dışında arama kurtarma çalışmalarının sona erdiğini ifade etti. Yaklaşık 313 bin çadır kurulduğunu ve iki ay içinde 100 bin konteynerin tamamlanacağını söyledi. Hasar tespit oranının %75-80 arasında olduğunu, 600 bin bağımsız bölümün yıkıldığını veya yıkılması gerektiğini, ticaret alanları da dahil edildiğinde bu sayının 750 bine ulaştığını aktardı. Soylu, depremin büyüklüğünü abartmakla suçlanmasına ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına tepki gösterdi.
23 Şubat 2023

Dışişleri Bakanlığı, 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki Kahramanmaraş depremleri sonrasında Türkiye'ye yönelik uluslararası yardım çabalarının güncel istatistiklerini paylaştı. 9 Şubat itibarıyla yardım teklifinde bulunan ülke sayısı 95, sahada aktif olan ülke sayısı 53, sahadaki yabancı personel sayısı 6 bin 153 olarak açıklandı. Ayrıca, 20 ülkeden 2 bin 449 personelin daha yardım için beklenmekte olduğu belirtildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 19 ülkeden ekiplerin 24 saat içinde deprem bölgesine ulaşacağını ifade etti.
9 Şubat 2023

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 3 Şubat 2024 tarihinde Irak'ın kuzeyinde gerçekleşen bir taciz atışı sonucunda Piyade Uzman Çavuş Kadir Dingil'in şehit olduğunu ve iki askerin yaralandığını duyurdu. Yaralı askerler hemen hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, şehit asker için başsağlığı mesajı yayımladı.
3 Şubat 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye'de geçici koruma altındaki 3 milyon 103 bin Suriyeli'den 729 bininin beyan ettikleri adreslerde bulunamadığını açıkladı. Yerlikaya, bu kişilere adreslerini güncellemeleri için Türkçe, İngilizce ve Arapça uyarılar gönderildiğini ve süre dolduğunda eğitim ve sağlık gibi hizmetlerden faydalanamayacaklarını belirtti. Ayrıca, düzensiz göçle mücadele kapsamında 4 milyon kişinin Türkiye'ye girişinin engellendiğini ve 22 bin 987 düzensiz göçmenin sınır dışı edildiğini ifade etti. Yerlikaya'nın konutunda iki yabancının kayıtlı olduğu iddiası üzerine müfettiş görevlendirildiği de belirtildi.
5 Ağustos 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye'de adreslerinde bulunamayan 729 bin Suriyelinin Avrupa'ya geçtiğini belirtti. Yerlikaya, Türkiye'de 4 milyon 437 bin 329 kayıtlı yabancı bulunduğunu ve yeni göç politikaları kapsamında ikamet izinlerinin noterlerden alınabileceğini açıkladı. Ayrıca, adres güncellemesi yapmayan Suriyelilere 90 gün süre verildiğini ve bu sürenin sonunda kamu hizmetlerinin askıya alınacağını ifade etti. Frontex'in verilerine göre, son beş yılda 996 bin Suriyeli Doğu Akdeniz ve Batı Balkanlar üzerinden Avrupa'ya geçti.
14 Ağustos 2024

AK Parti hükümeti, Suriye ile normalleşme adımları atarken, Suriye heyetinin Arap Birliği toplantısında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın konuşması sırasında salonu terk etmesiyle diplomatik bir kriz yaşandı. Ankara, Suriye topraklarındaki Türk askerlerini çekmeden önce bir formül geliştirmek için çalışıyor ve bu süreçte Rusya'nın arabuluculuğuna başvuruyor. Türkiye, Esad'dan rejim muhalifleriyle barışmasını ve PYD-YPG ile uzlaşmaktan kaçınmasını talep ediyor. Ancak Şam yönetimi, Türkiye'nin Suriye topraklarındaki varlığından rahatsız ve öncelikli olarak Türk askerlerinin geri çekilmesini istiyor.
16 Eylül 2024

Göç İdaresi Başkanlığı, Türkiye'de yasal kalış hakkı bulunan yabancı sayısının 4 milyon 449 bin 333 olduğunu açıkladı. Bu yabancıların 3 milyon 109 bin 867'si Suriyeli, 228 bin 290'ı uluslararası koruma kapsamındaki yabancılar ve 1 milyon 111 bin 176'sı ikamet izinli yabancılardan oluşuyor. Medya ve Göç Derneği'nin kılavuzuna göre göçmenler, sığınmacılar ve mülteciler gibi farklı göç statüleri tanımlanıyor. Göç İdaresi Başkanlığı, bu süreçleri insan haklarına ve hukuka uygun olarak yürüttüğünü belirtti.
16 Temmuz 2024

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türkiye ve Suriye'nin uygun koşullar oluştuğu takdirde bakanlar düzeyinde bir araya gelebileceğini belirtti. Bu görüşme, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor. Henüz kesin bir tarih veya detay verilmemiş olsa da, bu açıklama iki ülke arasındaki diplomatik temasların artabileceğine işaret ediyor.
12 Ağustos 2024

Çanakkale’nin Gökçeada ilçesi açıklarında su alan bir lastik botta bulunan 48 düzensiz göçmen Sahil Güvenlik ekiplerince kurtarıldı. Göçmenler arasında 28 Suriyeli, 15 Filistinli, üç Yemenli ve iki Sudanlı bulunuyordu. Kurtarılan göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezi’ne teslim edildi.
3 Eylül 2024

Kahire'de düzenlenen Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısında Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın adı anons edilince, Suriye heyeti salonu terk etti. Suriye heyeti, Fidan'ın konuşması bittikten sonra geri döndü. Suriye Dışişleri Bakanı Faysal El Mikdad, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Suriye ile ilişkileri normalleştirmek istiyorsa kuzeydeki Arap topraklarından çekilmesi gerektiğini belirtti.
10 Eylül 2024

Suriye'de görevli bir tuğgeneralin makam aracıyla insan kaçakçılığı yaptığı tespit edilerek emekli edildi. Savunma Bakanlığı, olayın emir astsubayı ve koruma personeli tarafından gerçekleştirildiğini belirtti ve savcılığa bildirdi. Olayla ilgili adli ve idari soruşturma devam ederken, olaya karışan kişiler tutuklandı ve sözleşmeli personelin sözleşmeleri feshedildi. Ayrıca, sınır geçiş kapısından sorumlu birlik komutanının görev yeri değiştirildi.
23 Mayıs 2024

Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme çabaları devam ederken, Dışişleri Bakanlığı ilişkilerin 2011 öncesine dönmesi için dört şart belirledi. Bu şartlar arasında Suriye'nin terör unsurlarından arındırılması ve güvenli geri dönüşler için gerekli koşulların oluşturulması yer alıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Esad'a ilişkileri düzeltme çağrısında bulunmuş, Esad ise Türkiye'nin Suriye'den çekilmesini istemişti. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler de uygun koşullar oluştuğunda bakanlar düzeyinde görüşmeler yapılabileceğini belirtmişti.
28 Ağustos 2024
İşaretlediklerim