2024 Oscar ödüllerinde Emma Stone, iki Oscar kazanan sekizinci aktris olma şansına sahip. Barbie'nin film müziği, filmin kendisinden daha yüksek ödül kazanma ihtimaline sahip. Cillian Murphy, en iyi erkek oyuncu ve en iyi film ödüllerinin aynı filme gitmesi trendini sonlandırabilir. Bradley Cooper, en çok Oscar adaylığı alıp ödül kazanamayanlar listesinde beşinci sırada yer alıyor. İki eşcinsel oyuncu aynı yıl Oscar'a aday gösterildi. Martin Scorsese, en yaşlı en iyi yönetmen adayı oldu. American Fiction filmi, iki siyah oyuncunun aday gösterildiği ilk film olarak tarihe geçti. Robert Downey Jr., Christopher Nolan'ın Oppenheimer filmiyle en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülüne aday gösterildi. Robbie Robertson, ölümünden sonra en iyi film müziği kategorisinde aday gösterildi.
10 Mart 2024

Diken'in isteği üzerine, İstanbul Film Festivali'nin kadın çalışanları 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne özel olarak kadınlar hakkında veya kadın yönetmenler tarafından çekilmiş sekiz filmlik bir seçki hazırladı. Bu seçki, kadınların yaşam deneyimlerini, cinsel uyanışlarını ve toplumsal cinsiyet rollerini sorgulayan çeşitli filmleri içeriyor. Seçilen filmler arasında Sofia Coppola'nın 'The Virgin Suicides', Agnès Varda'nın 'Cléo from 5 to 7', Céline Sciamma'nın 'Petite Maman' gibi eserler yer alıyor.
8 Mart 2024

Mehmet Eroğlu'nun romanından uyarlanan ve Nejat İşler'in başrolünde oynadığı 'İyi Adamın 10 Günü' filminin ilk fragmanı Netflix platformunda yayımlandı. Film, mafya üyeleri, insan kaçakçıları ve sadist katillerin dünyasında iyi bir adam olmaya çalışan özel dedektif Sadık'ın hikayesini anlatıyor. Yapım, Nejat İşler ve Uluç Bayraktar'ı Netflix'te ikinci kez bir araya getiriyor ve 10 Şubat'ta izleyiciyle buluşacak.
31 Ocak 2023

Bağımsız sinema sitesi Indiewire, 2023 yılında gösterime giren filmler arasından en iyi 25 tanesini listeledi. Listede yer alan filmler arasında çeşitli türler ve konular mevcut. Örneğin, Ari Aster'in 'Korkuyorum' filmi, bir adamın annesiyle ilişkisini ve içsel yolculuğunu anlatırken, 'Örümcek-Adam: Örümcek-Evrenine Geçiş' animasyon filmi ise süper kahraman Miles Morales'in maceralarını izleyiciye sunuyor. Listede ayrıca Martin Scorsese'nin 'Dolunay Katilleri', Christopher Nolan'ın 'Oppenheimer' ve Hayao Miyazaki'nin 'Çocuk ve Balıkçıl' gibi dikkat çekici yapımlar da bulunuyor.
3 Aralık 2023

Bülent Emrah Parlak ve Burcu Gönder, üç yıl önce boşanmalarının ardından 'Üç Günlük Dünya' adlı komedi filminde bir araya geldi. Film, 21 Nisan'da vizyona girecek ve Parlak ile Gönder, filmde karı-koca rollerini canlandıracak. Caner Erzincan'ın yönettiği filmde, birçok tanınmış oyuncu da yer alıyor. Hem Parlak hem de Gönder, eski eşler olarak aynı projede yer almanın mizahını yaptıklarını ve işlerini profesyonelce yürüttüklerini belirtiyor.
19 Ocak 2023

Türk yönetmen Burak Çevik'in 'Unutma Biçimleri' adlı yeni filmi, 16-26 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek olan 73. Berlin Film Festivali'nde dünya prömiyerini gerçekleştirecek. Film, 14 yıl önce ayrılan ve yıllar sonra bir araya gelen bir çiftin ayrılık nedenlerini hatırlayamamaları üzerine kurulu bir hikaye anlatıyor. Çevik, bu filmle üçüncü kez Caligari Ödülü için yarışacak ve film, Türkiye'de özel bir etkinlik takvimiyle izleyiciyle buluşacak.
16 Ocak 2023

Türkiye'de bu hafta 'Ölümlü Dünya 2' başta olmak üzere altı yeni film vizyona giriyor. 'Ölümlü Dünya 2', Ali Atay'ın yönettiği ve başrollerini Ahmet Mümtaz Taylan, Alper Kul gibi isimlerin paylaştığı bir devam filmidir. Ryûsuke Hamaguchi'nin 'Kötülük Diye Bir Şey Yok' filmi, ekolojik yıkıma odaklanan bir politik gerilim olarak dikkat çekiyor. 'Aşk Filmi', genç bir kadının hayatını değiştirecek olayları anlatıyor. Eli Roth'un 'Kara Cuma' filmi, bir seri katilin hikayesini işliyor. Çocuklara yönelik 'Nasreddin Hoca 2: Dinozorlar Çağı' ve 'Dilek' isimli animasyon filmler de gösterime giren yapımlar arasında yer alıyor.
1 Aralık 2023

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Altın Portakal Film Festivali'nde, KHK ile görevlerinden çıkarılan iki memurun mücadelesini anlatan 'Kanun Hükmü' adlı belgesel, yarışma seçkisinden çıkarıldı. Yönetmen Nejla Demirci, bu durumu 'sansür' olarak nitelendirdi. Festival yönetimi, belgeselin çıkarılma sebebini, filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği iddiası olarak belirtti.
23 Eylül 2023

Bu hafta sinemalarda yedi yeni film vizyona giriyor. Bunlar arasında Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel hazırlanan 'Son Akşam Yemeği' ve yılın en çok beklenen animasyon filmi 'Çocuk ve Balıkçıl' bulunuyor. Diğer filmler ise 'Çok Aşk', 'Oyun Bitti', 'Bas Gaza Bas', 'Sır Şeytanın Kurbanları' ve 'Mavka: Ormanın Şarkısı' olarak sıralanıyor.
27 Ekim 2023

Ödüllü senarist ve yönetmen Emin Alper, Fyodor Dostoyevski'nin 'Öteki' adlı eserini tiyatroya uyarlayarak yönetmenliğini üstlendiği ilk oyunun prömiyerini 12 Ocak'ta gerçekleştirecek. Cem Yiğit Üzümoğlu, Erdem Şenocak, Derya Karadaş ve Gökhan Yıkılkan gibi isimlerin rol aldığı oyun, sahne, ışık ve ses tasarımıyla dikkat çekiyor. Oyun, izleyicilere bireyin kendi zıttıyla karşılaşması durumunda ne yapacağını sorgulatan bir konuya sahip. 'Öteki', sezon boyunca İstanbul'daki çeşitli sahnelerde izleyiciyle buluşacak.
7 Aralık 2023

Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' filmi, Türkiye'nin 96. Akademi Ödülleri'ndeki 'En İyi Uluslararası Film' adayı oldu. Film, daha önce 76. Cannes Film Festivali'nde 'Altın Palmiye' için yarışmış ve Merve Dizdar'a 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü kazandırmıştı. Seçici Kurul, filmi Oscar'da Türkiye'yi temsil etmek üzere yedi film arasından seçti. Film, Türkiye prömiyerini 22 Eylül'de Adana Altın Koza Film Festivali'nde yapacak ve 29 Eylül'de sinemalarda izleyiciyle buluşacak.
8 Eylül 2023

Selman Nacar'ın son filmi 'Tereddüt Çizgisi', 80. Venedik Film Festivali'nde dünya prömiyerini yaptı. Film, festivalin 'Orizzonti' (Ufuklar) bölümünde yarıştı. Filmin galasına, yönetmen Nacar'ın yanı sıra oyuncular Tülin Özen, Oğulcan Arman Uslu, Gülçin Kültür Şahin, Erdem Şenocak, Okan Avcı, Buket Gülbeyaz, Zeynep Tözüm, Ahmet Kutlu ve film ekibi katıldı. Filmin dünya haklarını, Shoplifters, The Square ve A War gibi uluslararası film kategorisinde Oscar adayı olan filmleri de temsil eden Magnolia Pictures aldı.
5 Eylül 2023

76. Cannes Film Festivali, Maïwenn tarafından yönetilen ve başrolünde Johnny Depp'in yer aldığı 'Jeanne du Barry' filmiyle başladı. Festivalde, jüri başkanı Ruben Östlund'un yaklaşımı, Johnny Depp'in mahkeme sürecinden sonraki tepkiler, Brie Larson'ın festivalin anti-feminist geleneğiyle ilişkisi, Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' filmi, Fransa'daki emeklilik reformu protestolarının etkisi ve Martin Scorsese'nin 'Killers of the Flower Moon' filmi gibi konular merak ediliyor. Festivalin ilk gününde Hirokazu Kore-eda'nın 'Monster' ve Catherine Corsini'nin 'Le Retour' filmleri gösterilecek, Pedro Almodóvar'ın 'Strange Way of Life' filmi de özel gösterimle izleyiciyle buluşacak.
16 Mayıs 2023

Cannes Film Festivali'nde 'en iyi kadın oyuncu' ödülünü kazanan Merve Dizdar, ödül konuşmasında Türkiye'deki kadınların mücadelesine değinmiş ve bu yüzden iktidar kanadından eleştirilere maruz kalmıştı. Sanatçı Metin Akpınar, bir YouTube programında Dizdar'ın sözlerini destekleyerek Türkiye'de son on yılda 4 bin kadının öldürüldüğünü belirtti ve ciddi bir kültür ihtilali yapılması gerektiğini ifade etti. Akpınar, Türkiye'nin 1938'den beri 'alacakaranlıkta' yönetildiğini söyleyerek yeniden bir Mustafa Kemal Atatürk figürü beklediğini dile getirdi.
4 Haziran 2023

Cem Kaya'nın yönettiği ve Mehmet Akif Büyükatalay'la birlikte hazırladığı 'Aşk, Mark ve Ölüm' belgeseli, Almanya'daki göçmen müzik kültürünü konu alıyor. Film, 72'nci Berlinale Film Festivali ve IndieLisboa Uluslararası Bağımsız Film Festivali'nden ödüllerle dönmüş ve 25 Şubat'ta MUBI'de izleyici ile buluşacak. 'Aşk', 'Mark' ve 'Ölüm' olmak üzere üç bölümden oluşan belgesel, Almanya'ya göç eden işçilerin deneyimlerini ve Almanya-Türkiye arasındaki entegrasyon sürecini ele alıyor.
11 Ocak 2023

Ünlü yönetmen Ferzan Özpetek, 'Bir İstanbul Üçlemesi' adlı filminin içkili sahneler içerdiği için Netflix Türkiye tarafından kabul edilmediğini belirtti. Film, 43'üncü İstanbul Film Festivali'nde izleyici ile buluştu. Özpetek, filmi Netflix İtalya'nın kabul ettiğini fakat Türkiye'nin içerik politikaları nedeniyle almadığını ifade etti. Yönetmen, bu durumu eleştirerek Türkiye'deki içerik kısıtlamalarına dikkat çekti.
23 Nisan 2024

Özcan Alper'in ulusal ve uluslararası festivallerden ödüllerle dönen son filmi 'Karanlık Gece', Netflix kütüphanesine eklendi. Film, Alper'in Murat Uyurkulak'la birlikte yazdığı senaryoda, 'suç ortaklığı' ve onu koruyan suskunluğun yol açtığı 'şiddet sarmalı'nı küçük bir kasabada geçen hikayeyle anlatıyor. Oyuncu kadrosunda Berkay Ateş, Cem Yiğit Üzümoğlu, Pınar Deniz, Taner Birsel ve Sibel Kekilli'nin yer aldığı film bugün Netflix kütüphanesine eklendi.
13 Ekim 2023

Bu hafta Türk sinemalarında iki yerli film dahil olmak üzere toplam 10 yeni film vizyona giriyor. 'Asi' adlı film, Avrupa'dan Suriye'ye giden ve IŞİD ile savaşın ortasında kalan bir ailenin hikayesini anlatıyor. 'John Wick 4', serinin en uzun filmi olarak dikkat çekiyor ve Keanu Reeves'in başrolde olduğu aksiyon dolu bir macerayı izleyiciye sunuyor. 'Shazam! Tanrıların Öfkesi' süper kahraman maceralarını, 'Mahkum 77' ise İspanya'da adaletsiz bir yargılamayla hapis cezasına çarptırılan bir adamın hikayesini ele alıyor. 'Louis Tomlinson: All of Those Voices' belgeseli, ünlü şarkıcının müzikal yolculuğunu izleyicilere aktarıyor. Ayrıca, 'Şüphe', 'Haris', 'Cin Büyüsü' gibi korku filmleri ve 'Kahraman Kuyruklar', 'Karlar Kralı Norm 3: Aile Tatili' gibi animasyon filmler de vizyona giriyor.
17 Mart 2023

Tim Burton'ın kült filmi Beetlejuice'un devamı olan Beetlejuice Beetlejuice, Venedik Film Festivali'nde dünya prömiyerini yaptı ve dakikalarca ayakta alkışlandı. Filmin başrol oyuncuları Michael Keaton, Winona Ryder, Catherine O’Hara, Jenna Ortega, Justin Theroux, Monica Bellucci ve Willem Dafoe prömiyerde hazır bulundu. Eleştirmenler film hakkında olumlu yorumlar yaparak, filmin selefine zekice ve sevgiyle saygı duruşunda bulunduğunu belirtti. Film, 6 Eylül'de sinemalarda gösterime girecek.
1 Eylül 2024

Ödüllü yönetmen Tolga Karaçelik'in ilk İngilizce filmi 'A Shallow Tale of a Writer Who Decided to Write about a Serial Killer' New York Tribeca Film Festivali'nde dünya prömiyerini yapıyor. Film, boşanmanın ortasında bocalayan bir yazar ile yazara gündüzleri evliliği, geceleriyse yeni kitabında kaleme aldığı cinayetler için danışmanlık yapan emekli bir seri katilin tuhaf arkadaşlığını konu alıyor. Başrollerde Steve Buscemi, John Magaro ve Britt Lower yer alıyor. Film, Sinan Eczacıbaşı, Alihan Yalçındağ ve Scott Aharoni'nin kurduğu yapım şirketi Curious Gremlin'in de uluslararası bağımsız film sektöründeki ilk imzası.
8 Haziran 2024
İşaretlediklerim