Dünyaca ünlü fast food zinciri McDonald’s, ABD'deki ofislerini geçici olarak kapattı ve çalışanlarına evden çalışmalarını bildirdi. Wall Street Journal'ın haberine göre, şirket çalışanlarından yüz yüze toplantıları iptal etmelerini istedi. 3 Nisan haftasında şirket genelinde önemli kararların duyurulacağı belirtildi, ancak işten çıkarılacak kişi sayısı hakkında bilgi verilmedi. McDonald’s Üst Yöneticisi Chris Kempczinski, ocak ayında bazı personelin işten çıkarılmasının planlandığını açıklamıştı.
3 Nisan 2023

Facebook'un üst şirketi Meta, daha önce 11 binden fazla kişiyi işten çıkardıktan sonra, bu hafta binlerce kişiyi daha işten çıkarmayı planladığını duyurdu. Bloomberg'de yer alan habere göre, bu karar mali hedeflerle ilişkilendiriliyor. Pandemi döneminde çalışan sayısını artıran teknoloji şirketleri, mali belirsizlikler nedeniyle işten çıkarmalar yapmaya devam ediyor. Amazon ve Microsoft gibi diğer büyük teknoloji şirketleri de benzer işten çıkarma kararları almıştı.
7 Mart 2023

Microsoft, maliyetleri düşürmek ve Activision Blizzard'ın entegrasyonunu tamamlamak amacıyla Xbox biriminden 650 kişiyi işten çıkaracak. Xbox başkanı Phil Spencer, işten çıkarmaların çoğunlukla kurumsal ve destekleyici işlevleri etkileyeceğini belirtti. Şirket, ocak ayında da Activision Blizzard ve Xbox'taki 1,900 çalışanını işten çıkaracağını duyurmuştu. Xbox, oyun geliştirme maliyetlerinin artması nedeniyle mayıs ayında birçok oyun stüdyosunu kapatmıştı.
12 Eylül 2024

Video oyunu devi Electronic Arts, iş gücünün yaklaşık %6'sına denk gelen 800 kişiyi işten çıkaracağını ve ofisini küçülteceğini açıkladı. Bu işten çıkarmaların maliyetinin 170-200 milyon dolar arasında olması bekleniyor. Pandemi döneminde çalışan sayısını artıran teknoloji şirketleri, mali belirsizlikler nedeniyle işten çıkarmalar yapmaktadır. Meta, Amazon ve Microsoft gibi büyük teknoloji şirketleri de benzer işten çıkarma kararları almıştı. 2023'ün ilk iki ayında teknoloji sektöründe 63 bin kişi işten çıkarıldı.
30 Mart 2023

Japonya merkezli elektronik üreticisi Toshiba, son dönemdeki finansal kayıplar nedeniyle 4 bin çalışanını işten çıkaracağını açıkladı. Bu sayı, şirketin Japonya'daki çalışanlarının yüzde 6'sına denk geliyor ve işten çıkarmalar kasım ayına kadar sürecek. CEO Şimada Taro, bu kararın Toshiba'nın uzun vadeli hayatta kalması için gerekli olduğunu belirtti. Şirket, öz kaynaklarını altyapı, enerji ve dijitalleşme gibi büyüme alanlarına yoğunlaştırmayı ve yan kuruluşları entegre ederek gereksiz operasyonları azaltmayı planlıyor.
17 Mayıs 2024

Amerikan e-ticaret devi Amazon, başta bulut bilişim olmak üzere satış, pazarlama ve küresel hizmetler departmanlarından yüzlerce çalışanını işten çıkardı. Şirket, işten çıkarılan ABD'deki çalışanlara en az 60 gün maaş ve sosyal yardımların devam edeceğini, yeni iş bulma sürecinde destek sağlanacağını ve sağlık yardımlarına erişim imkanı sunulacağını açıkladı. Ayrıca, Amazon'un temel alanlarda işe alımlarla büyümeye devam edeceği belirtildi. Challenger, Gray&Christmas'ın raporuna göre, 2023'te teknoloji sektöründeki işten çıkarmalar yüzde 73 artarak 168 bin 32 kişiye ulaştı.
4 Nisan 2024

Boeing, parça üreticisi Spirit AeroSystems'i 4,7 milyar dolara satın almak için anlaştığını duyurdu. Anlaşmanın hisse başına 37,25 dolarla yaklaşık 4,7 milyar dolara sağlandığı ve Spirit AeroSystems'in net borcunu da içeren toplam anlaşmanın yaklaşık 8,3 milyar dolar olduğu belirtildi. Spirit AeroSystems, Boeing uçakları için parçalar üreten bir şirket olup, merkezi ABD'nin Kansas eyaletinde bulunmaktadır. Bu satın almanın, Boeing'in kalite sorunlarını ortadan kaldırma amacı taşıdığı düşünülüyor.
1 Temmuz 2024

ABD'de, Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası'nın (UAW) üç büyük otomobil üreticisine karşı başlattığı grevin maliyeti altı haftada 10,4 milyar dolara ulaştı. Bu maliyetin 650 milyon doları ücret kaybından, 4,3 milyar doları üretici kaybından, 3,3 milyar doları tedarikçi kaybından ve 2 milyar doları bayi, müşteri ve diğer kayıplardan oluştu. Grev, 15 Eylül'de başlamış ve sendikanın 88 yıllık tarihinde ilk defa üç otomobil şirketinin işçileri birlikte greve gitmişti.
2 Kasım 2023

Finlandiya merkezli telekomünikasyon şirketi Nokia, üçüncü çeyrek satışlarının beşte bir oranında düşmesinin ardından maliyetleri azaltma gerekçesiyle yaklaşık 14 bin kişiyi işten çıkarıyor. Şirket, 5G ekipmanlarına talebin azalmasından dolayı gelir düşüşüyle boğuşuyor. 2026'ya kadar 800 milyon ila 1,2 milyar avro tasarruf etmek isteyen Nokia, çareyi işten çıkarmalarda buldu. Şirketin toplamda 86 bin çalışanı bulunuyor ve bu durumda çalışanların yüzde 16'sı işten çıkarılacak.
19 Ekim 2023

Almanya'da Volkswagen, maliyetleri azaltmak amacıyla Almanya'daki fabrikalarını kapatacağını ve 30 yıllık istihdam koruma anlaşmasını beş yıl erken sonlandıracağını duyurdu. Bu karar, IG Metall sendikasının tepkisine yol açtı ve sendika, işten çıkarmaların tarihi bir hata olacağını belirterek, 130 bin çalışanın greve gidebileceği uyarısında bulundu. Sendika ayrıca, çalışanların ücretlerine yüzde yedi zam talep ediyor.
25 Eylül 2024

Brüksel Havalimanı yetkilileri, 1 Ekim'de güvenlik personelinin greve gideceğini ve bu nedenle yarınki uçuşların iptal edildiğini duyurdu. Grev nedeniyle yaklaşık 50 bin yolcunun etkilenmesi bekleniyor. Personel, artan iş yükü ve kötüleşen çalışma koşulları nedeniyle grev kararı aldı. Türk Hava Yolları da Brüksel'deki grev nedeniyle 30 Eylül ve 1 Ekim'deki bazı seferlerini iptal etti.
30 Eylül 2024

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, birleşme ve satın almalarla ilk halka arzlardaki artış nedeniyle 2020 ve 2021'de işe alımları artırmıştı. Ancak anlaşmalarla ilgili sürecin duraklaması ve satın alma ve birleşme anlaşmalarındaki düşüş nedeniyle düşen ücretlerden olumsuz etkilenmiş durumda. Bu nedenle banka, dünya genelinde genel müdürleri işten çıkarmaya başladı. İşten çıkarılacaklar arasında en az 125 genel müdür bulunuyor.
25 Haziran 2023

Nike, sınırlı üretim modellerini fazladan üreterek tüketici talebini yanlış değerlendirdi ve bu modellerin arzını azaltmaya çalışıyor. Şirket, satışlarını artırmak için yeni hamleler yapmasına rağmen, satışlar beklentinin altında kalıyor. CEO John Donahoe'nin görevinden ayrılacağı ve yerine Elliott Hill'in geçeceği duyuruldu. Nike, maliyetleri düşürmek amacıyla yeniden yapılanma planı açıklayarak 1500'den fazla çalışanını işten çıkaracağını bildirdi.
1 Ekim 2024

Güney Koreli teknoloji devi Samsung'da 6 bin 540 çalışan, daha iyi ücret ve prim sistemi değişikliği talepleriyle üç gün sürecek bir greve başladı. Ulusal Samsung Elektronik Sendikası'na üye işçiler, taleplerinin karşılanmaması halinde eylemlerini sürdüreceklerini belirtti. Uzmanlar, düşük katılım ve otomatik üretim sistemleri nedeniyle grevin şirketi fazla etkilemeyeceğini öngörüyor. Şirket, grev sonrası yaptığı açıklamada üretimde aksama olmadığını duyurdu.
8 Temmuz 2024

ABD'li teknoloji devi Apple, elektrikli otomobil üretme çalışmalarını sonlandırma kararı aldı. Bloomberg'in haberine göre, bu karar şirket içinde yaklaşık 2 bin çalışanı şaşırttı ve projede görevli birçok kişinin yapay zeka bölümüne kaydırılacağı belirtildi. Elektrikli otomobil ekibinde görevli donanım mühendisleri ve otomobil tasarımcıları, diğer Apple ekiplerindeki işlere başvurabilecek, ancak işten çıkarmaların da olacağı ifade edildi.
28 Şubat 2024

ABD'nin doğu ve güney limanlarında çalışan işçiler, 47 yıl sonra ilk kez greve gitti. Grev, Uluslararası Liman İşçileri Sendikası ile Birleşik Devletler Denizcilik İttifakı arasındaki yeni sözleşme müzakerelerinde anlaşmaya varılamaması üzerine başladı. İşçiler yüzde 77 ücret artışı talep ederken, işverenler yüzde 50'de kaldı. Grevin günlük ekonomik zararı 4,5 milyar dolar olarak tahmin ediliyor ve Beyaz Saray, tedarik zinciri üzerindeki olası etkileri yakından izliyor.
2 Ekim 2024

Twitter, Elon Musk'ın şirketi satın almasının ardından yeni bir işten çıkarma dalgası başlattı ve cumartesi günü çalışanlarının yaklaşık yüzde 10'unu, en az 200 kişiyi işten çıkardı. İşten çıkarılanlar arasında makine öğrenimi ve site güvenilirliği üzerinde çalışan ürün yöneticileri, veri bilimcileri ve mühendisler bulunuyor. Musk daha önce şirketin yarısını işten çıkarmış ve şirketin günlük dört milyon dolar kaybettiğini gerekçe göstermişti. Bazı işten çıkarılan çalışanlar ise Twitter'a dava açmıştı.
27 Şubat 2023

Havalimanı çalışanları, Meclis’te görüşülen havacılık yasasına tepki olarak iş yavaşlatma eylemi başlatacak. Sendikalar ve dernekler tarafından düzenlenen toplantıda, 6 Haziran’dan itibaren uluslararası standart ve mevzuatlara aykırı işlerin yapılmayacağı kararlaştırıldı. Talepler karşılanmazsa iş bırakma eylemi yapılacak. Eylemler, İstanbul Havalimanı'ndaki iş cinayetine tepki olarak da destekleniyor.
5 Haziran 2024

ABD'deki Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası (UAW), altı haftadır süren grev sonrasında Ford Motor ile 4,5 yıllık geçici bir anlaşmaya vardı. Anlaşma, UAW Ulusal Ford Konseyi tarafından oylanacak ve onaylanırsa üyelere gönderilecek. Anlaşma, ücret artışları, yaşam maliyeti düzenlemeleri, emeklilere yıllık ikramiyeler ve diğer ekonomik kazanımlar içeriyor. UAW Başkan Yardımcısı Chuck Browning, Ford'da çalışan UAW üyelerinin, gelecek 4,5 yılda son 22 yılın toplamından daha fazla ve genel ücret artışı alacaklarını belirtti.
26 Ekim 2023

Boeing'in üretim standartları hakkında endişelerini dile getiren eski çalışan John Barnett, ifade vermesi gereken günün ertesinde ölü bulundu. Barnett, Boeing'de 32 yıl çalışmış ve emekliliğinden sonra şirkete karşı bir dava açmıştı. İddialarına göre, üretim hattında standartların altında parçalar kullanılmış ve acil durum oksijen sistemlerinde ciddi sorunlar tespit edilmişti. Barnett'in ölümü, Boeing ve ana tedarikçisi Spirit Aerosystems'in üretim standartlarının incelendiği bir dönemde gerçekleşti.
12 Mart 2024
İşaretlediklerim