Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Hollanda'da gerçekleşen ve Kuran'ı hedef alan bir eylem sebebiyle Hollanda'nın Ankara büyükelçisini bakanlığa çağırdı. Bakanlık, Hollanda'dan bu tür provokatif eylemlere izin verilmemesini talep etti ve olayın failine yönelik gerekli işlemlerin yapılmasını beklediğini açıkladı. Bu olay, İsveç'te benzer bir eylemin ardından Türkiye-İsveç ilişkilerinin gerilmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın NATO konusunda İsveç'e destek verilmeyeceğini belirtmesinin hemen sonrasında gerçekleşti.
24 Ocak 2023

Türkiye'nin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede İsveç'in NATO üyeliği, Türkiye-Ermenistan ve Azerbaycan-Ermenistan normalleşme süreçleri, F-16 satın alımı ve modernizasyonu ile Ukrayna tahıl anlaşması konuları ele alındı. Türkiye, F-35 programından çıkarılmasının ardından F-16 savaş uçakları için modernizasyon kitleri ve yeni uçaklar satın alma talebinde bulunmuş, ancak ABD Kongresi'nin çoğu üyesi bu satışa karşı çıkmıştı. ABD yetkilileri, Türkiye'nin F-16'lar için İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasını bekliyor.
8 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Meclis Genel Kurulu'na katılmayan AKP'li milletvekillerine yönelik eleştirilerde bulundu ve maaşlarının haram olduğunu ifade etti. Ayrıca, seçimlerin ardından yönetim sisteminde restorasyon yapılacağını ve tecrübeler ışığında sistemi ileriye taşıyacaklarını söyledi. Erdoğan, İsveç'in NATO üyeliği konusunda Kuran'ın yakılmasına izin verdiği sürece olumlu bakmadıklarını, ancak Finlandiya için bakış açısının olumlu olduğunu belirtti.
1 Şubat 2023

Türkiye'de yarın gerçekleşecek seçimler öncesinde, iktidar kanadının yaptığı açıklamalar Batılı ülkelerde endişe yarattı. NATO ve Avrupa Birliği ülkeleri, Türkiye'de siyasi istikrarsızlık yaratacak hamlelerden kaçınılması gerektiğini belirten mesajlar gönderdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer iktidar yetkililerinin kullandığı sert ifadeler, muhalefetin olası zaferini hedef alıyor. AGİT ve AKPM heyetleri de Yüksek Seçim Kurulu'na demokratik seçimlere gölge düşürecek gelişmelere izin verilmemesi gerektiğini iletti.
13 Mayıs 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Litvanya'daki NATO zirvesinin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'ye F-16 savaş uçakları satışının gerçekleşebileceğinden emin olduğunu belirtti. Biden, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya girmesini desteklemeye devam edeceğini ve bu durumun F-16 satışına olanak sağlayacağını düşündüğünü ifade etti. Ayrıca, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile yaptığı görüşmenin iyi geçtiğini ve Ukrayna'nın NATO üyeliği konusunda savaş bitene kadar beklenmesi gerektiğini söyledi.
13 Temmuz 2023

Avrupa Birliği (AB) ve NATO, enerji ve su tedariki gibi kritik altyapı konularında ve dezenformasyon, dış müdahaleler ve iklim değişikliğinin güvenlik politikalarına etkileri gibi alanlarda işbirliğini artırmayı hedefleyen yeni bir bildiri yayımlayacak. Bildiri, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tarafından imzalanacak. Ancak Türkiye'nin Kıbrıs meselesi nedeniyle bu işbirliğine engel olabileceği endişeleri bulunuyor. Türkiye daha önce AB ile gizli bilgilerin paylaşımını içeren anlaşmaların uygulanmasını engellemiş ve AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanımadığını gerekçe göstermişti.
10 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ı kabul etti. Görüşmede Türkiye'nin F-16 alım sürecinin sonuçlanması ve İsveç'in NATO üyelik süreci ele alındı. Ayrıca Gazze'deki insanlık trajedisi ve İsrail'in bölgedeki saldırganlığına dair endişeler paylaşıldı ve iki devletli çözüm için müzakerelerin başlaması gerektiği vurgulandı.
6 Ocak 2024

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile Kiev'de gerçekleştirdiği basına kapalı toplantıda, Ukrayna'nın NATO üyeliğinin en iyi güvenlik garantisi olacağını söyledi. Toplantıda, Ukrayna'ya uluslararası desteğin devam etmesi ve 'Barış Zirvesi' düzenlenmesi gibi konular ele alındı. Zelenski, Rus ordusunun düşük motivasyonuna rağmen Ukrayna'nın daha fazla silah yardımına ihtiyaç duyduğunu belirtti.
23 Ocak 2023

Milli Savunma Bakanlığı, Kosova'nın kuzeyindeki gerginliğe müdahale etmek üzere NATO Kosova Gücü'ne (KFOR) bağlı bir komando birliğini bölgeye gönderdiğini açıkladı. Kosova'da Arnavut belediye başkanlarının göreve başlaması Kosovalı Sırplar tarafından protesto edilmiş ve bölgede tansiyon yükselmişti. KFOR ve Kosova polisi belediye binalarını korumak için tedbirler almış, çıkan arbedede 30 KFOR askeri yaralanmıştı. Türkiye'nin gönderdiği birlik, 4-5 Haziran 2023 tarihlerinde Kosova'daki Sultan Murat Kışlasına intikal edecek.
4 Haziran 2023

Global Firepower tarafından yayımlanan '2023 Askeri Güç Sıralaması' raporunda 145 ülke askeri teçhizat, asker sayısı, mali durum ve coğrafya gibi faktörlere göre sıralandı. ABD, dünyanın en büyük askeri gücü olarak birinci sırada yer alırken, Rusya ikinci, Çin ise üçüncü sırada bulunuyor. Türkiye, özellikle hava gücüne yapılan vurgu ile 11'inci sırada yer aldı ve yükselen bir askeri güç olarak nitelendirildi.
11 Temmuz 2023

Finlandiya medyası, başbakan yardımcısı ve maliye bakanı Riikka Purra'nın 2008 yılında bir blogda yazdığı ırkçı ifadeleri ortaya çıkardı. Purra, göçmenlere ve siyah seyyar satıcılara yönelik ağır ifadeler kullanmıştı. İlk başta yorumların kendisine ait olduğunu kabul etmeyen Purra, daha sonra Twitter üzerinden yaptığı açıklamada yorumların 15 yıl önce ve siyasete başlamadan önce yapıldığını, aptalca olduğunu ve şiddet, ırkçılık veya ayrımcılığı kabul etmediğini belirtti. Finlandiya'da geçen ay sağ ağırlıklı bir koalisyon hükümeti kurulmuş ve Purra'nın partisi hükümette yer almıştı.
12 Temmuz 2023

İsveç, Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasının ardından Finlandiya ile birlikte NATO üyeliği için başvuruda bulunmuş ve katılım sürecini tamamlayarak NATO'nun 32'nci üyesi olmuştur. Türkiye ve Macaristan'ın başlangıçta vetosuyla karşılaşan İsveç, her iki ülkenin de onayının ardından üyeliğe kabul edildi. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, üyelik için gerekli belgeleri tamamlayıp Washington'a gitmiş, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsveç'in katılımının ittifakı güçlendireceğini belirtmiştir.
7 Mart 2024

Macaristan Ulusal Meclisi, İsveç'in Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyeliğine yeşil ışık yaktı. Bu kararla birlikte, İsveç'in NATO'ya katılım sürecindeki son bürokratik engel de aşılmış oldu. İsveç'in NATO üyeliği konusunda Macaristan'ın onayı, sürecin tamamlanmasında kritik bir adım olarak görülüyor.
26 Şubat 2024

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, NATO Genel Sekreterliği için adaylığını koymuş ve bu pozisyon için destek arayışında Türkiye'ye gelmiştir. Rutte, 26 Nisan'da İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelerek destek istemiştir. Hem Hollanda haber ajansı ANP hem de Anadolu Ajansı'na konuşan Türk yetkililer, Türkiye'nin Rutte'yi destekleyeceğini doğrulamışlardır.
29 Nisan 2024

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, NATO Genel Sekreterliği için adaylığını koymuş ve bu kapsamda Türkiye'nin desteğini almak için Ankara'ya ziyaret planlamıştır. Rutte, bu ziyaretin başbakanlık görevi kapsamında olmadığını belirterek, devlet uçağı yerine kendi cebinden ödediği tarifeli uçakla seyahat etmeyi tercih etmiştir. Rutte'nin NATO Genel Sekreterliği adaylığı, bazı NATO üyeleri tarafından desteklenmezken, Türkiye, Macaristan, Romanya ve Slovakya'dan olumlu sinyaller alınmıştır. Rutte, ayrıca Macaristan, Romanya ve Slovakya'yı ikna etmek için çaba göstermektedir.
23 Nisan 2024

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, NATO Genel Sekreterliği için adaylığını destekleme amacıyla Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirecek. Türkiye, Rutte ve diğer aday Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ile görüşmeler yaparak, NATO'nun Avrupa'nın savunma ve güvenliğindeki merkezi rolünü koruması ve müttefikler arasındaki savunma sanayi kısıtlamalarının kaldırılması gibi konularda beklentilerini iletiyor. Ayrıca, Türkiye ve Hollanda arasındaki tarihi dostluk ve işbirliği anlaşmalarının yıldönümleri de bu ziyaretin önemini artırıyor.
26 Nisan 2024

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Antalya Diplomasi Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin göçmen krizi konusunda oynadığı rolün Avrupa'nın istikrarını korumada kritik öneme sahip olduğunu belirtti. Orban, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinin ve Türkiye'nin bu konudaki politikalarının, Avrupa kıtasını bir anlamda kurtardığını ifade etti. Ayrıca, Türkiye ile Macaristan arasındaki tarihi ilişkilere de değinerek, Erdoğan'ın Macaristan'da sevilen bir lider olduğunu ve yüksek bir imaja sahip olduğunu vurguladı.
1 Mart 2024

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, NATO'nun talebi doğrultusunda ülkesinin nükleer silahları konuşlandırmaya hazır olduğunu belirtti. Bu açıklama, ABD ile Polonya arasında devam eden nükleer işbirliği görüşmeleri bağlamında yapıldı. Duda, Rusya'nın Kaliningrad bölgesindeki askeri varlığını ve Belarus'a yerleştirilen nükleer silahları gerekçe göstererek, NATO'nun doğu kanadını güçlendirmek amacıyla bu adımın atılabileceğini ifade etti. Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus'a taktik nükleer silahlar gönderildiğini doğrulamıştı.
22 Nisan 2024

Eski ABD Başkanı Donald Trump, NATO'ya finansal yükümlülüklerini yerine getirmeyen üyelere Rus saldırıları karşısında yardım etmeme tehdidinde bulundu. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Trump'ın bu ifadelerini 'sorumsuzca ve tehlikeli' olarak değerlendirdi ve NATO'nun karşılıklı yardım garantisinin kayıtsız şartsız geçerli olduğunu vurguladı. Trump'ın bu açıklamaları, Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı olma yarışında önde olduğu bir dönemde geldi.
12 Şubat 2024

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, NATO Genel Sekreterliği adaylığından çekildi ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte'yi destekleyeceğini açıkladı. Bu gelişme ile birlikte, Rutte'nin 1 Ekim'de Jens Stoltenberg'den görevi devralması neredeyse kesinleşti. Resmi karar, 9-11 Temmuz'da Washington'da yapılacak NATO zirvesinde açıklanacak. Rutte, Hollanda'da koalisyon hükümetinin bozulması üzerine istifa etmiş ve yeni hükümet kurulana kadar başbakanlık görevini sürdürüp ardından aktif siyaseti bırakacağını duyurmuştu.
21 Haziran 2024
İşaretlediklerim