Britanya hükümetinin, düzensiz sığınmacıları ve ülkeye illegal yollarla girip sığınma talebi yapanları Ruanda'ya gönderme planı, Londra Temyiz Mahkemesi tarafından hukuka aykırı bulundu. Bu plan, 'Ruanda Planı' adı altında geçen sene hazırlanmış ve büyük tepkiler çekmişti. Ayrıca, Britanya'nın düzensiz göçmenleri engellemeye yönelik hazırladığı 'yasa dışı göç' yasa tasarısı da tartışmalı maddeler içeriyor.
29 Haziran 2023

Britanya hükümetinin, ülkeye yasadışı yollarla giren düzensiz sığınmacıları Ruanda'ya göndermeyi öngören planı, Britanya Yüksek Mahkemesi tarafından hukuka aykırı bulundu. Plan daha önce alt mahkeme tarafından da hukuka aykırı bulunmuş ve hükümet tarafından temyize götürülmüştü. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Haziran 2022'de plan kapsamında Ruanda'ya yapılacak ilk uçuşu durdurmuştu. İçişleri Bakanı Suella Braverman, planın yaz aylarında başlayacağını duyurmuştu, ancak temyiz mahkemesi planı yasalara aykırı buldu.
15 Kasım 2023

Britanya İçişleri Bakanı Suella Braverman, Türkiye'den botlarla gelen göçmen sayısındaki artıştan dolayı, göçmenleri hızla geri göndermek ve yasa dışı göçü engellemek için Arnavutluk ile yapılan benzer bir anlaşmayı Türkiye ile de yapmayı planlıyor. Bu yılın başından itibaren Türkiye'den 1000'den fazla göçmen Manş Denizi üzerinden Britanya'ya ulaştı. Göç Bakanı Robert Jenrick'in, düzensiz göçmenlerin geri alımını kolaylaştıracak bir anlaşmayı görüşmek üzere bu ay içinde Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.
16 Temmuz 2023

Britanya, Avrupa'ya yönelik sığınmacı akışını yavaşlatmak amacıyla Türkiye ile bir anlaşma yaptığını duyurdu. Anlaşma, kolluk kuvvetleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi, yeni bir Türk polis merkezinin kurulması, insan kaçakçılarına karşı mücadele, bot ticaretinin engellenmesi ve gümrük verilerinin hızla aktarılmasını içeriyor. Bu anlaşma, önümüzdeki yıl düzenlenecek genel seçimler öncesinde Britanya'nın siyasi gündeminin en üst sıralarında yer alan yasadışı göç konusunda atılan bir adım olarak görülüyor.
9 Ağustos 2023

Kenya Göç İdaresi, ülkeye vizesiz giriş uygulamasının başladığını duyurdu. Göç İdaresi Genel Sekreteri Julius Bitok, Elektronik Seyahat İzni (ETA) sistemi üzerinden yaklaşık beş bin başvuru alındığını ve iki binden fazlasının onaylandığını bildirdi. Kenya Devlet Başkanı William Ruto, ülkenin bağımsızlığının 60. yılında vize şartını kaldıracaklarını açıklamıştı. Ülke, bu adımla 2027 yılına kadar turist sayısını 4,5 milyona çıkarmayı hedefliyor.
5 Ocak 2024

Medya ve Göç Derneği (MGD), mülteci, göçmen ve sığınmacı terimlerinin hangi bağlamlarda kullanılması gerektiğine dair bir rehber yayınladı. Rehbere göre, göç etme şekilleri 'gönüllü göç' ve 'zorunlu göç ve ülke dışında yerinden edilme' olarak ikiye ayrılıyor. 'Gönüllü göç' altında sadece 'göçmen' statüsü hukuki olarak tanınıyor. 'Zorunlu göç ve ülke dışında yerinden edilme' kapsamında ise 'sığınmacı' ve 'mülteci' statüleri hukuki olarak tanınıyor.
27 Ekim 2023

Yeni Zelanda hükümeti, gençlerin ayrılık acılarını hafifletmek amacıyla 'Love Better' adlı bir kampanya başlattı. Sosyal Kalkınma ve İstihdam Bakan Yardımcısı Priyanca Radhakrishnan, üç yıl içinde dört milyon dolarlık bir bütçe ayrılacağını ve bin 200'den fazla gencin bu konuda destek istediğini belirtti. Kampanya, gençlerin öz değerlerini ve dirençlerini geliştirmelerine yardımcı olmayı ve gelecekteki ilişkilerine olumlu katkıda bulunmayı hedefliyor. Ayrıca, aile içi ve cinsel şiddetle mücadele stratejisinin bir parçası olarak görülüyor.
23 Mart 2023

Britanya'nın özerk bölgelerinden Orkney Adaları, Britanya ve İskoçya yönetimlerinden yeterli destek alamadıklarını belirterek, statülerini değiştirmeyi veya Norveç, Danimarka ya da İzlanda'ya katılmayı tartışıyor. Orkney Adaları Konseyi Başkanı James Stockan, adaların ekonomik katkılarına rağmen yeterli desteği görmediklerini ifade etti. 2017'de yapılan oylamada bağımsızlık desteklenmese de daha fazla özerklik arayışı belirlenmişti. Adaların tarihi bağlarına da değinen Stockan, Norveç'e olan tarihi bağlarına atıfta bulunarak halkın bu konudaki merakını dile getirdi.
3 Temmuz 2023

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, ülkede bulunan düzensiz göçmenleri Ruanda'ya sınır dışı etme planının 10-12 hafta içinde başlayacağını duyurdu. Bu plan, İşçi Partisi tarafından engellenmeye çalışılsa da, Sunak gerekli tüm hazırlıkların yapıldığını ve ulusal güvenlik gereği bu planın uygulanacağını belirtti. Britanya, geçen yıl Ruanda ile düzensiz göçmenlerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere 5 yıllık 120 milyon sterlinlik bir anlaşma yapmıştı. Yüksek Mahkeme'nin geçmişte bu planı yasa dışı bulduğu ve uygulamayı durdurduğu biliniyor.
22 Nisan 2024

Britanya Başbakanı Keir Starmer’in düzensiz göçmenleri Ruanda'ya gönderme planının başarısız olduğunu açıklamasının ardından, Ruanda hükümeti aldığı parayı iade etmeyeceğini duyurdu. Ruanda hükümeti adına konuşan Alain Mukuralinda, anlaşmada fonların geri ödenmesine ilişkin bir şart bulunmadığını belirtti. Britanya, Ruanda'ya beş yıl için 120 milyon sterlin ödemeyi kabul etmişti, ancak yüksek mahkeme planı yasadışı bularak durdurmuştu.
10 Temmuz 2024

2024'ün ilk altı ayında Britanya'ya Manş Denizi üzerinden botlarla gelen düzensiz göçmen sayısı yüzde 18 arttı ve bu göçmenlerin yüzde 10'u Türk. Britanya İçişleri Bakanlığı, bu dönemde küçük botlarla ülkeye girenlerin sayısının 13 bin 489 olduğunu açıkladı. Göçmenlerin yüzde 81'i yasal izni olmadan bu botlarla ülkeye giriş yaptı. Göçmen karşıtı eylemler ve sıkı göç kuralları, Britanya'da göçmenlerin durumunu daha da zorlaştırıyor.
23 Ağustos 2024

Britanya, Rusya'nın kötü niyetli istihbarat faaliyetleri nedeniyle Rus savunma ateşesini sınır dışı etme kararı aldı. Bu karar, Britanya'nın Dışişleri, İçişleri ve Savunma bakanlıklarının ortak açıklamasıyla duyuruldu. Ayrıca, Rusya ile bağlantılı bazı mülklerin diplomatik statüsü kaldırılacak ve Rus diplomatik vizelerinin süresi sınırlandırılacak. Dışişleri Bakanı David Cameron, bu adımların Rusya'ya açık bir mesaj olduğunu ve Ukrayna'nın yanında durmaya devam edeceklerini belirtti.
8 Mayıs 2024

İngiliz hükümeti, ülkeyi ziyaret etmek isteyen turistler için yeni bir dijital izin sistemi olan Elektronik Seyahat Yetkilendirmesi (ETA) uygulamasını başlattı. Bu sistem, güvenlik kontrollerini kolaylaştırmak ve göçmenlik sisteminin kötüye kullanılmasını önlemek amacıyla geliştirildi. ETA, turistlerin pasaportlarına bağlanarak seyahat detayları, e-posta adresi ve ödeme bilgilerini içeren bir çevrimiçi form doldurulmasını gerektiriyor. Uygulama, İngiliz ve İrlanda vatandaşları hariç, turizm, iş veya kısa süreli eğitim amacıyla altı aya kadar Britanya'yı ziyaret etmek isteyen herkesi kapsıyor.
18 Eylül 2024

Avrupa Birliği hükümet bakanları, göç anlaşmasının 10 yasal bölümünü onayladı. Macaristan ve Polonya, göçmenlere ev sahipliği yapma ya da bakım masraflarını karşılama yükümlülüğüne karşı çıkarak pakete karşı oy kullandı. Yeni Pakt, başvuru sahiplerinin taranmasını genişletmek, sağlık ve güvenlik kontrolleri yapmak, inceleme prosedürlerini hızlandırmak ve ücretsiz danışmanlık sağlamak için daha katı kurallar öngörüyor. Ayrıca, hükümetlere sığınmacıları yönetmek için üç seçenek sunan 'zorunlu dayanışma' sistemi getirildi.
14 Mayıs 2024

İspanya'ya giden düzensiz göçmen sayısı son bir yılda yüzde 66,2 artış gösterdi. Bu artışa karşılık olarak, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Batı Afrika ülkelerini ziyaret ederek diplomatik girişimlerde bulunma kararı aldı. Sanchez, Avrupa Birliği'nin düzensiz göçle mücadele için sağladığı yardımları görüşmek üzere Moritanya, Senegal ve Gambiya'yı ziyaret edecek. İspanya İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, bu yıl 15 Ağustos'a kadar ülkeye 31 bin 155 düzensiz göçmen girdi.
21 Ağustos 2024

Almanya, düzensiz göçle mücadele kapsamında sınır kontrollerini genişletti. Avusturya, İsviçre, Çekya ve Polonya sınırlarında başlatılan kontroller, Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Belçika ve Danimarka'yı da kapsayacak şekilde genişletildi. Almanya İçişleri Bakanlığı, bu adımın düzensiz göçle mücadele amacı taşıdığını belirtti. Ancak, Avrupa Birliği Komisyonu ve bazı AB ülkeleri bu karara tepki gösterdi.
16 Eylül 2024

Hollanda Senatosu, hüküm giymiş göçmenlerin sınırdışı edilmesine olanak sağlayan yasa tasarısını onayladı. Yeni düzenlemeyle süresiz oturma izninin reddine ilişkin suçların kapsamı genişletildi ve en az 60 ay hapis cezası koşulu kaldırıldı. Muhalefet, yasanın hükümete ceza mahkemesi yetkisinin ötesinde bir takdir yetkisi verdiğini savunurken, Aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nden Sığınma ve Göç Bakanı Marjolein Faber yasayı savundu. Yeni yasa, 18 yaş üstü yabancıları kapsıyor ve suçlu yabancıların Hollanda'da kalmasının kamu düzeni açısından tehdit oluşturduğunu öne sürüyor.
10 Temmuz 2024

Britanya Başbakanı Keir Starmer, Lübnan’daki vatandaşlarının tahliyesi için Kıbrıs’a 700 asker göndereceğini açıkladı. Lübnan'da Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazlarının patlaması ve İsrail'in hava saldırıları sonrası bölgede artan gerilim nedeniyle bu karar alındı. Britanya, Lübnan'da yaklaşık 10 bin vatandaşının bulunduğunu ve acil durum planlarını hızlandırdığını belirtti. Britanya Savunma Bakanlığı, tahliye operasyonu için Kıbrıs’a gönderilecek askerlerin yazın bölgeye gönderilen 500 askeri personele katılacağını duyurdu.
25 Eylül 2024

Britanya İçişleri Bakanlığı, zombi bıçaklar ve palaların 23 Eylül'e kadar polise teslim edilmesi gerektiğini duyurdu. Bu tür silahları teslim etmeyenler hapis cezası ile karşı karşıya kalacak. Bakanlık, gelecekte daha fazla bıçak türüne yasak getirilmesi ve bıçaklı suçlara yönelik cezaların artırılması planlarını açıkladı. Bu karar, ülkede bıçaklı suçları azaltma hedefi doğrultusunda alındı.
19 Ağustos 2024

Britanya Dışişleri Bakanı David Lammy, İsrail’e bazı silahların satışını askıya alacaklarını açıkladı. Karar, mevcut 350 lisanslı silahtan yaklaşık 30’unu kapsıyor ve uluslararası insancıl hukukun ihlal edilme riski nedeniyle alındı. Lammy, bu kararın genel bir yasak ya da silah ambargosu olmadığını ve İsrail’in uluslararası hukuku ihlal edip etmediği konusunda bir yargı içermediğini belirtti. Britanya’daki insan hakları örgütleri, İsrail’e silah satışını durdurmadığı gerekçesiyle Britanya’yı eleştiriyor.
2 Eylül 2024
İşaretlediklerim